positieve affirmaties voor zelfliefde 3

10 positieve affirmaties voor zelfliefde (om minder streng te zijn)

 • 14 februari 2023
 • 7 Reacties

Er is één persoon die altijd in je leven zal zijn: jijzelf. Nu zijn we alleen meestal zelf onze grootste criticus. Er zijn altijd dingen waarin je beter zou willen zijn of eigenschappen die je liever meer of juist minder zou willen hebben. Maar aangezien je het een leven lang met jezelf moet uitzingen, is het best fijn als je enigszins oké bent met je spiegelbeeld. Laat jouw kritische stem zich niet zo makkelijk sussen? Misschien helpen deze positieve affirmaties voor zelfliefde om jezelf stukje bij beetje een leuker mens te vinden. Want een leuk mens, dat ben jij!

Wat zijn affirmaties voor zelfliefde?

Affirmaties voor zelfliefde zijn positieve dingen die je tegen jezelf zegt om je innerlijke criticus te stillen. Die affirmaties kun je hardop tegen jezelf zeggen, in je telefoon zetten of op de spiegel hangen. Net wat jij fijn vindt! Zelf spreek ik ze vooral in mijn hoofd naar mezelf toe uit op het moment dat mijn criticus iets vervelends te zeggen heeft. Ik heb ze ook allemaal in een Word-document en in een e-mail aan mezelf staan. Zo heb ik die positieve woorden altijd bij de hand als ik in negatief denken verval.

Het klinkt misschien wat kort door de bocht: alsof één positieve uitspraak tegen jezelf al je zelfkritiek oplost? Dat is niet zo. De kracht zit ‘m in de herhaling en in – ondanks dat je er soms niets van gelooft – toch die woorden blijven uitspreken naar jezelf. Hoe vaker je positieve dingen in de plaats zet van je zelfkritiek, hoe meer je erin gaat geloven. Of hoe meer je in elk geval de kritische noot in twijfel gaat trekken. Jij kunt namelijk zelf bepalen of je je daar iets aantrekt of niet.

Probeer deze 10 positieve affirmaties voor zelfliefde

Jezelf een leuk (of in elk geval goed genoeg) mens vinden is de basis voor heel veel dingen. Het geeft je zelfvertrouwen om spannende dingen aan te kunnen. Het helpt je om beter om te gaan met kritiek (als je in jezelf gelooft, brengt één kritische opmerking je niet zomaar van je stuk). Daarnaast gun je jezelf meer als je niet te kritisch bent. Het is bijvoorbeeld makkelijker om jezelf rust te gunnen, bewust “nee” te zeggen en je grenzen te bewaken als jij jezelf in de basis oké vindt.

Klinkt niet verkeerd, toch? Daarom zijn zelfliefde-affirmaties in mijn ogen op z’n minst het proberen waard. Dit zijn 10 positieve affirmaties voor zelfliefde die ik regelmatig gebruik.

1. “Ik ben goed genoeg, ook al ben ik niet perfect”

Je hoeft geen mijlpalen af te vinken, doelen te behalen en grootse prestaties neer te zetten om goed genoeg te zijn. Goed genoeg ben je ook als je soms een steek laat vallen of als er van doelen helemaal geen sprake is. Iedereen is maar mens. Iedereen doet soms dingen die niet handig zijn om daardoor te ontdekken wat beter werkt. Besef dat je niet aan jouw eigen hoge lat hoeft te voldoen om hier op aarde te mogen rondlopen. Jij bent jij. Met je talenten, je valkuilen en dingen waar je misschien (nog) niet zo goed in bent. Dat is oké. Je mag er ook al zijn voordat je alles op orde hebt. (Sterker nog: waarschijnlijk heb je nooit álles op orde. Het leven is een kwestie van alsmaar wat blijven aanrommelen en bijsturen waar nodig.)

2.  “Ik verdien het”

Herken je de gedachte “Ik mag pas X als ik Y heb bereikt”? Die gedachte is mij ook niet vreemd. En dan vooral in de vorm “Ik mag pas rust nemen als ik Y heb afgerond.” Eigenlijk een compleet onzinnige gedachte! Iedereen mag rusten. Gewoon op het moment dat jij de behoefte aan rust voelt. Net zo goed mag je eten als je vergaat van de honger, tijd voor jezelf nemen als je lijf op is, etc.

Dus gun jij jezelf “iets” (rust, slaap, iets lekkers te eten, een bepaald kledingstuk of gewoonweg trots zijn op jezelf) pas zodra je aan een voorwaarde hebt voldaan (een bepaalde prestatie, bepaalde diploma’s, een bepaald aantal kilo afvallen, etc.)? Spreek jezelf dan tegen: “Ik verdien het”. Ook nu al!

Vind je dat lastig te geloven? Verplaats jezelf in de schoenen van een vriend. Stel je voor: een vriend legt jou deze situatie uit en vertelt je “Ik gun mezelf X niet, zolang ik Y niet heb bereikt.” Wat zou jij dan zeggen? Zou je dan diegene tegenspreken? En zeggen dat hij of zij het nu ook al mag hebben? “Je hebt het verdiend”, zeg je er misschien achteraan. En zo is het. Ook voor jou.

positieve affirmaties voor zelfliefde

3. “Ik kan meer aan dan ik denk”

Soms lijkt een berg wel heel hoog om te beklimmen of lijkt een uitdaging veel te groot. Op die momenten spreek ik mezelf deze zin toe. Vaak heb je, terugkijkend, al heel vaak op een punt gestaan waarop je dacht “Kan ik dit wel?”. Maar waarschijnlijk heb je jezelf daarmee ook maar al te vaak positief verrast.

Hobbels en valpartijen of niet, je bent altijd opgekrabbeld en hebt ervan geleerd. Je hebt dingen doorstaan, bent spannende uitdagingen aangegaan en hebt drempels genomen waarvan je ooit dacht dat ze veel te hoog waren.

Kortom: jij kunt deze positieve affirmatie voor zelfliefde met het volste vertrouwen uitspreken: “Ik kan meer aan dan ik denk”.

En lukt het je niet om erin te geloven? Kijk dan naar de concrete momenten waarop je eerder meer aankon dan je dacht. Toen heb je jezelf positief verrast. Waarom zou dat nu niet ook zo zijn?

4. “Ik werk eraan op mijn tempo en dat is goed genoeg.”

Je hoeft niet op je eindbestemming te zijn om trots op jezelf te kunnen zijn. Daarvoor hoef je zelfs niet halverwege of ook maar onderweg te zijn. Soms voelt het alsof je muurvast aan de grond staat en maar niet vooruitkomt. In werkelijkheid zet je waarschijnlijk meer stappen dan je denkt.

Vergelijk jouw tempo of jouw stappen sowieso niet met die van een ander. Iedereen beloopt een eigen pad en heeft zo zijn redenen om bepaalde stappen op een bepaald moment te zetten. Soms komt er onverwachts iets langs wat eerst je aandacht vraagt. Soms zit een nare gebeurtenis of onzekerheid je in de weg.

Waar je ook aan werkt op dit moment (angsten aangaan, onzekerheid overwinnen, stappen zetten richting een bepaalde baan), oké zijn met waar je nu staat is de basis. Ook als dat niet is waar je zou willen staan. Je gaat beetje bij beetje vooruit. Je bent ermee bezig. Dat is meer dan genoeg.

5. “Ik ben trots op waar ik sta.”

Klopjes op de schouder mogen we onszelf in mijn ogen veel vaker geven. Complimentjes van anderen kunnen een enorme zelfvertrouwenboost geven. Maar helaas overkomt een complimentenregen de meeste mensen maar zelden. Zo complimenteus is je leidinggevende nu eenmaal niet. Of je partner is niet zo van de lieve woorden. Of je hebt een familie of vriendengroep waarin mensen niet te snel persoonlijk worden, waardoor complimenten vaak worden ingeslikt. Om al die redenen is het belangrijk om zélf trots te zijn op jou.

Los van of anderen je wel of niet complimenteren, kun jij voelen dat jij trots bent op waar je staat?

Durf vol trots te kijken naar het pad dat achter je ligt, naar de dingen waar je goed in bent en naar wie je bent als persoon. Ook al ben je niet waar je zou willen zijn, je bent ongetwijfeld een paar stappen verder dan een jaar geleden. Reden genoeg voor blosjes op de wangen!

positieve affirmaties voor zelfliefde 2

6. “Ik vertrouw op mezelf”

Zekerheid heb je niet. Een keuze kan anders uitpakken dan gehoopt en soms kom je obstakels tegen die niet op je zorgvuldig uitgestippelde Google Maps-route stonden. Wat ik daarom op onzekere momenten fijn vind, is om de focus te leggen op dingen die ik wél zeker weet. Eén daarvan is dat ik mezelf in elke situatie meeneem. Als je op jezelf vertrouwt, dan ben je al een paar sprongen verder dan als je twijfelt of jij het allemaal wel kunt.

Daarom vind ik deze positieve affirmatie voor zelfliefde een belangrijke om mezelf regelmatig toe te spreken. Juist op de momenten dat het er misschien hortend en stotend uitkomt. Zeg het, zo vaak als nodig is! Dat kan je helpen om meer keuzes vanuit je gevoel te maken en om dingen aan te gaan die een paar flinke meters buiten je comfortzone liggen.

Je weet allerlei dingen niet zeker, maar je weet ook een hoop wél. Bijvoorbeeld:

 • Ik weet zeker dat ik ervaring heb met X. Ik vertrouw erop dat dat in deze situatie gaat helpen.
 • Ik weet zeker dat ik goed ben in X. Ik vertrouw erop dat Y mij daarom ook goed afgaat.
 • Ik weet zeker dat ik altijd goed nadenk over mijn keuzes. Ik vertrouw erop dat ik hiermee een goede keuze maak.
 • Ik weet zeker dat ik altijd naar mijn gevoel luisteren. Ik vertrouw erop dat ik daarom het juiste doe in elke situatie.
 • Ik weet zeker dat ik een doorzetter ben. Ik vertrouw erop dat ik, ook als plan A niet goed uitpakt, ik snel genoeg met een plan B kom.

7. “Kom maar op, I got this!”

Deze affirmatie spreek ik mezelf vooral toe als ik iets ga doen waarvoor de spanning door mijn lijf giert. Wanneer ik op het punt sta een presentatie te geven, werkt het bijvoorbeeld altijd goed om deze woorden door mijn hoofd te laten echoën. Het blijven dan spannende uit-je-comfortzone-dingen, maar het helpt als je jezelf toespreekt dat jij dit kunt. Je mag knikkende knieën en trillende vingers hebben. Dat neemt niet weg dat jij een bak aan talent en een heleboel waardevolle eigenschappen meebrengt die jou gaan helpen.

Kom maar op met die uitdaging! Je zult merken dat je het er vast beter van afbrengt dan je met al je zenuwen van tevoren denkt.

8. “Ik ben van toegevoegde waarde”

“Wie zit er nu op mij te wachten?” is het negatieve tegenovergestelde van deze positieve affirmatie voor zelfliefde. Een vervelende zin die je misschien wel herkent, en die vaak van geen kant klopt. Als je twijfelt of jij wel iets hebt toe te voegen (op welk vlak dan ook), knoop dan goed in je oren dát er mensen op jou zitten te wachten. Jij bent een toevoeging.

Je kunt deze affirmatie toepassen in allerlei specifieke situaties, zoals:

 • Ook al zijn er al 11.389 mensen met een bedrijf in jouw vakgebied, mensen zitten nog steeds op jou te wachten. Jij doet het op jouw manier en dat maakt je per definitie van toegevoegde waarde.
 • Ook al heeft iemand al 26 andere vrienden, dan nog ben jij een waardevolle toevoeging. Met elke vriend(in) heeft diegene weer een andere band.
 • Ook al zit je in een vergadering met 12 mensen die gemiddeld 10 jaar meer ervaring hebben dan jij, dan nog is jouw mening een waardevolle toevoeging. Juist doordat jij er vanuit een ander perspectief naar kijkt.

Daarnaast geldt deze positieve affirmatie natuurlijk in het algemeen. Het is waardevol dat jij hier rondloopt op aarde. Je bent misschien één van de paar miljard mensen, jouw aanwezigheid is waardevol. Je hebt mooie dingen te brengen, veel liefde te geven en je bent een aanvulling in het leven van anderen.

Laat jezelf zien en laat van je horen, zodat je nóg meer van toegevoegde waarde kunt zijn.

positieve affirmaties voor zelfliefde 3

9. “Ik mag keuzes maken die goed zijn voor mij”

Jij bent de enige die altijd voor jezelf kan kiezen. Oké, “áltijd” zal wat lastig zijn. Maar je kunt er wel voor zorgen dat jij jouw belangen behartigt. Niemand anders kan jouw behoeften en grenzen namelijk zo goed aanvoelen als jijzelf.

Nu wéét dat je waarschijnlijk al wel. Maar daadwerkelijk keuzes voor jezelf maken en grenzen aangeven is soms net wat lastiger dan beseffen dat dat een optie is. Als je collega haar liefste glimlach en Bambi-ogen opzet voor “een heel klein verzoekje”, dan wordt het opeens wel heel lastig om daar “nee” op te zeggen. Hetzelfde geldt misschien als je partner vraagt of je meegaat naar een verjaardag, terwijl jij de zondagmiddag na een vol weekend echt nodig hebt om bij te tanken.

Prent jezelf, zeker als je please-neigingen hebt, wel een paar keer op een dag in dat jij keuzes mag maken die goed zijn voor jou. Ook als de Bambi-ogen van je collega daarna plaatsmaken voor een beteuterde blik, mag jij voor jezelf kiezen. Mensen teleurstellen is soms een logische consequentie van denken aan je eigen geluk en gezondheid.

10. “Ik accepteer mezelf, inclusief mijn imperfecties.”

Niemand is over elke kant van zichzelf en over elke centimeter van zijn lijf te spreken. Dat hoeft ook niet om jezelf te accepteren. Jezelf een leuk mens vinden kan ook als je imperfecties hebt. Ik bedoel: waarschijnlijk hebben je vrienden ook zo hun eigen dingen waar ze niet goed in zijn of onhandige eigenschappen. Maar jij vindt hen toch ook leuk ondanks die dingen? Sterker nog: de kans is groot dat je hun eigenaardigheden júist waardeert. Je moet vast soms hard lachen om je tikkeltje chaotische vriend of bent blij dat die ene vriendin lekker recht voor z’n raap is. Zo ben ook jij leuk mét al je eigenaardigheden. Niet eens “ondanks”.

Deze affirmatie kan je helpen om meer te focussen op het mooie totaalplaatje en minder in te zoomen op dingen die jij onvolmaakt vindt aan jezelf (maar die een ander misschien niet eens ziet). Het leven wordt zoveel makkelijker als je jezelf in de basis een prima mens vindt. Dan is het geen ramp als je een keer een foutje begaat en dan trek je het ook minder persoonlijk aan als iemand eens een kritiekpunt heeft.

Hoe gebruik je affirmaties?

Dit zijn zomaar wat affirmaties voor zelfliefde die ik gebruik. Affirmaties werken het beste als je er één (of meerdere) kiest die specifiek bij jou passen. Denk je bijvoorbeeld vaak “Ik ben niet goed genoeg“, dan is “Ik ben goed genoeg” een goede om in gedachten te nemen. Maar misschien worstel jij met iets heel anders en past daar een andere affirmatie bij.

Je kunt ook zelf een passende affirmatie bedenken. Zorg ervoor dat het een uitspraak is waar jij een positief gevoel bij krijgt en kracht uit haalt. Begin verder de affirmatie altijd met “ik” of “mijn”. Zo is een affirmatie als “Mijn toekomst ziet er zonnig uit” krachtiger dan iets algemeens zoals “Er is hoop”.

Gebruik de affirmatie op elk moment dat jij hem nodig hebt. Spreek ‘m jezelf toe zodra je jezelf op negatieve gedachten betrapt of zodra je iets spannends gaat doen. Of begin er iedere dag mee. Hang de affirmaties voor zelfliefde op de spiegel. Zet ze in je telefoon als reminder. Leg ze op een briefje naast je bed. Of neem ze gewoon tussendoor even in gedachten. Herhaling is het toverwoord om er steeds meer in te gaan geloven.

Aan welke van deze zelfliefde-affirmaties zou jij het meeste hebben?

zelfliefde-affirmaties

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 14 februari 2023 op 8:39 am - Beantwoord

  Mooi affirmaties. “Ik verdien het” is er één die ik ga onthouden. Ik ben namelijk ook nogal van het ‘eerst dit en dan mag ik dat…’

 2. Daenelia 14 februari 2023 op 10:08 am - Beantwoord

  Heel goed om allemaal te beseffen. Voor mij werkt het prima om mezelf eraan te herinneren dat het altijd goed komt. Want hoeveel valkuilen, hobbels en hoge bergen ik ook ben tegengekomen, en zelfs de dichtgemetselde muren, ik ben er altijd goed uitgekomen.
  Pas als je bij de pakken neer gaat zitten en je overgeeft aan de negatieve gedachtes gebeurt er werkelijk niks positiefs meer.
  En dat heb ik nooit gedaan.

 3. Giovanna Jansen 15 februari 2023 op 9:07 am - Beantwoord

  Mooie, krachtige affirmaties! “Ik werk eraan op mijn tempo en dat is goed genoeg.” vind ik een hele mooie en neem ik mee voor als ik weer eens het gevoel heb dat ik sneller en harder moet werken…

 4. Aukje 23 februari 2023 op 6:55 am - Beantwoord

  Met mijn perfectionisme vond ik meteen de eerste al passend: Ik ben goed genoeg, ook al ben ik niet perfect. Maar ik mag zeker ook trots zijn op waar ik sta en ik vertrouw op mezelf.

  Ik denk nogal snel negatief over mezelf, dus er zijn er meerdere die ik toe kan passen.

 5. Irene 18 april 2023 op 4:53 pm - Beantwoord

  Dit kan ik goed gebruiken. Ja, ook ik ben van toegevoegde waarde. Ik laat mezelf steeds meer zien en horen.
  Yes!

 6. hadassah 3 september 2023 op 9:49 pm - Beantwoord

  leuk geschreven Romy en herkenbaar, vind ook leuk: je mag van mening veranderen en wat ik zovaak een ander zou willen toeschreeuwen: het gras is niet groener aan de overkant!!! een woord als perfect…….hoe subjectief! wat is perfect, ik vind bv. dat ik perfect Drents kan kletsen….in mijn hoofd klinkt het zo perfect, ook mijn engels en frans en arabisch….hahahahaha vroeger durfde ik dat publiekelijk te spreken………..nu? oh ik sta op en begin te ratelen, ik word afgevoerd omdat en teveel passie heb 🙂

  nee maar bv o]verlijden van ouders, de hele familie rilt bij het ideee om te spreken, ik vind het juist een err om te spreken over mijn geliefde ouders……je had ze moeten zien zuchten toen ik zei datb ik de speech zou doen, ik ben daar trots op.

 7. hadassah 3 september 2023 op 9:57 pm - Beantwoord

  owja , scheelt dat ik in de PR zat 😉 Marketing is mijn passie. wilde nog dit even zeggen tegen de andere meiden ook: als je ouder wordt/bent dan ga je ook anders tegenover bepaalde zaken denken, waar je vroeger wakker om lag, dans je nu van weg, ik heb dagen, weken, voor de spiegel gezeten want ik meende dingen te zien , neus te puntig, kraaienpootjes., oogleden, vetjes hier en daar..werd er soms helemaal depri van!

  heb toen ook oogleden laten verkorten en dat is best leuk, botoxje, fillertje…………nu? peptides en vitamines smeren en niks geen ingrepen meer, vooral oudere dames zien er zo eng uit door al die meuk, je ziet bv. altijd dat hun ogen opeens heel diep liggen, vermoedelijk door het opblazen van hun wangen.

Recente blogs

Inkiekje #48 | Kwarktaart-instorting, kerstviering & afscheid nemen

27 december 2021|Persoonlijk|

Ken je het verhaal van de goed gelukte kwarktaart die daarna compleet instortte? Wij sinds dit kerstdiner wel! Gelukkig was ons kerstmenu verder heel smakelijk en het voelde alleen al heel fijn om dierbaren om ons heen te hebben. Dat laatste ook deels omdat we deze week van twee mensen afscheid namen. Ik neem je mee in mijn afgelopen twee weken: twee weken van technische oplossingen, kerstboomversieringen, toetjesvoorpret en ook van het besef dat het leven maar kort is.

Outfit | Zonnige dag, vrolijke jurk en Dr. Martens

2 mei 2018|Outfits|

Bloemenprintjes, vrolijke kleuren en semi-blotebenenweer, wie wordt daar nu niet blij van? Ik in ieder geval wel! Het zomerse weer van laatst was voor mij een goede reden om mijn zomerjurkjes weer uit de kast te halen. Niet dat ik vrolijke kleuren in de winter volledig mijd, maar in het zonnetje draag ik ze met nóg meer plezier. Vorige week viel mijn keuze voor een outfit dan ook op een vrolijke zomerjurk, een dunne panty (yes, dat kan weer!) en mijn nieuwe schoenen van Dr. Martens. En natuurlijk greep ik nog een laatste keer de gelegenheid aan om onder de roze bloesemboom - nog net in bloei! - te poseren. Ik laat je graag mijn outfit zien.

Onderuit! | 6x hoe ik op mijn bek ging (en weer opkrabbelde)

11 februari 2022|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Op je bek gaan doet niemand graag. Maar achteraf kan het je ook een hoop opleveren. Elke misstap brengt je dichterbij waar je wel zou willen zijn. En de keren dat je het hardst valt (inclusief schrammen, littekens en al!), zijn ook de momenten waarop je vaak het meest beseft wat je wél nodig hebt. Geïnspireerd door Cynthia’s prachtige rubriek ‘Op je bek’ deel ik 6 situaties waarin ik hard onderuit ging (en vervolgens gelukkig ook weer - wat lessen rijker - opkrabbelde).