action9 2 2

Positief blijven bij tegenslagen, hoe dan?! (10 tips)

 • 29 juli 2019
 • 22 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Allemaal krijgen we weleens met tegenslagen te maken. Helaas. Je wordt bijvoorbeeld afgewezen voor een leuke baan, je feestje valt in het water of je wordt “verrast” door een kapotte wasmachine die een deel van je spaarrekening opeist. Ik krijg weleens vragen over positief blijven bij tegenslagen. Hoe doe ik dat? Wat helpt mij daarbij? Nou, soms lukt het heel goed, soms iets minder, maar oefening baart kunst. Dit zijn 10 tips die mij helpen om positief te blijven als het tegenzit.

1. Besef dat een mindere dag oké is

Laat ik beginnen met een niet al te voor de hand liggende tip. Vaak wordt gedacht dat positief blijven bij tegenslagen betekent dat je altijd het positieve van de dingen inziet. Dat jij zelfs na een paar vervelende gebeurtenissen nog een glimlach hebt van oor tot oor. Doodvermoeiend zou dat zijn, toch?! Maar nee, positief blijven gaat meer over jezelf niet continu uit het veld laten slaan door tegenslagen. Het is hartstikke normaal als je je een dag wat minder voelt, ook al is het zonder goede reden. Gun jezelf soms een baaldag. Zolang je er maar niet in blijft hangen.

2. Denk in oplossingen

Dit is een wijze les die ik van mijn vader heb meegekregen. Net als menig man is hij een kei in oplossingen bedenken. Denken in oplossingen betekent vooral niet voortdurend stilstaan bij wat er zo vervelend is aan je situatie, maar juist bedenken wat je daaraan kunt doen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt als je maar creatief naar oplossingen op zoek gaat. Het is soms spannend om in mogelijkheden te denken (en nog spannender om die mogelijkheden uit te voeren). Maar dat is wel wat je uiteindelijk het meeste helpt.

Vraag eventueel iemand anders om advies voor oplossingen. Soms kan een ander wel de oplossing zien die jij uit het oog verloren bent.

3. Zoek afleiding

Deze tip heb je vast al heel vaak gehoord, maar dat is niet voor niets. Afleiding helpt echt. Het maakt een tegenslag niet minder vervelend, maar zorgt er wel voor dat die tegenslag minder ruimte krijgt in je hoofd en leven. Zoek bijvoorbeeld de buitenlucht op, spreek af met een vriend of stort je op een ontspannende bezigheid. Dat helpt om de tegenslag iets meer naar de achtergrond te laten verschuiven.

» Lees ook: 25 simpele tips om afleiding te zoeken.

4. Sta stil bij wat wél goed gaat

Ook al voelt het misschien op dit moment alsof alles (ALLES!) tegenzit, realiseer je dat er ook dan nog lichtpuntjes zijn. Nu hoor ik je denken “Lichtpuntjes, ammehoela, heb je haar weer!”. Maar probeer het tóch eens. Ga tegen je negatieve neigingen in en denk eens na over bijvoorbeeld drie dingen die wel precies zo hebben uitgepakt als je had gehoopt – of zelfs beter dan dat. Je droom om de hele wereld over te reizen lijkt dan misschien in de verste verte niet op je kantoorleven waarbij je van 9 tot 5 achter een computer geplakt zit met slechte koffie, maar dat je een fijne vriend en een mooi huis hebt is ook al heel wat.

5. Blijf dromen

Positief blijven bij tegenslagen gaat ook over blijven dromen. Dat is een van de belangrijkste dingen die helpt om jezelf erdoorheen te slepen. In de periode waarin ik net na mijn afstuderen bijna 80 sollicitatiebrieven heb geschreven om een baan te vinden, bleef ik dromen en hopen dat dé baan er op een gegeven moment zou komen. Ik zag het al helemaal voor me. Dat nam niet weg dat elke afwijzing een teleurstelling was. Maar keer op keer dat mooie scenario in mijn hoofd afspelen, hielp mij wel om de volgende dag weer met frisse moed sollicitatiebrief #81 te schrijven.

» Lees ook: Dream BIG | Waarom je best groot mag dromen.

positief blijven bij tegenslagen

6. Praat erover met anderen

Soms helpt het om te weten dat je niet de enige bent met tegenslagen. Aan de ene kant helpt met anderen praten om je hart te luchten, maar het kan ook helpen als iemand anders iets soortgelijks heeft meegemaakt. Je bent bijvoorbeeld niet de enige bij wie een baan niet komt aanwaaien, die teleurgesteld wordt in de liefde of die een droom in duizend stukjes uiteen ziet vallen. Daarnaast kan een goed gesprek soms helpen om jouw tegenslag in perspectief te zetten. Of om juist weer wat positiever nieuws te horen te krijgen, dat jou ook opfleurt.

» Lees ook: Niet altijd “zelluf doen” | Waarom praten zo belangrijk is.

7. Relativeer

Zeg eens, als je nu heel eerlijk naar de tegenslag kijkt, hoe erg is het dan eigenlijk? Nee hoor, ik trek je niet in twijfel. Maar ik weet uit eigen ervaring dat je soms van iets kleins iets heel groots kunt maken. Bijvoorbeeld als je al door een treinvertraging in een het-zit-ook-altijd-tegen-cirkeltje belandt. Probeer daarom eens heel nuchter te kijken naar de situatie. Hoe erg is het nu eigenlijk? Vergaat de wereld? Staat je leven op zijn kop? Of is het gewoon nu even vervelend en misschien morgen ook nog, maar gaat alles daarna weer gewoon zijn gangetje?

8. Zorg voor voldoende rust

Als er iets funest is voor je humeur dan is het wel een slaapritme dat ver te zoeken is. Of sowieso slaapgebrek. Vermoeidheid maakt je eerder chagrijnig, waardoor tegenslagen niet bepaald als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als je uitgerust wakker wordt, helpt dat al enorm om de nieuwe dag vol goede moed te starten. Zorg dus dat je voldoende slaapt en eventueel overdag wat rustmomenten inbouwt. ’s Avonds tot rust komen met bijvoorbeeld een goed boek kan helpen om piekerperikelen rond bedtijd te voorkomen.

9. Ga op zoek naar energiegevers

Geen zorgen: je hoeft je niet alwéér te verdiepen in de voordeligste energieleveranciers. Ik bedoel dat je op zoek gaat naar dingen die jou energie geven in plaats van energievreters. Start bijvoorbeeld juist na een grote tegenslag aan iets nieuws. Wat maakt jou nu echt blij? Wat geeft jou weer nieuwe energie en frisse zin? Ik besloot bijvoorbeeld drie jaar geleden juist na een paar kleine tegenslagen mijn blog te beginnen. Maar ook het maken van een mooie reis is een goede optie. Of stort je op iets spannends: een blind date, een danscursus, een yogaretraite – alles kan!

10. Geloof dat jij positief kunt zijn

Mijn laatste tip is er een die mij misschien wel het meeste heeft geholpen. Ik heb mede door mijn blog en door dingen die ik heb meegemaakt, geleerd om positiever te zijn. Positief zijn bij tegenslagen begint ook echt met erop vertrouwen dat jij die positiviteit in je hebt, zelfs als je ervan overtuigd bent dat je een ware negatieveling bent. Blijf jezelf voorhouden dat je positief kunt denken en dat jij je gedachten deels kunt beïnvloeden. Alleen al dat helpt om welke tegenslag dan ook eens te laten zien dat jij je niet klein laat krijgen.

Wat helpt jou bij omgaan met tegenslagen?

Positief blijven bij tegenslagen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 29 juli 2019 op 8:23 am - Beantwoord

  Mooi, deze (relatief simpele) dingen. Ik herken wel het denken in oplossingen. Probleemje: Ik werkte met vrouwen en die konden dat niet altijd waarderen. Wist ik veel. Het is me een keer verweten: “Jij komt met een oplossing, maar ik wil gewoon dat je luistert.” Eh…oké;).
  Wat betreft kijken naar wat wel lukt: Ik schrijf élke dat iets op waar ik dankbaar voor ben. Op ***dagen moet ik er soms heel diep voor graven, maar uiteindelijk is het er altijd. Het maakt mij heel bewust van de mooie dingen.

  • Romy 30 juli 2019 op 11:33 pm - Beantwoord

   Haha, ik herken die afkeer van oplossingen wel uit mijn omgeving. Ik moet zeggen dat ik zelf ook weleens zo heb gereageerd als mijn vader met een oplossing kwam terwijl ik “gewoon mijn hart wilde luchten”, maar tegenwoordig ben ik zelf ook wel een oplossingendenker, ook al wordt dat niet altijd gewaardeerd 😉
   Wat mooi trouwens dat je zo bewust stilstaat bij dingen die lukken. Juist op de mindere dagen kan dat echt heel erg helpen om weer wat positiever te denken.

 2. Sarah 29 juli 2019 op 10:15 am - Beantwoord

  Bij een tegenslag geraak ik altijd snel in paniek en dan helpt relativeren het best voor mij. Ik moet mezelf dan wel dwingen even rust te nemen en stil te staan bij wat er echt gaande is, en wanneer ik dan eens goed over het probleem nadenk besef ik vaak dat het toch niet zò erg is als ik in eerste instantie dacht.
  Erg mooie laatste tip ook, trouwens!

  • Romy 30 juli 2019 op 11:34 pm - Beantwoord

   Dank je voor je compliment! En wat mooi (en knap) dat je jezelf op die manier zover krijgt dingen te relativeren. Soms lijken dingen in eerste instantie een heel stuk groter dan ze later blijken te zijn.

 3. Simone 29 juli 2019 op 10:36 am - Beantwoord

  Helemaal waar! Je manier van denken veranderen kan zoveel veranderen en een tegenslag veel minder zwaar doen aanvoelen.

 4. Ilona Wielinga 29 juli 2019 op 11:13 am - Beantwoord

  Wat een mooi en positief artikel weer. En je manier van denken over situaties kan echt een hoop veranderen.

 5. Darina 29 juli 2019 op 11:39 am - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend artikel! Goede tips waar ik echt wel iets mee kan.

 6. Geke 29 juli 2019 op 2:24 pm - Beantwoord

  Mooie en waardevolle tips, dank je wel!

  Ik ben, denk ik toch 🙂 , van mezelf meestal wel positief ingesteld. Probeer inderdaad te kijken naar wat wel goed gaat of lichtpuntjes in de toekomst te zoeken. Of te relativeren. Ik geloof ook wel dat positief denken op gezondheidsvlak meer opbrengt dan negatief, want dat kost zoveel energie.
  Natuurlijk baal ik ook wel eens maar probeer er niet in te blijven hangen. Zoals nu moet ik tijdelijk wat dhea bijnemen om mijn bijnieren even te ontzien. Maar daar krijg ik weer enorm acné van… terwijl ik in het voorjaar net een kuur van 3 maanden antibiotica achter de rug heb daarvoor, dus dat is weer helemaal teniet gedaan. Maar goed, erover zeuren helpt toch niet, dus ik tel maar gewoon af. Nog 8 dagen :)! En daarna gaan we weer werken aan een betere huid (maar niet met antibiotica).

  • Romy 30 juli 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je zo positief in het leven staat. En je hebt zeker gelijk: positief denken is ook voor je gemoedstoestand en lichamelijke toestand vaak een stuk beter.
   Balen dat je door de medicatie veel last krijgt van acné. Inmiddels ben je gelukkig 1,5 dag verder. Nog héél even doorzetten en hopelijk is je huid dan snel weer de oude.

 7. Daenelia 29 juli 2019 op 5:01 pm - Beantwoord

  Bezig blijven en als iets niet linksom kan, dan rechtsom. In oplossingen denken, geen gezeur over dat je alleen je hart wil luchten. Tuurlijk wil je een oplossing!
  Tegenslag is normaal en leidt vaak, zo niet altijd, naar betere nieuwe dingen. Echt.

  • Romy 30 juli 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

   Dat laatste klopt zeker. Vaak lijken juist vervelende dingen met een reden te gebeuren, omdat er later iets mooiers voor in de plaats komt. Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden weleens baalde van afwijzingen voor sollicitaties, terwijl ik een paar maanden later besefte dat ik met die functies nu niet bepaald mijn droombaan zou hebben gevonden. Toch fijn dat ik het niet was geworden dus.

 8. Nikita 29 juli 2019 op 7:16 pm - Beantwoord

  Vroeger dacht ik dat positief zijn was dat je altijd lachte en altijd blij was. Inmiddels heb ik geleerd en weet ik wel beter. Positief zijn is net wanneer die lach ontbreekt toch blijven doorvechten en geloven dat het goedkomt. Ik ben zelf iemand die niet zo makkelijk haar hoofd laat hangen of bij de pakken blijft zitten. Als ik een probleem heb, wil ik dat zo snel mogelijk van de baan. Maar soms moet ik leren dat dingen tijd vragen en mezelf ook die tijd gunnen. Over het algemeen ben k wel positief. Wanneer alles tegen mij gedraaid is zal ik inderdaad wel lichtpuntjes zoeken of kijken naar wat wel goed gaat. Gelukkig is meestal niet alles tegen mij gedraaid. Positief zijn is trouwens iets wat je moet leren. Vroeger was ik geen pessimist, dat zou ik niet zeggen. Maar wel iemand die zich gemakkelijk liet neerhalen door dingen die gebeurden. Soms heftige dingen hoor, een overlijden is niet echt iets waar je zomaar eventjes omheen gaat. Maar soms ook echt stomme dingen. Dingen waar ik nu helemaal geen energie meer in zou steken. Maar ik heb geleerd naar de kleine dingen in het leven te kijken, waardoor ik dankbaarder ben geworden. Het heeft mij een beter persoon gemaakt, maar ook mijn leven verbeterd. Nu kijk ik met een veel ‘blijere’ blik naar de wereld. Ook als het tegenslaat. Ik zeg niet dat ik nooit huil of nooit boos ben. Ik ben ook een mens met gevoelens. Maar ik heb de kracht om me daar doorheen te slaan en toch te blijven vechten. Een kracht die niet iedereen heeft. Ook nu weer met mijn psycholoog. Ik vecht al jaren met mezelf, met mijn zelfbeeld en acceptatie. Het is niet altijd makkelijk geweest. En toch blijf ik doorgaan. En het werkt. Want ik ben tevreden met wie ik ben en wat ik doe en het is een heel verhelderend gevoel. Natuurlijk is dat met vallen en opstaan en voel ik me ook nog heel vaak onzeker. Maar het gaat stap voor stap. En zoals ik al eerder zei ik mijn reactie, sommige dingen vragen tijd. Maar die positieve houding van mij helpt me daar wel bij en zal me ook altijd helpen.

  • Romy 30 juli 2019 op 11:56 pm - Beantwoord

   Een positieve houding is inderdaad al ontzettend waardevol. Daarmee kom je heel ver. Het ongeduldige herken ik wel bij mezelf. Soms wil je het liefst dat tegenslagen of problemen direct als sneeuw voor de zon verdwijnen, terwijl het helaas zo snel en drastisch niet gaat. Het hoeft allemaal niet in één keer en dat kan vaak ook niet. Vaak is het achteraf juist heel mooi dat je al die kleine stappen een voor een hebt gezet om te komen tot waar je uiteindelijk staat <3

 9. Claire 29 juli 2019 op 9:46 pm - Beantwoord

  Wauw wat een fijne tips! Ik merk dat ik op sommige dagen een tegenslag beter kan hebben. Dan kan ik het net iets makkelijker naast me neerleggen en er een oplossing voor bedenken! Dit lijstje is echt ideaal voor een dag waarbij dat niet lukt haha. Ik ga hem zeker eens gebruiken. Bedankt <3

  • Romy 30 juli 2019 op 11:56 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn lijstje hebt! <3

 10. Maaike 29 juli 2019 op 11:35 pm - Beantwoord

  Wat een ontzettend fijne tips <3 Ik ga ze proberen om te gebruiken 🙂

 11. Saskia 30 juli 2019 op 12:12 pm - Beantwoord

  Denken in oplossingen is een fijne. Gaat het niet links, dan rechts, onderdoor, rechtdoor, of met een bocht… Er is altijd wel een oplossing voor iets

 12. Zo simpel is dan geluk 30 juli 2019 op 7:29 pm - Beantwoord

  Veel van de punten die jij hier beschrijft gebruikt ik zelf ook om om te gaan met tegenslagen. Relativeren helpt mij vaak het meest. En soms inderdaad gewoon even lekker een baaldagje hebben. 🙂

 13. Giovanna Jansen 6 augustus 2019 op 1:07 pm - Beantwoord

  Wat een mooie tips!
  Wat mij helpt bij tegenslag is mijzelf eraan te herinneren dat het leven nou eenmaal niet alleen uit voorspoed bestaat. En dat na regen echt altijd weer zonneschijn komt. 🙂

  • Romy 8 augustus 2019 op 11:19 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd en zeker waar! Vaak levert een tegenslag later wel weer iets mooiers op.

 14. Hilma 10 april 2022 op 11:24 am - Beantwoord

  Ik was een levensgenieter. Hield van de kleine mooie waardevolle dingen. Een madeliefje, een mooie wolk, kleuren en vormen, koffie op mijn balkon, met vrienden afspreken, in de natuur zijn. Maar nu zijn mijn 2 dochters overleden. 21 en 27 jaar jong. Mijn vrienden blijven stil. Mijn positiviteit en genieten onbereikbaar. Ik zou zo graag terug willen, weer zo kunnen leven. Voor een ieder die dat nog wel heeft, probeer je bewust te zijn van het wonder dat je vrolijk kunt zijn en genieten kunt.

  • Romy 22 april 2022 op 9:47 pm - Beantwoord

   Jeetje, wat ontzettend heftig! Ik kan me niet eens voorstellen hoe verdrietig dat moet zijn. Dat doet inderdaad des te meer inzien hoe dankbaar je mag zijn als die kleine dingen en de lieve mensen om je heen er zijn om van te genieten.
   Heel, heel veel sterkte!

Recente blogs

5 levenslessen die ik leerde van mijn vader

6 december 2016|Persoonlijke groei|

De band die ik met mijn vader heb, is heel bijzonder. We zijn aan de ene kant hetzelfde, maar aan de andere kant ook heel verschillend. Hij is bijvoorbeeld veel meer down to earth dan ik en een kei in relativeren. Ook is hij heerlijk opgeruimd, goed voorbereid en een positieveling in hart en nieren. Als klein meisje keek ik regelmatig op tegen mijn vader, maar nu zie ik hem vooral als de man van wie ik de nodige levenslessen heb geleerd. Vandaag deel ik de 5 belangrijkste levenslessen die ik meekreeg van mijn vader.

Outfit | Een roze pantalon? Yes please!

9 juni 2018|Outfits|

Voor modetrends ben ik nooit echt gevoelig geweest. Zo heb ik nooit Uggs, crop tops of harembroeken gedragen. Ik houd liever vast aan mijn eigen stijl en laat me niet leiden door wat hip, hot & happening is. Alleen voor trends waar ik oprecht enthousiast van word, maak ik met alle liefde een uitzondering. Mooie pantalons bijvoorbeeld, waar ik steeds meer vrouwen in zie lopen de laatste tijd. Voor een stijlvolle en vrolijke pantalon met strik wilde ik graag een plekje vrijmaken in mijn kledingkast. Inmiddels is dit plekje veroverd door een roze pantalon, die ik je graag laat zien in dit artikel.

Vegetarisch recept mie met kerrie, kokos & veel groenten

20 mei 2020|Recepten|

Het komt niet heel vaak voor, maar soms ben ik in een experimentele kookbui. Dan heb ik opeens frisse zin om iets creatiefs te bedenken met de paar ingrediënten die ik in huis heb. Deze week had ik zo'n moment. Ik daagde mezelf uit om met restjes iets lekkers te maken en het werd zowaar oprecht héél lekker. Wat het was? Mie met tofu, kokosmelk, ananas en héél veel groenten. Zin in een kom vol met lekker zoete en kruidige hap? Bekijk dan hieronder mijn vegetarische recept voor mie met kerrie, kokos en tofu.