De positieve kanten aan millennial zijn (ja, die zijn er ook!)

Millennialkwesties, lastige dilemma’s of zelfs een quarterlifecrisis? Het leven van menig millennial lijkt niet bepaald over rozen te gaan. Ja, ook ik worstel met millennialkwesties als keuzestress, weinig vastigheid en het dilemma van een groots en meeslepend leven leiden (of lijden?). Maar tegelijkertijd heeft millennial zijn ook zeker wel voordelen. Er zijn ook genoeg redenen waarom ik vast en zeker over een jaar of 10 terugkijk en denk “Was ik nog maar even 25!”. Deze 5 aspecten vind ik wél leuk aan millennial zijn.

positieve kanten aan millennial zijn

1. Proeven van het volwassen leven

Millennial zijn betekent dat je langzaamaan in het volwassen leven “rolt”. Je ontdekt heel wat nieuwe, volwassen kwesties, variërend van vuilniszakken die zich niet vanzelf langs de weg laten zetten tot aan hypotheken, voor jezelf opkomen op het werk of extra verantwoordelijkheid. Zo nu en dan zal je jezelf vast verbazen met de stappen die je zet. Een knap staaltje successful adulting! Maar tegelijkertijd is het ook nog helemaal geoorloofd als je zo nu en dan maar wat aanklungelt. Over het algemeen (die vuilniszak daargelaten!) vind ik al die volwassen stappen wel wat hebben. Het is vaak spannend, maar achteraf voel ik me keer op keer heel “volwassen” als ik de stap heb gezet.

2. Fantaseren over de toekomst

Hoe mijn leven er over 5 jaar uitziet? Ik heb geen idee! Maar er flink op los fantaseren over een sprong vooruit in de tijd doe ik wel alvast met veel plezier. Millennial zijn betekent dat je nog heel veel kanten op kunt gaan en dat er dus ook nog van alles mogelijk is. Zal ik over een paar jaar carrière hebben gemaakt op de universiteit? Heb ik een leuke vriend of ben ik zelfs getrouwd? Zou ik een kindje hebben? Of stort ik me juist volledig op mijn werk en ben ik een dertigjarig kattenvrouwtje met een hutje op de hei? Zal ik mooie reizen maken? Het heeft wel wat om al die verschillende toekomstscenario’s en opties zo nu en dan in mijn hoofd te laten passeren.

3. Vrij als een vlinder (soms dan!)

Als ik nu 35 was geweest, zou ik vast niet zo eenvoudig de keuze voor een andere baan kunnen maken. Dan zou ik rekening moeten houden met een hypotheek en misschien wel met een gezin dat gewoon brood op tafel verwacht. De vrijheid die ik nu heb, is eigenlijk iets om te koesteren. Ik heb de vrijheid om een grote reis te maken, qua werk een sprong in het diepe te wagen of desnoods weer de collegebanken in te gaan. Juist doordat ik bepaalde vastigheden nu niet heb, heb ik die mogelijkheden. Keuzes kunnen maken brengt soms stress met zich mee, maar is ook eigenlijk een mooi cadeau!

4. Mijlpaal na mijlpaal

Als millennial ben je nooit alleen! Dat is niet alleen een troostend feit, maar het kan ook juist leuk zijn als je getuige bent van de stappen die mede-millennials om je heen zetten. Zowel ikzelf als vriend(inn)en maken juist op deze leeftijd mijlpaal na mijlpaal mee. Zo heb ik in een paar jaar tijd heel wat afstuderende vriendinnen gefeliciteerd, meerdere housewarmings bezocht en van dichtbij meegemaakt hoe vriendinnen hun eerste baan krijgen, een eigen huisje kopen en betrekken, gaan samenwonen of alvast fantaseren over een droomaanzoek. Stuk voor stuk dingen (oké, op het samenwonen en droomaanzoek na!) die ook in mijn leven spelen. Er is ook niets zo leuk als volop met mede-millennials kletsen over alle leuke én spannende stappen die we een voor een zetten.

5. Groeien in een recordtempo

Als millennial maak je qua persoonlijke groei best wel een flinke sprint. Juist omdat het een periode is waarin er van alles verandert en je belangrijke keuzes moet maken, maak je een flinke persoonlijke ontwikkeling door. Ik heb veel geleerd over mezelf én over mensen om me heen, ik heb dingen leren relativeren en heb meer dan ooit geleerd om mijn eigen pad te volgen. Hoewel je jezelf natuurlijk je leven lang ontwikkelt, voelt het alsof het juist nu in sneltreinvaart gaat. Als starter op de arbeidsmarkt, als kersverse huizenzoeker en als persoon die in de volwassen wereld net om het hoekje komt kijken, leer ik elke dag wel iets bij.

Natuurlijk zijn er nog steeds momenten waarop ik verzucht dat ik wel een jaar of wat ouder zou willen zijn. Maar toch had ik deze periode voor geen goud willen missen. Millennial zijn is soms zo erg nog niet.

Wat vind (of vond) jij positief aan je jaren als twintiger/begin-dertiger?

Volg:
Deel:

30 Reacties

 1. 20 juli 2018 / 07:42

  Voor mij is het leuke eraan de snelle ontwikkeling en ook dat ik met het ouder worden steeds meer vertrouwen in mezelf heb. Tegelijkertijd werk ik al bijna 7 (!) jaar bij hetzelfde bedrijf, wat maar weer bewijst hoe oud ik ben. Ik heb dus ook wel wat stabiele factoren in mijn leven. Verder waren mijn vriendinnen er vroeg bij met huizen kopen, samenwonen… dus de kunst kon/kan ik gewoon bij hen afkijken.
  Shirley blogde over…Grenzeloos verliefd

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 19:21

   Niets mis met 7 jaar bij hetzelfde bedrijf werken, toch?! Dat is juist een goed teken dat je het naar je zin hebt en daar de uitdaging krijgt die je zoekt :) Ideaal ook trouwens om bepaalde stappen een beetje te kunnen “afkijken” van anderen. Dat heb ik zelf ook wel een beetje, want de meeste van mijn vriendinnen zijn in de afgelopen twee jaar wel zo’n beetje gaan samenwonen. Daardoor is er bijvoorbeeld ook altijd wel iemand bij wie ik met bepaalde vragen over het huis uit gaan of een eerste baan terecht kon ;)

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 19:22

   Precies! Nu is het moment om lekker veel te ondernemen. Dat is juist zo leuk aan jong zijn :)

 2. 20 juli 2018 / 08:22

  Leuk hoe je het zijn van een millennial in een positief jasje steekt :-). Ja dat mijlpaal na mijlpaal herken ik, al zit dat bij mij nu meer in de fase van trouwen, kinderen krijgen en nieuwe uitdagingen op werkgebied aangaan. Fantaseren over de toekomst blijf ik geweldig vinden.
  Femke blogde over…Review: Babor Rejuvenating Face Oil

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 19:24

   Het blijft inderdaad altijd leuk om over de toekomst na te denken. Dat deed ik als basisschoolleerling al en doe ik vast over 35 jaar nog steeds, maar dan in de vorm van fantaseren over mijn pensioen ;)
   Mooi om te horen dat jij ook nu door zo’n mijlpaalperiode heen gaat. Mijlpalen blijven ook wel altijd komen natuurlijk en het is juist leuk dat het soort mijlpalen mee verandert met je eigen leven :)

 3. 20 juli 2018 / 08:59

  Leuk! Ik ben inmiddels 35 en kijk wel heel erg positief terug op mijn twintiger jaren… Eindelijk vrijheid om helemaal je eigen keuzes te maken en de wereld te ontdekken. :-)
  Maar moet zeggen dat het leven mij nu ook prima bevalt, dus heb niets te klagen! Een beetje meer levenservaring brengt ook wel weer leuke dingen met zich mee… ;-)
  Anne – Ditisanne.nl blogde over…Filmrecensie ‘Mamma Mia! Here we go again’

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 19:27

   Precies! Het voelt wel een beetje alsof je als begin-twintiger heel wat vrijheden hebt, waar je soms ook al jaren daarvoor heel erg naar hebt uitgekeken. Maar tegelijkertijd zie ik ook zeker wel uit naar ergens in de dertig zijn. Ik denk dat je dan toch iets meer vastigheid hebt en in sommige opzichten je leven net iets meer op een rijtje hebt dan als je net twintig bent :)

 4. 20 juli 2018 / 09:09

  Leuk geschreven! Ik tik dit jaar de 40 jaar aan en ik moet zeggen dat ik heel blij ben met de ervaringen uit mijn twintiger jaren.
  Darina blogde over…Kledingkast praat #1

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 19:28

   Wat mooi om dat te horen! Ik kan me voorstellen dat je twintigerjaren ook wel een tijd is die je voor altijd bijblijft.

 5. 20 juli 2018 / 09:18

  Ik was veel zelfverzekerder toen ik in de 20 was, puur omdat ik te weinig levenservaring had en dus wel dacht dat ik het allemaal wist… :P Nee, echt, het besef dat er meer is dat je niet weet dan wat je wel weet, dat wist ik wel toen ik jonger was. Maar nu ik meer weet dan ik ooit eerder wist (zoveel dat ik echt dingen weg moet laten van mijn CV), nu pas besef ik me dat ik van veel dingen niet genoeg weet, naar mijn idee.
  … Maar ne. Ik heb nooit gewenst dat ik weer 25 was. Echt niet. Ik heb heel erg genoten van mijn jonge jaren, maar dat was toen. Ik ben er klaar mee gelukkig,

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 22:01

   Haha, dat is op zich ook een reden om als twintiger juist wel zelfvertrouwen te hebben, haha. Op zich heb ik gelukkig niet de illusie dat ik nu alles weet ;) Ik denk dat je met de jaren steeds meer leert en ook juist leert dat je niet alles weet – om het maar lekker filosofisch te maken ;)
   Juist mooi dat je blij bent met de leeftijd die je nu hebt! De beste insteek is om het beste te maken van iedere leeftijd, of je nu 15, 25, 35 of 50 bent.

 6. 20 juli 2018 / 09:39

  Leuk artikel en fijn om hier eens bij stil te staan! Het fijnst vind ik ook de vrijheid die je hebt en dat je alles nog kan en mag doen, zoals mijn baan opzeggen en door Amerika reizen. Zo blij dat ik dat gedaan heb :)

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 22:04

   Dat is ook echt wel een van de mooiste dingen aan begin twintig zijn. Ik ben ook zo blij dat ik nu de kans heb om (oké, tot op bepaalde hoogte ;)) te gaan en staan waar ik wil. Zoiets als beginnen met een nieuwe baan had ik zowel 5 jaar terug in de tijd als 10 jaar vooruit in de tijd vast niet zomaar gedurfd.
   Zo mooi dat jij ook deze twee gave dingen hebt kunnen doen, juist doordat je jong bent!

 7. 20 juli 2018 / 11:14

  Ik kan me hier helemaal in vinden, Romy! Voor mij is (een Westerse) millenial zijn echt een voorrecht. Ook alle informatie die wij ter beschikking hebben als millenials vind ik een groot pluspunt. Uiteraard heeft dit negative kanten, zoals de druk van social media, maar ik kan me niet voorstellen dat de generaties voor ons niet makkelijk in contact konden blijven of hun smartphone konden raadplegen als ze verdwaald waren.

  • noor
   20 juli 2018 / 14:26

   Smartphone hadden we idd niet maar om in contact te blijven met vrienden hadden we MSN, haha dat was een leuke tijd!

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 22:06

   Haha, waar zouden we inderdaad zijn zonder smartphones op afgelegen plekken of als we verdwalen…daar ben ik ook maar wat blij mee! We boffen zeker als westerse millennials met alle kansen die wij hebben. Daar ben ik me ook steeds meer van bewust :)

 8. 20 juli 2018 / 11:41

  Elk pad, op welke leeftijd dan ook is prachtige om te zien. Mooi geschreven artikel, vanuit een prachtig positief standpunt. Ik ben erg blij met het ouder worden.

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 22:08

   Dankjewel! En je hebt helemaal gelijk: deze leeftijd is mooi, maar over 10 jaar zullen er ongetwijfeld weer heel andere dingen in mijn leven belangrijk zijn die ook heel mooi zijn :)

 9. noor
  20 juli 2018 / 14:23

  Als dit artikel nu eerder kwam, haha… Vorig jaar ben ik gestopt met een studie waar ik in totaal 4 jaar aan gewerkt heb. Motivatie was weg, alles was weg. Ik wilde een bachelordiploma maar voelde we langs de andere kant te oud, want: ik was 23, iedereen had al een diploma, woonde samen, had een vriend,… En hier was ik dan, terug studeren en had helemaal niets van bovenstaande. Ik vond dat het ook tijd was om te werken omdat ik die druk ook voelde van ”vrienden”.. Maar nu geniet ik idd van de vrijheid die ik heb en alle leuke dingen die ik kan doen :) ik moet leren om minder naar mijn omgeving te kijken maar meer naar mezelf!

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 22:10

   Wat een mooi inzicht! Je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook een paar vriendinnen die na een aantal jaar van studie zijn geswitcht. Natuurlijk is dat lastig en had je het misschien liever anders gezien, maar ook een pad dat “anders is dan anders” brengt mooie dingen met zich mee. Je kunt nu langer genieten van de vrijheid en hebt ongetwijfeld ook in je vorige studie heel veel geleerd. Dat is allemaal bagage die niemand je meer afpakt. Mooi om te horen dat het ook voor jou uiteindelijk voelt als iets wat je eigenlijk heel goed heeft gedaan :)

 10. 20 juli 2018 / 19:15

  Dat je eindelijk meer vrijheid hebt, haha. Gaan werken, geld verdienen, alleen gaan wonen, superspannend allemaal, maar ook echt een verademing, voor mij althans! Maar tegelijk het idee dat alles wat nog niet werkt of nog niet is, ook niet erg is, want je hebt nog zeeën van tijd!
  Sam – singlereadytomingleblog blogde over…Een Tinder-update

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 22:12

   Zeker weten! Dat zijn ook stuk voor stuk stappen waarvan ik het idee heb dat ze spannend zijn, maar je ook heel veel brengen. Dat heb ik in ieder geval al met mijn werk en het zelf geld verdienen ervaren. Grappig hoe twintiger zijn eigenlijk voelt alsof je tussen twee werelden in zit. Je bent geen puber en geen échte volwassene, althans zo voelt het voor mij. En soms is dat eigenlijk wel fijn: je kunt nog een beetje aanklungelen, maar kunt tegelijkertijd allerlei spannende stappen zetten en ervaren hoe dat is.

 11. 20 juli 2018 / 21:51

  Ik vind het vooral fijn dat alles mogelijk is. Eerder vond ik dat meer een belemmering want te veel keuze en wat wil ik precies? Ik was heel erg gefocust op bijvoorbeeld een droomjob terwijl dat echt compleet onnodig is. Alles kan. Lukt iets niet / is iets niet leuk? Oké, op naar het volgende. Je mag alles proberen. Het is niet dat mijn keuze van nu bepalend is voor de rest van mijn leven, wat volgens mij vroeger wel meer het geval was. Je koos een pad en dat moest je volgen en nu kan je al eens afwijken. Dat vind ik fijn :)
  Irene blogde over…Favorieten | Geshopt.

  • Romy
   Auteur
   20 juli 2018 / 22:15

   Dat is zeker wel een voordeel van in dit tijdperk millennial/twintiger zijn. Ik hoorde deze week een collega vertellen dat hij al 45 jaar bij mijn werkgever werkt. Stiekem zou ik daar zelf niet aan moeten denken. Ik ben blij dat wij de mogelijkheid hebben om dingen te ontdekken en dat mensen ook niet raar opkijken als je een ander pad inslaat. Lang leve millennial zijn in 2018 wat dat betreft :)

 12. 25 juli 2018 / 07:23

  Er is nog zoveel meer te ontdekken en dat vind ik leuk. En stiekem vind ik het heel leuk dat ik nu nog kan studeren. Ik studeer gewoon te graag en ik vrees dat mijn leergierigheid niet zal ophouden. En ja, de vrijheid. Als ik morgen mijn studentenjob opzeg, heeft niemand daar last van. Waarschijnlijk wel mijn werkgever want die hebben dan een kassierster minder. Maar dat ga ik niet doen, vind mijn werk veel te leuk. Als ik trouwens eens moed nodig heb in alles wat bij twintig jaar zijn komt kijken, luister ik wel eens naar Jong van Niels Destadsbader. Vooral als ik mijn zelfvertrouwen kwijt ben.
  Nikita blogde over…5x Fouten werden lessen

  • Romy
   Auteur
   25 juli 2018 / 23:54

   Wat mooi om te horen dat jij het twintiger zijn ook wel kunt waarderen :) Het is ook best een mooie leeftijd eigenlijk. En leergierigheid is een prachtige eigenschap! Maak daar ten volle gebruik van, want werken kun je daarna je hele leven nog doen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge