Voor wie de voorliefde voor risotto met mij deelt, heb ik een nieuw recept klaarstaan: risotto met rode biet. Een echte risotto-aanrader als je het mij vraagt! En nee hoor, heus niet alleen vanwege de vrolijke kleur die dit gerecht aan de bietjes te danken heeft. Dit recept voor bietenrisotto met feta smaakte dankzij de doperwten en honing verrassend zoet. Veel werk? Neuh! Je kunt er binnen zo’n 40 minuten van genieten en de blender doet ook nog eens het werk voor je. Lekker (en) makkelijk!

Welkom bij de risottofamilie: risotto met rode biet
Dat risotto groot favoriet is, zal mijn trouwe bloglezers vast niet zijn ontgaan. Ik sta maandelijks zeker wel één of twee avonden in een pan met risotto te roeren. Het meest gek ben ik op pompoenrisotto. Ook van tomatenrisotto eet ik zonder moeite een bord vol (is ook nog lekker makkelijk!). En sinds kort heb ik een nieuwe risottovariant ontdekt waar ik ook erg over te spreken ben: risotto met rode biet. De combinatie van de aardse bietjes met wat honing en zoete feta smaakt wat mij betreft naar meer. Ook vriendlief en min of meer gedwongen gerechtenproever Bart was er zeer over te spreken.
Bietenrisotto: weinig ingrediënten, veel smaak
Als ik in een kookboek een ingrediëntenlijst van twintig regels zie staan, heb ik het boek al snel dichtgeklapt. Ik ben er niet zo van om nog een sprintje naar de supermarkt te moeten trekken voor die drie soorten kruiden waar ik nog nooit van heb gehoord. Het fijne aan deze bietenrisotto is dat je er heel weinig voor nodig hebt. En er zit ook geen gekkigheid tussen waar je wel heel goed naar moet zoeken in de supermarkt (of waarvoor je een blokje om moet naar de biologische speciaalzaak). Daar houd ik zelf wel van. Koken is leuk, maar vooral als je er niet onnodig veel moeite voor hoeft te doen.

Recept met rode biet en feta
Voor mij is risotto niet compleet zonder iets kaasachtigs. Vaak is geitenkaas de gelukkige kaassoort om in mijn eten terecht te komen. Maar voor deze bietenrisotto koos ik voor feta: de welbekende subtiele kaas van Griekse bodem. Rode biet heeft natuurlijk een smaak waar je niet echt omheen kunt. Ik vind wat zoeters en zachters dan heel lekker om het niet te overheersend te maken. En het ziet er ook nog heel vrolijk uit: die witte blokjes tussen de felgekleurde rode-bietenrisotto.
Verder heb ik voor de zoetigheid een beetje honing in het recept gebruikt. Ook een heel lekkere toevoeging, vonden wij! Geen ingrediënt dat ik vaak in avondeten gebruik, maar in deze combinatie vond ik het erg smakelijk. Ben je niet zo’n zoetekauw? Dan kun je de honing natuurlijk ook achterwege laten.
Ingrediënten (voor 2 porties)
Maak je twee porties van deze bietenrisotto met feta? Zet dan het volgende op je boodschappenlijst (of tover het uit je voorraadkast tevoorschijn):
- 500 gram rode bieten
- 150 gram risottorijst
- 150 gram (diepvries)tuinerwten
- ½ rode ui
- 50 gram feta
- 3 teentjes knoflook
- 500 ml bouillon
- Zwarte peper (naar smaak)
- 1 el olijfolie
- 1 el honing
Optioneel:
- Paar blaadjes basilicum
- Fijngehakte cashewnoten

Hoe maak je de bietenrisotto met feta?
Zoals altijd bij risotto, is ook het maken van deze bietenrisotto met feta een fijne zenmakende bezigheid. Een hele tijd gedachteloos roeren door een pan is voor mij de ultieme manier om na een lange werkdag tot rust te komen! Natuurlijk gaat er aan het roeren wel wat vooraf, maar veel werk vereist deze bietenrisotto niet.
Dit is hoe je de risotto met bieten maakt:

Recept voor bietenrisotto met feta
Ingrediënten
- 500 gram rode bieten
- 150 gram risottorijst
- 150 gram diepvrieserwten
- ½ rode ui
- 50 gram feta
- 3 teentjes knoflook
- 500 ml bouillon
- Peper (naar smaak)
- 1 el olijfolie
- 1 el honing
Optioneel:
- Blaadjes basilicum
- Fijngehakte cashewnoten
Instructies
- Snijd de rode bieten (rauw) in stukjes en maak ze met de blender fijn, zodat er een knalroze papje ontstaat. Snipper daarna de ui in kleine stukjes.
- Schenk één eetlepel olijfolie in een pan en bak daarin de ui en de geperste of gesneden knoflook eventjes aan. Doe na twee minuten de risottorijst bij de pan en bak deze nog zo’n twee minuten mee.
- Voeg daarna een kwart van de bouillon toe. Blijf goed doorroeren en wacht totdat de risotto de bouillon heeft opgenomen. Schenk er dan nog eens een kwart bij, samen met de bietenpuree. Doe er daarna nog twee keer een kwart bouillon bij als opnieuw alles is opgenomen door de risottorijst. Is de risotto na het derde scheutje nog steeds wat waterig? Laat dan het vierde beetje bouillon zitten.
- Laat de laatste 2 minuten de diepvrieserwten nog even meebakken met de risotto. Giet ook de honing bij het mengsel in de pan.
- Proef of de bietenrisotto goed gaar is en of je hem voldoende gekruid vindt. Je kunt altijd nog wat peper of zout toevoegen. Helemaal tevreden? Haal de pan dan van het vuur en serveer de rode-bieten-risotto in twee kommen.
- Breek de feta in kleine blokjes en maak daarmee de bietenrisotto helemaal af. Strooi er eventueel ook nog wat fijngehakte cashewnoten overheen en, als je van basilicum houdt, een paar blaadjes verse basilicum. Genieten maar!

Rode-bieten-risotto: roze comfort food
Naast dat de bietenrisotto lekker van smaak is, ben ik zelf toch ook wel fan van de mooie kleur. Zeker wanneer je de rode biet pureert, neemt de risottorijst alle kleur over. Het resultaat? Een bord vol roze eten! (Of noem je dit toch rood? Ik houd het bij donkerroze!). Omdat ik zelf grappig genoeg nooit zo dol ben op gerechten met maar één kleur, mengde ik er ook wat doperwtjes doorheen. Ook meteen een handige manier om meer groente te eten!
Maar zelfs als dit gerecht poepbruin had gezien, was ik er gek op geweest. Risotto is mijn ultieme comfort food als ik geen zin heb in moeilijkdoenerij, maar lekker ontspannen wil koken én toch iets lekkers wil eten. Vind jij risotto maken om precies die reden net zo leuk als ik? Dan is deze bietenrisotto met feta misschien ook het onthouden waard voor jouw avondeetmenu.
Hoe eet jij je risotto het liefst? Deel gerust jouw beste recept in de reacties!

Klinkt lekker! Mijn favoriet is paddenstoelenrisotto, maar ik ga deze ook een keer proberen.
Heerlijk recept! Ik ben risotte echt gaan waarderen, dus recepten zijn altijd welkom.
Interessant gerecht, maar of ik er rode bieten in wil, weet ik nog niet. Te rood. Maar feta en cashews met een groente is goed. Ga het eens proberen.
Het ziet er heerlijk uit, maar rode bieten zorgen bij mij gegarandeerd voor buikpijn (en ik vind ze ook niet lekker, dat scheelt dan weer;)), dus deze ga ik niet proberen.
Klinkt goed! Ik zou zelf niet bedacht hebben om de bieten helemaal fijn te blenderen. Wij hebben standaard voorgekookte bietjes in de voorraadkast liggen, altijd handig en lekker snel te bereiden.
Ja, rode bietjes zijn zo makkelijk! Wij hebben ze ook altijd liggen. Ideaal als je een keer snel iets wilt maken met groenten!
Leuk, al hou ik persoonlijk niet heel erg van biet. Gisteren had ik risotto met knolselderij, wortel, champignons en prei! Ook lekker!
Oeh lekker, dat klinkt ook als een heerlijke combinatie.
Superlekker! Ben echt dol op al je risottorecepten 😍
Zo leuk om te horen 🙂 Dank je wel!