1 16

Tips voor productief thuiswerken? Dit helpt mij!

 • 28 januari 2017
 • 25 Reacties

Nu ik net ben afgestudeerd en nog als freelancer aan de slag ben, werk ik eigenlijk altijd vanuit huis. Dat is soms een verademing, maar het is zonder 9-tot-5-baan ook weleens lastig om echt lange tijd geconcentreerd en productief bezig te zijn. Er is geen baas die ’s ochtends op je wacht en niemand wijst je erop als je net iets te vaak op je mobiel kijkt. Nu ik deze week met een stage ben begonnen, vond ik dat dat toch echt eens afgelopen moest zijn. Let’s focus! Ik zocht dan ook het internet af naar tips en vond twee handige methodes voor time management. Op basis daarvan geef ik je ook 6 simpele tips voor productief thuiswerken.

De Pomodoro-techniek: werk in blokken!

De eerste techniek heet de Pomodoro-techniek. De Pomo-watte? Pomodoro is blijkbaar het Italiaanse woord voor tomaat. De bedenker van deze techniek had namelijk een eierwekker in de vorm van een tomaat in zijn keukenkastje staan en ging daarmee aan de slag. Het idee van deze techniek is dat je in blokken werkt door je eierwekker steeds in te stellen op 25 minuten. In die tijd werk je geconcentreerd aan een taak. Alle eventuele afleidende gedachten die in je opkomen, schrijf je op een blaadje op om er verder niets mee te doen. Zodra de eierwekker afgaat, neem je 5 minuten pauze om daarna weer 25 minuten geconcentreerd aan het werk te gaan. Na elke 2 uur neem je een iets langere pauze van bijvoorbeeld 20 of 30 minuten. Ik heb de methode nu een paar keer uitgeprobeerd en ben er erg over te spreken. Juist doordat je steeds korte pauzes hebt, is het prima te doen om even echt gefocust te zijn op je werk.

Getting things done: werk lijstjes af!

Een andere methode waar ik op stuitte, is Getting Things Done van David Allen. Deze methode bestaat uit de volgende 5 stappen:

 1. Capture. Verzamel alles wat op dat moment door je hoofd heen gaat. Wat moet of wil je nog doen? Wat speelt er zich allemaal af om je heen?
 2. Clarify. Sta stil bij alles wat je hebt opgeschreven. Als je de handeling helemaal niet kunt uitvoeren, kun je hem uit je hoofd schrappen. Als je er wel iets mee kunt, plaats je het op een lijstje. Alle dingen die minder dan 2 minuten van je tijd kosten, kun je direct doen.
 3. Organize. Organiseer alle taken die op je lijstje staan. Wie moet je nog e-mailen of bellen? Welke opdrachten moet je nog afmaken?
 4. Reflect. Kijk regelmatig naar je lijstje en bepaal wat je als volgende stap gaat doen. Werp bijvoorbeeld elke week een keer een blik op de lijst.
 5. Engage. De laatste stap is simpel: voer de taken uit die nodig zijn om dingen van je lijstje af te strepen.
Productief thuiswerken tips

6 simpele tips voor productief thuiswerken

Allemaal leuk en aardig, deze methodes. Maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Nu zit ik echt niet de hele dag met mijn eierwekker te werken naast een whiteboard vol lijstjes. Wel heb ik voor mezelf uit beide methoden 6 handige punten gehaald, die ik nu probeer toe te passen:

 • Maak een lijstje van de taken die je moet volbrengen.
 • Maak elke ochtend een plan met wat je wilt doen en hoe en wanneer je dat gaat aanpakken.
 • Spookt er de hele tijd een kleine taak door je hoofd? Doe die dan snel tussendoor.
 • Werk in behapbare blokken in plaats van aan een stuk door.
 • Focus je gedurende die blokken op één taak en laat je niet afleiden door bijvoorbeeld trillende telefoons.
 • Neem regelmatig pauzes tussendoor en plan die van tevoren in.

Dus: productief thuiswerken, hoe doe je dat?

Normaal gesproken ben ik eerlijk gezegd te eigenwijs om me iets van dit soort tips aan te trekken. Ik werk al een tijdje vanuit huis en dacht mijn eigen routine wel te hebben gevonden. Toch merk ik dat ik er baat bij heb om op deze manier thuis meer gestructureerd aan de slag te gaan. Ik ververs mijn Postvak In niet meer elke paar minuten, kan mijn telefoon beter links laten liggen en ik merk dat ik een meer voldaan gevoel heb aan het einde van de dag. Productief thuiswerken? Ik zeg: missie geslaagd!

Wat doe jij om thuis je productiviteit te verhogen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 28 januari 2017 op 7:43 am - Beantwoord

  Wat goed dat je zo gefocust thuis kunt werken. Ik vind dat nog lastig door de afleiding maar aan de andere kant krijg ik thuis veel meer gedaan. Ga de tips zeker proberen.

 2. Susan 28 januari 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Ik ga vandaag die eerste methode eens proberen. 5 minuten pauze klinkt alleen zo kort haha!

 3. Sofie 28 januari 2017 op 9:03 am - Beantwoord

  Hmmm, bij mij is het probleem eerder dat ik niet genoeg pauzeer eens ik in de flow van het bloggen en al wat daarbij komt kijken zit. Dan vergeet ik de wereld om me heen. Maar ook daar zou een vast schema natuurlijk bij kunnen helpen. De lijstjes maak ik al wel maar ik mis nog steeds een centrale plek om ze bij te houden. Ik ga maar eens een notitieboekje beginnen denk ik.

  • Romy 28 januari 2017 op 9:14 pm - Beantwoord

   Ik kan me ook voorstellen dat het voor sommige mensen juist lastig is om te stoppen met werken of bloggen. Zelf heb ik dat ook een tijdje gehad met mijn studie, maar door de komst van social media heb ik toch iets meer houvast en structuur nodig en lukt het me niet meer om 8 uur zonder pauzes te werken 😉

 4. Mylène 28 januari 2017 op 9:31 am - Beantwoord

  Wat goed dit! Bij het lezen merk ik dat ik eigenlijk wel hetzelfde werk als die tweede methode. Lijstjes zijn voor mij echt zo fijn! Maar dat werken in blokken is iets wat ik ook wel mag proberen. Die pauzes vergeet ik nog weleens.

  • Romy 28 januari 2017 op 9:16 pm - Beantwoord

   Ja, lang leve de lijstjes! Zonder dat zou ik ook echt een stuk minder gestructureerd werken. En heel herkenbaar van de pauzes vergeten. Ik ben dan wel regelmatig afgeleid, maar echt pauzes nam ik hiervoor maar zelden. Nu vind ik het bijvoorbeeld fijn om tussendoor even een wandeling te maken.

 5. Denise 28 januari 2017 op 11:43 am - Beantwoord

  Daar had ik ook zoveel moeite mee toen ik net begon met werken voor mezelf. Elke keer keek op social media. Het nieuws. De TV. Ik ging een spel spelen… oftewel… afleiding van mijn werk. Tot ik er helemaal gek van werd. Ik deed een ‘uitstelgedrag cursus’ en daar kwam de tip die jij hier beschrijft: een uur werken en daarna jezelf kort belonen. Ook kwam de tip om een plugin voor je browser te installeren die ervoor zorgt dat je niet meer kijkt op social media. Daar heb ik ook heel veel aan gehad!

  • Romy 28 januari 2017 op 9:17 pm - Beantwoord

   Wat onwijs goed dat je zo’n cursus bent gaan doen! Ik denk inderdaad dat je daar al zoveel aan kunt hebben. Die plug-in klinkt ook onwijs handig. Ik las ook laatst iets over apps waarmee je je telefoongebruik kunt bijhouden. Ook dat is misschien wel een optie voor mij.

 6. Claire 28 januari 2017 op 12:08 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Ik merk dat ik het soms ook echt lastig vind om mezelf te motiveren. Wat ik sowieso doe is mijn wekker vroeg zetten en me ook echt klaarmaken. Als ik in mijn pyjama bezig moet dan komt er echt niets van haha. Daarnaast leg ik mijn telefoon weg. Echt dat scheelt al zoveel.

  • Romy 28 januari 2017 op 9:18 pm - Beantwoord

   Oh ja, vroeg werken en dan gewone kleding aan doen is inderdaad ook heel handig! Ik ben ook altijd ’s ochtends het meest productief en in pyjama maak ik er toch in mijn hoofd al een soort relaxte pyjamadag van 😉

 7. Josephine 28 januari 2017 op 12:14 pm - Beantwoord

  Tijdens mijn studie werkte ik vaak in blokken, maar ik wist nog niet dat dat de tomaatmethode was. 😉 Voor mij werkte dat goed. Nu mijn lijf het eerder af laat weten dan mijn concentratie en inspiratie (grrr), let ik vooral op welke andere taken ik die dag nog heb, en deel zo mijn dag in. Ik ben een ochtendmens, dus de belangrijkste taken doe ik tussen 10 en 11.
  Dat is misschien ook wel een goede tip: kijk in welke uren je het productiefste bent, en doe in die periode wat je het belangrijkste vindt.

  • Romy 28 januari 2017 op 9:21 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook een goede tip! Ik merk ook dat er ’s ochtends altijd veel meer uit mijn handen komt dan ’s middags en dan is het goed om op tijd op te staan. Wat vervelend dat je lijf het soms laat afweten, waardoor je niet altijd je inspiratie en concentratie kunt gebruiken!

 8. Kayla 28 januari 2017 op 3:33 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik hou ervan om lijstjes te maken !

 9. Mariëlle 28 januari 2017 op 8:15 pm - Beantwoord

  Suuuuper goed artikel, ik ben hier ook zo graag mee bezig <3

 10. Jessica J. 28 januari 2017 op 9:38 pm - Beantwoord

  Ik vind die Pomodoro-techniek maar raar. Ik zou de hele tijd aan die wekker zitten denken. “Hoe lang nog?!”, haha. Mijn belangrijkste tip is gewoon doen alsof die dag thuis een dag op kantoor is: je wekker op hetzelfde uur zetten, je klaarmaken en naar het werk vertrekken — alleen is het kantoor dan maar een paar meter verderop. 😉

  • Romy 29 januari 2017 op 11:04 am - Beantwoord

   Haha, dat kan ik me voorstellen! In het begin had ik er ook wel last van dat ik steeds op mijn mobiel keek hoe lang ik nog ‘moest’, maar inmiddels valt dat wel mee. Ik weet toch dat het geen zin heeft om te kijken voordat de wekker gaat. Bij mij helpt het inderdaad ook om me gewoon aan te kleden en op tijd op te staan. Doen alsof het een normale werkdag is dus 🙂

 11. Charel 29 januari 2017 op 12:01 am - Beantwoord

  lijstjes maken vind ik zo fijn! Mezelf af een toe een pauze gunnen is misschien wel goed. Goede tips Romy, je bent zo heerlijk creatief X

  • Romy 29 januari 2017 op 11:04 am - Beantwoord

   Wat lief! Dankjewel! En een pauze is zeker goed op z’n tijd 🙂

 12. Mariska 30 januari 2017 op 10:09 pm - Beantwoord

  Hier kan echt nog veel van leren! Ik werk 4 dagen bij een betaalde baan en zoveel mogelijk daarnaast aan mijn blog, maar ben inderdaad snel afgeleid. Leuk artikel!

  • Romy 30 januari 2017 op 11:18 pm - Beantwoord

   Wauw, ik vind het maar knap dat het je lukt om een blog te combineren met een drukke baan! Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt 🙂

 13. Mira 1 februari 2017 op 3:45 pm - Beantwoord

  Fijne en handige tips, ik ga die tomatenmethode zeker eens proberen! Ik werk zelf met een to do list, ik geef dan elke taak een aantal minuten. Het werkt voor mij goed alleen een afwisseling in methodes kan me wel productiever maken denk ik! Verder ben ik 5 dagen per week bezig met school dus plan ik altijd een dag in het weekend in voor mijn blog:)

  • Romy 2 februari 2017 op 12:10 am - Beantwoord

   Dat klinkt ook als een handige methode. Die ga ik zeker onthouden! Ook handig dat je een speciale blogdag hebt ingepland. Dat houdt het voor jezelf ook heel overzichtelijk 🙂

 14. Jessie - Emmajohn 2 februari 2017 op 10:29 am - Beantwoord

  Heeeel erg waar! Hoewel ik nu al twee uur in pyjama op de bank zit in plaats van aan het werk ben haha

  • Romy 2 februari 2017 op 8:05 pm - Beantwoord

   Haha, herkenbaar! 😉 Maar gelukkig heeft een dag 24 uur, dus genoeg tijd om je daarna te herpakken.

Recente blogs

Photo diary: onze reis naar Barcelona in 20+ foto's

7 januari 2017|Persoonlijk|

Gelukkig hebben we de foto's nog. Dat is wat ik even dacht toen we donderdag Schiphol uitliepen en de Spaanse zon officieel verwisselden voor de Hollandse kou. Afgelopen week bracht ik door in Barcelona om daar mijn broertje op te zoeken en we hebben op en top genoten van deze mooie Spaanse stad. Uiteraard kwam ik terug met een hele lading vakantiekiekjes en in deze photo diary deel ik 20+ foto's van mijn favoriete plekjes in Barcelona.

Dierendag | 9x Waarom ik niet zonder katten kan?

4 oktober 2018|Lifestyle|

Al mijn hele leven deel ik een huis met een of meerdere poezenbeesten. En dat is absoluut geen straf! Hoewel onze huiskatten Paco en Lily elke dag van het jaar worden verwend alsof het Dierendag is, vond ik 4 oktober wel een goede gelegenheid om mijn harige vriend en vriendin extra in het zonnetje te zetten op mijn blog. Daarom heb ik een lijstje met maar liefst 9 redenen waarom ik Mr. en Mrs. Kat niet zou willen missen.

3 belemmerende overtuigingen om vooral uit je hoofd te zetten

10 februari 2020|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Je hoofd kan je soms gekke dingen wijsmaken. Je hebt vast weleens last van belemmerende overtuigingen, die je vooral negativiteit proberen aan te praten. Onterecht. En vooral heel erg zonde. Ik ken het: ook in mijn hoofd komt weleens zo'n irritante gedachte op die ik het liefst direct buiten de deur zou zetten. Daarom leek het me goed om eens hardhandig af te rekenen met 3 belemmerende overtuigingen die je misschien wel herkent.