gebakken havermout met peer 6

Gebakken havermout met peer en chocola (vegan!)

 • 19 maart 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Dat havermout heel regelmatig op mijn ontbijtmenu staat, is je vast niet ontgaan. Ik had altijd chocolade-havermout als favoriet. Maar ik moet zeggen: sinds ik deze havermout met peren heb ontdekt, maak ik dit bijna elk weekend tijdens het perenseizoen. Peren + kaneel + havermout + chocolade is een onwijs lekkere combinatie, zo blijkt. Omdat je deze havermout met peer in de oven bereidt, is het ook nog een heerlijk warm ontbijt en worden de stukjes peer extra smeuïg. Dus: heb je nog wat rijpe peren in je fruitschaal liggen of zijn de peren toevallig in de aanbieding? Dit is de perfecte manier om er iets lekkers mee te maken!

Havermout met peer: weer eens iets anders dan anders

Appels en havermout is een bekende combinatie. Zowel warme havermoutpap met appel als havermout met appel uit de oven is wat mij betreft altijd goed. Als het buiten guur weer is, smaken die twee nóg lekkerder. Maar door mijn voorliefde voor warme appel was ik de peer helemaal vergeten. Dat terwijl we in mijn jeugd bij mijn ouders thuis een perenboom hadden staan. Als het een goed jaar was, bracht die nogal veel peren voort en aten we dus werkelijk alles met peer. Gek dat ik de peren na mijn jeugd helemaal uit het oog verloren was! Totdat ik er laatst een paar zag liggen in de supermarkt en ik opeens heel veel zin kreeg om daar wat lekkers mee te maken.

Wat bleek? Havermout met peer is een verrukkelijke combinatie. Ik vind het misschien wel nóg lekkerder dan havermout met appel, omdat peer wat zachter en smeuïger wordt. Met kaneel en ahornsiroop (of agavesiroop) erbij krijg je een soort gekarameliseerde-peer-effect. En dat smaakt góed! Warme havermout uit de pan met peer vind ik al een succescombinatie, maar uit de oven is perenhavermout wat mij betreft het allerlekkerst. De peer wordt dan supersmeuïg en smelt samen met de chocola. Als je het uit de oven haalt, is het net een warm toetje.

gebakken havermout met peer 5

Smeuïge havermout maken met havermeel

Meestal maak ik gebakken havermout met gewone havervlokken. Maar bij deze havermout met peer gooi ik het over een andere boeg en kies ik voor havermeel. Dat is ook gewoon havermout, maar dan fijngemalen. Door havermeel te gebruiken, wordt je gebakken havermout nog veel smeuïger en zachter. Je hebt geen krokante vlokken, maar meer een soufflé-achtig ontbijt. De buitenkant is knapperig, maar van binnen is het ontbijt heerlijk zacht. Zeker een aanrader om eens te proberen als je niet zo te spreken bent over “taaie” havermoutvlokken. Geblend is de textuur totaal anders!

Je kunt havermeel kant-en-klaar kopen in de winkel of kunt het eenvoudig zelf maken door havermout in een goede blender of keukenmachine fijn te malen.

Wil je het recept glutenvrij maken? Koop dan glutenvrij havermeel (bijvoorbeeld van het merk Lieke is vrij) of haal glutenvrije havermout (gewoon van het supermarkt-huismerk) in huis en vermaal dat in de blender.

Chocola maakt alles lekkerder (dit ontbijt ook!)

Tja, wat wordt er nu níet lekkerder van wat stukjes chocola? Dit ontbijt in elk geval wel! Ik eet zelf ook graag deze chocolade-havermout met perenmoes in plaats van banaan. De havermout smaakt dan intens naar chocola met een vleugje peer. Voor deze havermout met peer pak ik het iets subtieler aan. Ik roer wat stukjes pure chocola door het ontbijt, waardoor je warme peer proeft met een vleugje chocola erdoorheen. Zalig!

Voor de mooi (en omdat méér chocola altijd beter is) strooi ik ook nog wat pure chocola over het ontbijt heen. Daar wordt het al helemaal een ontbijtfeest in een bakje van, toch?!

gebakken havermout met peer 2

Recept voor gebakken havermout met peer

Als je houdt van peer én van chocola, dan kun je met deze gebakken havermout de plank onmogelijk misslaan. Voor wie niet van havermoutpap of saaie havervlokken houdt, is dit misschien wél een heerlijke manier om havermout een tweede kans te geven. Het lijkt meer op een smeuïg toetje dan op een fruitontbijt.

Zin in gekregen? Je maakt dit recept voor gebakken havermout met peer als volgt:

gebakken havermout met peer 5

Gebakken havermout met peer en chocola

Romy
Peer en chocola is een hemelse combinatie. Met dit smeuïge ontbijt kun je daar als goede start van je dag van genieten. Deze havermout met peer bak je lekker warm in de oven en smaakt heerlijk zoet door de stukjes pure chocola. Een glutenvrij en vegan ontbijt om van te genieten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Nagerecht, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • Klein ovenschaaltje (ik gebruik een soufflévorm van ongeveer 10 cm. doorsnee)
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 45 gram (glutenvrij) havermeel (kant-en-klaar te koop of zelf te maken door havermout fijn te malen!)
 • 125 ml plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk, maar soja-, haver- of rijstmelk kan ook)
 • 1 peer (ik gebruik Conference-peer)
 • 15 gram walnoten
 • 1 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 15 gram pure chocola (in stukjes of druppels)
 • Snufje zout
 • Amandelschaafsel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Snijd de peer in vieren en verwijder het klokhuis. Schil drie van de vier partjes en snijd in kleine stukjes. Houd het andere stukje peer apart.
 • Doe de gesneden stukjes peer samen met de plantaardige melk, havermeel, kaneel en ahornsiroop (of agavesiroop) in een kommetje en roer door.
 • Roer daarna 10 gram chocola door het mengsel. (Ik gebruik chocoladedruppels, maar je kunt ook een stukje van een reep fijn hakken.) Snijd de walnoten in stukjes en meng ook die met de perenhavermout.
 • Voeg ten slotte een halve theelepel bakpoeder en een snufje zout toe en roer nog een keer door. Schenk alles in een eenpersoons ovenschaaltje. Snijd het vierde perenpartje in repen en leg op het mengsel. Bestrooi verder met amandelschaafsel.
 • Schuif de ovenvorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Zodra het amandelschaafsel lichtbruin kleurt, is de havermout klaar.
 • Bestrooi met de overgebleven stukjes chocola en eventueel met wat walnoten. Genieten maar!

Notities

Omdat je havermeel gebruikt, is deze havermout extra smeuïg. Het klopt dus dat het mengsel ongebakken erg vochtig lijkt. Maar geen zorgen: dit komt in de oven helemaal goed. Je krijgt er straks een lekker smeuïge havermout met peer en chocola voor terug.
Trefwoord Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Peer, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gebakken havermout met peer 7

Meer met peer?

Gek eigenlijk dat ik peer pas net heb ontdekt als heerlijk ontbijtingrediënt. Nu ik er eenmaal van heb geproefd, weet ik zeker dat er veel vaker gebakken of gekarameliseerde peer in mijn ontbijtkom terechtkomt. Met havermout, met kwark, met chiapudding of in andere combinaties. Ik kan niet wachten! Er volgen dus vast nog meer peerrecepten op mijn blog.

Maar als je te spreken bent over deze havermout met peer, dan vind je deze havermoutcombinaties vast ook smakelijk:

Ben jij een perenliefhebber of heb je deze fruitsoort ook nog niet zo ontdekt?

gebakken havermout met peer

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Favorieten der favorieten | Beste ontdekkingen van 2018

29 december 2018|Lifestyle|

Regelmatig deel ik op Vaker Vrolijk mijn persoonlijke favorieten. Allerlei producten, plekken en andere dingen die mij in positieve zin hebben verrast in 2018. Een paar van die favorieten verdienen wat mij betreft een extra plekje in de spotlights. Daarom laat ik je in dit artikel graag mijn favorieten der favorieten zien. Wat was bijvoorbeeld mijn favoriete serie van dit jaar? Met welke tweedehands vondst ben ik het meest blij? En welke hotspot was in 2018 favoriet bij mij?

Inspiratie | Trots zijn op jezelf (juist op KLEINE dingen!)

15 juli 2018|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Groot, groter, grootst. Dat motto lijkt vaak te gelden als het gaat om waar je trots op bent. Wat zou jij bijvoorbeeld als eerste noemen als iemand vraagt naar jouw grootste trots? Zelf zou ik ongetwijfeld gaan voor mijn masterdiploma, mijn rijbewijs en mijn nieuwe baan. En dat terwijl kleine prestaties die geen enorme mijlpaal zijn soms net zo goed trotsmakers kunnen zijn. Juist kleine overwinningen op jezelf of kleine stapjes in de goede richting zijn ook een schouderklopje waard. Dus waar ben jij trots op vandaag? Met dit artikel wil ik jou inspireren om op die vraag een antwoord te vinden.

Op zoek naar uitdaging? 5x jezelf uitdagen!

13 juni 2017|Persoonlijke groei|

“Ik ben altijd op zoek naar uitdagingen.” Misschien klinkt het als een cliché uit vacatures en sollicitatiebrieven. Maar toch ervaar ik het echt zo. Ik zou me al snel vervelen als ik geen uitdaging zou hebben. Nee, daarmee bedoel ik niet dat je met je hoogtevrees besluit te bungeejumpen of met een talenknobbel aan de studie ruimtevaarttechniek begint. Nee, jezelf uitdagen kan al op een kleinere en minder extreme manier. Maar jezelf uitdagen, hoe doe je dat dan? In dit artikel geef ik je 5 tips voor als je op zoek bent naar wat uitdaging.