Quinoa (uitspraak: kien-wah) associeerde ik ooit alleen maar met gezondheidshypes. Inmiddels snap ik de hype rondom deze fluffy korreltjes he-le-maal. Wat is quinoa lekker! Als je het maar op de juiste manier bereidt. Je kunt er heerlijke gezonde gerechten vol groenten mee maken, die nóg beter smaken met een lekker sausje erbij. Deze gezonde quinoa met groenten en frambozensaus heeft dat alles én meer dan dat. Je serveert de quinoa met een heerlijke warme frambozensaus met een zoetig tintje. Voeg daar onder andere een schepje kaneel, dadels, amandelen én lekker veel kleurrijke groenten aan toe, en je hebt een fantastisch lekker gerecht.
Gezonde quinoa met groenten (en niet zo’n beetje ook!)
Ik ben dus een echte groentenjunkie. Zelfs als je me een bord met junkfood voorschotelt, zou ik er nog een schaaltje doperwten of cherrytomaatjes bij eten. Al is het maar voor het idee! Gelukkig is een groenteverslaving geen al te ongezonde verslaving, dus ik maak er graag dankbaar gebruik van. Deze quinoa met groenten is zo’n gerecht waarin de groenten rijkelijk aanwezig zijn. In dit gerecht gebruik ik rode paprika, broccoli-roosjes en tuinerwten. Een vrolijke verzameling van gekleurde groenten dus, zeker in combinatie met de frambozensaus. En een heel gezonde mix ook!
De broccoli-roosjes kook je in water, zodat ze lekker zacht en mooi groen worden. En de paprika bak je samen met ui, sojasaus en kruiden even aan in een pan. De tuinerwten roer je er in de laatste minuut doorheen. Zeker geen moeilijk gedoe bij dit gerecht! Om de groentenmix extra lekker te maken, roer ik daarnaast dadels door het groentenmengsel. Die passen heel goed bij het zoetige van de frambozensaus.
Verrassende combinatie: quinoa met frambozensaus
Wat deze quinoa met groenten extra lekker maakt, is de bijzondere saus die je eroverheen schenkt. Je had hem vast met zijn opvallende rode tint al gespot. Het hoofdingrediënt is dan ook niet te missen: frambozen! Voor deze saus hoef je alleen maar kort frambozen in een steelpan te verwarmen samen met een scheut ahornsiroop en een eetlepel maïzena. De saus dikt dan vanzelf in. Zodra de frambozen in de pan gaan ontdooien, prak je ze een beetje fijn. Zo ontstaat een vloeibare maar ook stevige frambozensaus die je heel goed over het quinoagerecht kunt schenken.
De frambozen smaken friszuur en zoet tegelijk, waardoor je de quinoa met groenten meteen veel meer smaak geeft. Ook vind ik het zelf een heerlijke match met de kaneel en dadels in het gerecht. Een mediterraans gerecht ten top!
Wat heb je nodig voor deze kleurrijke quinoa?
Ga je deze quinoa-kom vol kleur en smaak maken? Dan heb je de volgende ingrediënten nodig om deze quinoa met groenten te maken:
- Quinoa. Dat mag uiteraard niet ontbreken. Ik ga meestal uit van 50-60 gram quinoa per persoon, maar je kunt uiteraard ook iets meer gebruiken.
- Broccoli. Goed voor de vitamines en heerlijk voor bite in het gerecht! Kook de roosjes eerst even voordat je ze mee roerbakt met de andere groenten. Dan worden ze lekker zacht.
- Rode paprika. Nóg meer groenten! Bij dit gerecht vind ik zelf rode paprika het lekkerst, maar je kunt eventueel ook voor geel of oranje kiezen. Groene paprika zou ik vanwege de bittere smaak niet aanraden.
- Erwten. Voor de vitamines, voor de kleur én voor de smaak! Diepvrieserwten vind ik altijd ideaal als extra groententoevoeging aan gerechten. Je hoeft ze maar één minuut mee te roerbakken. Dan zijn ze al klaar.
- Amandelen. Die gebruik ik bij dit gerecht als eiwitbron en voor een beetje crunch tussen de quinoa en groenten door. Ben je allergisch voor amandelen of heb je ze niet in huis? Dan kun je ook cashewnoten, pistachenoten of hazelnoten gebruiken.
- Dadels. Een zoetige smaak is zó lekker in combinatie met de kaneel in het gerecht en de zoetige frambozensaus. Gebruik bij voorkeur Medjoul-dadels. Die zijn van zichzelf al wat zacht. Week ze eventueel even in water als je dadels al een tijdje liggen en daardoor wat harder zijn geworden.
- Rode ui. Even aanfruiten voordat je met de groenten aan de slag gaat! Dat geeft al zoveel smaak aan het gerecht.
- Komijn, kaneel en peper. Die drie kruidensoorten zijn de grote smaakmakers in deze quinoa. Vooral de kaneel vind ik er onwijs lekker bij. Dat geeft het gerecht een warme, meditteraans-achtige smaak.
- Sojasaus. Een scheutje daarvan helpt om de groenten sneller zacht te krijgen én lekker te bereiden. En het geeft het gerecht extra smaak.
- Ahornsiroop. Een scheutje daarvan past heel goed bij de zoetige smaken in de dadels en frambozen. Heb je geen ahornsiroop in huis? Dan kun je ook agave- of rijstsiroop gebruiken.
- Frambozen. En als laatste: de frambozen voor de frambozensaus! Gebruik voor dit recept diepvriesframbozen, geen verse frambozen. Diepvriesframbozen kun je namelijk makkelijker tot een saus kopen. En ze zijn nog goedkoper en langer houdbaar ook. Alleen maar pluspunten!
Meer eiwitten toevoegen? Wist je dat quinoa van zichzelf een goede eiwitbron is? Het bevat ongeveer 14 gram eiwit per 100 gram (ongekookte) quinoa. Daarnaast gebruik je in dit gerecht amandelen als eiwitbron. Wil je het gerecht eiwitrijker maken? Gebruik dan extra amandelen of andere noten. Ook pistachenoten zijn bijvoorbeeld heerlijk bij dit gerecht.
Recept voor quinoa met groenten en frambozensaus
Weet je nog niet wat er vanavond bij jou op het menu staat? Wie weet is deze quinoa met groenten een kanshebber. Het is de perfecte combinatie van veel vitamines met veel smaak en een verrassend zoetig tintje. Ontdek hieronder hoe je deze quinoa met groenten zelf klaarmaakt:
Quinoa met groenten, amandelen en frambozensaus
Equipment
- 2 Kookpannen
- Hapjespan
Ingrediënten
- 100 gram quinoa
- 1 rode paprika
- ½ broccoli
- 100 gram tuinerwten uit de diepvries
- 50 gram amandelen (meer kan natuurlijk ook!)
- ½ rode ui
- 6 dadels (ontpit)
- 1 el sojasaus
- 1 el ahorn- of agavesiroop
- 1 tl komijn
- 1 tl kaneel
- 1 tl peper
Voor de frambozensaus:
- 125 gram diepvries-frambozen
- 1 el maïzena
- 1 el ahorn- of agavesiroop
Instructies
- Snijd de broccoli in roosjes en de paprika en dadels in stukjes. Snipper daarnaast de ui.
- Breng water aan de kook voor de broccoli en kook de roosjes totdat ze beetgaar zijn. Bereid ook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan met water.
- Fruit ondertussen de ui aan in een hapjespan en voeg daarna de paprika en het scheutje sojasaus en ahornsiroop toe. Roerbak 5 minuten. Strooi dan de kaneel, komijn en peper bij de groenten en roerbak nog eens 7 minuten. Voeg vervolgens de (afgegoten) broccoli, de dadels en de diepvrieserwten toe en roerbak 2 minuten mee.
- Giet de quinoa af en roer door het groentenmengsel.
- Spoel een van de twee kookpannen af en doe daarin de diepvriesframbozen samen met het ahornsiroop. Zet het vuur middelhoog en laat de frambozen ontdooien. Prak ze fijner met een vork en roer dan de maïzena door het mengsel. Zet het vuur af zodra je een dikke, warme frambozensaus hebt.
- Verdeel de quinoa over de borden. Schenk de frambozensaus erbij en strooi dan de amandelen over het gerecht. Geniet van je gezonde én lekkere maaltijd!
Meer receptideeën met quinoa of couscous?
Het is inmiddels lang geleden dat ik quinoa en couscous nog beschouwde als gehyped “vogelvoer”. Inmiddels kan ik deze kleine korreltjes heel erg waarderen voor het avondeten of een lekkere lunch. Wil je ook meer maken met quinoa of couscous? Dit zijn nog een paar lekkere recepten:
- Quinoasalade met aubergine en sinaasappel
- Couscous met rode biet, pompoen en gekarameliseerde ui
- Couscous met geroosterde groenten
- Couscous met geglaceerde wortels en dressing
- Couscous-bowl met sinaasappel-hummusdressing
Ben jij Team Couscous of Team Quinoa?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…