Ben jij nog niet helemaal overtuigd dat quinoa écht lekker is, meer dan zijn vogelzaad-uitstraling doet vermoeden? Nee? Misschien wel als je dit recept probeert! Naar mijn bescheiden mening is dit het allerlekkerste quinoarecept dat ik heb gemaakt. Voor dit gerecht steek je quinoa in een hartig, herfstachtig jasje door het te combineren met miso, champignons, hazelnoten, tahin en linzen. De quinoa krijgt daardoor ontzettend veel smaak, barst van de groenten en is ook nog eens snel gemaakt. In 20 minuten staat dit heerlijke gerecht al op tafel. Lekkere trek gekregen? Probeer het recept voor de quinoa met champignons en linzen zelf!
Quinoa met champignons en linzen
Bij ons thuis staat quinoa regelmatig op tafel. Ik heb er al heel wat recepten mee bedacht. Zo vind ik quinoa met erwten en frambozensaus heel lekker. Ook word ik altijd blij van dit recept voor quinoasalade met sinaasappel. Maar het leek me leuk om quinoa eens in een écht anders dan anders jasje te steken. Dat lukt met deze quinoa met champignons, linzen en hazelnoot zeker! Je roerbakt de champignons, linzen en tuinerwten in miso, sojasaus en ahornsiroop, waardoor ze een heerlijke lichtzoete umami-smaak krijgen. Een beetje crispy chili-olie erbij en je hebt een onwijs smaakvolle maaltijd!
Daarnaast serveer ik de quinoa met een lekker sausje dat zoet en hartig tegelijk is. Dat maak je van tahin (sesampasta), water en ahornsiroop. Het sausje is heerlijk om net voor het serveren over de quinoa te schenken. Dat ziet er ook nog eens extra feestelijk uit!

Een groenterijke én eiwitrijke maaltijd
Als ik maaltijden samenstel, let ik altijd op drie dingen: de smaak (uiteraard!), de hoeveelheid groenten en de eiwitten. Omdat ik vegan eet, houd ik altijd extra in de gaten dat ik met mijn avondmaaltijd genoeg eiwitten binnenkrijg. Dat zit bij deze quinoa met champignons wel goed! Het blikje linzen dat je door de quinoa roert, is al een goede eiwitbron op zich. Daarnaast serveer ik de quinoa met hazelnoten en pompoenpitten. Ook twee heerlijke ingrediënten die verrassend vol van eiwitten zitten.
Verder is dit gerecht rijk aan groenten, ook al komen er maar 2 groentesoorten aan te pas. Ik maak dit gerecht altijd met kastanjechampignons en met tuinerwten (uit de diepvries). Als je met beide lekker scheutig bent, krijg je met dit gerecht ook nog eens lekker veel vitamines binnen.
Wil je het gerecht eiwitrijker maken? Gebruik dan wat meer linzen of voeg er extra noten aan toe. Cashewnoten en walnoten smaken er bijvoorbeeld ook erg lekker bij.
Wil je meer groenten toevoegen? Kies dan voor extra paddenstoelen (zoals shiitake of portobello’s) en/of voor groene bladgroenten. Wij aten deze quinoa bijvoorbeeld laatst met verse spinazie erbij en dat bleek ook een succes.

Nog meer maken met miso?
Miso is echt zo’n goedje dat ik bijna overal wel doorheen kan roeren. Je kunt gerechten er supergoed mee op smaak brengen. Als je ook zo’n miso-fan bent, dan wil je misschien ook deze gerechten eens proberen:
Simpele quinoa met maar een paar ingrediënten
Wat deze quinoa met champignons en linzen nog meer favoriet maakt bij ons aan tafel? De ingrediëntenlijst is ultrakort en je hoeft er ook maar 20 minuten voor uit te trekken om dit gerecht te maken. Dit is het enige wat je ervoor nodig hebt:
- Quinoa. Kies de variant die jij het lekkerst vindt. Wij hebben er vaak één waar ook zaadjes in verwerkt zijn.
- Linzen. Voor het gemak gebruik ik gewoon linzen uit blik. Persoonlijk vind ik beluga-linzen het lekkerst. Die zijn wat steviger en knapperiger dan de meer papperige standaard-linzen uit blik.
- Kastanjechampignons. Of kies voor andere paddenstoelen als jij die lekkerder vindt. Een mix van paddenstoelen kan natuurlijk ook.
- Tuinerwten. Gebruik de variant uit de diepvries. Die zijn verser en gezonder dan erwten uit blik en zijn ook nog eens na 1 minuut mee-verwarmen al gaar. Lekker makkelijk!
- Miso. Deze pasta met een intense umami-smaak geeft lekker veel smaak af aan het gerecht. Aan 2 theelepels heb je genoeg om de quinoa heerlijk op smaak te brengen.
- Sojasaus. Ook goed voor de umami-smaak! Ik gebruik er een klein beetje van bij de quinoa.
- Ahornsiroop. Dit vind ik zelf altijd een heerlijke tegenhanger bij miso en sojasaus. Het maakt het gerecht ietsje zoeter, maar door de kleine hoeveelheid ook weer niet té zoet. Heb je geen ahornsiroop in huis? Dan werkt agavesiroop of dadelstroop ook prima.
- Hazelnoten. Die gebruik ik om het gerecht eiwitrijker te maken én voor een lekkere crunch. De ongezouten variant met vliesje vind ik zelf het lekkerst bij dit soort gerechten.
- Tahin. Dat is pure sesampasta en je kunt het voor oneindig veel dingen gebruiken. In dit gerecht gebruik ik het als basis voor de dressing die ik uiteindelijk over de quinoa schenk.
- Kokosmelk. Hiervan schenk ik een heel klein beetje door de quinoa om het gerecht iets smeuïger te maken. De sojasaus zet de kokossmaak extra aan, wat het nog lekkerder maakt.
- Bosui. Dit is puur optioneel, maar geeft het gerecht wel een beetje frisheid én ziet er leuk uit als garnering.
- Crispy chili-olie. Dit is optioneel, maar ik vind het zelf heel lekker voor een beetje meer pit in het gerecht. Deze olie vind je gewoon in de supermarkt. Het staat vaak ergens bij het schap met sojasaus en andere Aziatische sauzen.
Heb je al die ingrediënten klaarliggen? Dan is het maken van de quinoa met champignons en linzen een fluitje van een cent.

Recept quinoa met champignons, linzen en miso
Wil je jezelf een supersimpele en toch gezonde en lekkere maaltijd voor je neus zetten? Probeer dit recept voor quinoa met champignons, linzen en miso. In maar 20 minuten staat er al een kom vol quinoa, groenten en crunchy linzen en hazelnoten voor je te dampen. Zo maak je het gerecht:

Quinoa met champignons, linzen, hazelnoten en miso
Equipment
- Kookpan
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 130 gram quinoa
- 300 gram kastanjechampignons
- 250 gram tuinerwten
- 85 gram (beluga-)linzen (= uitlekgewicht, uit blik)
- 50 gram hazelnoten + eventueel pompoenpitten als extra
- 50 ml kokosmelk
- 1 bosui
- 1 el sojasaus
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
- 1 tl miso
- 1 tl crispy chili-olie
Voor de dressing:
- 2 tl tahin
- 2 tl water
- 1 ½ el ahornsiroop of agavesiroop
Instructies
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de champignons in dunne plakjes.
- Bak de miso kort aan in een koekenpan met wat olijfolie. Voeg dan de champignons en linzen toe en schenk ook de ahornsiroop, sojasaus en crispy chili-olie erbij. Roerbak zo'n 5 minuten totdat de champignons flink zijn geslonken. Voeg dan de tuinerwten toe en bak nog 2 minuten mee.
- Giet de quinoa af en roer die door het groentemengsel. Schenk ook de kokosmelk erbij. Verwarm nog ongeveer 1-2 minuten.
- Maak de dressing voor de quinoa door de tahin, ahornsiroop en een scheutje water door elkaar te roeren.
- Halveer de hazelnoten en serveer de quinoa met de dressing en de hazelnoten. Garneer eventueel met bosui en pompoenpitten.

Hoe kun je quinoa op smaak brengen?
Laat ik eindigen met dé vraag die ik zelf altijd had voordat ik quinoa ging eten. Hoe krijg je die korreltjes in vredesnaam op smaak? Je kunt quinoa in bouillon klaarmaken, maar zelf voeg ik de smaak liever naderhand toe. Roer de quinoa bijvoorbeeld door de pan met groenten en saus, zodat de quinoa zelf ook die smaken opneemt. Daarnaast vind ik het zelf altijd heel lekker om na het koken een beetje kokosmelk en sojasaus door quinoa te roeren. Ook dat is een perfecte smaakmaker.
En als je deze quinoa met champignons en linzen maakt, hoef je je sowieso niet druk te maken over smaakloze quinoa. In dit gerecht zit op en top smaak.
Hoe vind jij quinoa op z’n lekkerst? Wat is jouw succesrecept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Slecht geslapen? 9 tips om de dag toch positief door te komen!
‘Rise & shine’ is er vandaag niet bij. In plaats van dat je fanatiek de dekens van je afslaat en je bed uit springt, sla je wat in het rond op zoek naar de snooze-knop van je wekker. Ellendig ding! Je kunt er niet omheen: het was een slechte nacht. Doordat je net een aflevering te veel van je spannende serie hebt gekeken, doordat het wel erg laat werd bij een feestje of doordat je meer dan een uur gefrustreerd naar het plafond hebt liggen staren. Hoe ga je ermee om als je geslacht geslapen hebt? Hoe zorg je dat je toch iets aan je dag hebt? Dit helpt mij na beroerde nachten.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…