Chiapudding is zoiets wat ik heel lang niet durfde te eten. Het ziet er in je bakje uit als een soort kikkerdril met zwarte puntjes. Kon dat wel echt lekker zijn? Maar mijn broertje wist me te overtuigen toen hij me een bakje chiapudding meegaf. Al snel ontdekte dat dit echt niet het zoveelste superfood is dat je liever aan de vogels voert dan aan jezelf. Chiapudding kun je heel lekker romig maken als je er kokoskwark (of andere kwark) doorheen roert. Schenk je er daarna warme blauwe bessen overheen samen met pindakaas en chocola, dan heb je écht een lekker ontbijt. Hopelijk kan ik je met dit recept voor chiapudding overtuigen om die piepkleine zaadjes toch een kans te geven.
Chiazaad – een superfood waar je lekkere dingen mee kunt maken
Ik moet toegeven: “chiazaad” klinkt niet als een verrukkelijk goedje waarvoor je hoognodig naar de winkel moet rennen. Maar ik gaf het toch een kans omdat ik ontdekte dat chiazaad goed is voor je spijsvertering. Deze kleine zaadjes barsten van de gezonde stoffen. Er zitten bijvoorbeeld gezonde vetten (omega 3), ijzer en eiwitten in. Ook zit je van de zaadjes lang vol, waardoor je niet snel opnieuw honger hebt. Daarnaast staan ze dus bekend als goeddoeners voor je stoelgang. En dat is fijn, want met mijn prikkelbare-darm-syndroom laat die stoelgang regelmatig te wensen over.
Nu is het zo dat chiazaad van nature heel veel vocht opneemt. Daarom kun je de zaadjes het beste door een vloeibare substantie roeren. Dan wordt het vocht uit die substantie gehaald en niet uit je lichaam. Dat is dan ook hoe bijna iedereen chiazaad eet: als chiapudding. Als je de zaadjes een tijdje laat weken in water of (plantaardige) melk of yoghurt, krijg je een soort gelei. Van zichzelf zijn de zaadjes smaakloos, maar met de juiste smaakmakers kun je er echt wat lekkers van maken. En ik moet zeggen: zelfs ik – voorheen mega-huiverig – ben inmiddels over dit superzaadje te spreken.
Hoe maak je chiapudding?
Chiapudding maken doe je door de chiazaadjes te roeren door een vloeibare substantie. Je kunt water gebruiken, maar ook (plantaardige) melk of yoghurt of kwark. Ook gepureerd fruit kun je erdoorheen roeren als vloeistof. Een geslaagd recept voor chiapudding valt of staat bij de juiste verhouding chiazaad vs. vloeistof. Ik gebruik zelf meestal 10x zoveel vloeistof als chiazaad. Dus als ik 25 gram chiazaad gebruik, doe ik daar 250 gram plantaardige kwark/melk bij. Vervolgens laat je de chiapudding een tijdje (minimaal 3 uur) rusten in de koelkast in een afgesloten bakje. Het chiazaad neemt dan het vocht op, zodat je een puddingachtige structuur krijgt.
Zelf maak ik chiapudding altijd de avond van tevoren (de toppings doe ik er de volgende dag pas op). Dan kun je ’s ochtends meteen aanvallen voor het ontbijt.
Nu komt de truc. Ik heb allerlei varianten van chiapudding geprobeerd. In het begin vond ik de pudding vaak te waterig of te smaakloos. Maar inmiddels heb ik een manier gevonden om de pudding zowel steviger als lekkerder te maken: gebruik kwark in plaats van melk én schenk er wat zoetmiddel bij. Ik gebruik zelf kokoskwark of de Mild & Creamy-kwark van Alpro. Vervolgens schenk ik er maar een heel klein beetje plantaardige melk bij. Door de kwark wordt de chiapudding lekker smeuïg en krijgt hij meteen meer smaak. Schenk er verder zeker een beetje agavesiroop of ahornsiroop bij. Dan krijgt de chiapudding een zoeter tintje.
Recept voor chiapudding met bessencompote
Een recept voor chiapudding is wat mij betreft pas echt lekker als je niet te zuinig bent met de toppings. Kale chiapudding blijft wat karig. Maar met fruit, pindakaas en andere toppings kun je er zeker een feestelijk ontbijtje van maken. Mijn lievelingscombinatie is chiapudding met compote van blauwe bessen, wat extra besjes en bramen en een flinke schep pindakaas. De bessencompote maak ik door blauwe bessen uit de vriezer kort te verwarmen in een pannetje en dan te prakken met een vork. Warm is de compote op z’n lekkerst, vind ik zelf.
Verder roer ik pindakaas door de chiapudding. Dat vind ik zelf een heerlijke combinatie met de blauwe bessen. Het maakt de pudding nog smeuïger en geeft een hartig tintje tussen alle zoetigheid. Daarnaast kun je natuurlijk helemaal losgaan (of je juist inhouden) qua toppings. Chiapudding is een goed vullend ontbijt, dus pas op dat je ogen niet groter zijn dan je maag. Zelf voegde ik nog een paar stukjes pure chocolade toe aan de pudding, samen met extra kokosrasp. Daarmee heb je een heerlijk zoet en vullend ontbijt waar ook nog best wat fruit in zit.
Het recept voor de chiapudding
Heb je na mijn lovende woorden over chiapudding de moed bij elkaar geraapt om dat potje superfoods toch eens door je eten te gooien? Yes! Daar ga je hopelijk geen spijt van krijgen! Dit is mijn favoriete recept voor de chiapudding:
Recept chiapudding met kokos en bessencompote
Ingrediënten
Voor de chiapudding:
- 25 gram chiazaad
- 200 gram kokoskwark of kokosyoghurt (of Alpro Mild & Creamy)
- 50 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk)
- 1 el agavesiroop
Als toppings:
- 100 gram blauwe bessen uit de diepvries (voor de compote)
- Handje blauwe bessen
- 1 el pindakaas
- Stukje pure chocola (fijngesneden)
Optioneel:
- Kokossnippers of kokosrasp
- Bramen of ander fruit
Instructies
- Roer de ingrediënten voor de chiapudding (de chiazaadjes, plantaardige kwark, plantaardige melk en agavesiroop) door elkaar in een potje of kom. Meng goed door, zodat de zaadjes niet gaan klonteren.
- Zet het chiamengsel afgedekt in de koelkast voor minimaal 3 uur.
- Haal na 3 uur (of de volgende ochtend) uit de koelkast en roer opnieuw een keer door.
- Maak de bessencompote door de diepvriesbessen even in een pannetje te verwarmen en vervolgens in de pan met een vork te prakken. Schenk de compote nu over de chiapudding en versier verder met de pindakaas en extra fruit. Strooi eventueel ook wat stukjes chocola en kokossnippers over de chiapudding.
- Geniet van je ontbijt!
Notities
Hoe kun je chiapudding nog meer lekker maken?
Uiteraard kun je chiapudding maken op nog veel meer manieren. Ik vind het zelf ook heel lekker met een schep cacaopoeder erdoorheen geroerd. Dan krijg je een chocoladepudding met echte puddingstructuur. Een andere lekkere variant op dit recept voor chiapudding krijg je als je 100 gram blauwe bessen pureert en dat samen met 150 gram plantaardige melk/kwark door de chiazaadjes roert en dan laat indikken. Je pudding ziet er dan meteen gezellig paars uit. Bessen zijn van zichzelf natuurlijk wel wat zuur, dus een extra lepel zoetstof is dan een welkome toevoeging.
Meer ideeën voor vrolijke ontbijtrecepten?
Op mijn blog heb ik nog veel meer ontbijtrecepten staan voor als je wilt afwisselen met je ontbijtmenu. Andere recepten voor in de ontbijtkom waar ik zelf erg blij van word, zijn deze:
- Chocolade-havermout met vers fruit
- Warme smoothie bowl met appel
- Ontbijtbrownie met (vegan) monchou en kersen
- Gebakken havermout met blauwe bessen
- Warme havermoutpap met koek- en speculaaskruiden
Heb jij chiapudding al eens een kans gegeven?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Recept | Linzen dahl maken met kokosmelk
Een recept dat al heel lang op mijn nog-te-maken-lijstje stond, is dahl. Een Indisch gerecht waar heel veel linzen en een flinke scheut kokosmelk en tomatenblokjes in gaan. Op een druilerige zomeravond dook ik de keuken in om het te maken. Met succes! Het is één heerlijke pan vol lekkers, en veel meer dan eindeloos roeren hoef je eigenlijk niet te doen om iets smakelijks op tafel te krijgen. Dit is mijn recept voor linzen dahl. Een vleugje Indiaas op je bord!
25 burgerlijke gelukjes waar ik intens blij van word
Hoe hard je je ook verzet tegen burgerlijkheid, soms moet je toegeven dat lekker burgerlijke en volwassen dingen ook gewoon heel fijn zijn. Als introverte huismus met een niet al te grote behoefte om de wereld rond te trekken of feestjes af te gaan, heb ik volgens mij een flinke hoeveelheid burgerlijkheid in me. En daar ben ik helemaal oké mee! Dit zijn 25 lekker burgerlijke dingen waarvan ik er niet omheen kan dat ze me erg blij maken.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…