recept butter chicken 2

Recept butter chicken, maar dan vegan (en heerlijk romig!)

  • 2 februari 2022
  • 11 Reacties
Categorieën: Recepten

Butter chicken? Dat is niet bepaald een gerecht waar ik als vegetariër bekend mee was. Op zich niet heel vreemd: mij zie je niet snel “recept butter chicken” intypen op Google. Maar toen ik laatst via Lenna Omrani een vegan alternatief hiervoor ontdekte, ging er een wereld voor me open. Ik maakte een eigen variant met extra groenten, lekker veel kokosmelk (als alternatief voor margarine) en vegan kipstukjes van Garden Gourmet. Heerlijk romig, goed gekruid en met een lekkere bite. En volledige kipvrij dus!

Vegan recept voor butter chicken

Het traditionele niet vega-proof gerecht bestaat – niet geheel verrassend, gezien de naam! – vooral uit kip met boter. Veel groenten zijn er niet in dat gerecht te bekennen en echt voedzaam is het ook niet. En dan is er nog het belangrijkste probleem: als vegetariër ligt er op mijn bord geen kip. Maar dit vegan recept voor butter chicken smaakt ook heel goed en bevat een stuk meer groenten dan traditionele butter chicken.

Je gebruikt er kokosmelk en olijfolie voor in plaats van boter en room en vervangt de kip door vega-kipstukjes. Ik gebruikte de Sensational Pieces van Garden Gourmet (die met Aziatische kruiden), onze favoriete vegan kip. Wij vinden ‘m een stuk lekkerder dan de neutrale stukjes van De Vegetarische Slager, omdat ze al heerlijk voorgekruid zijn.

recept butter chicken

Weer eens wat anders dan curry

Curry’s en rijst zetten wij hier zeker wekelijks één of twee keer op tafel. Met name ik ben groot liefhebber. Van linzen dahl tot zoete of juist pittige curry – ik vind het allemaal even lekker. Om te voorkomen dat hier wekelijks dezelfde zoete curry op het menu staat, probeer ik zo nu en dan iets nieuws. Voor deze vegan butter chicken ging ik dus aan de slag met een roomsaus van tomatenpuree, tomatenblokjes en kokosmelk. Oh ja, en een hele lading kruiden. Die mogen in welke curry of Indiase maaltijd dan ook niet ontbreken, zo schijnt.

Je maakt de butter chicken in één pan (oké, met één aparte pan voor de rijst erbij), hebt weinig snijwerk en bent binnen niet al te lange tijd (hooguit 30-40 minuten) klaar. Een gerecht dat helemaal in mijn lekkere en simpele straatje past dus!

Vega-kip in heerlijk romige saus

Voor romige sausjes gebruik ik zelf altijd het liefst kokosmelk of (vooral in pasta) geitenkaas. Op een of andere manier vind ik dat meer smaak hebben dan bijvoorbeeld crème fraiche of kookroom. Vooral kokosmelk is hier favoriet voor bijna alles waar je rijst bij kunt serveren. Zo ook voor dit vegan recept voor butter chicken. Omdat er wel 200 ml kokosmelk in gaat, proef je de kokos en het romige heel duidelijk. De vele kruiden (onder andere garam masala, knoflook, gember en kerriepoeder) maken dat je tegelijkertijd niet bang hoeft te zijn voor een flauwe hap. Zeker niet!

Dus wil je ook eens iets anders dan standaard curry of kip-kerrierijst proberen, deze butter chicken zonder kip is wat mij betreft het proeven waard. Ik kan je helaas geen portie voorschotelen door het scherm heen (mijn portie was al snel op!), maar ik deel natuurlijk wel graag het recept met je.

recept butter chicken
recept butter chicken 2

Recept vegan butter chicken

Deze vegan versie van butter chicken is heerlijk romig, kruidig en ook een tikkeltje zoet. Simpel en snel te maken, en superlekker!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Ingrediënten

  • 200 gram vegetarische kip (ik gebruikte deze Sensational Pieces van Garden Gourmet)
  • 1 rode paprika
  • 150 gram (diepvries)erwten
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1/2 rode ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 200 ml kokosmelk
  • 150 gram rijst (basmati of zilvervliesrijst)
  • 1 el olijfolie

Kruiden

  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 tl gemberpoeder (of klein stukje verse gember)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 el kurkuma
  • 2 tl zwarte peper
  • 1/2 el garama masala
  • 1 snufje chilipoeder

Instructies
 

  • Snijd de ui en paprika in kleine stukjes.
  • Breng een pan water aan de kook voor de rijst. Kook de rijst zolang als volgens de verpakking nodig is.
  • Fruit ondertussen in een koekenpan (of wokpan) de ui en geperste knoflook zo’n 3 minuten aan in een eetlepel olijfolie. Gebruik je verse gember (in plaats van gemberpoeder)? Gooi die dan ook in de pan.
  • Doe daarna de paprikastukjes erbij en laat zo’n 3 minuten meebakken op middelhoog vuur.
  • Strooi de gedroogde kruiden (gember, kerriepoeder, kurkuma, peper, garam masala en chilipoeder) over de groentemix en schep de tomatenpuree erdoorheen. Bak nog een minuut of twee op middelhoog vuur.
  • Giet vervolgens de tomatenblokjes en kokosmelk in de pan en doe ook de vega-kipstukjes erbij. Nu kan het lange sudderen beginnen. Zet het vuur laag en laat alles nog zeker 15 minuten pruttelen, terwijl je ondertussen het currymengsel goed door roert.
  • Proef na die 15 minuten of je nog wat zout of peper nodig hebt en voeg de tuinerwten toe. Laat nog ongeveer twee minuten pruttelen. Helemaal tevreden? Haal de pan dan van het vuur en serveer de butter chicken met de rijst in een kom.
  • Wil je het gerecht er extra feestelijk uit laten zien? Dan kun je er eventueel wat door de helft gesneden cherrytomaatjes op leggen en er wat peterselie overheen strooien. Meer voor het oog dan voor de smaak overigens.
Trefwoord Curry, Glutenvrij, Lactosevrij, Rijst, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept butter chicken

De wondere wereld van kruiden

Sinds ik me meer ben gaan verdiepen in kruiden, gaat er een heuse wereld voor me open. Naast de standaardkruiden, heb je in het schap vaak ook hartstikke lekkere kruidenmixen staan. Die kun je natuurlijk ook zelf maken. Maar zo’n potje is toch wel heel handig, en de verhoudingen zelf goed krijgen is best een uitdaging. Dus lang leve de potjes en zakjes in dit opzicht!

De garam masala in dit gerecht heeft best wel een kenmerkende smaak, die je echt moet proeven om te weten waar ik het over heb. Juist die kruidenmix maakt het gerecht lekker kruidig. En omdat je er aardig wat kokosmelk bij gebruikt, wordt het tegelijkertijd niet té heftig.

Met deze vegan butter chicken heb ik er een recept bij om naast mijn geliefde curry’s op tafel te zetten als ik zin heb in iets rijstachtigs. Dit recept voor butter chicken is hier een nieuwe favoriet. Vega-kip eten wij sowieso vaak, maar meestal bakken we de “kipjes” krokant in plaats van ze mee te bakken in een romige saus. Terwijl dat laatste eigenlijk ook heel lekker smaakt. Zo leer ik steeds weer wat bij 🙂

Wat is jouw favoriete vega(n) kip?

recept vegan butter chicken 9
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 2 februari 2022 op 7:40 am - Beantwoord

    Wat ziet dit er goed uit! Je kunt me dan misschien geen portie voorschotelen, maar zo voelt het door die foto’s bijna wel;).

  2. Darina 2 februari 2022 op 8:47 am - Beantwoord

    Een heerlijk gerecht, het water loopt me nu al in de mond 🙂

  3. Melanie 2 februari 2022 op 10:48 am - Beantwoord

    Wat toevallig! Ik had laatst een keer de vegan kipstukjes van Naturli meegenomen uit de supermarkt. Die waren puur bereid echt niet lekker (sponzig, smakeloos) maar ik had maar een beetje nodig die dag en zat toen met de rest wat in mijn maag. Toen heb ik – ook voor het eerst – een vegan butter chicken ermee gemaakt. En dat smaakte prima. Nog steeds vond ik de vegan kip maar heel matig maar het recept als geheel vond ik wel een winner. Dat ga ik vaker maken (maar dan met andere vegan kip, of tofu of tempeh)

    • Romy 2 februari 2022 op 11:12 pm - Beantwoord

      Dat is nog eens toeval! Een heerlijk gerecht met de niet zo lekkere kipstukjes! Ik kan je de vegan kip van Garden Gourmet en ook die van Like Meat zeker aanraden als je nog een alternatief zoekt 🙂

  4. Heidi 3 februari 2022 op 8:52 pm - Beantwoord

    Ziet er echt heerlijk uit.

  5. rianne 4 februari 2022 op 2:28 pm - Beantwoord

    Ik gebruik idd de kipstukjes van Like Meat. Hier zit geen gistextract in en ze zijn vegan en glutenvrij. Ook lekker om roti mee te maken. Ik gebruik daarvoor de specerijen mix van Jonnie Boer, aanrader! Ik gebruik alleen kruidenmixen zonder zout, dan kun je lekker royaal strooien 🙂 en zelf het zoutgehalte bepalen.

    • Romy 19 februari 2022 op 11:34 am - Beantwoord

      Oeh, dat klinkt héérlijk! Die specerijenmix ga ik ook eens proberen. Ik ben zelf ook altijd gek op kruidenmixen waar geen zout in is verwerkt. Omdat ik zout niet zo gewend ben, vind ik dingen volgens mij (en volgens Bart :P) altijd snel té zout.

  6. Maaike 10 februari 2022 op 7:33 pm - Beantwoord

    Oh, dat ziet er wel heel goed uit!

  7. Anouk 8 oktober 2022 op 5:28 pm - Beantwoord

    Even een tip, de diepvrieserwten staan wel op de ingrediëntenlijst maar niet in het recept

    • Romy 7 november 2022 op 8:09 am - Beantwoord

      Dank je voor de tip 🙂 Ik heb ze meteen even toegevoegd. Wat vond je van het gerecht? 😀

  8. Anouk 8 oktober 2022 op 5:29 pm - Beantwoord

    Overigens wel heel benieuwd naar de smaak 🙂 het ruikt lekker!

Beoordeling recept




Recente blogs

Theeleuten: 4 soorten thee testen

21 september 2016|Lifestyle|

Thee is voor mij een belangrijk onderdeel van vrolijkheid en gezelligheid. Zelfs de meest saaie werkdag wordt net iets fijner met een lekkere kop thee erbij. Sinds een paar jaar drink ik bijna niets anders meer dan thee en dan het liefst uit mijn extra grote mok van Blond Amsterdam. Eerst wisselde ik vaak verschillende smaakjes af, maar ik drink nu al lange tijd bijna alleen nog maar sterrenmuntthee. Op verjaardagen neem ik af en toe fruitthee of in een wilde bui zoethout, maar verder is het altijd sterrenmunt. Daarom vond ik het tijd om eens wat andere smaken uit te proberen. Ik kocht vier aparte smaakjes thee bij de Albert Heijn en testte ze met mijn moeder uit. Welke smaakjes vonden wij wel en welke vonden we niet lekker? Neem een slokje thee en lees gezellig mee.

Van kaakfysiotherapie tot bitje tegen tandenknarsen | Mijn ervaringen

25 maart 2021|Persoonlijk|

Overdag zit ik meestal met een glimlach achter mijn computer, maar 's nachts neemt mijn mond blijkbaar andere vormen aan. Al zolang ik me kan herinneren, doe ik 's nachts aan kaakklemmen en tandknarsen. Toen mijn beugel er dit jaar uit mocht, startte ik mijn zoektocht naar een oplossing. Na behandelingen door de acupuncturist, mondmassages van de kaakfysio en twee maanden slapen met een bitje tegen tandenknarsen vond ik het tijd voor een recap. Wat heeft mij geholpen?

9 dingen om vooral niet tot volgende week mee te wachten

17 juni 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Morgen weer een dag. Ik slaap er nog wel een nachtje over. Wat in het vat zit, verzuurt niet. Allemaal uitspraken die om eerlijk te zijn vaak op één ding neerkomen: eindeloos uitstellen. Want voor je het weet wordt morgen overmorgen, vervolgens volgende week en daarna ergens als je eindelijk een gaatje in je agenda hebt. Kort samengevat: nooit. Althans, dat is hoe het bij dit soort uitspraken bij mij gaat. Kan weinig kwaad als het gaat om die deur die een likje verf goed kan gebruiken. Maar als het op deze 9 dingen aankomt, is morgen al haast te laat en kun je er maar beter nu al werk van maken.