Ik ben dol op een vleugje Hawaï op mijn avondeetbord. Daarom is ananas zo’n ingrediënt dat ik regelmatig door warme maaltijden roer. Wat je ook maakt, je bereikt er altijd een tropisch tintje mee. Bij dit recept voor fried rice is ananas al helemaal een heerlijke toevoeging. De rijst heeft zowel een zoet als een kruidig tintje en ziet er op je bord geserveerd ook nog eens lekker fleurig uit. Als je houdt van knapperige rijst zoals bij nasi, dan is deze fried rice met ananas zeker een aanrader. En het is meteen een goed recept om van je restjes groenten én je restjes rijst af te komen!
Wat is fried rice?
Fried rice is gebakken rijst. Oftewel: al eerder gekookte rijst die je opbakt in een pan in wat olie of bakboter. De rijst is daardoor niet zompig, maar juist lekker knapperig en iets harder. Als jij een echte nasi-liefhebber bent, dan is fried rice vast helemaal jouw ding. Het is bovendien een ideaal gerecht om van je restje rijst in de koelkast af te komen. Gebakken rijst vind ik persoonlijk zelfs nog lekkerder dan vers gekookte rijst.
Ik maak zelf fried rice altijd vegan. Voor dit recept gebruik ik geroosterde cashewnoten en edamame-boontjes als eiwitbronnen. Maar je kunt ook vega-kipstukjes, vegetarische reepjes (bijvoorbeeld de No-Beef reepjes van Vivera) of pinda’s gebruiken. Ook stuk voor stuk erg lekker! Of maak knapperige tofu en serveer die bij de fried rice. Dat laatste is extra lekker met een schep satésaus erbij!

Hoe maak je fried rice?
Fried rice maak je met jasmijnrijst of basmatirijst. Het is belangrijk dat je de rijst al een tijdje van tevoren hebt gekookt. Anders is de rijst te vochtig om op te bakken. Daarom werkt een restje van de dag ervoor zo goed in een recept voor fried rice. Maar je kunt de rijst ook een paar uur van tevoren alvast koken. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Koop dan voorgekookte rijst in de supermarkt.
De rijst bak je vervolgens op in een koekenpan of wokpan op wat hoger vuur. Ik fruit zelf eerst ui en knoflook aan, roerbak dan wat groenten in een heerlijke kruidenmix en gooi er als laatste de rijst bij om die nog even mee te bakken. Zelf maak ik fried rice graag af met een scheutje sojasaus voor de lekker. Voeg dat wel als laatste toe, zodat de fried rice niet te “nat” wordt.

Tropische en kleurrijke combinatie: gebakken rijst met ananas
Niet alleen mijn blog, kledingkast en woning zijn nogal kleurrijk, ik kan een kleurrijke bedoening op mijn avondeetbord ook altijd waarderen. Dit recept voor fried rice voldoet zeker aan die wens. Ik roerbak namelijk een mix van groenten in allerlei kleuren én gebruik stukjes ananas. Die laatste geven de rijst een lekker zoet tintje. Qua groenten kun je gebruiken wat je lekker vindt of wat je nog in de kast hebt liggen. Ik ga zelf voor een mix van (punt)paprika, wortel en edamame-boontjes. Maar ook allerlei andere groenten smaken goed bij dit recept. Denk aan champignons, asperges, puntpaprika, tuinerwten of broccoli. Lente-ui is ook een heerlijke toevoeging.
Tip: gebruik diepvriesananas in plaats van een grote ananas. Ik ben zelf geen held met ananas schillen en vind het snijden van zo’n ding te veel gedoe (lees: ik ben liever lui dan moe als het op ananasdingen aankomt). Diepvriesananas werkt ook perfect. En het is nog een goedkoper alternatief voor zo’n grote ananas ook! Zorg er wel voor dat je de ananas op tijd van tevoren laat ontdooien. Anders bak je veel vocht mee met de groenten en wordt het wat zompig.

Recept voor fried rice met ananas
Fried rice is één van de simpelste dingen om op tafel te zetten. Als je de rijst al van tevoren hebt gekookt, heb je er al helemaal weinig werk aan. Met dit recept voor fried rice maak je een heerlijk rijstgerecht met ananas, geroosterde cashewnoten en lekker veel groenten.

Recept voor fried rice met ananas & cashewnoten (vegan!)
Ingrediënten
- 150 gram basmatirijst of jasmijnrijst (vooraf gekookt en afgekoeld)
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- 150 gram ananas (eventueel uit de diepvries, als je de ananas van tevoren ontdooit)
- 100 gram edamame-bonen
- ½ gele ui
- 1 el sojasaus
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl kerrie
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl peper
- Mespunt chilipoeder
- Olijfolie
Voor de garnering:
- 60 gram cashewnoten (gebrand en ongezouten)
- 1 lente-ui
- 1 tl sesamolie
- Sesampitjes (optioneel)
Instructies
- Snijd de ananas en paprika in kleine stukjes, hak de wortel in halve maantjes en snipper de ui.
- Fruit de knoflook en ui aan in een scheutje olijfolie. Voeg de paprika en wortel toe zodra de knoflook en ui wat glazig zien. Bak 5 minuten mee en strooi daarna de kruiden (kerrie, kurkuma, gember, peper en chili) over de groenten. Roerbak nog 5 minuten.
- Schep dan de ananas en edamame-bonen door het groentemengsel en bak heel even mee. Voeg vervolgens de rijst toe aan de pan en zet het vuur iets hoger. Roerbak de rijst in een paar minuten licht knapperig.
- Schenk in een andere koekenpan een theelepel sesamolie en rooster daarin de cashewnoten in 1-2 minuten. Let op: het kan hard gaan, dus haal de cashewnoten direct van het vuur zodra ze een klein beetje goudbruin kleuren.
- Doe ten slotte wat sojasaus bij de fried rice, roer nog eens door en haal dan de pan van het vuur.
- Serveer de fried rice met de cashewnoten, de lente-ui en eventueel wat sesampitjes. Eet smakelijk!

Rijst erbij? Meer rijst-recepten!
Als er iets is wat ik graag eet bij het avondeten, dan is het wel rijst. Soms bij een heerlijke warme curry, soms in een kruidige maaltijd, soms geserveerd als een traditionele nasi. Hoe dan ook, rijst is wat mij betreft áltijd goed.
In dit lijstje staan, naast dit recept voor fried rice, nog meer verrassende rijst-recepten die je misschien nog niet kent:
Hoe maak jij gebakken rijst het liefst?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
De regie nemen over je leven | Dat kun jij! (7 tips)
Wacht niet totdat de hoosbui voorbij is als je ook al in de regen kunt dansen. Soms kan het voelen alsof dingen je overkomen. Alsof je geen meter vooruitkomt omdat de regen met bakken naar beneden stort, omdat iedereen je tegenwerkt of omdat je nu eenmaal "niet goed genoeg" zou zijn. Maar weet dat je niet altijd slachtoffer hoeft te zijn van je gedachten en van de omstandigheden om je heen. Jij kunt de regie nemen over je leven, zelfs als het voelt van niet.
Beter in je vel zitten? Dit zijn 9 simpele tips!
Altijd positief en 100% een blij ei? Dat is vast niemand. We hebben allemaal wel van die dagen waarop je niet met een glimlach van oor tot oor de dag doorkomt en gewoon niet lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld omdat er iets vervelends is gebeurd of omdat je ergens tegenop ziet. Als ik niet goed in mijn vel zit, zijn er een paar dingen die mij helpen om mezelf bij elkaar te rapen. Soms kan iets heel simpels al helpen om beter in je vel te zitten. Wat dat dan precies is? Ik deel 9 tips die mij helpen.
Recept vegan kip cashew met broccoli & paprika
Er zijn een paar van die ingrediënten die het gewoon áltijd goed doen samen. Vegan kipstukjes en cashewnoten zijn wat mij betreft zo'n gouden combinatie. Schenk er een flinke scheut sojasaus bij en wok ze met een hele berg groenten, en je krijgt een maaltijd die hier thuis geheid met enthousiasme wordt ontvangen. Deze vegan kip cashew is dan ook favoriet bij zowel mij als Bart als bij mee-eters. Kip cashew is in de Chinese keuken een geliefd gerecht, maar ook in een vega(n) variant is dit recept een heerlijke aanrader. Deze wokmaaltijd maak je in 25 minuten en barst van de heerlijke smaken.
Dat wordt in jullie nieuwe keuken een probleem. Op onze ceramische kookplaten kun je niet zo heet koken, en kan ik de rijst niet echt bakken. Of dat met indictie wel kan, weet ik niet. Een echte nasi goring lukt alleen op gas. Maar het gerecht ziet er heel lekker uit.