favoriete podcasts

Mijn favoriete podcasts over persoonlijke ontwikkeling

 • 23 november 2020
 • 17 Reacties

Noem me een tikkeltje ‘late to the party’, maar ik heb pas sinds een tijdje ontdekt hoe fijn podcasts zijn. Sinds die ontdekking ben ik er aardig verslaafd aan geraakt. En dan vooral aan podcasts over persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het stofzuigen (werkt prima met oortjes in!), in de auto, tijdens het koken of gewoon op een rustig moment – ik vind heel wat situaties opeens een prima gelegenheid voor een podcast. Wil je – net als ik – eens naar iets leukers luisteren dan naar de radioreclame? Ik deel mijn favoriete podcasts over persoonlijke ontwikkeling met je.

1. Celine Charlotte

Laat ik beginnen met mijn grote favoriet: de podcasts van Celine Charlotte. Elke keer als er een nieuwe podcast van haar online staat, maar ik een vreugdesprongetje. Er staan niet mega-veel podcasts op haar kanaal, maar de podcasts die ze heeft zijn echt top. Celine praat veel over ondernemen, maar heeft ook podcasts over persoonlijke ontwikkeling, zelfacceptatie, en HSP en introvert zijn. Ik luister haar podcasts standaard met een notitieboekje naast me, omdat ik er zo veel waardevolle dingen uit haal.

Celine is ondernemerscoach, runt twee bedrijven en heeft een heel eigen visie op hoe je kunt groeien als persoon en als ondernemer. Ik houd van haar nuchterheid: geen “Zo krijg je binnen 3 maanden een miljoenenbedrijf”, maar gewoon een realistische visie. Ook als je geen ondernemer bent, is haar podcast trouwens een aanrader. Haar podcast over introvert zijn is sowieso een een must-listen. Die 30 minuten durende podcast heeft mij meer “Oh zo zit dat dus!”-momenten opgeleverd dan heel wat colleges op de universiteit (zie ook mijn artikel over introvert zijn).

2. Leven zonder stress

Ik geloof dat de naam van deze podcast al wel doet vermoeden waar het over gaat. Stressvrij leven dus. Aangezien ik zelf ook niet altijd 100% zen door het leven ga, leek dit me wel een goede podcast voor mij. En inderdaad, de podcast viel me niet tegen.

Deze podcast van Patrick Kicken gaat al een tijdje mee, dus aan afleveringen om terug te luisteren geen gebrek. Ik moet toegeven dat ik zelf wat selectief ben in wat ik wel en niet beluister, maar er zitten zeker interessante podcasts tussen. In bijna elke podcast gaat Patrick met iemand in gesprek over iets wat met stress of mentale gezondheid te maken heeft. Meestal praat hij met experts die een eigen visie op stress, geluk en ontwikkeling hebben, maar soms komen ook ervaringsdeskundigen (bijvoorbeeld met een burn-out) aan het woord.

Vooral de podcasts met experts en wetenschappers vind ik heel boeiend. Daar haal ik zelf ook vaak interessante inzichten of tips uit om handiger met stress om te gaan.

podcasts over persoonlijke ontwikkeling

3. Self love talk

Het onderwerp van deze podcastreeks zal je vast niet verbazen: zelfliefde loopt als een rode draad door de podcasts van Merel heen. Ik volgde Merels Instagram-account @healthywanderlust al een tijdje, maar heb haar podcasts pas kort geleden ontdekt. Sindsdien luister ik er graag naar.

Merel praat onder andere over het loslaten van onzekerheid, bewuster leven, je minder laten leiden door meningen van anderen en goed voor jezelf zorgen. Ik vind het vooral fijn dat ze dat op een heel open-minded manier doet. Ze deelt wat voor haar werkt en wat wetenschappelijke theorieën daarover zeggen, maar moedigt je vooral aan om te ontdekken wat voor jou werkt. Verder komt Merel heel lief en motiverend over. Haar podcast voelt voor mij als een fijn steuntje in de rug op momenten dat mijn zelfliefde wel wat opgekrikt mag worden.

Ook een fijne tip is haar podcast over “leven naar je cyclus”. Ondanks dat ik zelf andere keuzes zou maken dan zij, vond ik het enorm interessant om meer te horen over haar ervaringen hiermee.

4. Leef je mooiste leven

Michael Pilarczyk was ooit dj bij Radio 538 en presentator bij RTL4, maar houdt zich nu als levenscoach bezig met mindset, doelen waarmaken en jezelf ontwikkelen. En hij heeft dus zijn eigen podcast.

In zijn podcasts komt persoonlijke ontwikkeling op allerlei manieren terug. Hij praat bijvoorbeeld over de Law of Attraction, succes, dromen waarmaken en stress tegengaan. Ook geld en ondernemen zijn regelmatig terugkerende onderwerpen. Vaak gaat Michael in gesprek met gasten of beantwoordt hij kijkersvragen.

Zijn podcastkanaal bestaat al een paar jaar, waardoor je voorlopig nog wel zoet bent als je al zijn podcasts wilt beluisteren. Ik wel in ieder geval. Zijn nieuwste podcasts zijn vaak wat langer (45 minuten tot zelfs 1 uur). Zelf luister ik ook graag naar zijn oudere podcasts, omdat die zo lekker kort zijn. Ideaal voor een autorit van een kwartiertje!

podcasts over persoonlijke ontwikkeling

5. Bedrock Talks

Bedrock Talks verdient ook zeker een plekje in dit lijstje met favoriete podcasts over persoonlijke ontwikkeling. De website van Bedrock volg ik al heel wat jaren. Toen ik (nogal laat) ontdekte dat het platform ook een eigen podcast heeft, wist ik niet hoe snel ik die op moest zetten. In deze podcast gaan Rosa en Lisanne in gesprek met deskundigen over bewuster, gelukkiger en duurzamer leven. De onderwerpen zijn nogal divers, maar hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gericht op millennials.

De podcasts over astrologie sla ik zelf over, maar die over zelfontwikkeling, millennial-issues en zelfzorg luister ik graag. Vooral interessant vond ik de podcast over slaap, waarin een slaapwetenschapper vertelt over wat (gebrek aan) slaap met je doet. Spoiler: na die podcast heb ik acuut plannen gemaakt om toch wat eerder naar bed te gaan.

Helaas zijn er al een tijdje geen nieuwe afleveringen van deze podcast online gekomen, maar gelukkig heb ik er nog een aantal terug te luisteren. Daar ga ik dan maar extra van genieten.

Mijn andere favoriete podcasts

Naast podcasts over persoonlijke ontwikkeling, luister ik ook weleens naar podcasts die vooral “lekker wegluisteren”. Zo nu en dan vind ik het heerlijk om gewoon naar een luchtig gesprek over een bepaald onderwerp te luisteren. Dat maakt een stofzuigsessie of een autorit in mijn eentje net wat gezelliger. (Nee hoor, geen zorgen: verder leid ik zeker geen kluizenaarsbestaan.)

 • D is for Dazzle – Hoe doe jij dat? Diana gaat uitgebreid in gesprek met onder andere vloggers en mensen uit haar omgeving over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over een lange-afstandsrelatie, omgaan met kritiek en vegan eten.
 • Pyjama Party Podcast – Boncolor. De vlogs van Bonnie volg ik al een paar jaar en ook haar podcasts vind ik heel tof. Haar podcasts zijn altijd in pyjama gefilmd (vandaar de titel) en gaan over zowel luchtige als meer maatschappelijke onderwerpen. Overigens kijk ik haar podcasts zelf meestal als vlog op YouTube. De pyjama-outfits maken de podcast natuurlijk nog leuker.
 • Universiteit van Nederland. Als ik niet zo’n zin heb in geklets en liever iets wil opsteken van een podcast, dan zet ik de podcast Universiteit van Nederland op. Eigenlijk is elke aflevering een mini-college van zo’n 15 minuten gegeven door een hoogleraar of professor. Voor iemand die in haar studententijd altijd riep dat ze eindeloos wilde studeren (niet om de studentenfeestjes, maar om de colleges), is deze podcast een feestje. De onderwerpen zijn ook lekker gevarieerd.
 • Man, man, man de podcast. Een beetje flauw is deze podcast wel, maar er zijn momenten dat ik daar juist behoefte aan heb. Drie mannen gaan in gesprek over “de mannelijke visie” (neem dit met een korreltje zout!) op nogal uiteenlopende onderwerpen als carrière, ouder worden, onzekerheid en liefde. Heel vermakelijk als je zin hebt in wat luchtigheid!

Alle podcasts zijn (gratis) te beluisteren via Spotify en iTunes.

Luister jij weleens podcasts? Welke is jouw favoriet?

tips voor leuke podcasts

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 23 november 2020 op 7:48 am - Beantwoord

  Ik wil ook meer podcasts gaan luisteren dus dit artikel komt goed van pas. Vooral de podcasts van Celine Charlotte en leven zonder stress lijken mij heel interessant!

 2. Giovanna Jansen 23 november 2020 op 9:44 am - Beantwoord

  Ik luister eigenlijk nooit podcasts, omdat ik nooit zo goed weet wat dan en waar dan, maar dit zijn goeie tips!

 3. Lalagè 23 november 2020 op 10:21 am - Beantwoord

  De feministische podcast ‘Damn, honey’ heeft vaak erg boeiende onderwerpen, wat me al menig inzicht heeft opgeleverd.
  Verder is ‘De grote vriendelijke podcast’ over jeugdliteratuur ontzettend leuk.

  En waar dan? De app ‘Overcast’ vind ik prettig in gebruik (veel beter dan de standaard app op de iphone).

 4. Johanna 23 november 2020 op 10:33 am - Beantwoord

  Tot nu toe nog niet. Zou het op mijn tablet kunnen doen. Maar tot nu toe heb ik het niet gemist, maar wie weet. Ik ga je lijstje eens daar. Het grote nadeel is, dat er zooooo veel is, blogs, podcasts, insta, kranten, boeken….en dan moet je nog wat werken, en o ja, huishouden, boodschappen, eten. Ook met een superplanning moet je daar reduceren, anders past het nooit in een dag of week Daar helpt ook geen trello, bulletjournal of outlook meer. Dus meestal kijk ik even naar iets nieuws en vergeet het dan weer. Gewoon uit tijdgebrek.

 5. Daenelia 23 november 2020 op 10:51 am - Beantwoord

  Bij mijn ouders stond altijd de radio aan, het liefst op een ‘praatzender’. Ik heb heel wat ‘podcasts’ voorbij horen komen in mijn jeugd, maar dan op de radio. Ik ben het een beetje moe om naar anderen te luisteren. Zeker als ze mij gaan vertellen hoe ik moet leven. (Ook als het is ‘hoe je kunt leven’.)
  De enige podcast die ik beluister is, met grote tussenpozen, over Star Trek Voyager. En dan af en toe ook nog iets over dungeons & dragons erbij. Lichter, entertainend en vooral escapism.

 6. Anna 23 november 2020 op 11:38 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Tot nu toe kende ik alleen de Pyjama Party Podcast van Bonnie, maar ik geloof dat ze dat nu niet meer doet. Ik luister niet zo vaak podcasts, maar het lijkt mij zeker leuk om dit weer eens vaker te gaan doen. Vooral tijdens het koken vind ik het heel fijn!

 7. Lilian Visser 23 november 2020 op 11:57 am - Beantwoord

  Ik luister alleen naar Leef je mooiste leven en ik ken er ook best veel helemaal niet! Ga gauw eens luisteren dan.

  Vind het sowieso leuk dat er zoveel nieuwe podcasts zijn en sommige ook zo goed geproduceerd.

 8. Audrey 23 november 2020 op 12:48 pm - Beantwoord

  Hierboven staan al een paar van mijn favorieten genoemd, waaronder Damn Honey. Ik wist niet dat Diana nu een podcast had. Die ga ik zeker eens opzoeken.

 9. Tessa 23 november 2020 op 3:50 pm - Beantwoord

  Man, man, man luister ik ook graag ter vermaak! Verder vind ik de Podcast ‘Echt gebeurd’ (waarin waargebeurde verhalen verteld worden door mensen die ze zelf hebben meegemaakt, altijd rond een bepaald thema) heel tof en ook ‘De Man Met De microfoon’. Tussendoor luister ik nu ook de Podcast van Roos en Mandy: ‘CoupleGoals’ waarin stellen (in de breedste zin van het woord) worden geïnterviewd over hun relatie. Ben dus groot podcast-fan zoals je ziet, haha.

 10. Naomi 23 november 2020 op 5:14 pm - Beantwoord

  Als ik in mijn leven twee podcasts heb geluisterd, is het veel. Het zit bij mij niet in mijn systeem en ik ben slecht in luisteren terwijl ik iets anders doe. Ik zou er dus echt voor moeten gaan zitten. Dus nee, voor mij geen podcasts, hoewel ik vorige week ineens heel nieuwsgierig werd naar die waar Astrid Holleeder aan mee heeft gewerkt, dus wie weet;).

 11. Meaghan 24 november 2020 op 9:21 am - Beantwoord

  Ik heb eigenlijk nog nooit echt goed naar een Podcast geluisterd, omdat ik het saai vind om alleen te luisteren. Vaak raak ik dan afgeleid en ik vind het ook prettig om naar beeld te kunnen kijken. Ik heb een enkele keer in het vliegtuig wel eens een Podcast geluisterd, omdat ik toen echt niks te doen had en dat de enige manier van vermaak was haha.
  Er staan echter wel Podcasts tussen die mij qua onderwerp of thema wel heel leuk en interessant lijken! Ik denk dat tijdens het koken of schoonmaken een Podcast voor mij wel een uitkomst is, omdat ik dan toch bezig ben met iets en ondertussen kan luisteren.

 12. Anouk 24 november 2020 op 5:22 pm - Beantwoord

  Ik ben dol op podcasts. Mijn ultieme favoriet is de Eeuw van de amateur met Botte en Ype, en als regelmatige gast Paulien Cornellise. Je moet er wel even inkomen omdat er nogal wat inside jokes zijn in de podcasts. Maar als je Paulien leuk vind zou ik zeker een aflevering met haar proberen!

 13. Nikita 24 november 2020 op 10:10 pm - Beantwoord

  Ik heb het ooit een kans gegeven omdat iedereen het zo geweldig leek te vinden. Maar podcasts zijn niet aan mij besteed. Net zoals zelfhulpboeken, al zal ik daar wel heel af en toe eentje van lezen. Als ik echt effectief dingen over persoonlijke ontwikkeling wil leren of lezen (wat ik trouwens wel interessant vind!) dan ga ik sneller een blog opzoeken. Jouwe is na al die jaren nog steeds een van mijn grote favorieten. Dus nee, geen podcasts voor mij. Ik raak ook veel te snel afgeleid als ik ze toch probeer te luisteren waardoor ik al snel de clou kwijt ben of gewoon mis. Ik luister heel graag muziek, dat wel. Maar als ik daar de clou mis dan maakt het niet uit want de meeste liedjes uit mijn afspeellijst kan ik van voor naar achter en omgekeerd meezingen. Wie weet wordt het ooit wel wat, maar voor nu is het een nee. En dat is prima 🙂

 14. Irene 25 november 2020 op 1:44 pm - Beantwoord

  Allemaal podcasts die ik nog niet luisterde. Die van Céline Charlotte heb ik vorige week wel ontdekt door mijn schoonzus en besloot toen om de rest ook te luisteren maar ben er nog niet aan toe gekomen.
  Ik luister zelf graag naar Elke dag vakantie van Eva en Stijn

 15. Nelie 26 november 2020 op 3:14 pm - Beantwoord

  Ik ben podcast fan. Tijdens een wandeling, hardlopen heerlijk.Ik heb ‘netthuis’ net ontdekt over opruimen. En ‘heerlijkeerlijk’ is ook leuk over lifestyle en duurzaamheid. Echt leuk en inspirerend. Bedankt voor je leuke tips!

 16. Zo simpel is dan geluk 27 november 2020 op 5:25 pm - Beantwoord

  Eigenlijk luister ik bijna nooit podcasts. Ik heb er wel eens een aantal van ‘Leef je mooiste leven’ geluisterd en ook van ‘Lief leven’, maar meestal heb ik er het geduld niet voor. De laatste tijd fiets ik regelmatig op mijn hometrainer en dat vind ik wel een fijn moment voor een podcast, dus dank je wel voor je tips, ik ga toch eens wat vaker proberen om ernaar te luisteren.

 17. Charlotte 14 augustus 2021 op 5:23 pm - Beantwoord

  De perfectionismepodcast van Evelien Bijl is ook echt fantastisch. Zo ontspannend.

  Liefs!!

Recente blogs

Onzeker als ondernemer? Word een doe-het-tocher! (7 tips)

13 oktober 2020|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Dat ik ondernemer wilde worden, heb ik eigenlijk altijd al geweten. Maar dat ik dat ook echt zou kunnen, durfde ik heel lang niet te geloven. Ik vond het in mijn eerste baan al spannend om mensen op te bellen. Hoe kon ik dan ooit als ondernemer alles in mijn uppie doen? Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die weleens onzeker als ondernemer is (of die uit onzekerheid niet de stap durft te zetten), deel ik mijn ervaringen. En ik geef 7 tips die voor mij persoonlijk helpen.

Wat ik niet had verwacht toen ik dit huis kocht? (3 jaar later)

22 maart 2022|Persoonlijk|

Een eigen huis, een plek onder de zon. Wat voelde ik me drie jaar geleden groot toen ik met mijn nul huizenkoopervaring voor het eerst een eigen huis kocht. Geen idee wat me te wachten zou staan! Het enige wat ik zeker wist, was dat ik een toffe stek had gevonden. Grappig dat alles toch anders loopt dan je denkt. Deze dingen had ik drie jaar geleden nooit verwacht te doen, vinden of meemaken toen ik dit huis kocht. Van hippe koffiemachines tot uit de kluiten gewassen planten. 

20 willekeurige feitjes over mij #11

13 november 2020|Persoonlijk|

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik hier random feitjes over mezelf deelde. Nu weet ik niet of je die niet al te belangrijke informatie hebt gemist, maar toch deel ik vandaag graag weer eens een paar weetjes over mij. Allemaal totaal willekeurig. Dat varieert van mijn nogal verrassende lievelingseten tot een niet al te professionele bekentenis over mijn werk. En van het allerengste wat ik ooit heb gedaan tot mijn gebrek aan talent voor verrassingen. Deze 20 dingen wist je vast nog niet over mij.