Zoete aardappel vind ik zelf een stuk lekkerder dan gewone piepers. Gepoft zijn ze nóg lekkerder en zachter. Daarom besloot ik in ons vakantiehuisje (met Blond Amsterdam-servies, woohoo!) gepofte zoete aardappel op tafel te zetten. Inclusief een vulling van heel veel groenten, geitenkaas en cashewnoten. Mijn eerste poging tot zoete aardappel poffen, maar die pakte verrassend lekker uit. Lees verder voor het recept.
Zoete aardappel poffen
Het leek me altijd een ingewikkeld klusje, zoete aardappel poffen. Ik had het idee dat je daar iets speciaals voor moest doen waar mijn niet-zo-culi-genen vast niet toe in staat waren. Maar dat viel me alles mee. Het komt er eigenlijk op neer dat je de zoete aardappel in aluminium folie wikkelt, deze héél lang (ongeveer een uur) in de oven heet laat worden en ‘m dan tot de nok toe vult met lekkere dingen. Zo gepiep(er)t! Een ideaal recept voor als je wat bijzonderders wilt eten dan een gewone aardappel-groenten-vega-maaltijd, maar toch niet te lang boven een pruttelende pan wilt staan.
Voor de vulling van zo’n zoete aardappel kun je van alles gebruiken. Ik koos voor kikkererwten, een aantal soorten groenten en daarnaast geitenkaas en cashewnoten. Door de kikkererwten krijgt de maaltijd wat meer bite; de cashewnoten zijn goed voor je eiwitten en gezonde vetten. En de kaas – tja – die maakt elk gerecht een beetje lekkerder. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor iets meer nootjes, pijnboompitten of andere lekkere dingen die je in huis hebt. Ik zou zeggen: leef je vooral uit.

Ingrediënten voor gepofte zoete aardappel
Voor een portie voor twee personen (en dus twee gepofte zoete aardappels) heb je het volgende nodig:
- 2 (oranje) zoete aardappels van een niet al te bescheiden formaat
- 150 gram kikkererwten (uit blik, maar vers mag ook)
- 3/4 courgette
- 2 rode/gele/oranje paprika’s
- 1/2 rode ui
- 2 tomaten (of 10 cherrytomaatjes)
- 100 gram geitenkaas
- Grote hand cashewnoten
- 2 el kerriepoeder
- 1 el kurkuma
- 1 snufje cayennepoeder
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie
- Aluminiumfolie
- Optioneel: komkommer voor de garnering
En, hoe maak je de gepofte zoete aardappel?
Het poffen van de zoete aardappels doe je als volgt:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd eventuele lelijke/rotte plekjes van de schil van de zoete aardappels.
- Wikkel de zoete aardappels in aluminiumfolie en prik er met een vork een aantal gaatjes in.
- Schuif de zoete aardappels, zodra de oven is voorverwarmd, in de oven. Laat ze daarin zo’n 50-60 minuten garen.
- Prik regelmatig in de zoete aardappels in de oven om te checken of ze al gaar zijn. Zodra je vork eenvoudig in de zoete aardappel glijdt, is hij volledig gaar.
- Snijd een grote driehoek uit de zoete aardappels, zodat je daar de vulling in kan stoppen. Let op: direct uit de oven zijn de gepofte zoete aardappels nog gloeiend heet. Pas op je vingers dus.
Terwijl de aardappels nog een minuut of twintig in de oven mogen garen, kun je alvast met de groentevulling aan de slag gaan. Het maken van de vulling voor de gepofte zoete aardappel is heel eenvoudig:
- Snijd de ui in ringen, de paprika’s en courgette in blokjes en de tomaten in kleine stukjes.
- Fruit de ui met een scheut olijfolie aan in een roerbak- of wokpan in zo’n 2-3 minuten.
- Voeg daarna de paprika’s toe en strooi de kurkuma, kerriepoeder en cayennepoeder erbij. Roerbak een minuut of vijf op hoog vuur.
- Doe daarna ook de courgette in de pan, en twee minuten later ook de tomaten, kikkererwten en knoflook. Roerbak nog een minuut of zeven/acht totdat de courgette glazig is geworden en de overige groenten ook goed gaar zijn.
- Schep de groenten uit de pan en stop deze in de zoete aardappels uit vulling. Wat niet in de zoete aardappels past, kun je er natuurlijk los bij serveren.
- Strooi bovenop het groentemengsel ook nog wat geitenkaas en cashewnoten als topping en smaakmaker.
- Serveer de gepofte zoete aardappel met plakjes komkommer of tomaatjes.
Let op: de weggesneden stukken zoete aardappel hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Die kun je prima door het groentemengsel gooien (in kleine stukjes) of er los bij eten.


Aardappel maar dan anders
Een AVG’tje dat net even anders is – dat zijn deze gepofte zoete aardappels. Ik vind het eigenlijk een ideaal gerecht. Simpel, lekker en het ziet er best feestelijk uit. Je kunt natuurlijk ook oneindig variëren met de vulling in de zoete aardappels. Een romige vulling met pesto kan bijvoorbeeld ook prima of kies voor rijst of iets met linzen. Zo heb je een feestelijk maal op tafel staan dat ook nog heel gezond is.
Trouwens nog een tip van mij: koop je zoete aardappels liever niet té groot. Niet alleen omdat het dan een wel heel flinke hap is, maar ook omdat de aardappel er dan lang over doet om gaar te worden. Je kunt beter wat vulling naast de zoete aardappels serveren dan dat je je aardappels zó groot koopt dat alle vulling erin past.
Zoek je nog een ander lekker zoete-aardappel-recept dan deze gepofte zoete aardappel? Probeer ook deze ratatouille eens: een van mijn lievelingsrecepten die ik bijna wekelijks eet.
Heb jij nog tips voor een lekker recept met zoete aardappel?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
13x waar ik de laatste tijd 'nee' tegen heb gezegd
Het zijn misschien de drie meest krachtige letters die je over je lippen kunt krijgen: 'nee'. Het liefst zo stellig mogelijk. Hoewel 'nee' nooit mijn stopwoord zal worden, spreek ik het wel al veel vaker vol overtuiging uit dan toen ik nog een pleasende ja-knikker was. Tegen gekke verzoekjes, opdringerige bellers of vervelende straatverkopers die "wel even meelopen". En ook tegen deze 13 dingen!
Orzo met champignons, zongedroogde tomaten en roomsaus (vegan!)
Ken jij orzo al? Dit is pasta in de vorm van grote rijstkorrels. Het smaakt gewoon naar pasta, maar ziet er wat risotto-achtig uit. Laatst nam ik voor het eerst een pak mee uit de supermarkt. Sindsdien heeft deze pastasoort mijn hart veroverd. Ik eet het vooral graag in deze combinatie: orzo met champignons, shiitake en zongedroogde tomaten. De paddenstoelen glaceer ik met balsamicocrème en ahornsiroop, waardoor het gerecht supersmaakvol is. Schenk er flink wat (soja)room bij en je krijgt ook nog een smeuïg tintje. Echt een gerecht om eens te proberen als je fan bent van alles wat maar naar room en paddenstoelen smaakt!
Dingen achter je laten?! | 5x omgaan met het verleden
Dingen achter je laten?! Het klinkt misschien heel eenvoudig om het verleden achter je te laten, maar in de praktijk is dat niet altijd zo simpel. Over een afwijzing voor een sollicitatie kom je wel weer heen zodra je wél een leuke baan hebt gevonden. Maar je hele verleden vergeten en opnieuw beginnen? Zelf geloof ik daar niet zo in. Het verleden is bagage die je meesjouwt, zowel de mooie dingen als de dingen die je het liefst in een ravijn zou gooien. Hoe kun je leren vergeten en dingen achter je laten? Hoe ga je met je verleden om? Een mooi onderwerp om eens bij stil te staan! Dit zijn 5 tips om met het verleden om te gaan.
Dit ga ik eens proberen, klinkt erg lekker.
Wat leuk, bedankt voor het recept, ik ga het proberen. Ik maak wel vaker gevulde paprika maar hier was ik nog niet op gekomen.
Ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker proberen.
Ha, wat goed dat je in je vakantieverblijf zulke leuke fotoprops wist te vinden! Het ziet er echt heerlijk uit. Volgens mij wordt zoete aardappel ook gewoon echt altijd heerlijk als hij in de oven is bereid, op welke manier dan ook. Wij zijn ook echt fan en hebben het vrijwel altijd in huis.
Oeh, wat ziet dit er lekker uit! Ben ook mega fan van zoete aardappel en de boys ook. Nieuwe recepten zijn dus altijd welkom
Dat ziet er heerlijk uit zeg! En met geitenkaas, jammie.
Lekker! Ik maak ook wel eens gepofte aardappel, maar niet zo mooi opgemaakt als die van jou. Leuk om er geitenkaas in te doen.
Oh heerlijk, het is echt al tijden geleden dat wij zoete aardappel gegeten hebben terwijl ik het heel lekker vind. Ik zou het dan alleen zonder de kaas eten, want dat vind ik echt niet lekker;-)