productieve dag 2

Een productieve dag start je zo! (11 tips, zonder koffie)

 • 9 maart 2022
 • 8 Reacties

Een productieve dag begint voor mij al in de ochtend. Hoe fijn is het om al voor de lunch een deel van je taken te hebben weggewerkt? Ik houd van productieve ochtenden en begin mijn dagen dan ook graag vroeg en goed. Ik ben ‘s ochtends véél productiever dan rond mijn gebruikelijke vier-uur-dip en maak van die productiviteitsburst graag dankbaar gebruik. Hoe je dat aanpakt, je dag productief starten? Ik geef mijn 11 favoriete tips voor een goed begin van een productieve dag. Is niet eens een cafeïneshot voor nodig.

Waarom een vroege start van een productieve dag?

Ik snap heel goed dat sommige mensen niets van mijn vroege-vogel-neigingen begrijpen. Andersom ben ik dan weer iemand die ‘s avonds na half elf nog maar weinig kwalitatiefs op papier krijgt. Maar het schijnt wel dat ik bij lange na niet de enige ben voor wie de ochtend het meest productieve moment van de dag is. En los daarvan is een goed begin van een productieve dag nooit verkeerd. 

Productief zijn werkt net als een compliment krijgen. Het geeft een “lekker bezig!”-gevoel en dat motiveert dan weer om op dezelfde productieve voet verder te gaan. En als je rond lunchtijd al een hoop gedaan krijgt, voelt het ook nog eens alsof je geen bergen werk meer te verzetten hebt.

Daarnaast ben je ‘s ochtends nog fris en fruitig. Je hebt nog geen helse videovergaderingen met achter de rug waarin iedereen door elkaar praat, en je bent ook nog niet gespamd met allerlei verzoekjes van collega’s. Een goed moment van de dag om alvast wat meters te maken dus!

Deze 11 tips helpen mij om een productieve dag met een sprintje te starten. 

1. Zet je wekker op tijd voor je productieve dag

Een productieve dag start je het liefst niet overhaast. Niemand schuift energiek achter zijn computer aan als je vanochtend al een race tegen de klok hebt gereden in de vorm van boterhammen smeren, je haar fatsoeneren, een tandenborstel over je gebit jassen, de kids op school droppen en een paar brokken in de voerbak van je hond mikken. Mijn ochtenden zagen er in loondienst wel vaker zo uit (maar dan zonder de kinderen en de hond!) als ik om half acht de bus moest hebben. Dan smeerde ik onderweg naar werk nog snel wat mascara op en kwam ik er bij halte drie achter dat mijn zorgvuldig besmeerde bammetjes nog op het aanrecht lagen. Shit!

Sinds ik mijn wekker eerder zet, heb ik nooit meer ochtendstress. Ook niet als ik een keer wél vroeg de deur uit moet of een belafspraak heb. Ik sta altijd ruim op voordat ik aan de slag zou moeten, waardoor ik extra tijd heb om de dag goed te beginnen. Fijn pluspunt van een vroege start is ook dat je bezig bent terwijl de meeste mailers en bellers nog niet zijn ontwaakt. Oftewel: ongestoord werken!

2. Maak je planning de dag van tevoren

Ik schuif dan misschien niet als een zombie achter mijn computer aan ‘s ochtends; mijn ochtendbrein is geen kampioen in plannen. Daarom plan ik mijn dag al de middag/avond van tevoren. Ik schrijf op wat ik die dag moet doen en reserveer daar ook tijdblokken voor. Tuurlijk wijk ik daar soms van af, maar dan heb ik alvast een basisplanning staan. Zo kan ik in de ochtend direct starten, zonder eerst tijd te verdoen aan bedenken wat ik ook alweer moet gaan doen.

Houd je planning wel reëel. Een takenlijst die je zelfs op de meest productieve dag nooit afkrijgt, werkt niet motiverend. Dus ga bij jezelf na hoeveel tijd je voor elke taak nodig hebt en tel daar een klein beetje speling bij op. Reserveer ook tijd voor onverwachte dingen.

3. Check je planning op het ‘Ja tof!’-gevoel

Deze tip hoorde ik laatst in een podcast en sindsdien pas ik ‘m graag toe op mijn planningen. Voordat ik mijn geplande taken een voor een ga afwerken, ga ik bij mezelf na of ik enthousiast word van deze planning. Tuurlijk, elke dag doe ik ook wel iets waar ik geen zin in heb. Maar ik kijk of er minimaal één of twee dingen tussen staan waar ik energie van krijg. Is dat niet zo? Dan wissel ik een taak voor later die week om met een taak van vandaag.

Ik houd zelf bijvoorbeeld erg van afwisseling. Als ik op een dag 7 uur voor één opdrachtgever soortgelijke taken doe, zou ik daar niet heel blij van worden. In zo’n geval plan ik liever 5 uur voor die opdrachtgever in en doe ik de andere 2 uur iets anders wat ik normaal de volgende dag zou oppakken. Zo word ik wél blij van mijn werkdag. 

4. Sapperdesap: begin met een sapje 

Een beetje vocht doet een mens goed. Koffie kan. Maar thee, water of een gezond sapje is nog beter. Ik heb zelf altijd wat groente- en fruitsapjes in de vriezer staan. En echt, die smaken een stuk lekkerder dan dat ze klinken (ik was eerst ook sceptisch!). Wat voor sapje je het beste kunt kiezen voor je vroege energieboost? Daarover schreef orthomoleculair arts Linda van Leef Puur Natuur dit artikel. Zij reviewde meerdere Green Juices en deelt daar haar mening over, inclusief de voor- en nadelen van elk sapje.   

productieve dag starten

5. Vergeet je ontbijt niet 

Er zijn vast mensen die onmogelijk een broodje wegkrijgen voordat het lunchtijd is. Maar ik persoonlijk zou geen werk kunnen verzetten zonder dat ik wat koolhydraten achter de kiezen heb. Ik eet nooit direct na het opstaan, maar heb wel graag voor negen uur een bodempje van havermout of kwark. Met een goed ontbijt heb je voldoende energie om de dag goed te starten. 

Persoonlijk doe ik het nóg beter op feestontbijtjes. Havermoutpap met honderd toppings bijvoorbeeld. En nee hoor, daar ben je niet meteen een half uur van je kostbare ochtenduren aan kwijt! Ik heb het binnen 5 minuten op tafel staan. 

6. Sta kort stil bij jouw belangrijkste doel 

Wat is die ene taak of dat ene belangrijke doel waar je vandaag een stapje verder mee hoopt te komen? Wil je bijvoorbeeld eindelijk niet meer dat stomme adviesrapport voor je uit schuiven? Wil je vandaag nieuwe klanten werven en daar concrete stappen voor zetten? Of wil je leren meer voor jezelf op te komen en hoort daar ook bij dat je vandaag eens NIET alles doet wat mensen van je vragen? 

Bepaal één ding dat jouw focus vandaag verdient. Schrijf het op, prent je nog eens goed in waarom je dat wilt en bedenk dan één actie die je vandaag kunt zetten om dat voor elkaar te krijgen. Dit helpt mij sinds een tijdje om me beter te wapenen tegen de waan van de dag. 

7. Laat je telefoon en mailbox nog even links liggen

Het voordeel van een productieve dag op tijd starten, is dat je nog niet direct een volle inbox hebt. Ook de groepsapp van je collega’s gaat (hoop ik voor je!) nog niet meteen los. Maar goed, er is altijd die ene collega die nog vroeger is dan jij en je ook op de meest bizarre tijdstippen wel weet te vinden. Laat daarom je wifi en internet nog heel even uitstaan op je telefoon. Of klik je mailbox weg als je je dag begint. Dat helpt mij om beter vast te houden aan mijn eigen plan en niet direct in de actiemodus te schieten. 

Bovendien: als jij nog niet gaat appen en mailen, voorkom je ook dat je direct appjes en mailtjes terug ontvangt.

8. First things first: stort je op iets belangrijks

Eerder vond ik het verleidelijk om mijn werkdag te beginnen met blogs op Pinterest zetten. Lekker verstand-op-nul-taakje waar ik mijn aandacht niet bij nodig had! Dan kon ik daarna wel wat nuttigs gaan doen wat wel om mijn aandacht vraagt. De laatste tijd draai ik het om. Ik doe eerst iets belangrijks. Vaak iets waar ik enigszins tegen opzie. Dat motiveert extra, omdat het dan voelt alsof ik om tien uur echt al wat zinnigs met mijn leven heb gedaan en een vervelende taak al heb kunnen afvinken.

En er is nog een reden om iets belangrijks of vervelends als eerste te doen. Als je ‘s ochtends nog een jaloersmakende concentratie en discipline hebt, is het zonde als je die inzet voor je-hoofd-niet-bij-nodig-taken.

productieve dag starten

9. Houd je eerste taak behapbaar

Als op plek 1 in je to-do-list staat “Adviesrapport schrijven”, is dat niet heel motiverend. Je weet dat dat minimaal een halve dag kost. Zo is je eerste taak er meteen één waar geen einde aan lijkt te komen. Dat is een iets te grote kikker om als eerste door te slikken. Maak daarom je eerste taak behapbaar. “Inleiding adviesrapport schrijven” klinkt meer als iets wat je binnen een half uur wel gedaan krijgt. 

10. Doe iets voordat je meetings beginnen

Afhankelijk van wat voor werk je doet, heb je vast regelmatig afspraken. Videogesprekken, telefoontjes, meetings op kantoor, afspraken buiten de deur… hoort er allemaal bij! Zelf zorg ik er graag voor dat ik vóór een afspraak alvast wat werktijd alleen heb gehad. Vooral als jij collega’s hebt die houden van oneindige videomeetings, kan dat je best wel leegslurpen op de vroege ochtend. Dan is het fijn als je alvast iets hebt gedaan en daardoor misschien ook wakkerder bij jullie lange gesprek zit. Ook voelt het dan minder alsof je alleen maar geleefd wordt door anderen ‘s ochtends. 

11. En dan: dóór met die productieve dag

Heb je je eerste taak voor de dag volbracht? Houd een mini-pauze en stort je dan op taak #2. Als je eenmaal in de flow zit, maak daar dan gebruik van. Zo slinkt je to-do-list in razend tempo en houd je vast later op de dag tijd over om een fijne wandeling te maken of iets anders te doen wat niets met dat ene ellendige adviesrapport te maken heeft. 

Hoe begin jij aan een productieve dag?

productieve dag
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 9 maart 2022 op 7:53 am - Beantwoord

  Het ‘afvinken’ vóór lunchtijd vind ik heel herkenbaar. Ik krijg er onrust van als ik rond de middag nog een heleboel taken zie staan. Ik heb alleen wel het probleem dat ik negen van de tien keer doodmoe wakker word, dus dat maakt productief zijn ‘s morgens lastig. Mijn beste oplossing voor een productieve start is daarom: eerst een wandeling, voor ik aan grotere taken begin. Die staat uiteraard wel op m’n lijstje, want dan kan ik ‘m afvinken;).

 2. Darina 9 maart 2022 op 8:37 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik maak de dag van tevoren altijd een lijstje met de dingen die ik de volgende dag echt wil doen en dat geeft rust en overzicht. En het afvinken voor de lunch vind ik ook heel fijn, al lukt dat niet altijd. Ik ben ‘s ochtends ook altijd veel productiever 🙂

 3. Daenelia 9 maart 2022 op 9:33 am - Beantwoord

  Ochtenden zijn voor mij ook altijd productief. Maar dus wel met koffie. Ik ben zonder koffie ook productief, hoor. Maar koffie is gewoon lekker.
  Persoonlijk kies ik voor koffie, thee en water. En bij uitzondering een cappuccino, frisdrank of chocolademelk. Ik eet mijn groente en fruit gewoon erg graag. Zelfs geperste sinaasappels vind ik niet echt lekker. Oh! Een beetje citroensap in de thee, dat dan weer wel.

 4. Audrey 9 maart 2022 op 9:42 am - Beantwoord

  Goeie tips! Ik ben niet heel blij als mijn wekker om 6 uur gaat, maar ik merk dat ik het wel heel lekker vind als ik om 10 uur kan concluderen dat ik echt al een hoop heb gedaan in die 4 uurtjes tijd. Zo stond ik vanmorgen rond 8 uur al onze vleesvervangervoorraad al te inventariseren 😉

  • Anna 14 maart 2022 op 8:51 pm - Beantwoord

   Wat een goede tips! Ik begin mijn dag meestal met simpele taakjes (heel herkenbaar die pins uploaden haha), maar het werkt inderdaad motiverend om gelijk aan de slag te gaan met een belangrijke en/of grote taak!

 5. Saskia 10 maart 2022 op 12:39 pm - Beantwoord

  Zeker fijne tips! Ik zet mijn wekker altijd iets vroeger dan dat Noa meestal wakker wordt; juist om dan even rustig met een theetje op te kunnen starten

 6. bychristiana 17 maart 2022 op 12:41 pm - Beantwoord

  Ik ben net als jij een vroege vogel . Nu het al weer wat eerder licht is, sta ik ook nog makkelijker op dan wanneer het echt winter is. Ik vind het heerlijk om lekker vroeg te sporten, dan heb je al direct een goed en productief begin van de dag.

 7. Giovanna Jansen 22 maart 2022 op 12:38 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Ik sta ook graag vroeg op, en vroeg al veel dingen af hebben kunnen vinken werkt bij mij ook heel motiverend.

Recente blogs

12 magische momenten die ik nooit zal vergeten

5 februari 2018|Persoonlijk|

Magische momenten. Van die momenten waarbij je op het moment zelf nog net geen kippenvel krijgt en waar je zelfs véél later nog met plezier aan terugdenkt. Van geslaagde prestaties tot grote mijlpalen of juist kleine, bijzondere momenten die je nooit meer zult vergeten. Om mezelf te stimuleren om bij die magische momenten stil te staan, zet ik er vandaag 12 op een rijtje. Dit zijn 12 speciale momenten die nu nog (soms zelfs na járen) in mijn geheugen gegrift staan.

Last van heimwee? 7 tips tegen heimwee die mij helpen

6 juni 2022|Op reis, Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Waar sommige mensen op vakantie elke dag roepen dat ze nooit meer naar huis willen, tel ik stiekem juist de dagen tot vertrek af. Ik vind op vakantie zijn leuk. Echt. Maar al vanaf jongs af aan gaat op vakantie bij mij ook gepaard met heimwee. Niet in dramatische vormen gelukkig. Wel mis ik het gevoel van thuis, kan ik me daar soms de eerste twee dagen best rot over voelen en moet ik even wennen aan slapen op een andere plek. Op vakantie gaan doe ik alsnog met plezier, want - heimwee of niet - ik ontdek graag voor mij onbekende stukjes wereld. Gelukkig heb ik door tips en door eigen ervaringen ontdekt hoe ik het scherpste randje van de heimwee kan afschrapen. Mocht dit je bekend voorkomen, misschien heb je iets aan deze 7 tips tegen heimwee.

Gezonde ovenschotel met zoete aardappel (vega!)

25 juni 2020|Recepten|

Eens in de zoveel tijd is het zover. Dan heb ik zin om iets éxtra lekkers te maken. Zoiets wat niet in een half uur op tafel staat, maar waar ik echt even wat liefde, passie en kookzin in stop. Niet omdat ik eters krijg, maar gewoon omdat ik mezelf weer eens wil verrassen. Dat had ik dus afgelopen weekend! Ik had zin in zoete aardappels, iets uit de oven, een hele berg kaas en heel veel groenten. Het resultaat was deze gezonde ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en kaas. Lekker dat-ie was! Daarom deel ik het recept graag met je.