Als er één gerecht is dat ik elke dag wel zou kunnen eten, dan is het curry. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het minimaal één keer per week eet. Ik experimenteer er graag op los met curry’s. Pittig of mild. Met zoete aardappel of met linzen. Met warm fruit of met alleen maar groenten. Van alle curry’s die ik heb geprobeerd, is gele curry een van mijn favorieten. Deze curry is heerlijk romig door de kokosmelk en smaakt tegelijkertijd lekker pittig. Maar zeker niet té. Met een lekker vega-kipspiesje erbij heb je binnen 35 minuten een heerlijk geurende curry klaarstaan om te serveren.
Gele curry met kokosmelk
Sinds ik de curry’s heb ontdekt, wil ik niet anders meer. Als je vegetarisch of vegan eet, is dit een ideaal gerecht om aan je eiwitten te komen. Met een flinke schep linzen of bonen erbij (zoals in deze linzen dahl) heb je een vullende en eiwitrijke maaltijd. Geen vega-hamburger voor nodig! Ook kun je kikkererwten door je curry mengen of een lekkere curry met vega-kipstukjes maken (zoals deze mango-curry). Een voedzame maaltijd waarbij je echt je hamburger niet mist!
Zelf houd ik het allermeest van gele curry met een flinke scheut kokosmelk. Ik ben dol op kokos (zelfs over mijn ontbijtjes strooi ik graag kokosrasp) en vind dat het elk gerecht nóg beter maakt. Ook blust de kokosmelk de kruiden een beetje, waardoor je curry niet té pittig wordt. Althans, tenzij je uitschiet met de chilipoeder natuurlijk. Deze curry is voor mij een perfecte balans van kruidig maar toch ook niet té.

Zelf currypasta maken of kant-en-klaar kopen?
Currypasta maken kun je prima zelf doen. Er staan allerlei recepten voor op internet. Maar heel eerlijk? Currypasta’s zijn een van de weinige producten waarvoor ik regelmatig met pakjes en zakjes uit de supermarkt terugkom. Die pasta’s smaken sowieso goed en je kunt de pasta dan zo uit een zakje knijpen. Lekker makkelijk!
Ik heb meerdere currypasta’s geprobeerd, maar gebruik het liefst die van Fair Trade. De gele currypasta is onze favoriet (en die is ook perfect voor gele curry natuurlijk). Maar de rode currypasta vinden we ook zeker goed smaken.
Van meerdere andere merken bestaan ook currypasta’s, maar die bevatten soms (sporen) van schaaldieren of garnalen. Daarom kies ik zelf liever voor mijn vertrouwde Fair Trade. Geen stukjes garnaal in de currypasta voor mij graag!

Snelle gele curry met rijst: binnen 35 minuten klaar
Voor deze gele curry gebruikte ik een mix van groenten en linzen, gemengd met kokosmelk en een scheut bouillon. Dat resulteerde in een goed gekruide curry waar je zeker je dagelijkse dosis groenten uit kunt halen. Qua groenten koos ik dit keer voor wortel, gele paprika en courgette. Daarnaast mochten tuinerwten niet in deze gele curry ontbreken. Die vind ik sowieso perfect in bijna elk rijstgerecht. Wij hebben standaard een zak in de diepvries liggen. Als je last-minute beseft dat je wat te weinig groenten in je roerbak hebt gegooid, zijn tuinerwten ideaal. Eén minuut meebakken en ze zijn al gaar! Dus die heerlijke peulvruchten mochten ook voor deze gele curry niet in de diepvries blijven liggen.
Hoe maak je de vega-kipspiesjes?
Je kunt in het barbecueseizoen kant-en-klare spiesjes kopen in de supermarkt. Maar het is veel makkelijker (en goedkoper) om ze zelf te maken. Koop gewoon een pak met vega-kipstukjes (de Sensational Pieces van Garden Gourmet vind ik het allerlekkerst, vooral die met Mexicaanse kruiden). Snijd de stukjes eventueel wat bij voor de mooi en bak ze een minuut of tien in een pan met wat bakboter. Rijg ze daarna aan een spiesje en serveer. Voilà!

Recept voor gele curry met linzen
Na het snijwerk en het korte roerbakken is het een kwestie van lekker laten pruttelen. Binnen no-time wordt je huis gevuld met heerlijke Indiase geuren. Gelukkig hoef je niet lang verlekkerd af te wachten. Al binnen 35 minuten kun je genieten van het smakelijke resultaat: een lekkere en snelle gele curry.
Oké, zo maak je ‘m:

Recept gele linzencurry met vega-kipspiesjes
Ingrediënten
- 150 gram basmatirijst
- 2 wortels
- 1 gele paprika
- 100 gram tuinerwten uit de diepvries
- ½ courgette
- 100 gram linzen uit zak of blik
- 100 ml kokosmelk
- ½ pakje currypasta (bijvoorbeeld de gele curry van Fair Trade)
- 250 ml bouillon (= ¼ bouillonblokje + 250 ml water)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerrie
- 1 tl peper
- ½ el olijfolie
- 150 gram vega-kipstukjes (bijvoorbeeld van Garden Gourmet of De Vegetarische Slager)
Optioneel:
- Handje cashewnoten
Instructies
- Snijd de paprika en courgette in kleine stukjes en de wortels in dunne plakjes.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst. Maak de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schenk de olijfolie in een koekenpan. Bak daarin als eerste een halve minuut de currypasta aan op hoog vuur.
- Fruit de knoflook aan in dezelfde pan, totdat deze wat glazig ziet.
- Voeg vervolgens de paprika en wortel aan de pan toe. Roerbak 2 minuten op middelhoog vuur. Doe daarna ook de courgette erbij. Roerbak nog zo’n 5 minuten. Strooi dan de kruiden over het groentemengsel.
- Schenk de kokosmelk en bouillon bij de pan. Laat nog zo’n 20 minuten pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig door.
- Bak in een andere pan de vega-kipstukjes (zoals de Sensational Pieces van Garden Gourmet of de vega-kipstuckjes van De Vegetarische Slager) om bij de gele curry te serveren.
- Voeg in de laatste 2 minuten de linzen en tuinerwten toe en laat die nog heel even meegaren.
- Schep de rijst en de curry in twee kommen. Rijg de kipstukjes aan spiesjes en serveer de rcurry met het spiesje en eventueel met wat cashewnoten. Enjoy!
Wat serveer je bij gele curry?
Zelf eet ik curry’s het liefst met rijst. In dit geval koos ik voor basmatirijst. Die is zo lekker plakkerig. Maar vaak eet ik ook gewoon zilvervliesrijst. Die is dan weer beter voor de darmen vanwege de volkoren vezels. Overigens kun je curry op nog veel meer manieren eten dan alleen met rijst. Probeer het ook eens met:
- naanbrood
- zoete aardappel
- krieltjes (yup, dat is oprecht lekker!)
- kikkererwten
- pappadums (een soort gefrituurde cracker)

Ook zo’n curryfan?
Kun jij net als ik nooit genoeg curry eten in een week? Ik heb nog meer curry-inspiratie op mijn blog staan dan alleen dit recept voor gele curry. Bekijk ook eens deze curry’s (of varianten daarop):
- Mijn favoriete linzen-dahl
- Zoete curry met banaan (aanrader!)
- Mango-curry met vega-kip
- Bloemkoolcurry met linzen
Hoe eet jij curry het liefst?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Wat zit er in mijn survivalkit voor de herfst?
De herfst is de periode van vallende blaadjes, cocoonen onder een dekentje en genieten van de regen die tegen de ramen tikt. Maar ook betekent de herfst dat de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de files weer opdoemen. Een paar dingen die voor mij helaas geen reden tot een vreugdedansje zijn. Toch zit ik in de herfst gelukkig niet mokkend op de bank. Met een goed survivalpakket is de herfst namelijk ook prima door te komen. Benieuwd welke items er in het ‘Help-Romy-de-herfst-door-pakket’ zitten? Ik laat je 7 producten zien waar ik niet zonder kan in de herfst.
Outfit | Ik draag (na 8 jaar!) een spijkerbroek!
In mijn outfitposts laat ik meestal mijn nieuwe vrolijke jurkjes zien of vertel ik enthousiast over een leuk rokje. Daar geniet ik ook echt van. En toch is deze outfitpost anders. Het is er een waarin ik ik iets deed wat ik al jarenlang (8 jaar om precies te zijn!) niet heb gedaan. Ik liet namelijk mijn jurkjes eens in de kast hangen en trok een spijkerbroek aan. En – hoe gek dat ook mag klinken! – dat vond ik door mijn onzekerheid over mijn lichaam nogal eng. Maar I did it en ik laat je in dit artikel als bewijs (en om mezelf nóg meer uit te dagen) de outfitfoto’s zien.
Koningsdag | Mijn aankopen op de vrijmarkt (2019)
Traditiegetrouw ga ik elk jaar op Koningsdag al vroeg mijn [...]
Ik ben benieuwd wat jij vindt…