1 2 8

Positief denken | Denken in "wat als?"

 • 2 juni 2017
 • 26 Reacties
Categorieën: Positiviteit

In de bus komen soms opeens ideeën in me op. Ik ging een beetje diep nadenken. Of filosoferen. Of hoe je het ook wilt noemen. Daarbij realiseerde ik me plotseling hoe grappig het eigenlijk is dat zoveel dingen in het leven op toeval berusten. Of nou ja, dat zoveel dingen in mijn leven eigenlijk zijn gelopen zoals ze zijn gelopen en dat dat best positief heeft uitgepakt. Ik deed aan positief ‘wat als’-denken. Wat zou er gebeurd zijn als dit niet op mijn pad was gekomen? Wat als ik die persoon niet zou hebben ontmoet? Of wat als ik niet op dat tijdstip op die plek was geweest? De vraag “wat als?” hielp mij om eens dankbaar te zijn en om positief te denken. Hoe dat zit, zal ik je uitleggen.

positief denken oefening

Hoe werkt het?

Het gaat erom dat ik mezelf door de vraag ‘Wat als?’ bewust word van wat er eigenlijk aan mooie kansen of momenten op mijn pad zijn gekomen. Dat doe ik door er eens bewust bij stil te staan hoe de dingen ook anders hadden kunnen lopen. Hoe anders had mijn leven bijvoorbeeld kunnen zijn dan dat ik nu een leuke baan heb. Wat als ik eerder een minder leuke baan had gevonden? Wat als ik deze vacature zou hebben gemist? Dan had mijn leven er misschien totaal anders uitgezien. En wat nu als ik een eenjarige in plaats van een tweejarige master zou hebben gedaan? Bij welk bedrijf zou ik dan terecht zijn gekomen? Mede door toeval is mijn leven gelopen zoals het is gelopen en dat is toch eigenlijk best wel bizar én mooi.

Hoe zorgt ‘wat als’ voor dankbaarheid?

Stilstaan bij de vraag ‘wat als?’ zorgt bij mij ook voor dankbaarheid. Ik ben achteraf juist dankbaar dat bepaalde dingen in mijn leven zijn misgelopen of dat ik er met vallen en opstaan van heb geleerd. Zonder dat zou ik niet hebben gestaan waar ik nu sta. Als ik niet de kansen zou hebben gekregen die ik heb gekregen, dan zou ik misschien wel heel ander werk hebben gedaan. Wellicht zou ik nooit mijn blog zijn begonnen en daardoor nooit die baan hebben gekregen. Wat als ik op de middelbare school in een andere klas was gekomen? Dan had ik sommige vriendinnen misschien nooit ontmoet. Hoe bijzonder is het eigenlijk dat mijn leven is zoals het is?!

‘Wat als?’ op een positieve manier

Wat als? Wat als? Als je jezelf deze vraag stelt, is dat wellicht vaak om jezelf doemscenario’s in te beelden of uit spijt voor iets wat je anders had willen doen. Maar wat nu als (ha, woordgrap!) je aan die vraag eens een positieve draai geeft?! Probeer je eens voor te stellen hoeveel minder leuk je leven had kunnen zijn en wees dankbaar voor hoe het wel is gelopen. Sta stil bij wat je wel hebt in plaats van bij wat er ontbreekt en wees je bewust van hoeveel slechter alles eigenlijk had kunnen verlopen. Met de vraag ‘wat als’ probeer ik zelf door een paar minuten bewust na te denken of te schrijven een klein beetje dankbaarheid te voelen voor hoe mijn leven eruitziet. Misschien werkt het voor jou ook, misschien ook niet. Maar ik vond het in ieder geval leuk om mijn hersenspinsels eens met je te delen.

Sta jij weleens stil bij hoe anders dingen hadden kunnen lopen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 2 juni 2017 op 6:08 am - Beantwoord

  Knappe manier van denken hoor. Ik zie wat als vaak meer in de negatieve zin. Ga het toch eens proberen om het om te draaien.

  • Romy 2 juni 2017 op 7:20 pm - Beantwoord

   In eerste instantie was ik ook een echte doemdenker, maar het heeft me echt geholpen om de vraag ‘wat als?’ eens op deze manier te bekijken 🙂 Hopelijk heb je er iets aan!

 2. Darina 2 juni 2017 op 6:32 am - Beantwoord

  Dit zet me wel aan het denken! Heel inspirerend!

  • Romy 2 juni 2017 op 7:20 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat het je aan het denken zet 🙂

 3. Shirley 2 juni 2017 op 7:23 am - Beantwoord

  Wow, toevallig zat ik laatst ook te mijmeren over hoe mijn leven anders zou kunnen zijn. Meestal zijn mijn ‘wat als’-gedachten inderdaad doemgedachten. Mooi idee om dat eens om te draaien.

 4. jonna@burgertrutjes 2 juni 2017 op 7:31 am - Beantwoord

  Eigenlijk niet, met deze gedachte maak je jezelf vaak alleen maar gek :). Behalve dan als je het omdraait met jouw tips, omdenken dus! Ik ga het eens proberen 🙂

 5. Sofie 2 juni 2017 op 8:15 am - Beantwoord

  Ik heb het eens gedaan, maar dan inderdaad in negatieve zin. Ik schreef toen een artikel over wat als ik niet ziek was geworden als tiener, wie zou ik dan zijn geworden? Maar het is inderdaad mogelijk om wat als ook eens in positieve zin te bekijken, ik ga er eens over denken.

 6. Johanne 2 juni 2017 op 8:54 am - Beantwoord

  Wat grappig, ik ben hier de laatste tijd heel actief mee bezig. Maar dan ook echt in de positieve zin. Het helpt me heel erg om wat positiever in het leven te staan. Zo hebben negatieve gebeurtenissen in mijn leven me alleen maar positieve dingen gebracht (tot nu toe dan ;-)) en dat is zo fijn om te weten! Leuk dat jij hier ook zo mee bezig bent!

 7. Sylvia 2 juni 2017 op 9:12 am - Beantwoord

  Eigenlijk denk ik nooit zo. Ik denk dat alles wel met een reden gebeurt?

 8. Maaike 2 juni 2017 op 9:19 am - Beantwoord

  Ik ben het met je eens. De kansen die je in je leven krijgt kun je deels zelf creëeren, maar deels berusten ze ook op geluk. En geluk komt soms heel precies inderdaad. In de zin van wel of niet de bus halen. Kleine dingen met soms grote en leuke gevolgen.

  • Romy 2 juni 2017 op 7:21 pm - Beantwoord

   Wat toevallig dat jij daar ook aan zat te denken. Grappig hoe je gedachten dan soms ineens een eigen leven gaan leiden. Gelukkig kan dat dus ook in positieve zin zijn 🙂

  • Romy 2 juni 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je er ook in negatieve zin veel over kunt mijmeren. Dat doe ik ook vaak, maar het helpt mij om er soms juist een positieve draai aan te geven. Maar ik kan me voorstellen dat het met bijvoorbeeld een ziekte niet mogelijk is om het op een positieve manier te bekijken.

  • Romy 2 juni 2017 op 7:23 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je hier zoveel over nadenkt en dan ook nog op een positieve manier. Ik heb inderdaad precies hetzelfde gevoel als jij. Zelfs de negatieve dingen die ik heb meegemaakt, hebben mijn leven soms in een positieve zin veranderd uiteindelijk.

  • Romy 2 juni 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

   Precies! Er is eigenlijk zoveel wat met toeval of door een beetje geluk gebeurt. Ik vind het grappig om daar soms eens bewust over na te denken en me te bedenken dat er niet alleen dingen niet goed gaan, maar dat heel veel dingen min of meer toevallig ook juist heel positief uitpakken.

 9. Josephine 2 juni 2017 op 10:12 am - Beantwoord

  Bedankt voor de positieve draai! Ik gebruik ‘wat als’ inderdaad veel te vaak in negatieve zin. Maar andersom is natuurlijk veel beter en zorgt voor een positieve spiraal. Fijn dat je deze overdenking wilde delen, ik heb er echt wat aan!

  • Romy 2 juni 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je er iets mee kunt. Dit was wel echt een blogpost waarbij ik dacht ‘is het niet iets te filosofisch?’ 😉 Maar ik ben heel blij om te horen dat het alleen al één iemand aan het denken zet 🙂

 10. Lianne 2 juni 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Wauw, supermooi en inspirerend artikel! Ik denk het inderdaad ook wel vaker. Dingen lopen volgens mij toch zoals ze moeten zijn en er zijn een paar dingen die ik liever niet had gedaan als ik het terug kon draaien, bijvoorbeeld mijn opleiding. Maar dan denk ik erbij: dit heeft me wel gemaakt zoals ik ben. Misschien had ik dan nooit mijn vriend leren kennen en dan had ik waarschijnlijk mijn mooie appartement niet gehad. Wat als dat allemaal niet zo was? Zo kun je iets negatiefs snel omzetten in iets positiefs 🙂 Sinds ik schrijf, neem ik ook meer dingen voor lief. Oké, dan stoot ik maar een glas drinken om, of dan krijg ik maar een botsing met mijn auto, of dan was ik vroeger maar het buitenbeentje op school, jammer dan. Vroeger kon ik er langer negatief over denken, maar nu kan ik het vaak al inspiratie gebruiken. Je komt er op de een of andere manier altijd wijzer en beter uit met zo’n ervaring 🙂 Wat als die dingen allemaal niet zo waren gelopen? Dan was ik niet zoals ik nu ben 🙂

  • Romy 2 juni 2017 op 7:28 pm - Beantwoord

   Wauw, heel mooi gezegd! Dat is precies hoe ik ook denk. Zelfs de meest vervelende dingen in mijn leven hebben me gemaakt tot wie ik ben en hebben mijn leven op een of andere manier veranderd. Het is soms echt bizar om je te realiseren dat bijvoorbeeld je vriend ontmoeten eigenlijk ook op zoveel toevalligheden berust, net als het appartement dat je hebt gevonden. Zo mooi om daar eens bij stil te staan 🙂

 11. Danique 2 juni 2017 op 10:48 am - Beantwoord

  Ik ben er meer van dat de dingen gebeuren omdat ze zo moesten zijn. Ik heb het idee dat de keuzes die je maakt, dat die vooraf ‘gepland’ zijn. Het leven loopt zoals het loopt en de kans dat je de andere keus had gemaakt is denk ik vrij klein. Ik vind het een lastig en diepgaand idee waar ik soms iets te veel in doordraai, maar ik denk echt dat je de dingen doet omdat je onbewust dit wil ofzo. Beetje vaag misschien, ik kan het niet zo heel goed uitleggen haha.

  • Romy 2 juni 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

   Je legt het heel duidelijk uit, hoor. En ik denk zeker dat daar een kern van waarheid in zit! Misschien maak je inderdaad onbewust precies de juiste keuzes. Ik vind het in ieder geval een leuk onderwerp om over na te denken 🙂

 12. Saskia 2 juni 2017 op 9:25 pm - Beantwoord

  Ik sta er eigenlijk weinig bij stil hoe dingen hadden kúnnen lopen. Ik ben meer bezig met hoe dingen gaan lopen. En ben blij met hoe alles gelopen is, daardoor ben ik op dit punt waar ik nu ben. The good and the bad.

  • Romy 3 juni 2017 op 12:25 am - Beantwoord

   Dat is ook wel een mooie manier om ernaar te kijken. Het is ook eigenlijk vooral je huidige situatie die ertoe doet en het is zo belangrijk om daar tevreden mee te zijn. Dat is ook wat ik me probeer te bedenken als ik dankbaar ben voor hoe dingen zijn gelopen. Dat is het bizar is dat ik sta waar ik sta en hoe mooi dat eigenlijk is 🙂

 13. Wendy (B) 3 juni 2017 op 6:20 am - Beantwoord

  Het is vermoeiend als pogingen mislukken.

 14. Patricia 3 juni 2017 op 8:25 am - Beantwoord

  Je zet mij weer aan het denken. Mooi verwoord. Toevallig schreef ik laatst een blog met levensvragen waardoor ik er wel wat dieper over na moest denken. Tja wat als…..

 15. Simone 3 juni 2017 op 10:02 am - Beantwoord

  Voorheen stond ik er niet zo bij stil, maar de laatste tijd steeds meer. Want wat als ik nou niet dat doorzettingsvermogen had, had ik dan wel die gesprekken met bedrijven gehad die ik nu wel had?
  Ik vind het altijd wel interessant om daar over te filosoferen. Maar ik moet vaak wel uitkijken dat ik niet ga doordraven daarin.

  • Romy 3 juni 2017 op 1:53 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Ik ben ook iemand die zich soms een beetje in dit soort gedachtes kan verliezen. Maar zolang ik er op een positieve manier bij stilsta, vind ik het gelukkig niet zo erg 🙂

Recente blogs

27 dingen die ik leerde in mijn 27e levensjaar

22 mei 2020|Persoonlijk|

Nog maar een paar dagen kan ik genieten van mijn leven als 26-jarige. Vanaf aanstaande maandag hoor ik namelijk officieel bij de club van 27-ers. Om alvast aan dat idee te wennen, besloot ik terug te blikken op het afgelopen levensjaar. Dit zijn 27 dingen die ik in mijn 27e jaar heb opgestoken. Van wijze levenslessen tot praktische ontdekkingen die vast ook volgend jaar nog heel goed van pas gaan komen.

7x wanneer een smartphone toch wel handig is

7 juli 2018|Lifestyle|

Ik ben zeker geen voorstander van uren per dag bellend, append, sms'end en surfend doorbrengen. Offline is het leven immers een stuk leuker dan als je alleen maar online zit. Toch zijn er genoeg situaties waarin ik de uitvinder van de smartphone dank op mijn blote knieën voor zijn uitvinding. In sommige situaties is een telefoon gewoon ontzettend handig. Ik zet 7 situaties op een rij waarin een smartphone soms wél ideaal is. Maar let op: geniet, maar app/sms/bel met mate!

Het braafste meisje van de klas of een stiekeme rebel?

9 maart 2018|Persoonlijk|

Het braafste meisje van de klas. Dat vooroordeel heb ik wel vaker te horen gekregen als ietwat verlegen meisje met sproetjes en roze outfits, dat bijna nooit uitgaat, geen alcohol drinkt en dat al paniek krijgt als ze een keer is vergeten in te checken in de trein. Tja, soms ben ik inderdaad ook wel een beetje braaf. Maar weet je, ik heb ook écht wel mijn momenten waarop ik flink boos kan zijn, voorzichtige schop- of scheldneigingen krijg of gewoon even tegen de meute in wil gaan en lekker mezelf wil zijn. Schuilt er in mij toch een stiekeme rebel of blijf ik dat brave meisje dat alle regeltjes opvolgt?