Hoe vaak neem jij de tijd om dingen te doen zonder druk? Oftewel: activiteiten die geen doel hebben en die je niet perfect (of ook maar goed) hoeft te doen. In een wereld waarin we massaal rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan, is het soms héél fijn om iets te doen waar geen “moeten” achter zit. Een activiteit waar je simpelweg blij van wordt, die je helpt te ontspannen en waarbij je de doordenderende wereld om je heen vergeet. Wat zijn nu dingen die pure ontspanning geven? Dit zijn 14 simpele ontspan-ideeën, waar geen sauna-jaarkaart, bubbelbad of andere luxe aan te pas komt.
Hoe kun je echt ontspannen?
Als stiekeme stresskip heb ik het me vaak afgevraagd: “Ontspannen, hoe doe je dat?”. Een paar manieren die mij helpen om echt te ontspannen, zijn wandelen, een creatieve hobby oppakken, koken of bakken, fietsen door de stad, het huis opruimen of met een kersenpitkussen of warmtekussen op de bank zitten en een serie kijken.
Ook dingen als een massage, een saunabezoek of een heus wellnessweekend kunnen natuurlijk helpen. Maar in mijn ogen is het soms al genoeg om jezelf tussen je bezigheden door regelmatig 10 minuten te gunnen voor iets rustigs. Pak een mini-pauze, lees een paar pagina’s uit een boek, schrijf iets op, voer een leuk gesprek, lach om een grappig filmpje… Ontspanning zit hem niet in elk weekend iets groots doen waar je in één keer volledig van bijtankt. Het zit hem vooral in de kleine ontspannende dingen waar je elke dag tijd voor kunt inruimen.
Lees ook: 15 ontspannende hobby's om direct tot rust te komen.
1. Maak doodles zonder doel
Maakte jij vroeger ook weleens krabbels in een notitieboekje tijdens het bellen? ‘Doodles’ noemen ze dat. Het zijn tekeningen zonder doel. Je krabbelt of krast simpelweg iets op papier en ziet maar wat het wordt. Doodlen kan bewezen helpen tegen stressklachten, omdat het je brein activeert om rustig te worden.
Laat daarbij los dat je tekening prachtig moet worden of dat het iets moet zijn wat je daarna vol trots op Instagram deelt. Hoe mooi of niet je tekening wordt, doet er niet toe. Als jij maar plezier hebt beleefd aan het tekenproces en er een tikkeltje rustiger van bent geworden.
Tip: doodlen kan ook helpen om te ontspannen tijdens andere activiteiten. Ik doe het bijvoorbeeld weleens terwijl ik naar een luisterboek luister. Het helpt mij dan om me beter op het verhaal te concentreren, omdat ik minder de neiging krijg om ondertussen toch een to-do op te pakken.
2. Las een 5-minuten-meditatie in
Bij mediteren denk je misschien aan uitgebreid relaxen op een yogamat terwijl je 30 minuten lang je aandacht op het nu of op je ademhaling richt. Heel fijn en ontspannend, maar ook tijdrovend. En niet altijd even makkelijk in te passen gedurende de dag! Sinds kort heb ik daar iets op gevonden: meditaties van 5 minuten. YouTube staat vol met mini-meditaties die je heel goed tussen de bedrijven door kunt doen. Heel fijn als stukje pure ontspanning tijdens het werk of de taken in huis! Mij helpt het ook om tot rust te komen als ik merk dat de stress gedurende de dag flink omhoog schiet.
Dat meditaties een anti-stress-werking hebben, blijkt ook uit onderzoek. NRC-onderzoek laat zien dat je na 5 dagen 20 minuten mediteren per dag scherper bent en minder stress voelt. Ook neemt je cortisol (stresshormoon) af en gaat je slaap erop vooruit. Dat is nogal wat positief nieuws. Met 5 minuten mediteren bereik je misschien niet meteen ultieme rust, maar het zorgt wel voor een mini-bijkommoment midden op een dag.
Waar je dat soort meditaties vindt? Je kunt er bijvoorbeeld de (betaalde) app Meditation Moments voor downloaden. Maar ook op Spotify en YouTube staan heel veel fijne gratis meditaties. Als je zoekt op ‘meditatie 5 minuten’ krijg je vanzelf een paar fijne voorbeelden voorgeschoteld.
Dit zijn een paar meditaties die ik er graag bij pak:
3. Let’s work out
Een stevige work-out klinkt misschien niet als pure ontspanning. Toch kan actieve beweging juist een heel ontspannend effect hebben. Mij helpt sporten om uit mijn hoofd te komen, doordat ik voor de verandering eens niet mijn hoofd maar mijn lijf aan het werk zet. Dus zoek je iets ontspannends dat ook nog goed is voor je lichaam? Zet een video-work-out op, ga naar de sportschool, ren een rondje buiten of doe iets anders sportiefs wat jou ontspanning brengt.
Wist je dat beweging ook helpt om de gelukshormonen endorfine en dopamine? Daardoor voel je je na het sporten vaak (nog) fijner dan ervoor. Ook helpen die twee geluksstofjes tegen stress. Heel ontspannend dus!
4. Doe een dankbaarheidsronde aan het eind van de dag
“Wat vond jij het fijnst vandaag?” is een vraag die Bart en ik elkaar elke avond stellen. Het helpt mij altijd om stil te staan bij dingen waar ik dankbaar voor ben. En ja, ook als ik een rotdag heb gehad, beantwoord ik die vraag. Het stimuleert dan juist om in te zien dat niet elke minuut van de dag sh*t, rot en naar was. Er zijn altijd dingen, al is het maar iets piep-piepkleins, die wél glimlachwaardig waren.
In plaats van hier een leuk, levendig gesprek met je eventuele bedpartner of huisgenoot over te voeren, kun je ook gewoon voor jezelf opschrijven waar jij die dag dankbaarheid voor voelde. Trakteer jezelf op het mooiste notitieboek dat er is (zo één met een fluwelen kaft, geborduurde letters of bloemetjesprint bijvoorbeeld) en maak daarin elke dag een kort lijstje van de dingen die jou vandaag een glimlach bezorgden of waarvan je ook maar heel even dacht “Wat fijn dat ik dit in mijn leven heb!”.
5. Kleur in een kleurboek
Ken je de kleurboeken voor volwassenen nog? Ook ik heb er zo één in de kast staan. En in het kader van ‘dingen doen zonder druk’ is dit zeker een goede kanshebber als activiteit voor pure ontspanning. Vakjes in een kleurboek voorzien van je favoriete potloodkleuren is iets waarvoor geen ‘goed’ of ‘fout’ bestaat. Je hebt je hoofd er niet bij nodig en hebt geen resultaat voor ogen. Alles is goed! En eerlijk is eerlijk: het vrolijk gekleurde resultaat is ook iets blijmakends op zich.
Deze foto is gemaakt door Sandra Stokmans.
6. Lees een goed boek (urenlang of gewoon 10 minuten!)
Als je een boek leest (vooral een niet-zelfhulpboek) kun je volledig opgaan in een andere wereld dan de jouwe. Even zijn er geen deadlines, zorgen of issues, maar alleen maar de belevenissen van een al dan niet fictief personage. Daarom vind ik boeken lezen altijd een vorm van pure ontspanning.
Een paar pagina’s lezen, bijvoorbeeld voor het slapengaan of tijdens je werkdag, kan al heel ontspannend zijn. Maar je kunt jezelf ook juist trakteren op een langere leessessie. Plof bijvoorbeeld eens in een stoel neer om een heel uur of zelfs langer dan dat pagina na pagina om te slaan. Hoe langer je leest, hoe makkelijker het is om alles om je heen heel eventjes (of langer dan “even”) te vergeten.
En heb je het geduld niet om te lezen of houd je er niet zo van om je ogen over de letters op papier te laten gaan? Misschien zijn luisterboeken jouw ding. Ik zweer al 1,5 jaar bij Storytel en wil nooit meer zonder. Sinds ik aan de luisterboeken zit, lees ik opeens boek na boek.
7. Wandel met al je zintuigen
Wandelen doen we vaak van A naar B. Van je huis naar de supermarkt. Of van je voordeur naar de glasbak. Maar wandel jij ook weleens zonder reden? Die “doelloze” wandelingen vind ik zelf altijd de fijnste. Ik probeer sinds kort tijdens het wandelen ook mijn zintuigen bewuster te gebruiken. Dan neem ik de geur van de bomen in me op, voel ik hoe de wind mijn rok laat opwaaien of ervaar ik bewust hoe mijn schoenen een klein beetje in het zandpad wegzakken.
Wandelen is van zichzelf ontspannend, maar ik had er voorheen weleens een handje van om tijdens een wandeling juist te gaan malen en de dag nog maar eens voor de vijfde keer te overdenken. Weg ontspanning! Daarom doe ik nu wandelen met mijn zintuigen. Ik wandel ook vaker alleen of Bart en ik wandelen in stilte, zodat het makkelijker is om echt even met aandacht bij de wandeling en de omgeving te zijn.
Wat trouwens ook helpt? Vertraag je tempo tijdens het lopen en laat je Spotify-app uitstaan. Natuurlijk is het óók heel fijn om te luisteren naar een podcast. Maar wat als je dat lostrekt van het wandelen? Juist als je geen geluid in je oren hebt om je op te focussen, kun je je aandacht echt richten op alles om je heen.
8. Maak een risottogerecht (= zenmakend koken!)
Risotto maken vind ik altijd een vorm van pure ontspanning achter het aanrecht. Je bent wel een fatsoenlijke en kunstig uitziende maaltijd aan het maken en steekt daar de nodige tijd in, maar het is zeker geen ingewikkeld gerecht. Risotto maken is vooral een kwestie van veel roeren en toekijken hoe je gerecht al vocht opnemend tot stand komt. Daarom vind ik het altijd de ultieme zen-maaltijd. Het kan bijna niet mislukken, dus stress krijg je er niet van. De belangrijkste actie is roeren, toekijken, roeren, toekijken en meer van dat. Klinkt niet verkeerd, toch? En het resultaat is ook nog eens allesbehalve verkeerd.
Inspiratie nodig voor een lekkere risotto? Dit zijn mijn favoriete risotto-recepten:
9. Luister naar ontspannende muziek
Een van mijn laatste ontdekkingen is om geen luisterboek of podcast, maar gewoon instrumentale muziek op te zetten. Ik zoek die specifiek op Spotify op met een zoekterm als ‘relaxing music’ of ‘rustgevende muziek’. Zo kun je heel makkelijk je eigen ontspannings-playlist samenstellen. Heel fijn om af te spelen na een werkdag, tijdens het koken of als je gewoon even de rust wilt vinden. Op dagen dat ik mijn hoofd moeilijk leegkrijg, zet ik altijd graag zo’n rustgevend liedje op in plaats van een luisterboek. Voor muziek hoef je je niet te concentreren en de tonen van de muziek wakkeren ook een bepaalde rust aan.
Tip: als je muziek zoekt waarbij je je juist goed kunt concentreren, dan kun je ook eens ‘binaural beats’ proberen. Dat is speciale instrumentale muziek waarbij de frequenties van de tonen zo zijn gecombineerd dat ze je hersenen helpen om te focussen. Een tamelijk technisch verhaal, maar bij mij werkt dit oprecht heel goed. Ook hiervoor geldt: je kunt de liedjes gewoon gratis online vinden als je op YouTube zoekt op ‘binaural beats’.
10. Waag je aan een dansje (of je nu ritmisch bent of niet)
Je denkt misschien: “Dansen doe je toch op feestjes?!”. Maar waarom niet gewoon thuis achter het fornuis of midden in de woonkamer? Dit leerde ik zelf ooit van iemand op YouTube die dagelijks een dansje doet nadat ze de kinderen naar school heeft gebracht. Nu heb ik zelf geen gezin en dus ook geen hectische lunchtrommels-klaarmaken-en-hup-hup-naar-school-allemaal-ochtenden. Maar ook zonder die schooldrukte vind ik de danstip een grote aanrader. Zoek gewoon je favoriete liedje op en beweeg tot de laatste seconde precies zoals jij wilt bewegen. Het doet er niet toe of je ritmegevoel hebt en of het er mooi uitziet. Het gaat erom dat het jou ontspanning brengt en dat jij volledig opgaat in de muziek en je bewegingen daarop.
Vind je het spannend om je te laten gaan tijdens het dansen? Sluit dan je ogen. Begin met kleine bewegingen en kijk of je zo bij de volgende danssessies steeds een stapje verder kunt gaan. En onthoud: iedereen kan dansen. Het maakt niet uit hoe het eruitziet. Als je beweegt, dan dans je al. En dat is genoeg!
11. Neem een warme douche
Douchen is niet alleen iets functioneels om ervoor te zorgen dat je schoon en fris aan de dag begint en het nachtzweet van je afspoelt. Het kan ook een vorm van ontspanning zijn. Als ik gestrest ben of door een vervelende nachtmerrie (iets met achtervolgd worden door bijtende karpers…) slecht wakker word, is een warme douche altijd mijn ultieme ontspanningsding. De warmte van het water over je lijf voelen stromen, werkt soms al ontspannend op zich.
Neem eens echt de tijd voor een douchebeurt. Zie het niet alleen als een “moetje” of als iets wat je snel-snel moet doen omdat de dagelijkse routine op het punt staat te beginnen. Plan er gerust 10-15 minuten voor in en pak al je lievelingsscrubs, gels, shampoos en alles erbij. Dan wordt het niet alleen een vorm van pure ontspanning, maar ook een manier om jezelf te verwennen.
12. Laat je telefoon lekker links liggen
Sinds een tijdje ga ik veel bewuster om met mijn mobiel om minder afgeleid door mijn telefoon te raken. Mijn belangrijkste aanpassing is dat mijn telefoon nu bijna standaard op ‘Niet storen’-modus staat. Dat houdt concreet in dat mensen uit mijn contactenlijst me altijd kunnen bellen, maar dat ik verder geen plingels en bliepjes hoor. Alleen als ik zelf mijn telefoon oppak en ernaar kijk, zie ik berichten en appjes en gemiste oproepen in beeld komen. Echt, mijn mind is blown! Ik zei laatst al tegen Bart: “Jeetje, de wereld is opeens zo stil, en dat heb ik gewoon met één knopje kunnen creëren!”.
Raak jij ook vaak gestrest of overprikkeld door je telefoon die erop los bliept en piept? Probeer ook een ‘Niet storen’-setting voor jezelf. Dat kun je ook voor vaste tijden op een dag instellen. Mij motiveert het enorm om rond bepaalde tijden lekker helemaal niet meer naar mijn telefoonscherm te turen.
13. Wees samen zonder iets te zeggen
Dat voelt misschien ongemakkelijk: met elkaar wandelen of samen op de bank zitten, maar dan niet de stilte opvullen met gesprekken. Toch kan het heerlijk en vooral heerlijk ontspannend zijn. Toen ik laatst wat gestrest was maar wel graag met Bart wilde zijn, vroeg ik of we konden wandelen maar dan in stilte. Dat bleek een succes. We liepen wel hand in hand en waren echt samen, maar er was niet de druk om te praten, werkervaringen uit te wisselen of alvast de maaltijdideeën voor die avond te bespreken. Er was alleen maar wij. Daardoor kon ik met mijn vrij volle hoofd juist heel erg genieten van het samenzijn.
Ook met iemand anders dan een partner kan in stilte samenzijn fijn zijn. Zo vind ik het ook leuk om met vriendinnen iets te ondernemen in plaats van non-stop te kletsen op de bank. Dan doen we bijvoorbeeld iets creatiefs, maken we een wandeling of koken we samen wat. Zo ben je wel met elkaar, maar is de druk er niet om de hele tijd in gesprek te zijn.
14. Vergeet de ultieme vorm van pure ontspanning niet: slaap!
De ultieme vorm van ontspanning kan natuurlijk maar één ding zijn: slaap. Niets is zo ontspannend als een goede nacht slaap, zodat je genoeg bent kersverse benzine in je tank hebt om de nieuwe dag energiek te starten. Dus zorg voor je slaap. Laat spannende series, overwerk of visite die echt wel eerder de deur uit kan niet te veel uren van je avond afsnoepen. Maak van je slaap een prioriteit in plaats van iets wat komt als de rest gebeurd is.
Na een goede nacht kun je zoveel meer aan. Dus zet je wekker. Niet alleen ’s ochtends, maar ook ’s avonds – als reminder om op tijd naar bed te gaan. Handig zodat je niet alleen ontspanningsmomenten hoeft te creëren op een dag, maar de dag ook vanuit pure ontspanning kunt starten.
Heb jij nog een tip die jou altijd helpt aan pure ontspanning?
Had je iets aan dit artikel? Sla het op via Pinterest:
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Slechte gewoontes afleren (6 tips!)
Slechte gewoontes zijn er in alle soorten en maten. Misschien kijk je wel vaker op je smartphone dan je zou willen of snack je naar je zin te ongezond. Een slechte gewoonte waar ik me op dit moment schuldig aan maak, is dat ik vaak te laat naar bed ga 's avonds. Zo typ ik dit artikel nog na middernacht. Oeps! Zo’n slechte gewoonte zit alleen nu eenmaal in je systeem. Je hebt misschien niet eens door dat je je er schuldig aan maakt. Toch kun je zeker wel wat beginnen tegen slechte gewoontes. Daarom 6 tips om mezelf en jou te helpen om slechte gewoontes af te leren.
Glutenvrij appelbrood met banaan & walnoten
Sinds ik aan de bananenbroden ben begonnen, heb ik het bakvirus goed te pakken. Ik merk dat ik er steeds handiger in word en maak heel graag zelf broden. Maar dan geen standaard broden (die koop ik liever lui in de supermarkt!), maar iets specialers. Na een aantal best goed gelukte bananenbroden, was ik toe aan iets anders: glutenvrij appelbrood. Een heerlijk fris en goed vullend brood met onder andere rozijnen, walnoten en een vleugje kaneel. Lekker als lunch met honing of pindakaas erop, maar ook geslaagd als gezond tussendoortje!
Vandaag ben ik dankbaar dat…
Vandaag ben ik dankbaar. Niet omdat alles altijd geweldig leuk, mooi en gaaf is. Nee, eerlijk: de afgelopen week was een rollercoaster. Aan de ene kant begon deze week een geweldig nieuw avontuur als ondernemer. Aan de andere kant kreeg ik ook heel verdrietig nieuws. Juist in dat soort situaties sleurt dankbaarheid mij erdoorheen. Niet omdat verdriet en boosheid er niet mogen zijn. Maar wel omdat dankbaarheid mij helpt om, ondanks alles, positief te blijven. Daarom dit lijstje met dingen waar ik vandaag dankbaar voor ben.
100% ‘Een stevige work-out klinkt misschien niet als pure ontspanning. ‘. Het liefst wel onder begeleiding, want mijn personal trainer trekt dan ook meer uit mij, dan als ik alleen een work-out doe. En het is ook pure lichamelijke inspanning en dat geeft nou juist enorm veel ruimte en rust in je hoofd. Voor mij.
Maar ik ben meestal wel snel ontspannen. Kop koffie, blogje lezen, wandeling naar mijn kantoor, 5 minuten dutje in de tram naar huis (dat kan ik), wandelen met de hond, tekenen, lezen, filmpje, … als ik het zo bekijk, vraag ik me af wanneer ik me wél inspan of gespannen ben :S
En goed dat je zo’n lijst hebt: ik denk ook dat die 5-15 minuten dat je even ontspant het beste steeds op een andere manier kunnen worden ingevuld. Én ik ben groot voorstander van rituelen, al is het maar mijn simpele ritueel van ‘eerst Vaker Vrolijk lezen, met een kop koffie en dán naar kantoor’.
… Had je al door dat ik heel subtiel laat weten dat ik een kantoorplekje heb? 😀 😉 En ik ga niet elke dag, en zeker geen 8 uur, maar … ook dat helpt mij om te focussen en daarna thuis te ontspannen.
Jup! Tekenen, mediteren, lezen, telefoon wegleggen, wandelen en slapen.
Wandelen is mijn favoriet. En dan met name alleen, in mijn eigen tempo. Die work out lijkt me ook heel ontspannen, maar das gewoon iets dat ik nooit doe eigenlijk.
Super fijne tips! Ik ontspan van een fijne serie, wandeling, opruimen in huis of gewoon even lekker niks. Bloggen. Thee. Muziek. Genieten samen met Noa <3
Dank je wel Romy, voor jouw wekelijkse fijne leesvoer en voor jouw tips en ideeën op zoveel gebieden die mij aanspreken.