Soms heb je en paar halve blikken met bonen of kikkererwten in de koelkast staan en móet je daar iets mee. Dát zijn vaak de momenten waarop de meest creatieve gerechten uit onze keuken komen rollen. Sommige combinaties blijken niet voor herhaling vatbaar; andere zijn een verrassend succes. Dat geldt bijvoorbeeld voor deze couscous bowl met sinaasappel-hummusdressing. Het is een bowl vol lekkere dingen, die je bijna allemaal in de oven op een bakplaat bereidt. Supersimpel dus! Deze couscous bowl bevat onder andere zoete aardappel, geroosterde kikkererwten, geglaceerde pecannoten en een heerlijke dressing van hummus en sinaasappel. Een heerlijke combinatie die je zal verrassen!
Feestelijke couscous bowl met veel groenten en peulvruchten
Bowls zoals deze zijn mijn favoriete soort eten. Ik word er altijd blij van als in een bord of kom met eten veel ingrediënten te bekennen zijn. Dat ziet er vrolijk uit en smaakt ook gewoon heel lekker. Het fijne aan dit soort gerechten is ook dat je ze heel eenvoudig kunt maken. Deze couscous bowl lijkt misschien een hoop werk, maar schijn bedriegt. Ik heb alle groenten gewoon op een ovenplaat gegooid met wat kruiden eroverheen. Hetzelfde geldt voor de zoete aardappel en de kikkererwten. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is wachten totdat de oven het werk voor je heeft gedaan. Voor dit gerecht hoef je alleen de couscous en de zwarte bonen apart te bereiden. Paar minuten werk! Daarnaast glaceer ik de pecannoten kort in wat ahornsiroop en olijfolie. Maar meer werk dan dat is deze couscous bowl niet!
Voor deze bowl gebruik ik een mix van groenten (broccoli, zoete aardappel, rode paprika en rode ui) en peulvruchten (kikkererwten en zwarte bonen). Daardoor krijg je een goed vullende maaltijd met veel vitamines én eiwitten. En het ziet er nog gezellig uit op je bord ook! Natuurlijk kies je zelf of je de couscous bowl kunstig wilt opmaken of gewoon alles door elkaar gooit. Voor de smaak maakt het geen verschil!
Traybake: de simpelste én lekkerste manier om groenten te maken
Ik snap nog steeds niet waarom ik pas sinds krap een jaar aan de traybakes ben. Dit is zo’n lekkere én simpele manier om groenten te bereiden. Je gooit een berg groenten op een bakplaat, strooit er wat kruiden en olijfolie overheen, wacht een tijdje en alle groenten zijn klaar. Ook krijgen de groenten een heerlijke geroosterde smaak als je ze in de oven klaarmaakt, en worden ze er lekker knapperig van. Perfect voor dit soort bowls!
Zelf ben ik met name fan van geroosterde kikkererwten uit de oven. Als je kikkererwten goed droogdept en vervolgens gekruid en wel op een bakplaat legt, komen ze onwijs crispy de oven uit. De zachte erwten veranderen opeens in iets knapperigs en chips-achtigs. Zo lekker! De crispy kikkererwten zijn dan ook mijn favoriete onderdeel van deze couscous bowl.
Zo maak je zelf een heerlijke sinaasappel-hummusdressing
Couscous is van zichzelf vrij droog. Daarom maak ik bij couscous bowls altijd graag een lekkere dressing. Zo ben ik nog steeds erg te spreken over de pindadressing bij deze poké bowl. Ook de sesamdressing (gemaakt van tahin) bij deze zoete-aardappel-salade is hier altijd een succes. Maar sinds kort heb ik er een favoriet bij: deze sinaasappel-hummusdressing. Het klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar is oprecht heerlijk. Het sap van een sinaasappel is sowieso een lekkere toevoeging aan veel warm gekruide gerechten. Een paar theelepels geven je gerecht al een lekker zoet tintje. Maar in combinatie met hummus krijg je al helemaal een lekkere dressing, die romig en zoet tegelijk is.
De sinaasappel-hummusdressing bij deze couscous bowl is zó gemaakt. Je hoeft er alleen de volgende ingrediënten voor door elkaar te roeren:
- 1 el hummus (de gewone naturel variant!)
- het sap van een halve sinaasappel
- 1 tl olijfolie
- 1 tl ahornsiroop of agavesiroop
- 1/2 tl peper
Garneertip: zoete pecannoten en dadels
Door de sinaasappeldressing krijgt dit gerecht een subtiele zoete smaak. Dat zoete tintje kun je nog meer naar boven halen met twee heerlijke extra’s ter garnering:
- Dadels. Snijd een paar medjoul-dadels in kleine stukjes en roer ze door de bowl. Erg lekker voor een chewy bite en wat zoetigs tussendoor!
- Geglaceerde pecannoten. Ik hak daarnaast een paar pecannoten in kleine stukjes en bak die kort aan in een koekenpan met een halve eetlepel ahornsiroop en wat olijfolie. Daardoor worden de noten lekker zoet en plakkerig. Echt héérlijk als toevoeging. De ahornsiroop maakt de noten een nog betere match met dit gerecht.
Het recept voor de zoete couscous bowl
Deze couscous bowl is dus een heel simpel gerecht voor als je niet te lang in potten en pannen wilt roeren, maar toch iets lekkers en voedzaams voor je neus wilt hebben. In ongeveer 35 minuten (waarvan vooral veel wachttijd) zet je deze kom vol lekkers op tafel. Zo maak je ‘m:
Recept couscous bowl met sinaasappel-hummusdressing
Equipment
- Bakplaat, bakpapier en oven
- Koekenpan
- Steelpan of kookpan
Ingrediënten
- 125 gram couscous (gebruik erwtencouscous van Jumbo-huismerk voor een glutenvrije variant)
- 200 gram oranje zoete aardappel
- ½ broccoli
- 1 rode paprika
- 100 gram kikkererwten (uit blik, uitlekgewicht)
- 100 gram zwarte bonen (uit blik, uitlekgewicht)
- ½ rode ui
- Handje pecannoten
- ½ el ahornsiroop
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl peper
- Olijfolie
Voor de sinaasappel-hummusdressing:
- 1 el (naturel) hummus
- 1 tl olijfolie
- Sap van een ½ sinaasappel
- 1 tl ahornsiroop of agavesiroop
- 1 tl peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed alvast een bakplaat met bakpapier.
- Haal de kikkererwten uit het blik en dep ze goed droog met een theedoek. Dan worden ze straks meer crispy op de bakplaat.
- Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Snijd daarnaast de broccoli in roosjes en de rode paprika in stukjes. Snipper verder de rode ui.
- Spreid de kikkererwten uit op de bakplaat. Doe hetzelfde met de zoete aardappel, de rode paprika en de rode ui. Besprenkel de groenten en kikkererwten met olijfolie en met paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, kerriepoeder en komijn. Schuif de bakplaat dan in de voorverwarmde oven.
- Haal na 10 minuten de bakplaat uit de oven om de broccoliroosjes toe te voegen. Besprenkel ook met olijfolie en zet dan de bakplaat terug om de broccoli nog 15 minuten te laten garen.
- Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ook kort de zwarte bonen in een pannetje (1-2 minuten is voldoende).
- Maak alvast de sinaasappel-hummusdressing klaar door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren.
- Rooster verder de pecannoten kort in een koekenpan met een halve eetlepel ahornsiroop en wat olijfolie. Snijd alvast de dadels in kleine stukjes.
- Serveer de couscous in twee kommen, samen met de groenten, kikkererwten, zwarte bonen en stukjes pecannoot. Schenk de dressing over de couscous bowls en strooi ook de dadels eroverheen. Smullen maar!
Meer maken met couscous?
Als deze couscous bowl je wat lijkt, dan word je misschien ook warm van andere couscousgerechten. Dit zijn nog een paar heerlijke opties:
Heb jij al eens sinaasappel(sap) gebruikt in een gerecht?
Oh wat was dit heerlijk, de combinatie van pittig met het zachte van de kikkererwten en dan die dressingm wat heb je dit goed bedacht. Bedankt.
Wat superleuk om te horen dat je het gerecht zo lekker vond 🙂 Dank je voor je berichtje! Ik werd er helemaal blij van!