“Geglaceerde wortels” klinkt meteen zo chic en restaurantachtig. Maar geloof me: hier hoef je totaal geen culinair wonder voor te zijn. Het zijn gewoon wortels die in zoetstof (zoals agavesiroop) en olijfolie met wat kruiden zijn geroosterd in de oven. Daardoor krijgen ze een glazig laagje én een verrukkelijke smaak. Ik maak geglaceerde wortels zelf graag in combinatie met couscous en eet er dan het liefst een frisse yoghurtdressing bij. In dit recept komen al die elementen samen. Een feestelijke en goed vullende maaltijd die echt even anders is dan een standaard couscous met roerbakgroenten. Extra lekker met geroosterde hazelnoten erbij!

Hoe maak je geglaceerde wortels?

Ik verklapte het in de inleiding al. Dit is echt geen hogere wiskunde! Je maakt geglaceerde wortels door wat dunnere wortels te nemen en die in te smeren (met een kwastje of eventueel met je handen) met zoetmiddel en olijfolie. Daarna rooster je ze in de oven of bak je ze in de pan. Zo krijgen de wortels een heerlijk zoete smaak en zien ze er door het glanzende laagje extra mooi uit op je gerecht.

Zelf gebruik ik graag bospenen hiervoor, omdat ik het groene uiteinde van de wortels zo leuk vind staan. Dat snijd ik er uiteraard af als ik de wortels later opeet. Maar je kunt in principe elke wortel gebruiken. Ook bij gekleurde wortels werkt glaceren perfect.

Ik maak de geglaceerde wortels zelf als volgt:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de wortels en snijd de bladeren weg, zodat er alleen een klein stukje groen overblijft op de top van de wortel.
  • Snijd de wortels eventueel doormidden als het dikke wortels zijn. Dan worden ze sneller en beter gaar.
  • Maak nu een sausje van 1 el olijfolie, 1 el agavesiroop (of ahornsiroop of honing) en wat kruiden. Ik gebruik bij dit recept 1 tl harissakruiden, maar je kunt ook Provençaalse kruiden, peper, paprikapoeder of kerrie gebruiken.
  • Smeer de wortels in met de saus en leg ze op een bakplaat. Schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven.

Wortels glaceren kan trouwens ook prima in een koekenpan als je flink wat boter of olijfolie gebruikt. Dat gaat sneller. Ik vind alleen persoonlijk geroosterde wortels uit de oven wat smaakvoller.

geglaceerde wortels 5

Couscous met geglaceerde wortels

Ik vind geglaceerde wortels altijd goed tot zijn recht komen bij gerechten met couscous of parelcouscous. Voor dit recept kies ik voor gewone couscous. Omdat ik alleen wortels als groenten een tikkeltje saai vind, schuif ik op de bakplaat naast de wortels nog wat extra groenten: paprika en courgette plus een halve rode ui. Die rooster ik in de oven met wat kruiden. Omdat je alle groenten in de oven bereidt, heb je daar tijdens het koken helemaal geen omkijken naar. Je hoeft alleen nog de couscous en yoghurtdressing klaar te maken en de falafel en hazelnoten even te bakken.

Eet je glutenvrij? Dan kun je de erwtencouscous van Jumbo gebruiken. Die hebben wij ook regelmatig en is hartstikke lekker (en een bron van eiwitten!).

Verder serveer ik de couscous met een paar stukjes falafel, wat geroosterde hazelnoten en – het lekkerste onderdeel – een zelfgemaakte (vegan) yoghurtdressing.

geglaceerde wortels 7

Zo maak je de yoghurtdressing

De couscous is van zichzelf door de harissa een tikkeltje pittig en lekker kruidig. Een wat zuurdere yoghurtdressing is daarmee een goede match. Nu kun je daar allerlei pakjes en zakjes voor kopen, maar het is ook supersimpel om zelf een vegan yoghurtdressing te maken.

Je hoeft er niets anders voor te doen dan de volgende ingrediënten goed door elkaar roeren:

  • 100 gram sojakwark
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 20 ml water
  • de blaadjes van 2 takjes peterselie (in kleine stukjes gehakt)
  • het sap van een halve limoen

Is de dressing naar je smaak nog wat te dik? Voeg dan wat water toe.

Als je geen soja mag eten, kun je in plaats van sojakwark eventueel kokoskwark gebruiken. De dressing wordt dan wel wat zoeter.

geglaceerde wortels 8

Het recept voor deze couscous met geglaceerde wortels

Zoet door de wortels, kruidig door de couscous en een tikkeltje zuur door de yoghurtdressing – in dit recept komen al die smaken samen. Het gerecht is volledig vegan en je kunt het eventueel glutenvrij maken door erwtencouscous te gebruiken. Zo maak je dit recept voor couscous:

geglaceerde wortels 5

Recept voor couscous met geglaceerde wortels en (vegan!) yoghurtdressing

Romy
Geglaceerde wortels klinkt niet alleen heel lekker, dat ís het ook. Deze couscous met geglaceerde wortels is zoet en kruidig tegelijk met een fris tintje door de zelfgemaakte yoghurtdressing. Een heerlijke maaltijd waarmee je wel een tijdje goed vol zit en die er ook feestelijk uitziet!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

  • Bakplaat met bakpapier
  • Oven
  • Koekenpan
  • steelpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram couscous (gebruik erwtencouscous als je voor glutenvrij gaat!)
  • 350 gram bospeen (of andere wortels)
  • 1 rode paprika
  • 1/2 courgette
  • 1/2 rode ui
  • 100 gram falafel (ik gebruik de falafelballetjes van Garden Gourmet)
  • 40 gram hazelnoten (= optioneel)
  • 1 tl peper
  • 1 tl harissa
  • 1 tl knoflookpoeder

Voor het glaceren van de wortels:

  • 2 el agavesiroop
  • 1 tl harissa
  • 1 el olijfolie

Voor de vegan yoghurtdressing:

  • 100 gram sojakwark (of eventueel kokoskwark)
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 20 ml water
  • Sap van een halve limoen
  • 2 takjes peterselie (de blaadjes van de peterselie)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Schil de wortels en snijd zo nodig het loof af. Meng de agavesiroop, harissa en olijfolie voor het glaceren van de wortels in een schaaltje. Smeer de wortels in met dit sausje (met een kwast of eventueel door het met een lepel uit te smeren). Leg de wortels dan op de bakplaat.
  • Snijd vervolgens de paprika, rode ui en courgette in kleine stukjes. Meng die met 1 tl peper, 1 tl knoflookpoeder en 1 tl harissa en een scheutje olijfolie. Spreid de groenten uit over het andere deel van de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven voor 25 minuten. Check na 25 minuten of de wortels goed gaar zijn. Laat ze zo nodig nog heel even verder garen.
  • Bereid terwijl de oven het werk doet de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet daarna apart.
  • Snijd de hazelnoten doormidden en bak ze kort (zo'n 2 minuten) aan in een pannetje. Zet het vuur direct uit zodra de hazelnoten wat bruine vlekjes krijgen.
  • Bak daarna in de koekenpan de falafel in wat olijfolie. Zo'n 5 minuten is vaak genoeg om de falafel lekker krokant te krijgen.
  • Maak vervolgens de yoghurtdressing door de ingrediënten te mengen. Voeg eventueel extra water toe als je de dressing nog wat te dik vindt.
  • Is de oven klaar? Meng dan de groenten (behalve de wortels) door de couscous. Verdeel het couscousmengsel over twee borden. Leg de wortels bovenop de borden. Serveer met falafel en hazelnoten en verspreid met een theelepel de yoghurtdressing over het gerecht. Klaar? Aanvallen maar!
Trefwoord Couscous, Glutenvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Wortel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
geglaceerde wortels 3

Nog meer lekkers met couscous?

Deze couscous met geglaceerde wortels is één van mijn nieuwste ontdekkingen. Sindsdien eten we het regelmatig. In de Overblijvers-boxen van Albert Heijn zitten bij ons vaak wortels en dit recept is een perfecte manier om die een lekkere plek op je bord te geven.

Als je de kleine couscous-bolletjes net zo kunt waarderen als ik, vind je deze recepten misschien ook lekker:

Heb jij nog meer lekkere glaceer-ideeën (voor wortels of andere groenten)?

1 11

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept