recept acai bowl

Recept acai bowl met veel fruit & kokos (vegan!)

 • 20 augustus 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Acai bowls kende ik al uit veel hippe all day breakfast-tentjes in Amsterdam en andere Europese steden. Acai schijnt één van dé superfoods te zijn. Ik hoorde goede verhalen over antioxidanten, vitamines en gezonde vitamines. Geen idee! Voor dat alles gebruik ik het nier per se. Wél weet ik één ding zeker: acai bowls zijn vooral heel lekker. Je kunt met een klein beetje acai (gewoon bij AH te koop!) een heerlijk stevige bowl maken voor het ontbijt. Je krijgt er direct veel fruit mee binnen en hebt er ook nog eens een lekker stevig en vullend ontbijt aan. Serveer de bowl met alle toppings die je lekker vindt. Dan word jij vast net zo enthousiast van dit recept voor acai bowl als ik toen ik voor het eerst een lepel in mijn mond stak.

Wat is een acai bowl?

Een acai bowl is eigenlijk een dikke smoothie bowl die is gemaakt van acai-bessen (een bes die groeit in het Zuid-Amerikaanse regenwoud). Dit is een blauw-paarse bes die bekend staat als superfood door de vele antioxidanten. Voor een acai bowl pureer je acai samen met veel ander fruit en wat (plantaardige) yoghurt. Vervolgens serveer je het traditioneel gezien met granola, banaan en een lekkere siroop. Maar je kunt met een acai bowl alle kanten op. Maak de bowl vooral zoals jij hem lekker vindt met je favoriete fruitsoorten.

Het grote verschil tussen een acai bowl en een smoothie bowl is dus dat je de acai-bes gebruikt. Klinkt als iets waar je stad en land voor moet afzoeken! Dat dacht ik ook altijd, totdat ik laatst dit pak met acai-bessen in de vriezer tegenkwam bij Albert Heijn. Perfect! Die heb ik standaard in de vriezer liggen voor als ik ’s ochtends hunker naar een verfrissende acai bowl.

recept acai bowl 6

Tips om een lekker acai bowl te maken

Het maken van een goede acai bowl kostte mij ook een paar pogingen. Dit zijn een paar tips die helpen om de structuur en de smaak precies goed te krijgen:

 • Gebruik bij voorkeur bevroren acai. De bevroren structuur helpt om een stevige bowl te maken. Albert Heijn verkoopt sinds kort bevroren acai in het vriesvak. Met zo’n verpakking kun je heel wat bowls maken en het is ideaal spul! Als je geen plek in je vriezer over hebt of als je liever eerst een kleinere hoeveelheid probeert, kun je ook voor acaipoeder kiezen (bijvoorbeeld online). Houd er wel rekening mee dat de structuur van de bowl dan anders wordt.
 • Zorg voor een goede blender. Het kost wat kracht om door het bevroren fruit heen te komen. Check dus even of je blender hier krachtig genoeg voor is, zodat je hem niet straks total loss moet afstaan met dank aan je ontbijt. Ik heb zelf een keukenmachine van KitchenAid en die komt er prima doorheen.
 • Kies voor ander fruit dan banaan. Goh, dat ik dat als banaanliefhebber nog eens zou zeggen… Maar in een smoothie bowl of acai bowl kan banaan nogal overheersend zijn. Gebruik daarom zeker niet meer dan één kleine banaan en meng dat met andere fruitsoorten. Ik vind zelf de toevoeging van mango en aardbeien of blauwe bessen bijvoorbeeld heel lekker.
 • Gebruik diepvriesfruit. De beste structuur krijg je als ook het andere fruit dat je gebruikt uit de diepvries komt. Koop daarvoor diepvriesfruit in de supermarkt of vries vers fruit in. Zo kun je een banaan prima in plakjes in de vriezer bewaren (is meteen een handige manier om te voorkomen dat de overrijpe banaan in je fruitschaal in de kliko belandt!). Door diepvriesfruit te gebruiken, krijgt de acai bowl een stevigere structuur.
 • Schep amandelpasta of pindakaas door de acai bowl. In dit recept voor een acai bowl mag amandelpasta niet ontbreken. Het geeft de acai bowl meer smaak en een romig tintje. In plaats van amandelpasta kun je ook prima pindakaas of een andere notenpasta gebruiken.
 • Maak de acai bowl smeuïger met (plantaardige) kwark. Voor dit recept voor acai bowl gebruik ik specifiek kokoskwark (de Absolutely Coconut van Alpro). Die geeft de acai bowl een zoet en romig tintje. Het fijne aan stevige kwark is dat ze de acai bowl ietsje luchtiger en smeuïger maken, maar dat je er de stevige substantie niet door verliest.
 • Vergeet de zoetstof niet. Ja sorry, dat moet er wat mij betreft in! Ik voeg een klein scheutje agavesiroop toe om de acai bowl iets zoeter te maken.
 • Serveer met lekker veel toppings. Dat vind ik het leukste aan bowl-recepten. Je kunt er 100.000 toppings overheen strooien (nou ja, bij wijze van spreken dan – don’t try this at home!). Iets als granola of muesli is er sowieso verrukkelijk bij. Ga daarnaast lekker los met de ingrediënten waar jij dol op bent.
recept acai bowl 3

Welk fruit gebruik ik in dit recept voor acai bowl?

Voor mijn recept voor acai bowl gebruik ik lekker veel verschillende fruitsoorten. Dat is niet alleen goed voor de vitamines, maar maakt de acai bowl ook extra lekker. Zelf gebruik ik een lekkere mix van:

 • aardbeien (heel veel aardbeien – ben ik gek op!);
 • banaan (lekker voor de zoete smaak!);
 • mango (een heerlijk zoete en verfrissende toevoeging);
 • acai-bessen (want anders mag het geen recept voor acai bowl heten!).

Daarnaast strooi ik allerlei extra fruit over de acai bowl, zoals extra mango, blauwe bessen en aardbeien. Maakt het nog lekkerder!

Als je wilt voorkomen dat de acai bowl té banaanachtig smaakt, kun je de banaan vervangen door bijvoorbeeld 100 gram extra mango, extra blauwe bessen of frambozen. Proef dan wel even of de acai bowl zoet genoeg is. Blauwe bessen zijn bijvoorbeeld wat zurig van smaak, waardoor je acai bowl dan misschien meer zoetigheid kan gebruiken.

recept acai bowl 4

Mijn favoriete recept voor acai bowl

Goed, dat was een heleboel praktisch geklets over acai bowls. Ook leuk! Maar nu over naar waar het allemaal om draait: hét recept voor de acai bowl. Dit is mijn eigen favoriete recept zoals ik de bowl graag als ontbijt of als goed vullende en gezonde snack maak.

recept acai bowl

Recept acai bowl met kokos & veel fruit

Romy
Een acai bowl is een heerlijk én gezond ontbijt dat je ook nog razendsnel klaarmaakt. Deze bowl is lekker verfrissend op een warme zomerdag en je kunt hem ook nog maken met al je favoriete toppings!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 1 bowl

Equipment

 • Stevige blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

Voor de acai bowl:

 • 150 gram aardbei (bevroren)
 • 1 banaan (bij voorkeur in plakjes ingevroren in de vriezer)
 • 100 gram mango (uit de diepvries of vers)
 • 275 gram kokoskwark
 • 25 gram bevroren acaibessen (bijvoorbeeld uit de vriezer van AH)
 • 1 el amandelpasta of pindakaas
 • 1 el agavesiroop

Als toppings:

 • Handje granola, muesli, geroosterde haver of gepofte spelt
 • Vers fruit (zoals aardbeien, mango of blauwe bessen)
 • Kokosrasp (= optioneel)
 • Pompoenpitten en stukjes pure chocola (= optioneel)

Instructies
 

 • Doe de bevroren acaibessen samen met de aardbeien, banaan, mango, amandelpasta, agavesiroop en kokoskwark in de blender of keukenmachine. Maal ze op een hoge stand tot een glad geheel.
  Heeft je blender er moeite mee? Geef hem dan tussendoor een korte pauze in plaats van door te gaan met blenden.
 • Check even of de structuur naar wens is. Voeg wat extra bevroren fruit toe als je de acai bowl dikker wilt hebben. Schep er juist extra kokoskwark bij als je de bowl liever dunner hebt.
 • Schep dan de bowl in een kom en serveer met de toppings naar keuze.
Trefwoord Aardbei, Acai bowl, Banaan, Glutenvrij, Lactosevrij, Mango, Smoothie, Smoothie bowl, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept acai bowl

Andere feestontbijtjes in een kom

Ik ben gek op feestelijke ontbijtjes om in een kom te serveren. Naast dit recept voor acai bowl word ik bijvoorbeeld ook heel blij van deze kom-ontbijtjes met lekker veel kleur:

Kende jij acai bowls al?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Beginnen met yoga – hoe heb ik het (als niet-natuurtalent) opgepakt?

26 maart 2024|Lifestyle, Zelfliefde|

Ooit - ver voordat we verhuisplannen maakten - deed ik nog heel trouw aan yoga. Eerst in de lokale sportschool bij een fijne "yogajuf" en later vanuit huis met een online docent die zo mogelijk nóg fijner lesgaf. Maar toen kwamen er verhuisplannen, verbouwdingen, dagelijkse drukte, werk en... Nou ja, vooral heel veel excuses om de yogamat permanent aan de kant te laten staan. Dat terwijl het juist in drukke tijden zo fijn is om soms uit de ratrace te komen en op een matje te rekken en strekken. Daarom dacht ik: nieuw huis, nieuw jaar, nieuwe ik. En dus ook een vergeten hobby opnieuw afstoffen: yoga. Maar hoe pak je dat aan, (opnieuw) beginnen met yoga, ook als je weerstand voelt of weinig tijd hebt? Ik deel 9 tips.

IJ-hallen shoplog | Mijn bescheiden buit van zaterdag

12 juni 2018|Lifestyle|

Afgelopen zaterdag besloot ik last-minute om ’s ochtends vroeg naar Amsterdam-Noord af te reizen. Vroeg opstaan op zaterdagochtend, wie doet dat nu vrijwillig? Tja, voor een bezoekje aan de IJ-hallen kom ik zelfs voor dag en dauw nog enthousiast mijn bed uit! Dit keer bleef mijn buit bij de IJ-hallen vrij bescheiden, maar er gingen toch een aantal aankopen mee naar huis. Zo kocht ik de perfecte bloemige sneakers, heb ik er nu een knalrode jurk bij en vond ik twee leuke boeken waarvan ik niet kan wachten om ze te lezen.

Dansen door de regenbui? Wel met mijn nieuwe gele regenjas!

23 maart 2023|Outfits, Groen doen|

Zal ik eens een onpopulaire mening delen? Ik vind regen dus helemaal niet zo erg. Oké oké, als het regent dat het giet terwijl ik net met korte mouwen aan een lange fietstocht ben begonnen, dan kom ik op die woorden terug. Maar miezerbuien vind ik altijd wel wat hebben. En sinds deze week is dat al helemaal het geval! Ik heb namelijk na een paar keer flink verzopen uit een regenbui te zijn gekomen nu eindelijk een goede én gele regenjas plus een stel vrolijke regenlaarzen. Ik zou er bijna door gaan hopen op een regenbui. Ik laat je mijn nieuwe (duurzame!) klaar-voor-de-regen-outfit zien.