Acai bowls kende ik al uit veel hippe all day breakfast-tentjes in Amsterdam en andere Europese steden. Acai schijnt één van dé superfoods te zijn. Ik hoorde goede verhalen over antioxidanten, vitamines en gezonde vitamines. Geen idee! Voor dat alles gebruik ik het nier per se. Wél weet ik één ding zeker: acai bowls zijn vooral heel lekker. Je kunt met een klein beetje acai (gewoon bij AH te koop!) een heerlijk stevige bowl maken voor het ontbijt. Je krijgt er direct veel fruit mee binnen en hebt er ook nog eens een lekker stevig en vullend ontbijt aan. Serveer de bowl met alle toppings die je lekker vindt. Dan word jij vast net zo enthousiast van dit recept voor acai bowl als ik toen ik voor het eerst een lepel in mijn mond stak.
Wat is een acai bowl?
Een acai bowl is eigenlijk een dikke smoothie bowl die is gemaakt van acai-bessen (een bes die groeit in het Zuid-Amerikaanse regenwoud). Dit is een blauw-paarse bes die bekend staat als superfood door de vele antioxidanten. Voor een acai bowl pureer je acai samen met veel ander fruit en wat (plantaardige) yoghurt. Vervolgens serveer je het traditioneel gezien met granola, banaan en een lekkere siroop. Maar je kunt met een acai bowl alle kanten op. Maak de bowl vooral zoals jij hem lekker vindt met je favoriete fruitsoorten.
Het grote verschil tussen een acai bowl en een smoothie bowl is dus dat je de acai-bes gebruikt. Klinkt als iets waar je stad en land voor moet afzoeken! Dat dacht ik ook altijd, totdat ik laatst dit pak met acai-bessen in de vriezer tegenkwam bij Albert Heijn. Perfect! Die heb ik standaard in de vriezer liggen voor als ik ’s ochtends hunker naar een verfrissende acai bowl.
Tips om een lekker acai bowl te maken
Het maken van een goede acai bowl kostte mij ook een paar pogingen. Dit zijn een paar tips die helpen om de structuur en de smaak precies goed te krijgen:
- Gebruik bij voorkeur bevroren acai. De bevroren structuur helpt om een stevige bowl te maken. Albert Heijn verkoopt sinds kort bevroren acai in het vriesvak. Met zo’n verpakking kun je heel wat bowls maken en het is ideaal spul! Als je geen plek in je vriezer over hebt of als je liever eerst een kleinere hoeveelheid probeert, kun je ook voor acaipoeder kiezen (bijvoorbeeld online). Houd er wel rekening mee dat de structuur van de bowl dan anders wordt.
- Zorg voor een goede blender. Het kost wat kracht om door het bevroren fruit heen te komen. Check dus even of je blender hier krachtig genoeg voor is, zodat je hem niet straks total loss moet afstaan met dank aan je ontbijt. Ik heb zelf een keukenmachine van KitchenAid en die komt er prima doorheen.
- Kies voor ander fruit dan banaan. Goh, dat ik dat als banaanliefhebber nog eens zou zeggen… Maar in een smoothie bowl of acai bowl kan banaan nogal overheersend zijn. Gebruik daarom zeker niet meer dan één kleine banaan en meng dat met andere fruitsoorten. Ik vind zelf de toevoeging van mango en aardbeien of blauwe bessen bijvoorbeeld heel lekker.
- Gebruik diepvriesfruit. De beste structuur krijg je als ook het andere fruit dat je gebruikt uit de diepvries komt. Koop daarvoor diepvriesfruit in de supermarkt of vries vers fruit in. Zo kun je een banaan prima in plakjes in de vriezer bewaren (is meteen een handige manier om te voorkomen dat de overrijpe banaan in je fruitschaal in de kliko belandt!). Door diepvriesfruit te gebruiken, krijgt de acai bowl een stevigere structuur.
- Schep amandelpasta of pindakaas door de acai bowl. In dit recept voor een acai bowl mag amandelpasta niet ontbreken. Het geeft de acai bowl meer smaak en een romig tintje. In plaats van amandelpasta kun je ook prima pindakaas of een andere notenpasta gebruiken.
- Maak de acai bowl smeuïger met (plantaardige) kwark. Voor dit recept voor acai bowl gebruik ik specifiek kokoskwark (de Absolutely Coconut van Alpro). Die geeft de acai bowl een zoet en romig tintje. Het fijne aan stevige kwark is dat ze de acai bowl ietsje luchtiger en smeuïger maken, maar dat je er de stevige substantie niet door verliest.
- Vergeet de zoetstof niet. Ja sorry, dat moet er wat mij betreft in! Ik voeg een klein scheutje agavesiroop toe om de acai bowl iets zoeter te maken.
- Serveer met lekker veel toppings. Dat vind ik het leukste aan bowl-recepten. Je kunt er 100.000 toppings overheen strooien (nou ja, bij wijze van spreken dan – don’t try this at home!). Iets als granola of muesli is er sowieso verrukkelijk bij. Ga daarnaast lekker los met de ingrediënten waar jij dol op bent.
Welk fruit gebruik ik in dit recept voor acai bowl?
Voor mijn recept voor acai bowl gebruik ik lekker veel verschillende fruitsoorten. Dat is niet alleen goed voor de vitamines, maar maakt de acai bowl ook extra lekker. Zelf gebruik ik een lekkere mix van:
- aardbeien (heel veel aardbeien – ben ik gek op!);
- banaan (lekker voor de zoete smaak!);
- mango (een heerlijk zoete en verfrissende toevoeging);
- acai-bessen (want anders mag het geen recept voor acai bowl heten!).
Daarnaast strooi ik allerlei extra fruit over de acai bowl, zoals extra mango, blauwe bessen en aardbeien. Maakt het nog lekkerder!
Als je wilt voorkomen dat de acai bowl té banaanachtig smaakt, kun je de banaan vervangen door bijvoorbeeld 100 gram extra mango, extra blauwe bessen of frambozen. Proef dan wel even of de acai bowl zoet genoeg is. Blauwe bessen zijn bijvoorbeeld wat zurig van smaak, waardoor je acai bowl dan misschien meer zoetigheid kan gebruiken.
Mijn favoriete recept voor acai bowl
Goed, dat was een heleboel praktisch geklets over acai bowls. Ook leuk! Maar nu over naar waar het allemaal om draait: hét recept voor de acai bowl. Dit is mijn eigen favoriete recept zoals ik de bowl graag als ontbijt of als goed vullende en gezonde snack maak.
Recept acai bowl met kokos & veel fruit
Equipment
- Stevige blender of keukenmachine
Ingrediënten
Voor de acai bowl:
- 150 gram aardbei (bevroren)
- 1 banaan (bij voorkeur in plakjes ingevroren in de vriezer)
- 100 gram mango (uit de diepvries of vers)
- 275 gram kokoskwark
- 25 gram bevroren acaibessen (bijvoorbeeld uit de vriezer van AH)
- 1 el amandelpasta of pindakaas
- 1 el agavesiroop
Als toppings:
- Handje granola, muesli, geroosterde haver of gepofte spelt
- Vers fruit (zoals aardbeien, mango of blauwe bessen)
- Kokosrasp (= optioneel)
- Pompoenpitten en stukjes pure chocola (= optioneel)
Instructies
- Doe de bevroren acaibessen samen met de aardbeien, banaan, mango, amandelpasta, agavesiroop en kokoskwark in de blender of keukenmachine. Maal ze op een hoge stand tot een glad geheel. Heeft je blender er moeite mee? Geef hem dan tussendoor een korte pauze in plaats van door te gaan met blenden.
- Check even of de structuur naar wens is. Voeg wat extra bevroren fruit toe als je de acai bowl dikker wilt hebben. Schep er juist extra kokoskwark bij als je de bowl liever dunner hebt.
- Schep dan de bowl in een kom en serveer met de toppings naar keuze.
Andere feestontbijtjes in een kom
Ik ben gek op feestelijke ontbijtjes om in een kom te serveren. Naast dit recept voor acai bowl word ik bijvoorbeeld ook heel blij van deze kom-ontbijtjes met lekker veel kleur:
- Vegan smoothie bowl met mango
- Roze havermout met aardbeien
- Chocolade-smoothie bowl (lekker verfrissend!)
- Gezonde chocoladepudding
- Havermout met kokos & rood fruit
Kende jij acai bowls al?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Vergeten beautyproducten in de spotlights
Ik kan altijd ontzettend blij worden van mooie beautyproducten in de winkelschappen. Al die kleuren, geuren en leuke verpakkingen bij elkaar maken het al snel verleidelijk om iets nieuws te kopen. Daardoor heb ik inmiddels een aardige voorraad beautyproducten opgebouwd, waarvan ik een groot deel na een tijdje alweer vergeten ben. Daarom vond ik het tijd om mijn beautycase uit te mesten en een aantal onterecht vergeten producten in de spotlights te zetten. Deze 6 producten wil ik de komende maanden weer meer gaan gebruiken.
Juni 2020 | Klein geluk & ondergewaardeerde uitjes
In mijn hoofd is het pas net lente. In werkelijkheid is het alweer hartje zomer en is de periode van slapen boven de dekens weer aangebroken. Oftewel, de maand juni zit er alweer op! Het was een fijne en hectische maand. Maar wel op een positieve manier! Een maand waarin ik iets belangrijks afsloot en nieuwe dingen opstartte, en waarin ik deels betaald kreeg voor nietsdoen. En nee, dat laatste is geen nieuw businessmodel. Dit is mijn terugblik op de afgelopen maand!
DIY | Kaart voor Vaderdag handletteren en scrapbooken
Vaderdag komt er alweer bijna aan. Volgende week is het zover en is het tijd om alle vaders in het zonnetje te zetten. Net als voor mijn moeder, maak ik ook voor mijn vader altijd zelf een kaart. Normaal doe ik dat met papier en scrapbooken. Maar omdat ik nu wat eerste pogingen tot handletteren doe, leek het me leuk om handletteren en scrapbooken eens te combineren. In deze DIY laat ik je zien hoe je met handletteren én scrapbooken deze stoere kaart voor Vaderdag kunt maken. Met alleen maar budgetproof materialen!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…