recept chia pudding 7

Recept chiapudding met kokoskwark en warme blauwe bessen

 • 30 april 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Chiapudding is zoiets wat ik heel lang niet durfde te eten. Het ziet er in je bakje uit als een soort kikkerdril met zwarte puntjes. Kon dat wel echt lekker zijn? Maar mijn broertje wist me te overtuigen toen hij me een bakje chiapudding meegaf. Al snel ontdekte dat dit echt niet het zoveelste superfood is dat je liever aan de vogels voert dan aan jezelf. Chiapudding kun je heel lekker romig maken als je er kokoskwark (of andere kwark) doorheen roert. Schenk je er daarna warme blauwe bessen overheen samen met pindakaas en chocola, dan heb je écht een lekker ontbijt. Hopelijk kan ik je met dit recept voor chiapudding overtuigen om die piepkleine zaadjes toch een kans te geven.

Chiazaad – een superfood waar je lekkere dingen mee kunt maken

Ik moet toegeven: “chiazaad” klinkt niet als een verrukkelijk goedje waarvoor je hoognodig naar de winkel moet rennen. Maar ik gaf het toch een kans omdat ik ontdekte dat chiazaad goed is voor je spijsvertering. Deze kleine zaadjes barsten van de gezonde stoffen. Er zitten bijvoorbeeld gezonde vetten (omega 3), ijzer en eiwitten in. Ook zit je van de zaadjes lang vol, waardoor je niet snel opnieuw honger hebt. Daarnaast staan ze dus bekend als goeddoeners voor je stoelgang. En dat is fijn, want met mijn prikkelbare-darm-syndroom laat die stoelgang regelmatig te wensen over.

Nu is het zo dat chiazaad van nature heel veel vocht opneemt. Daarom kun je de zaadjes het beste door een vloeibare substantie roeren. Dan wordt het vocht uit die substantie gehaald en niet uit je lichaam. Dat is dan ook hoe bijna iedereen chiazaad eet: als chiapudding. Als je de zaadjes een tijdje laat weken in water of (plantaardige) melk of yoghurt, krijg je een soort gelei. Van zichzelf zijn de zaadjes smaakloos, maar met de juiste smaakmakers kun je er echt wat lekkers van maken. En ik moet zeggen: zelfs ik – voorheen mega-huiverig – ben inmiddels over dit superzaadje te spreken.

recept chiapudding 6

Hoe maak je chiapudding?

Chiapudding maken doe je door de chiazaadjes te roeren door een vloeibare substantie. Je kunt water gebruiken, maar ook (plantaardige) melk of yoghurt of kwark. Ook gepureerd fruit kun je erdoorheen roeren als vloeistof. Een geslaagd recept voor chiapudding valt of staat bij de juiste verhouding chiazaad vs. vloeistof. Ik gebruik zelf meestal 10x zoveel vloeistof als chiazaad. Dus als ik 25 gram chiazaad gebruik, doe ik daar 250 gram plantaardige kwark/melk bij. Vervolgens laat je de chiapudding een tijdje (minimaal 3 uur) rusten in de koelkast in een afgesloten bakje. Het chiazaad neemt dan het vocht op, zodat je een puddingachtige structuur krijgt.

Zelf maak ik chiapudding altijd de avond van tevoren (de toppings doe ik er de volgende dag pas op). Dan kun je ’s ochtends meteen aanvallen voor het ontbijt.

Nu komt de truc. Ik heb allerlei varianten van chiapudding geprobeerd. In het begin vond ik de pudding vaak te waterig of te smaakloos. Maar inmiddels heb ik een manier gevonden om de pudding zowel steviger als lekkerder te maken: gebruik kwark in plaats van melk én schenk er wat zoetmiddel bij. Ik gebruik zelf kokoskwark of de Mild & Creamy-kwark van Alpro. Vervolgens schenk ik er maar een heel klein beetje plantaardige melk bij. Door de kwark wordt de chiapudding lekker smeuïg en krijgt hij meteen meer smaak. Schenk er verder zeker een beetje agavesiroop of ahornsiroop bij. Dan krijgt de chiapudding een zoeter tintje.

recept chiapudding 2

Recept voor chiapudding met bessencompote

Een recept voor chiapudding is wat mij betreft pas echt lekker als je niet te zuinig bent met de toppings. Kale chiapudding blijft wat karig. Maar met fruit, pindakaas en andere toppings kun je er zeker een feestelijk ontbijtje van maken. Mijn lievelingscombinatie is chiapudding met compote van blauwe bessen, wat extra besjes en bramen en een flinke schep pindakaas. De bessencompote maak ik door blauwe bessen uit de vriezer kort te verwarmen in een pannetje en dan te prakken met een vork. Warm is de compote op z’n lekkerst, vind ik zelf.

Verder roer ik pindakaas door de chiapudding. Dat vind ik zelf een heerlijke combinatie met de blauwe bessen. Het maakt de pudding nog smeuïger en geeft een hartig tintje tussen alle zoetigheid. Daarnaast kun je natuurlijk helemaal losgaan (of je juist inhouden) qua toppings. Chiapudding is een goed vullend ontbijt, dus pas op dat je ogen niet groter zijn dan je maag. Zelf voegde ik nog een paar stukjes pure chocolade toe aan de pudding, samen met extra kokosrasp. Daarmee heb je een heerlijk zoet en vullend ontbijt waar ook nog best wat fruit in zit.

recept chiapudding 5

Het recept voor de chiapudding

Heb je na mijn lovende woorden over chiapudding de moed bij elkaar geraapt om dat potje superfoods toch eens door je eten te gooien? Yes! Daar ga je hopelijk geen spijt van krijgen! Dit is mijn favoriete recept voor de chiapudding:

recept chia pudding 7

Recept chiapudding met kokos en bessencompote

Romy
Chiapudding saai en smaakloos? Niet als je het lekker klaar maakt! Dit recept voor chiapudding is lekker smeuïg door de kokoskwark en pindakaas. Met de zelfgemaakte bessencompote erbij heb je een warm en heerlijk ontbijt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 3 uur
Totale tijd 10 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

Voor de chiapudding:

 • 25 gram chiazaad
 • 200 gram kokoskwark of kokosyoghurt (of Alpro Mild & Creamy)
 • 50 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk)
 • 1 el agavesiroop

Als toppings:

 • 100 gram blauwe bessen uit de diepvries (voor de compote)
 • Handje blauwe bessen
 • 1 el pindakaas
 • Stukje pure chocola (fijngesneden)

Optioneel:

 • Kokossnippers of kokosrasp
 • Bramen of ander fruit

Instructies
 

 • Roer de ingrediënten voor de chiapudding (de chiazaadjes, plantaardige kwark, plantaardige melk en agavesiroop) door elkaar in een potje of kom. Meng goed door, zodat de zaadjes niet gaan klonteren.
 • Zet het chiamengsel afgedekt in de koelkast voor minimaal 3 uur.
 • Haal na 3 uur (of de volgende ochtend) uit de koelkast en roer opnieuw een keer door.
 • Maak de bessencompote door de diepvriesbessen even in een pannetje te verwarmen en vervolgens in de pan met een vork te prakken. Schenk de compote nu over de chiapudding en versier verder met de pindakaas en extra fruit. Strooi eventueel ook wat stukjes chocola en kokossnippers over de chiapudding.
 • Geniet van je ontbijt!

Notities

Let op: chiazaad kan bloedverdunnend werken. Daarom raden voedingsexperts aan om het niet te gebruiken als je van jezelf een lage bloeddruk hebt of medicijnen gebruikt om je bloeddruk te verlagen. Sowieso wordt aangeraden om hooguit 1-2 eetlepels chiazaad per dag te gebruiken. 
Trefwoord Blauwe bessen, Chiapudding, Glutenvrij, Kokos, Lactosevrij, Pindakaas, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept chiapudding 5

Hoe kun je chiapudding nog meer lekker maken?

Uiteraard kun je chiapudding maken op nog veel meer manieren. Ik vind het zelf ook heel lekker met een schep cacaopoeder erdoorheen geroerd. Dan krijg je een chocoladepudding met echte puddingstructuur. Een andere lekkere variant op dit recept voor chiapudding krijg je als je 100 gram blauwe bessen pureert en dat samen met 150 gram plantaardige melk/kwark door de chiazaadjes roert en dan laat indikken. Je pudding ziet er dan meteen gezellig paars uit. Bessen zijn van zichzelf natuurlijk wel wat zuur, dus een extra lepel zoetstof is dan een welkome toevoeging.

Meer ideeën voor vrolijke ontbijtrecepten?

Op mijn blog heb ik nog veel meer ontbijtrecepten staan voor als je wilt afwisselen met je ontbijtmenu. Andere recepten voor in de ontbijtkom waar ik zelf erg blij van word, zijn deze:

Heb jij chiapudding al eens een kans gegeven?

recept voor chiapudding

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Wat ik nog wil doen voor mijn 30e?

5 augustus 2022|Persoonlijk|

Oh jee, de magische leeftijd van 3-0 komt met het jaar dichterbij. Nog iets meer dan een half jaar te gaan en er staan toch echt 30 kaarsjes op mijn taart. Gelukkig zie ik er eerder naar uit dan ertegenop om die leeftijdsdrempel te behalen. De vele plannen die ik nog heb vóór die tijd, dragen daar zeker aan bij. Dit zijn 35 dingen die ik maar al te graag voor mijn 30e wil doen. Niet omdat het leven stopt bij 30 (gelukkig niet!), maar omdat een stok achter de deur voor mooie plannen altijd goed is.

Inkiekje #45 | Teststraat, toplunch & tweedehandsjacht

15 november 2021|Persoonlijk|

Stadbezoekjes en stokkies in mijn neus - de afgelopen weken beleefde ik best nogal wat uitstapjes. Soms in de verkeerde (veel te koude) outfit, soms wel met veel plezier en zonder wit uitgeslagen koppie. Ik gunde mezelf een succesvolle tweedehands-shopsessie, nam een haast ontploft broodje mee naar huis en kreeg het cadeau der cadeaus: de muismat die als kattenliefhebber niet in mijn kantoorstash mocht ontbreken. Tijd voor een Inkiekje!