gebakken havermout met peer 6

Gebakken havermout met peer en chocola (vegan!)

 • 19 maart 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Dat havermout heel regelmatig op mijn ontbijtmenu staat, is je vast niet ontgaan. Ik had altijd chocolade-havermout als favoriet. Maar ik moet zeggen: sinds ik deze havermout met peren heb ontdekt, maak ik dit bijna elk weekend tijdens het perenseizoen. Peren + kaneel + havermout + chocolade is een onwijs lekkere combinatie, zo blijkt. Omdat je deze havermout met peer in de oven bereidt, is het ook nog een heerlijk warm ontbijt en worden de stukjes peer extra smeuïg. Dus: heb je nog wat rijpe peren in je fruitschaal liggen of zijn de peren toevallig in de aanbieding? Dit is de perfecte manier om er iets lekkers mee te maken!

Havermout met peer: weer eens iets anders dan anders

Appels en havermout is een bekende combinatie. Zowel warme havermoutpap met appel als havermout met appel uit de oven is wat mij betreft altijd goed. Als het buiten guur weer is, smaken die twee nóg lekkerder. Maar door mijn voorliefde voor warme appel was ik de peer helemaal vergeten. Dat terwijl we in mijn jeugd bij mijn ouders thuis een perenboom hadden staan. Als het een goed jaar was, bracht die nogal veel peren voort en aten we dus werkelijk alles met peer. Gek dat ik de peren na mijn jeugd helemaal uit het oog verloren was! Totdat ik er laatst een paar zag liggen in de supermarkt en ik opeens heel veel zin kreeg om daar wat lekkers mee te maken.

Wat bleek? Havermout met peer is een verrukkelijke combinatie. Ik vind het misschien wel nóg lekkerder dan havermout met appel, omdat peer wat zachter en smeuïger wordt. Met kaneel en ahornsiroop (of agavesiroop) erbij krijg je een soort gekarameliseerde-peer-effect. En dat smaakt góed! Warme havermout uit de pan met peer vind ik al een succescombinatie, maar uit de oven is perenhavermout wat mij betreft het allerlekkerst. De peer wordt dan supersmeuïg en smelt samen met de chocola. Als je het uit de oven haalt, is het net een warm toetje.

gebakken havermout met peer 5

Smeuïge havermout maken met havermeel

Meestal maak ik gebakken havermout met gewone havervlokken. Maar bij deze havermout met peer gooi ik het over een andere boeg en kies ik voor havermeel. Dat is ook gewoon havermout, maar dan fijngemalen. Door havermeel te gebruiken, wordt je gebakken havermout nog veel smeuïger en zachter. Je hebt geen krokante vlokken, maar meer een soufflé-achtig ontbijt. De buitenkant is knapperig, maar van binnen is het ontbijt heerlijk zacht. Zeker een aanrader om eens te proberen als je niet zo te spreken bent over “taaie” havermoutvlokken. Geblend is de textuur totaal anders!

Je kunt havermeel kant-en-klaar kopen in de winkel of kunt het eenvoudig zelf maken door havermout in een goede blender of keukenmachine fijn te malen.

Wil je het recept glutenvrij maken? Koop dan glutenvrij havermeel (bijvoorbeeld van het merk Lieke is vrij) of haal glutenvrije havermout (gewoon van het supermarkt-huismerk) in huis en vermaal dat in de blender.

Chocola maakt alles lekkerder (dit ontbijt ook!)

Tja, wat wordt er nu níet lekkerder van wat stukjes chocola? Dit ontbijt in elk geval wel! Ik eet zelf ook graag deze chocolade-havermout met perenmoes in plaats van banaan. De havermout smaakt dan intens naar chocola met een vleugje peer. Voor deze havermout met peer pak ik het iets subtieler aan. Ik roer wat stukjes pure chocola door het ontbijt, waardoor je warme peer proeft met een vleugje chocola erdoorheen. Zalig!

Voor de mooi (en omdat méér chocola altijd beter is) strooi ik ook nog wat pure chocola over het ontbijt heen. Daar wordt het al helemaal een ontbijtfeest in een bakje van, toch?!

gebakken havermout met peer 2

Recept voor gebakken havermout met peer

Als je houdt van peer én van chocola, dan kun je met deze gebakken havermout de plank onmogelijk misslaan. Voor wie niet van havermoutpap of saaie havervlokken houdt, is dit misschien wél een heerlijke manier om havermout een tweede kans te geven. Het lijkt meer op een smeuïg toetje dan op een fruitontbijt.

Zin in gekregen? Je maakt dit recept voor gebakken havermout met peer als volgt:

gebakken havermout met peer 5

Gebakken havermout met peer en chocola

Romy
Peer en chocola is een hemelse combinatie. Met dit smeuïge ontbijt kun je daar als goede start van je dag van genieten. Deze havermout met peer bak je lekker warm in de oven en smaakt heerlijk zoet door de stukjes pure chocola. Een glutenvrij en vegan ontbijt om van te genieten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 min
Wachttijd 30 min
Totale tijd 35 min
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • Klein ovenschaaltje (ik gebruik een soufflévorm van ongeveer 10 cm. doorsnee)
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 45 gram (glutenvrij) havermeel (kant-en-klaar te koop of zelf te maken door havermout fijn te malen!)
 • 125 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk, maar soja-, haver- of rijstmelk kan ook)
 • 1 peer (ik gebruik Conference-peer)
 • 15 gram walnoten
 • 1 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 15 gram pure chocola (in stukjes of druppels)
 • Snufje zout
 • Amandelschaafsel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Snijd de peer in vieren en verwijder het klokhuis. Schil drie van de vier partjes en snijd in kleine stukjes. Houd het andere stukje peer apart.
 • Doe de gesneden stukjes peer samen met de plantaardige melk, havermeel, kaneel en ahornsiroop (of agavesiroop) in een kommetje en roer door.
 • Roer daarna 10 gram chocola door het mengsel. (Ik gebruik chocoladedruppels, maar je kunt ook een stukje van een reep fijn hakken.) Snijd de walnoten in stukjes en meng ook die met de perenhavermout.
 • Voeg ten slotte een halve theelepel bakpoeder en een snufje zout toe en roer nog een keer door. Schenk alles in een eenpersoons ovenschaaltje. Snijd het vierde perenpartje in repen en leg op het mengsel. Bestrooi verder met amandelschaafsel.
 • Schuif de ovenvorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Zodra het amandelschaafsel lichtbruin kleurt, is de havermout klaar.
 • Bestrooi met de overgebleven stukjes chocola en eventueel met wat walnoten. Genieten maar!

Notities

Omdat je havermeel gebruikt, is deze havermout extra smeuïg. Het klopt dus dat het mengsel ongebakken erg vochtig lijkt. Maar geen zorgen: dit komt in de oven helemaal goed. Je krijgt er straks een lekker smeuïge havermout met peer en chocola voor terug.
Trefwoord Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Peer, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gebakken havermout met peer 7

Meer met peer?

Gek eigenlijk dat ik peer pas net heb ontdekt als heerlijk ontbijtingrediënt. Nu ik er eenmaal van heb geproefd, weet ik zeker dat er veel vaker gebakken of gekarameliseerde peer in mijn ontbijtkom terechtkomt. Met havermout, met kwark, met chiapudding of in andere combinaties. Ik kan niet wachten! Er volgen dus vast nog meer peerrecepten op mijn blog.

Maar als je te spreken bent over deze havermout met peer, dan vind je deze havermoutcombinaties vast ook smakelijk:

Ben jij een perenliefhebber of heb je deze fruitsoort ook nog niet zo ontdekt?

gebakken havermout met peer
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Belangst & telefoonkriebels | Mijn ervaring + 10 tips

11 november 2020|Carrière en ondernemen, Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Met trillende vingers tikte ik het telefoonnummer in. Ik haalde diep adem, controleerde het telefoonnummer nog een keer en bracht de telefoon vervolgens naar mijn oor. "Oh alsjeblieft, laat de ander niet opnemen." Dat is zo ongeveer hoe het er tot mijn 25e bij telefoongesprekken aan toeging. Ik was liever aan het appen, mailen of sms'en dan dat ik de telefoon pakte. Ik kon er niet omheen: belangst. Gelukkig pak ik de telefoon tegenwoordig met alleen nog wat gezonde spanning. Dit is mijn verhaal over telefoonkriebels, stemzenuwen en de tips die mij hebben geholpen.

Challenge | Elke dag een foto waar ik blij van word

22 juli 2017|Positiviteit|

De afgelopen 30 dagen ging ik een vrolijke challenge aan. Ik maakte namelijk 30 dagen lang elke dag een foto van iets waar ik blij van werd. Dat bleek soms nog best een uitdaging (ha, vandaar het woord 'challenge' natuurlijk!). Maar het is gelukt! De challenge hielp me daadwerkelijk om iets vaker stil te staan bij dingen die mij blij maken. En dat konden soms echt de kleinste dingen zijn! Een overzicht met 30 foto's leek me wel wat lang, maar ik laat vandaag 12 foto's zien die ik de afgelopen 30 dagen maakte.  

Over lief zijn voor een ander (en waarom dat zó mooi is!)

1 maart 2019|Persoonlijke groei|

Ha, ik ben vast niet de enige die het vandaag over lief zijn voor een ander heeft. Het is namelijk officieel Complimentendag. Maar cliché of niet, ik grijp deze gelegenheid graag aan om juist over dit onderwerp een stukje te tikken. Zelf heb ik regelmatig te horen gekregen dat ik "té lief" zou zijn. Ik moest harder worden. Zakelijker. Feller. Maar waarom eigenlijk? Want hoe mooi zou het zijn als we vandaag - en eigenlijk gewoon in het algemeen - lief zijn voor elkaar? Of in ieder geval een poging daartoe doen.