Recept | Gezonde chocolade-havermout met banaan (in 5 minuten klaar)

7 jan 2022 | Recepten | 6 reacties

Dat je van elk ontbijt een feestje moet maken, kan ik niet anders dan beamen. Nu is het ook zo wat om elke dag taart op het menu te zetten. Maar chocolade-havermout is een bijzonder feestelijk ontbijtrecept dat hartstikke gezond is én zo klaarstaat. Dit havermoutontbijtje maak je gewoon in de pan en is binnen 5 minuten ready to eat, maar smaakt als een smeuïge chocolademousse. Dat terwijl er niet eens chocola in zit, wel een hoop fruit en vezels. Bij ons ging de chocolade-havermout met liefde door de maag. Bij jou ook?

Chocolade-havermout: een waar ontbijtfeestje

Je ontbijt overslaan is volgens mij een van de nieuwste trends. Nou, mij niet gezien. Als ik geen stevige maaltijd achter mijn kiezen heb, ben ik in een eventuele call om tien uur eerder een wit weggetrokken zombie dan een enthousiaste brainstormpartner. Dus ja, hier staat elke dag iets vullends op de ontbijttafel. Doordeweeks is dat vaak kwark of snelle havermout, maar soms neem ik extra tijd voor een ontbijtfeestje.

Zodra het cacaopoeder en havermout daarvoor uit de kast komen, ben ik op mijn allergelukkigst. Voor deze chocolade-havermout kun je mij wakker maken. Voor het zelf maken daarvan ook trouwens. Ik at het in eerste instantie een keer als feestelijk weekendontbijt, maar zet het nu bijna elke week wel een keer op mijn ontbijtmenu als ik zin heb in iets speciaals én voedzaams. En ik moet bekennen: als lunch of stevig toetje is het ook verdomd lekker.

chocolade-havermout recept

Geen chocoladebom, toch de smaak van chocomousse

Ik experimenteer graag met ingrediënten voor mijn havermoutontbijtjes. Zo maakte ik al eens havermout met pompoen en ben ik verzot op deze havermoutpap met speculaaskruiden. Ook deze havermout met appel uit de oven is een heerlijk zoethoudertje waar ik graag ‘s ochtends van snoep. Maar voor deze chocolade-havermout pakte ik er een vertrouwde favoriet bij: cacaopoeder. Niet een klein miezerig schepje, maar meteen een heel flinke schep. Daarmee weet dit ontbijt precies die lekkere chocolatrek te stillen.

Dit ontbijt is eigenlijk gewoon ouderwetse havermoutpap, maar dan met de smaak van chocolade, met veel vers fruit en met een hoop heerlijke toppings.

Het ontbijtje is heerlijk zoet en smoochy (zoals Bart het altijd noemt) van binnen. Grappig genoeg stolt de cacao een beetje nadat je de havermout hebt gekookt, waardoor het net een stevige chocolademousse lijkt. Maar zodra je je lepel erin steekt, proef je de zachte en smeuïg geworden havermoutpap met de zoete smaak van chocola en banaan. Ik krijg er meteen weer trek van.

Maar in plaats van je lekker te maken, laten we overgaan tot het recept…

chocolade-havermout recept

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Dit is een heerlijk recept om 2 goede porties van te maken en gezellig samen op te eten. Maar laten we ervan uitgaan dat je er 1 portie van maakt die je niet met jaloerse mee-ontbijters hoeft te delen.

Voor 1 persoon heb je nodig:

  • 40 gram havermout
  • 200 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk)
  • 1 banaan
  • 5 gram cacaopoeder

Optioneel (als extra topping):

  • Paar hazelnoten
  • Snufje kokosrasp
  • Rode bessen of ander rood fruit
  • 2 stukjes (pure) chocola
  • Beetje pindakaas
chocolade-havermout recept

Hoe maak je de chocolade-havermout?

Veel kooktalent en tijd heb je niet nodig om dit ontbijtje te maken. Een beetje roeren in een pan is eigenlijk alles. Je maakt de chocolade-havermout als volgt:

  • Snijd ⅔ af van de banaan en plet die zo fijn mogelijk met een vork of lepel. Bewaar de rest van de banaan voor de topping.
  • Gooi de havermout, amandelmelk en het cacaopoeder samen in een steelpannetje en doe de ⅔ banaan erbij. Roer goed door.
  • Laat de havermoutpap pruttelen op laag vuur. Roer ondertussen goed door, zodat het niet gaat aankoeken. Voeg eventueel al roerende nog wat extra amandelmelk mocht het ondanks het roeren aankoeken.
  • Giet de havermoutpap na zo’n 5 minuten, zodra die warm en lekker stevig is, in een bakje.
  • Leef je nu uit op de toppings. Snijd de overgebleven ⅓ banaan in plakjes en verdeel die over de havermout. Leg er verder eventueel wat rode besjes, hazelnoten en stukjes pure chocola op. Een beetje kokosrasp en/of pindakaas is ook erg lekker als extraatje.

Lekker, simpel en chocolademousse-achtig ontbijt

Dus: zin in chocolademousse, maar dan op de gezonde manier? Probeer dit ontbijtje eens. Je eet in feite havermoutpap, terwijl het in niets daarnaar smaakt. Deze chocolade-havermout is ook nog is vegan, je kunt het glutenvrij maken (door glutenvrije havermout te gebruiken) en er is stiekem heel wat fruit in gesneakt. En heb je nu echt heel veel chocoladezin? Gebruik dan wat pure chocolade als topping, kan ik je van harte aanraden!

Zo heb je een hartstikke gezond ontbijtje achter de kiezen, terwijl je toch het idee hebt net van een soort chocolademousse gepeuzeld te hebben. Mag jij drie keer raden wat ik, nu ik dit schrijf, de volgende ochtend ga eten. Het is bruin en het smaakt naar chocola…

Gebruik jij ook zo graag cacaopoeder in baksels?

chocolade-havermout
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

6 Reacties

  1. Darina

    Wat ziet het er weer heerlijk uit! Mooie foto’s ook!

    Antwoord
  2. Naomi

    Dit kun je gewoon serveren als taartje joh;). Ziet er heerlijk uit!
    Ik snap overigens ook niet hoe mensen het ontbijt over kunnen slaan. Mij kun je dan toch echt opvegen halverwege de ochtend. Letterlijk.

    Antwoord
  3. Johanna

    Ziet er mooi uit, maar iets met zo veel zoet en chocolade kan ik niet eten, veel te machtig. Sorry. Chocolade, ja, maar dan goede en kleine stukjes. En als ontbijt….. onmogelijk. Een croissant met boter of jam en thee is voldoende.

    Antwoord
  4. Ilona Wielinga

    Oh dit ziet er echt te goed uit gewoon! Ga ik zeker een keer proberen.

    Antwoord
  5. Els

    Dit ga ik onthouden. Dit ziet er zo lekker uit!

    Antwoord
  6. Ida

    Dat ziet er echt lekker uit! Ik eet tegenwoordig steeds vaker havermout in de ochtend. Je kan er echt alle kanten mee op. Dankzij jouw blog, strooi ik er ook cacaopoeder over. Lekker! Jij zou wel een ontbijtboek kunnen schrijven, met al je mooie illustraties er bij! Of een havermoutboek!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs