recept bloemkoolsoep

Recept bloemkoolsoep met kerrie (supersimpel & snel!)

 • 27 januari 2021
 • 11 Reacties
Categorieën: Recepten

Na lange tijd elke week in een pan met pompoensoep te hebben geroerd, vond ik het de hoogste tijd om eens iets anders op tafel te zetten. Aangezien ik nog een bloemkool had liggen die het niet lang meer volhield in de koelkast, moest het bloemkoolsoep worden. Ik gooide er wat kruiden, ui en knoflook bij, en was blij verrast door hoe het smaakte. Een supersimpel en licht soepje voor tussendoor of voor bij de lunch! Tijd om het recept voor de bloemkoolsoep met kerrie met je te delen!

Bloemkoolsoep met kerrie

Van alle groenten is bloemkool een van mijn favorieten. Ik eet het bijna wekelijks wel een keer. Meestal verwerkt in een kokoscurry (zoals deze) of als ouderwets lekker AVG’tje met aardappels erbij. Maar als bloemkoolliefhebber had ik zo’n vermoeden dat bloemkoolsoep mij ook prima zou smaken. En inderdaad, het snij- en roerwerk bleek niet voor niets, want ik was zelf blij verrast door het lekkere resultaat. Deze bloemkoolsoep met kerrie is een beetje kruidig, maar heeft door de bloemkool ook wat romigs en fris. Ook is de soep lekker stevig qua structuur. Houd ik van!

recept bloemkoolsoep met kerrie

Snel te maken én lekker

De schoonheidsprijs zou deze soep vast niet winnen met zijn gekke kleurtje, maar lekker is-ie wel gelukkig. Aangezien ook mijn mede-jurylid (lees: Bart) de soep prima te eten vond, durfde ik het wel aan om het recept op de blog te delen. De soep is vooral lekker voor als je, net als ik, graag een soepje tussendoor eet, maar liever niet elke dag enorme kom met machtige erwtensoep naar binnen werkt. Deze soep is een stuk luchtiger. En – ook fijn – lekker makkelijk te maken. Ik ben gewend dat ik voor een kom soep eerst met grof geweld een pompoen moet hakken. Wat dat betreft is bloemkoolsoep ietsje makkelijker te bereiden. Spierballen zijn niet nodig.

Ook is bloemkoolsoep een ideale manier om de stam van je bloemkool niet in de prullenbak te laten belanden. Die kun je namelijk prima in deze soep verwerken.

recept bloemkoolsoep met kerrie

Ingrediënten (voor 6 kommen)

Voor de bloemkoolsoep heb je niet veel meer nodig dan een bloemkool (heel verrassend!), ui, knoflook en wat kruiden en bouillon. Dit gebruikte ik voor 6 (flinke!) kommen bloemkoolsoep:

 • 1 (grote) bloemkool (de mijne was 1,3 kilo – een joekel!)
 • 2 lente-uitjes
 • 1/2 blokje groentebouillon (een heel blokje kan ook!)
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 3 snufjes peper
 • 2 snufjes kurkuma
 • Scheutje olijfolie
 • 1 liter water
recept pittige bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep met kerrie | Zo maak je het!

Alle ingrediënten verzameld? Dan is het koken geblazen. Gelukkig is dat zo gepiept. Een half uurtje koken maar en de soep staat al op tafel.

Je maakt de bloemkoolsoep met kerrie als volgt:

 1. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine stukjes. Het hoeven geen nette roosjes te zijn, want de staafmixer gaat er uiteindelijk toch doorheen. (Vergeet ook de stam niet mee te snijden. Die doet het net zo goed in de soep als de bloemkoolroosjes.)
 2. Snijd daarna de rode ui in kleine stukjes. Pers er twee teentjes knoflook bij. Fruit daarna de ui en de knoflook samen zo’n 2 minuten aan in een pan met wat olijfolie.
 3. Gooi ook de bloemkool in de pan, samen met 1 liter water. Breng het water aan de kook. Doe het (halve) bouillonblokje bij het water en strooi de kruiden over het kokende prutje.
 4. Laat het geheel zo’n 30 minuten koken en roer regelmatig goed door. Zodra het water kookt, kun je het gas iets zachter zetten.
 5. Daarna mag de staafmixer het werk doen. Mix de soep fijn tot een zachte puree waarin geen bloemkoolroosjes meer zichtbaar zijn. Proef zelf even of je nog zout wilt toevoegen of niet.
 6. En dan: serveren maar! Snijd twee lente-uien in kleine ringen en gebruik die voor de garnering. Ziet het er nog net iets feestelijker uit!
recept bloemkoolsoep met kerrie

Je kunt de soep na het klaarmaken nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik heb er zelf in mijn uppie meerdere dagen van gesmuld bij de lunch, maar als voorafje bij het avondeten doet de soep het vast ook prima.

Tip: als je de soep wat romiger wilt maken, kun je er een scheutje kokosmelk of kookroom aan toevoegen. Bloemkool heeft van zichzelf al een wat romige smaak, maar met kokosmelk of room erbij wordt de soep nog net wat voller. Net wat je lekker vindt natuurlijk!

Wat is jouw favoriete soep om te maken?

recept bloemkoolsoep met kerrie
recept voor bloemkoolsoep vegetarisch
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 27 januari 2021 op 8:02 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk recept. Deze ga ik zeker een keer maken. Weer eens wat anders!

 2. Meaghan 27 januari 2021 op 9:42 am - Beantwoord

  Oeeh lekker! Ik ben sowieso dol op soepen, dus dit receptje ga ik zeker een keer maken!

 3. Naomi 27 januari 2021 op 9:50 am - Beantwoord

  Het ziet er heerlijk uit, maar aangezien ik niet van bloemkool houd, sla ik deze toch over;).

 4. Johanna 27 januari 2021 op 10:29 am - Beantwoord

  Zit er lekker uit, en brengt mij op het idee om ook weer eens soep te maken. Het weer is er naar!

 5. bychristiana 27 januari 2021 op 11:11 am - Beantwoord

  Wij eten op zondag graag soep, maar dan groentesoep, lekker basic haha;-) Jouw soepje lijkt me ook wel erg lekker, ik ga hem onthouden.

 6. Audrey 27 januari 2021 op 11:19 am - Beantwoord

  Ik heb nog nooit een gepureerde bloemkoolsoep gegeten volgens mij, maar het klinkt erg goed!

 7. Janne 27 januari 2021 op 2:20 pm - Beantwoord

  Je kunt de bloemkool ook in plakken snijden (zo’n 2-3 cm), met wat olie bestrijken, kruiden, op een bakplaat leggen en een halfuurtje in de oven roosteren tot hij gaar is met bruine randjes. Als je dat dan pureert voor in soep, is het extra smaakvol.

  • Romy 6 februari 2021 op 8:30 pm - Beantwoord

   Dat klinkt goed (en supermakkelijk!). Ik ga het eens proberen als ik weer wat met bloemkool maak 🙂 Dank je voor de tip!

 8. Giovanna Jansen 1 februari 2021 op 2:47 pm - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit!

 9. Anouk 6 februari 2021 op 2:02 pm - Beantwoord

  Oeh dit receptje ga ik naar mijn man doorsturen, die houdt heel erg van dit soort dingen (en als hij het dan maakt kan ik proeven haha)

  • Romy 6 februari 2021 op 4:19 pm - Beantwoord

   Haha, ideaal zo’n man. Proeven lijkt me dan ook geen vervelende taak om op je te nemen 😉

Recente blogs

Inkiekje #61 | Krullenknipbeurt, kikkererwten-recept & klamme kleding

27 juni 2022|Persoonlijk|

Het moment dat ik na een knipbeurt mijn "krullen" terug had, de wandeling op een verrassend mooi plekje langs een 80 km-weg en ook de plant die onze verzorging blijkbaar kon waarderen - het waren zomaar wat fijne dingen van de afgelopen weken. Terwijl het soms een kwestie van de hitte wegpuffen was, beleefden we binnen en buiten genoeg leuks. Rondstruinen in Amsterdam, voorbereidingen op Pippa's avontuur binnenkort, een hoop deadlines afvinken voor de vakantie en culinaire dingen uit de oven toveren die beter smaakten dan ik had gedacht - dit is wat ik afgelopen weken zoal uitspookte. Kiek vooral mee!

Think pink! | 19 roze producten voor op je verlanglijstje

22 juli 2019|Interieur, Lifestyle|

Bijna alle soorten producten vind ik leuker als ze een vrolijk kleurtje hebben. Roze blijft bijvoorbeeld favoriet. In dat opzicht heb ik nog altijd wat weg van het vijfjarige meisje dat haar chips maar al te graag in een roze bakje wilde eten. Laatst had ik zin om de wereld weer eens door een roze bril te bekijken. Simpelweg door wat leuke roze items bij elkaar te zoeken voor dit wish list-artikel. Zonnebril in de aanslag? Klaar voor een hele lading spullen in deze mierzoete kleur? Dit zijn 19 roze producten die je als mede-liefhebber van roze misschien wel net zo leuk vindt als ik.

30 simpele blijmakers die je maar 5 minuten kosten

4 september 2017|Positiviteit|

Wat nu als je wel een positieve oppepper kunt gebruiken, maar geen tijd hebt om iets leuks te ondernemen? Gelukkig zijn er voor dat soort momenten genoeg instant blijmakers te bedenken. Soms kun je in nog geen 5 minuten tijd al een glimlach op je eigen gezicht toveren. Die paar minuten heb je zelfs op een propvolle dag nog wel over, toch? Zeker als het je een fijner gevoel oplevert voor de rest van de dag! Dit zijn dan ook 30 tips om jezelf in 5 minuten tijd op te vrolijken. Hopelijk zit er iets tussen waar ook jij blij van wordt.

Ga naar de bovenkant