recept gele curry 2

Recept gele curry met linzen en vega-kipspiesjes

 • 19 oktober 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Als er één gerecht is dat ik elke dag wel zou kunnen eten, dan is het curry. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het minimaal één keer per week eet. Ik experimenteer er graag op los met curry’s. Pittig of mild. Met zoete aardappel of met linzen. Met warm fruit of met alleen maar groenten. Van alle curry’s die ik heb geprobeerd, is gele curry een van mijn favorieten. Deze curry is heerlijk romig door de kokosmelk en smaakt tegelijkertijd lekker pittig. Maar zeker niet té. Met een lekker vega-kipspiesje erbij heb je binnen 35 minuten een heerlijk geurende curry klaarstaan om te serveren. 

Gele curry met kokosmelk

Sinds ik de curry’s heb ontdekt, wil ik niet anders meer. Als je vegetarisch of vegan eet, is dit een ideaal gerecht om aan je eiwitten te komen. Met een flinke schep linzen of bonen erbij (zoals in deze linzen dahl) heb je een vullende en eiwitrijke maaltijd. Geen vega-hamburger voor nodig! Ook kun je kikkererwten door je curry mengen of een lekkere curry met vega-kipstukjes maken (zoals deze mango-curry). Een voedzame maaltijd waarbij je echt je hamburger niet mist!

Zelf houd ik het allermeest van gele curry met een flinke scheut kokosmelk. Ik ben dol op kokos (zelfs over mijn ontbijtjes strooi ik graag kokosrasp) en vind dat het elk gerecht nóg beter maakt. Ook blust de kokosmelk de kruiden een beetje, waardoor je curry niet té pittig wordt. Althans, tenzij je uitschiet met de chilipoeder natuurlijk. Deze curry is voor mij een perfecte balans van kruidig maar toch ook niet té. 

recept gele curry 2

Zelf currypasta maken of kant-en-klaar kopen? 

Currypasta maken kun je prima zelf doen. Er staan allerlei recepten voor op internet. Maar heel eerlijk? Currypasta’s zijn een van de weinige producten waarvoor ik regelmatig met pakjes en zakjes uit de supermarkt terugkom. Die pasta’s smaken sowieso goed en je kunt de pasta dan zo uit een zakje knijpen. Lekker makkelijk!

Ik heb meerdere currypasta’s geprobeerd, maar gebruik het liefst die van Fair Trade. De gele currypasta is onze favoriet (en die is ook perfect voor gele curry natuurlijk). Maar de rode currypasta vinden we ook zeker goed smaken. 

Van meerdere andere merken bestaan ook currypasta’s, maar die bevatten soms (sporen) van schaaldieren of garnalen. Daarom kies ik zelf liever voor mijn vertrouwde Fair Trade. Geen stukjes garnaal in de currypasta voor mij graag!

recept gele curry 8

Snelle gele curry met rijst: binnen 35 minuten klaar

Voor deze gele curry gebruikte ik een mix van groenten en linzen, gemengd met kokosmelk en een scheut bouillon. Dat resulteerde in een goed gekruide curry waar je zeker je dagelijkse dosis groenten uit kunt halen. Qua groenten koos ik dit keer voor wortel, gele paprika en courgette. Daarnaast mochten tuinerwten niet in deze gele curry ontbreken. Die vind ik sowieso perfect in bijna elk rijstgerecht. Wij hebben standaard een zak in de diepvries liggen. Als je last-minute beseft dat je wat te weinig groenten in je roerbak hebt gegooid, zijn tuinerwten ideaal. Eén minuut meebakken en ze zijn al gaar! Dus die heerlijke peulvruchten mochten ook voor deze gele curry niet in de diepvries blijven liggen.

Hoe maak je de vega-kipspiesjes?

Je kunt in het barbecueseizoen kant-en-klare spiesjes kopen in de supermarkt. Maar het is veel makkelijker (en goedkoper) om ze zelf te maken. Koop gewoon een pak met vega-kipstukjes (de Sensational Pieces van Garden Gourmet vind ik het allerlekkerst, vooral die met Mexicaanse kruiden). Snijd de stukjes eventueel wat bij voor de mooi en bak ze een minuut of tien in een pan met wat bakboter. Rijg ze daarna aan een spiesje en serveer. Voilà!

recept gele curry 5

Recept voor gele curry met linzen

Na het snijwerk en het korte roerbakken is het een kwestie van lekker laten pruttelen. Binnen no-time wordt je huis gevuld met heerlijke Indiase geuren. Gelukkig hoef je niet lang verlekkerd af te wachten. Al binnen 35 minuten kun je genieten van het smakelijke resultaat: een lekkere en snelle gele curry. 

Oké, zo maak je ‘m:

recept gele curry 3

Recept gele linzencurry met vega-kipspiesjes

Romy
Als je een lekkere en verwarmende maaltijd zoekt, probeer dan zeker deze gele linzencurry. Een supersimpele curry boordevol groenten én met een lekker knapperig vega-kipspiesje voor erbij!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram basmatirijst
 • 2 wortels
 • 1 gele paprika
 • 100 gram tuinerwten uit de diepvries
 • ½ courgette
 • 100 gram linzen uit zak of blik
 • 100 ml kokosmelk
 • ½ pakje currypasta (bijvoorbeeld de gele curry van Fair Trade)
 • 250 ml bouillon (= ¼ bouillonblokje + 250 ml water)
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl kerrie
 • 1 tl peper
 • ½ el olijfolie
 • 150 gram vega-kipstukjes (bijvoorbeeld van Garden Gourmet of De Vegetarische Slager)

Optioneel:

 • Handje cashewnoten

Instructies
 

 • Snijd de paprika en courgette in kleine stukjes en de wortels in dunne plakjes.
 • Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst. Maak de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Schenk de olijfolie in een koekenpan. Bak daarin als eerste een halve minuut de currypasta aan op hoog vuur.
 • Fruit de knoflook aan in dezelfde pan, totdat deze wat glazig ziet.
 • Voeg vervolgens de paprika en wortel aan de pan toe. Roerbak 2 minuten op middelhoog vuur. Doe daarna ook de courgette erbij. Roerbak nog zo’n 5 minuten. Strooi dan de kruiden over het groentemengsel.
 • Schenk de kokosmelk en bouillon bij de pan. Laat nog zo’n 20 minuten pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig door.
 • Bak in een andere pan de vega-kipstukjes (zoals de Sensational Pieces van Garden Gourmet of de vega-kipstuckjes van De Vegetarische Slager) om bij de gele curry te serveren.
 • Voeg in de laatste 2 minuten de linzen en tuinerwten toe en laat die nog heel even meegaren.
 • Schep de rijst en de curry in twee kommen. Rijg de kipstukjes aan spiesjes en serveer de rcurry met het spiesje en eventueel met wat cashewnoten. Enjoy!
Trefwoord curry, linzen, rijst, vegan

Wat serveer je bij gele curry? 

Zelf eet ik curry’s het liefst met rijst. In dit geval koos ik voor basmatirijst. Die is zo lekker plakkerig. Maar vaak eet ik ook gewoon zilvervliesrijst. Die is dan weer beter voor de darmen vanwege de volkoren vezels. Overigens kun je curry op nog veel meer manieren eten dan alleen met rijst. Probeer het ook eens met:

 • naanbrood
 • zoete aardappel 
 • krieltjes (yup, dat is oprecht lekker!) 
 • kikkererwten
 • pappadums (een soort gefrituurde cracker)
recept gele curry 3

Ook zo’n curryfan? 

Kun jij net als ik nooit genoeg curry eten in een week? Ik heb nog meer curry-inspiratie op mijn blog staan dan alleen dit recept voor gele curry. Bekijk ook eens deze curry’s (of varianten daarop):

Hoe eet jij curry het liefst? 

vegan curry
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Rating recept
Recente blogs

Kringloopvondsten #7 & IJ-hallen | Winterlaarzen, spijkerjas & Blond Amsterdam

31 oktober 2018|Lifestyle|

Yes, het is weer tijd voor mijn favoriete rubriek: kringloopkoopjes! Ik heb een heleboel leuke aankopen van de kringloopwinkel én van de IJ-hallen te laten zien. Ik heb onder andere een nieuw pareltje van Blond Amsterdam, een paar warme sjaals en een stukje vlinderkunst voor aan de muur gescoord. Ook nam ik met een grote glimlach op  mijn gezicht mijn allerfijnste winterlaarzen ooit van de IJ-hallen mee naar huis. Scrol snel verder voor mijn aanwinsten.

'Life doesn't have to be fabulous to be good'

18 augustus 2017|Persoonlijk|

Ik heb het er al vaker over gehad: op Instagram, blogs en YouTube krijg je regelmatig perfecte leventjes voorgeschoteld. Mooie reizen, eeuwige positiviteit, een perfect interieur en outfits om door een ringetje te halen. Heel leuk om te zien, maar mijn eigen leven is niet altijd zo ‘fabulous’. Daarom leek het me leuk om eens een tegengeluid te laten horen. Door eens een stukje van mijn leven als nuchtere Hollandse te beschrijven dat misschien niet altijd ‘fabulous’ is, maar wel hartstikke leuk. Dat bracht me op het idee om een nieuwe rubriek in het leven te roepen. En daar vertel ik je vandaag graag meer over.

Minder gas verbruiken? Deze 34 tips kun je vandaag al toepassen!

9 mei 2022|Groen doen|

Oh nee, de gasrekening! In deze tijd is het voor veel mensen flink schrikken wat voor bedrag er op die rekening staat. Maar of het nu een godsvermogen kost of dat gas gratis is, feit blijft: ook voor het milieu is het beter om minder gas te verbruiken. Vooral voor het milieu zelfs. De afgelopen twee jaar ben ik me er meer in gaan verdiepen wat ik daarvoor kan doen. Los van ons fantastische “cadeautje” van de VvE (HR++ glas, aanrader!), zijn we ook zelf gaan kijken naar manieren om gas te besparen in huis. Deze 34 simpele tips deel ik graag met je. Ze zijn zo simpel dat je ze zelfs vandaag al kunt toepassen. 

Ga naar de bovenkant