unnamed file 36 1

Positiviteit kun je leren!

 • 8 november 2016
 • 31 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Twee maanden geleden begon ik deze blog met een belangrijk doel. Ik wilde mezelf leren om positiever in het leven te gaan staan. Lange tijd geloofde ik dat sommige mensen nu eenmaal positief en andere mensen negatief aangelegd zijn. Ik legde me erbij neer dat ik vast tot de tweede groep zou horen. De afgelopen tijd heb ik echter geleerd dat je wel degelijk positiviteit kunt leren. Ik begin in ieder geval langzaam stapjes te zetten. Ik probeer naar anderen toe meer positiviteit uit te stralen, vrolijker in het leven te staan en meer van de dingen te genieten. Vandaag deel ik 5 lessen die ik zelf heb geleerd over positiviteit. Want wat ik kan, kun jij ook!

positiviteit

Positiviteit is aanstekelijk!

Het belangrijkste wat ik heb geleerd, is toch wel dat positiviteit aanstekelijk werkt. Als je in negativiteit blijft hangen, gaan mensen om je heen daar ook vaak in mee. Hetzelfde geldt eigenlijk voor positiviteit. Wanneer jij uitstraalt dat je van het leven geniet, genieten anderen graag met je mee. Als je je focust op wat er leuk is in jouw leven, zal iemand anders sneller naar je luisteren en ook positief op je verhaal reageren. Ik heb gemerkt dat een positieve houding positiviteit van anderen aantrekt, wat mij ook weer helpt om op deze manier in het leven te staan. Hiermee bedoel ik overigens niet te zeggen dat het niet goed is om af en toe je hard te luchten en tranen te laten. Een arm om je heen kan natuurlijk ontzettend helpend zijn. Zelf probeer ik hierin een balans te vinden. Als ik iets negatiefs heb verteld, doe ik altijd een poging om daar iets leuks tegenover te zetten.

Positiviteit kun je opzoeken!

Dit ligt in het verlengde van mijn vorige punt. Positiviteit is besmettelijk, dus anderen kunnen jou ook met hun positiviteit aansteken. Als ik me even niet zo top voel, vind ik het bijvoorbeeld fijn om blogs te lezen van mensen die positief in het leven staan of om door Instagram-accounts te scrollen met vrolijke foto’s. Ook spreek ik op zo’n moment weleens af met vriendinnen die me aan het lachen weten te maken of ga ik heerlijk met de kat kroelen die mijn negativiteit gewoonweg negeert. Ben je zelf even niet zo positief? Probeer dan andere mensen te zoeken die je daarbij kunnen helpen.

Niemand is 24/7 positief!

Zoals ik al aangaf, geloofde ik lange tijd dat er een groep mensen is die gewoon van zichzelf positief in het leven staat. Ik dacht dat die mensen nooit eens een offday hadden en altijd oprecht vrolijk zijn. Nu besef ik me steeds meer dat niemand de hele dag door positief is en dat veel mensen (inclusief ikzelf!) ook heel goed een masker kunnen opzetten voor de buitenwereld. Soms is het je goed om je te realiseren dat iedereen mindere dagen heeft en dat je niet de enige bent bij wie het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Positiviteit is een houding die je jezelf kunt aanleren, maar het is simpelweg onmogelijk om elke dag fris en fruitig de dag te beginnen en eindigen.

Een negatieve spiraal kun je doorbreken!

Negatieve spiralen komen me helaas maar al te bekend voor. Als de bus vertraging had en ik vervolgens uitgleed door de ijzel, had ik het gevoel dat mijn dag per definitie was verpest. Ik focuste me dan op alles wat niet goed ging en bleef voortdurend in de negativiteit hangen. Nu besef ik me dat je altijd uit een negatieve spiraal kunt komen, maar dat je daar wel actief je best voor moet doen. Je kunt zelf je best doen om over iets negatiefs heen te stappen, te relativeren wat er is gebeurd en meer oog te hebben voor wat wel goed gaat. Natuurlijk kost dat pijn en moeite en is het soms fijn om even in een down gevoel te blijven hangen. Daar is ook niets mis mee. Maar voor mij voelt het zalig om zelf de keuze te maken om te glimlachen in plaats van chagrijnig door het huis te lopen.

Focus je op de lichtpuntjes!

Als je positief in het leven wilt staan, is het goed om regelmatig stil te staan bij de dingen die jou vrolijk maken. Ik had altijd snel de neiging om over lichtpuntjes heen te stappen.In plaats van bij een goed cijfer stil te staan, was ik alweer met het volgende tentamen bezig. Complimentjes wuifde ik vaak weg en na een leuk dagje weg maakte ik me druk over de werkweek die er weer aan zat te komen. Zonde, zonde, zonde. Als er iets is wat je helpt om positiever te worden, dan is het wel even stilstaan bij al die lichtpuntjes. Je kunt ze bijvoorbeeld bijhouden in een notitieboekje of vastleggen in een foto-album. Zelf noteer ik mijn leukste momenten in een Word-document en schrijf ik daar elke maand een blogje over. Dat helpt me om die lichtpuntjes niet zomaar te vergeten.

Wat is jouw tip om positief in het leven te staan?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lieke - Life As Lieke 8 november 2016 op 8:42 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Je straalt zeker positiviteit uit! Ik denk dat je het wel kunt leren ja, ben er wel veel mee bezig. Vooral nu het even niet zo lekker gaat ben ik op zoek naar de lichtpuntjes. Mijn tip is dan ook; geniet van de kleine dingen. Ik schrijf elke week een artikel vol dingen waar ik blij van word en dat helpt mij om positiever te leven en te genieten van de kleine dingen 🙂 Echt goed geschreven dit blogje!

  • Romy 8 november 2016 op 5:20 pm - Beantwoord

   Wat een onwijs lieve reactie! Dankjewel! Fijn om te horen dat het je zo goed doet om elke week bij de mooie momenten stil te staan.

 2. Sandra 8 november 2016 op 9:46 am - Beantwoord

  De lichtpuntjes opschrijven is echt een manier om je buwuster te worden van alle mooie dingen om je heen! Dit leerde ik zo’n 7 jaar geleden van mijn psychologe en sinds dien doe ik het nog steeds. Zo’n fijn hulpmiddel! Positiviteit is ook zeker aanstekelijk ja. Gelukkig maar, hihi.

  • Romy 8 november 2016 op 5:21 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat zo’n lijstje maken jou ook echt helpt! Ik vond het ooit maar onzin, maar het werkt echt als een manier om jezelf vrolijker te maken 🙂

 3. Monique | WritingMonique 8 november 2016 op 9:51 am - Beantwoord

  Oh, ik ben het helemaal met je eens! Ik ben heel erg bezig met het opzoeken van positief ingestelde mensen, en dat werkt zo aanstekelijk!

 4. Saskia 8 november 2016 op 10:56 am - Beantwoord

  Helemaal eens. Wat een super fijn artikel, vooral omdat het zo herkenbaar is. Ik probeer alles positief te zien en te genieten van alles. In deze drukke en stressvolle (verhuis)periode wel eens lastig, maar ik probeer er zo bewust mogelijk toch mee bezig te zijn

  • Romy 8 november 2016 op 5:16 pm - Beantwoord

   Oh ja, dat is ook een goede inderdaad! Dat ultieme geluksgevoel nadat je jezelf zo ver hebt gekregen om te gaan hardlopen, is onbeschrijflijk 🙂

  • Romy 8 november 2016 op 5:17 pm - Beantwoord

   Wat een mooie, positieve instelling! 🙂

  • Romy 8 november 2016 op 5:18 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Dat is inderdaad wat ik ook heb ervaren. Zodra je zelf vrolijk bent, verzamel je vanzelf ook vrolijke mensen om je heen 🙂

  • Romy 8 november 2016 op 5:19 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te lezen dat je zo positief in het leven staat! Zeker in drukke periodes is dat onwijs belangrijk. Succes met alle verhuisperikelen!

 5. Saskia 8 november 2016 op 11:53 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel en ik kan mij er zeker bij aansluiten. Iemand zij eens tegen mij: als iedereen de hele dag lacht, dan lachen de anderen vanzelf mee. En zo is het ook 🙂

 6. Iris 8 november 2016 op 12:29 pm - Beantwoord

  Dit is zoiets wat ik nog echt aan het leren ben. Soms is het makkelijker dan andere dagen. Maar er over schrijven helpt wel om er beter bij stil te staan.

 7. Naomi 8 november 2016 op 12:47 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel en ik ga volledig akkoord met de titel, je kan het inderdaad leren. Het is soms gemakkelijker dan andere dagen, maar ik probeer zelfs op negatieve momenten te denken aan het feit dat als ik er niets aan kan veranderen ik me erbij moet neerleggen en me verder focussen op al het goede in mijn leven.

 8. Vlijtig Liesje 8 november 2016 op 4:29 pm - Beantwoord

  Ehm, gaan hardlopen! Het is echt moeilijk om je rottig te voelen als je zojuist 30 minuten hebt geregend. Door endorfines, en gewoon door de wetenschap dat je zo goed bezig bent geweest : )

 9. Evelyne 8 november 2016 op 4:52 pm - Beantwoord

  Ik kan hier wel wat van leren. Ik heb het de laatste maanden moeilijk gehad (en zal ’t ongetwijfeld nog moeilijk krijgen) en straalde veel negativiteit uit. Zeg gerust dat ik ongelukkig ben. Toch zie je mij lachen en gek doen, maar dat is maar een momentopname. Ik weet dat ‘k terug gelukkig wil worden, ik weet alleen niet hoelang dit zal duren alvorens ik het terug word. Ik weet dat gelukkig zijn en ongelukkig zijn niet hetzelfde is als positiviteit en negativiteit, maar dit heeft toch een verband met elkaar. Ik hoop van harte dat ieder van jullie op deze wereld gelukkig mag zijn en de juiste balans in het leven vind. Niets zo belangrijker.

  • Romy 8 november 2016 op 5:16 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend naar om dat te horen! Ik heb zelf ook geen makkelijke tijd achter de rug en nog steeds is het niet altijd makkelijk, maar ik heb geleerd dat je echt zelf je kunt proberen te richten op de positieve punten. Ook weet ik uit ervaring dat er na een diep dal altijd een mooiere periode aankomt. Die gun ik van je harte! Sterkte!

 10. Rachel Kromdijk 8 november 2016 op 5:38 pm - Beantwoord

  Focussen op de licht puntjes is erg belangrijk! fijn geschreven artikel en je hebt ook helemaal gelijk
  ik moet soms wat positiever zijn en minder perfectheid willen bereiken

 11. Malou | Blonde Blossom 8 november 2016 op 8:45 pm - Beantwoord

  Hahah, zo grappig dit, ik vind jou juist echt zo’n extreem positief type! Jouw blog maakt me echt ‘vaker vrolijk’, veel vaker zelfs! Ik ben blij dat je positiever in het leven staat. X

  • Romy 8 november 2016 op 11:35 pm - Beantwoord

   Wat een ontzettend lieve reactie! Zo leuk om te lezen dat mijn blog je iets vrolijker maakt 🙂 Dankjewel!

 12. Rebecca 8 november 2016 op 9:36 pm - Beantwoord

  Heel mooi artikel maar toch vind ik het niet helemaal waar. Ik zit op dit moment echt niet lekker in mijn vel zonder enig reden. Het is heel vervelend maar vaak heb ik het idee dat ik er niks aan kan doen. Het is best makkelijk om dan te zeggen ach kop op, maak er wat van, je leeft maar één keer. Maar dit frustreert mij juist. Ik kies er niet voor om me zo rot te voelen en mijn negatieve dagen zijn veel meer aanwezig dan mijn positieve. Wel ben ik het er mee eens dat ik me daar meer op moet focussen, maar dat wilt helaas niet zeggen dat ik me dan magisch goed ga voelen haha

  • Romy 8 november 2016 op 11:34 pm - Beantwoord

   Wat vervelend om te horen dat je je zo rot voelt! Helaas heb ik zelf ook de nodige rotperiodes gehad in mijn leven en ik zal daar altijd voor moeten waken, maar dit artikel is ook bedoeld als stok achter de deur voor mezelf om niet in mijn eigen negativiteit te blijven hangen. Ik herken helaas wat je zegt dat ‘kop op’ niet altijd werkt en dat juist dat ontzettend frustrerend kan zijn. Maar ik hoop dat je uit de mooie dingen in het leven misschien wel een sprankje hoop kunt halen om ’s ochtends de moed bij elkaar te raken er iets van proberen te maken, hoe moeilijk de dag ook is. Heel veel sterkte!

 13. Sara | MevrouwMiauw 8 november 2016 op 10:11 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel is dit! Ik denk inderdaad ook dat je positiviteit kunt leren. Beetje bij beetje. Toch merk ik dat ik over het algemeen wel iemand ben waarbij het glas vaak half leeg is in plaats van half vol. Een soort van beschermingsmechanisme zodat : het minder teleur kan stellen”. Toch merk ik dat je toch zelf invloed hebt op positiviteit. Bij mij is het heel erg van belang dat ik keuzes maak waar ik me echt goed bij voel. Bijvoorbeeld om dierproefvrije en vegetarische cosmetica te kopen, vegetarisch te eten enz. Daar kan ik zo’n lekker en positief gevoel aan overhouden dat het voor mij bijdraagt aan een positiever leven.

  • Romy 8 november 2016 op 11:32 pm - Beantwoord

   Dat beschermingsmechanisme komt mij inderdaad bekend voor. Zo ging ik als kind al altijd uit van slechte cijfers op school, zodat het alleen maar zou kunnen meevallen. Wat fijn dat je ondanks dat mechanisme toch dingen hebt gevonden die ervoor zorgen dat je positiever in het leven kunt staan. Ik kan me voorstellen dat je je door die dingen echt goed kunt voelen! En ze zijn nog positief voor de wereld om je heen ook 🙂

 14. Mylene 9 november 2016 op 5:54 pm - Beantwoord

  Wat een inspirerende post heb je geschreven!! Als dat niet genoeg zegt over jouw positiviteit, dan weet ik het ook niet.

 15. Lifeaholic.nl 9 november 2016 op 10:46 pm - Beantwoord

  Fijn artikel! Ook jouw artikel straalt positiviteit uit dus ik heb hem opgeslagen onder mijn favo artikelen ! 😀

  • Romy 10 november 2016 op 12:47 am - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je lieve reactie 🙂

 16. Vivian 13 november 2016 op 5:09 pm - Beantwoord

  Ik ben het helemaal met je eens! Positiviteit is echt niet zo moeilijk als mensen vaak denken 🙂

 17. Nikita 13 november 2016 op 9:46 pm - Beantwoord

  Ik probeer altijd positief te zijn, maar ik heb de afgelopen tijd ook geleerd dat het oke is om een mindere dag te hebben. There’s nothing on earth that blooms all year long 😉
  En lichtpuntjes hou ik altijd bij, en elke donderdag schrijf ik daar een blogpost over. Het doet me altijd beseffen hoe mooi het leven is.

  • Romy 13 november 2016 op 10:04 pm - Beantwoord

   Ja precies! Ik geloof ook dat je pas echt vrolijk kunt zijn als je af en toe ook een down momentje hebt en jezelf zo’n moment om uit te huilen even gunt. Mooie spreuk is dat! 🙂

 18. Zo simpel is dan geluk 13 november 2016 op 10:24 pm - Beantwoord

  Mooie tips heb je beschreven. Een tip die ik nog kan toevoegen: wees dankbaar voor wat je wél hebt.

 19. Amina 27 februari 2017 op 1:30 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik probeer ook de balans hierin te vinden en de mooie dingen in het leven te blijven zien! En ik vind je header zo leuk! 🙂

Recente blogs

8 ideeën om lief voor jezelf te zijn + WINACTIE

14 februari 2017|Zelfliefde|

14 februari. Het zal je vast niet zijn ontgaan dat het vandaag Valentijnsdag is, oftewel de dag van de liefde. Misschien heb je vandaag wel een spannende date, ga je naar de bios met je vriend of zet je een lieve vriendin in het zonnetje. Maar deze dag is misschien ook wel een hele goede reden om eens lief te zijn voor jezelf. Misschien staat er vandaag geen grote bos rozen voor je klaar of verwacht je ook geen liefdesbrieven met de post. Maar waarom zou jij niet jouw eigen Valentijn zijn? Daarom staan in dit artikel een aantal zoetsappige ideeën om eens extra te lief te zijn voor jezelf. Ook staat er een leuke winactie voor je klaar.

Gebakken havermout met banaan & kersen (zoet & vullend)

9 maart 2021|Recepten|

Oh la la, sinds mijn feestontbijtjes-challenge zijn mijn ontbijtjes nooit meer hetzelfde. Havermout uit de oven staat hier met stip op nummer 1. En dan specifiek dit recept voor gebakken havermout met banaan, kersen, pindakaas en amandelmelk. Meestal bewaar ik dit ontbijtje voor het weekend, want je moet er eventjes geduld voor hebben totdat je je eerste maaltijd van de dag naar binnen kunt schuiven. Maar wat mij betreft is deze gebakken havermout het wachten absoluut waard.

Overpeinzingen: Wat is echt geluk?

25 oktober 2016|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Als klein meisje zocht ik in ieder grasveld naar klavertjes vier. Ook hoopte ik jarenlang ooit een hoefijzer voor mijn verjaardag te krijgen. Dan zou ik het ophangen en voor altijd gelukkig zijn. Maar als er een ding is wat ik in de loop der jaren heb geleerd, dan is het wel dat geluk het meest ongrijpbare en vage begrip is dat er bestaat. Al dagdromend over een mooi huis met eigen tuin en een droombaan of twee, besloot ik even stil te staan bij een grote vraag. Wat is echt geluk? Vandaag neem ik je mee in mijn overpeinzingen.