Oh la la, sinds mijn feestontbijtjes-challenge zijn mijn ontbijtjes nooit meer hetzelfde. Havermout uit de oven staat hier met stip op nummer 1. En dan specifiek dit recept voor gebakken havermout met banaan, kersen, pindakaas en amandelmelk. Meestal bewaar ik dit ontbijtje voor het weekend, want je moet er eventjes geduld voor hebben totdat je je eerste maaltijd van de dag naar binnen kunt schuiven. Maar wat mij betreft is deze gebakken havermout het wachten absoluut waard.
Luie ontbijtmaker op de feestontbijt-tour
Ik ben over het algemeen een luie ontbijtmaker. Veel langer dan 5 minuten sta ik liever niet in de keuken voordat mijn ontbijtje op tafel staat. Je moet weten: ik ben ’s ochtends meestal pas productief als ik mijn ontbijt achter de kiezen heb en kan ook wat hangry uit de hoek komen. Maar in het weekend heb ik er minder moeite mee eventjes te wachten op mijn ontbijt. Dit recept voor gebakken havermout uit de oven is dan ook een typisch zondag-recept voor mij. Dan maak ik het alvast klaar en zet ik het in de oven, spring ik onder de douche en komt vervolgens een heerlijke taartachtige geur me tegemoet. Beter wordt de ochtend niet, hoor.
Overigens is dit recept ook verrassend snel te maken. Je moet een klein beetje geduld hebben omdat de oven 25 minuten zijn werk moet doen. Maar het kokkerellen zelf houdt niet veel meer in dan in 5 minuten de ingrediënten bij elkaar zoeken en door elkaar husselen. Dat maakt het toch een perfect ontbijtje voor een luie ontbijtmaker als ik!
Gebakken havermout uit de oven – mijn succesnummer
Er zijn een paar redenen waarom ik dit ontbijtje zo lekker vind. Het is méga-vullend en je kunt het heel goed vegan maken. Verder zit er lekker veel fruit (1,5 stuk) in verstopt en het recept smaakt superlekker en zoet. Vaak mis ik bij gebakken havermout de zoete smaak, maar wil ik ook weer niet een heleboel honing of suiker in mijn ontbijt gooien. Kersen zijn daarvoor ideaal. Ze geven de havermout een zoete smaak zonder dat het mierzoet wordt.
De ingrediënten (voor 1 persoon)
Voor deze gebakken havermout heb je geen shitload aan ingrediënten nodig. Daar word ik zelf altijd wel blij van. En de meeste ingrediënten heb je misschien wel standaard in huis. Hier komen ze:
- 40 gram havermout
- 100 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 1 banaan
- 7-10 (diepvries)kersen
- 1 eetlepel pindakaas
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel honing
- (Eventueel wat (soja)kwark voor erbij)
Tip van mij: een te grote ovenschaal hoeft geen probleem te zijn. De mijne is ook net wat te groot voor een eenpersoons portie gebakken havermout. Op internet las ik dat je gewoon een prop bakpapier in de ovenschaal kunt friemelen om het gedeelte op te vullen dat je niet gebruikt. Dat werkte bij mij perfect. De randjes zijn iets minder netjes afgewerkt, maar verder ging de havermout niet uitlopen.
Hoe maak je de gebakken havermout met banaan?
Deze gebakken havermout met banaan maken is gelukkig geen hogere wiskunde. Wachten totdat de havermout uit de oven komt terwijl je de heerlijke geur alvast ruikt, is misschien nog wel de zwaarste taak van de hele bereiding.
Zo maak je dit havermoutrecept met banaan:
Gebakken havermout met banaan, kersen & kwark
Ingrediënten
- 40 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 100 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
- 1 banaan
- 7-10 diepvrieskersen
- 1 el pindakaas
- 1 tl kaneel
- 1 tl agavesiroop of een ander zoetmiddel
- Sojakwark of kokosyoghurt (optioneel voor erbij)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de havermout met de (plantaardige) melk in een kom en roer goed door met een lepel.
- Voeg de kersen, agavesiroop en pindakaas aan het mengsel toe. Roer nog kort door, zodat alles goed met elkaar gemengd is.
- Verdeel het mengsel vervolgens over de ovenschaal.
- Snijd de banaan in plakjes en leg die op het havermoutmengsel.
- Strooi wat kaneel over de banaan en spuit er een klein beetje agavesiroop overheen.
- Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en wacht 25 minuten totdat de bananen lichtbruin kleuren en de havermout aan de bovenkant lekker krokant is. De binnenkant zal nog een beetje zacht zijn. Dat hoort zo en maakt het recept juist zo lekker.
- Serveer de havermout eventueel met een beetje sojakwark. Zelf eet ik de havermout stiekem gewoon uit mijn ovenschaal met een vrolijk taartvorkje (om het idee dat ik een taartje aan het eten ben compleet te maken), maar je kunt de havermout natuurlijk ook netjes op een bord serveren.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de havermout met de (plantaardige) melk in een kom en roer goed door met een lepel.
- Voeg de kersen, honing en pindakaas aan het mengsel toe. Roer nog kort door, zodat alles goed met elkaar gemengd is.
- Verdeel het mengsel vervolgens over de ovenschaal.
- Snijd de banaan in plakjes en leg die op het havermoutmengsel.
- Strooi wat kaneel over de banaan en spuit er een klein beetje honing overheen (of smeer het met een lepel als je geen spuitfles hebt).
- Schuif de ovenschaal, zodat je oven is voorverwarmd, in de oven en wacht 25 minuten totdat de bananen lichtbruin kleuren en de havermout aan de bovenkant lekker krokant is. De binnenkant zal nog een beetje zacht zijn. Dat hoort zo en maakt het recept juist zo lekker.
- Serveer de havermout eventueel met een beetje kwark. Zelf eet ik de havermout stiekem gewoon uit mijn ovenschaal met een vrolijk taartvorkje (om het idee dat ik een taartje aan het eten ben compleet te maken), maar je kunt de havermout natuurlijk ook netjes op een bord serveren.
Andere serveersuggesties
Wees gewaarschuwd: superluchtig is het ontbijtje niet. Maar dat vind ik zelf juist fijn. Ik ben niet het type ontbijter dat met een halve cracker de hele ochtend doorkomt. Je kunt overigens ook prima de pindakaas weglaten (ik ben gewoon een pindakaasfanaat die dat smeersel overal over- en doorheen gooit) of de kersen vervangen door mango of appel.
Goh, bij het schrijven van dit artikel bedenk ik me dat ik morgen misschien ook maar op een doodgewone doordeweekse dag dit ontbijtje ga maken. Overigens vind ik deze appelhavermout met de smaak van appeltaart ook altijd een feestje als ontbijt. De dag beginnen met gezonde taart, wie wil dat nu niet? Ikke wel!
Wat is jouw favoriete havermoutrecept?
Oeh, wat een lekker en vooral ook leuk idee. Ik denk dat ik de pindakaas er uit zal laten. Ik vind het ook wel echt belangrijk om goed te ontbijten en daar ook lekker de tijd voor te nemen, anders ben ik niet te genieten;-)
Ah tof dat je het recept deelt. ik was hier als havermoutliefhebber al enorm benieuwd naar. ik ga het dit weekend sowieso maken! Heerlijk en nu al veel zin in! <3
Wat een heerlijk ontbijtje! Ik krijg meteen weer trek 🙂
Dat ziet er ongelooflijk lekker uit. Ik ga je recept zeker eens uitproberen. Ik verheug me al op de heerlijke geur die mijn huis zal vullen ;-). Ik hou ervan om vaak af te wisselen met mijn ontbijtjes, soms hartig met een eitje, soms zoet met havermout en fruit of chiapudding met kokosmelk en zelfgemaakte granola.
Wat heerlijk! De foto’s zijn erg mooi! Ik heb er veel zin in om het eens te maken. Met walnoten erbij lijkt het me ook lekker!
Top dit! Ik ga ‘m zeker onthouden en eens proberen. Ik haakte bijna af bij de pindakaas (want dat lust ik niet), maar het kan dus prima zonder. Opgelost:).
Ziet er heel lekker uit, maar ik vrees echt dat ik niet zoveel geduld heb in de ochtend haha
Dit ziet er echt heerlijk uit, ik ben dol op havermout dus dit ga ik zeker eens proberen! 😀