gepofte zoete aardappel 9

Gepofte zoete aardappel met kikkererwten, groenten & kaas

 • 6 augustus 2021
 • 8 Reacties
Categorieën: Recepten

Zoete aardappel vind ik zelf een stuk lekkerder dan gewone piepers. Gepoft zijn ze nóg lekkerder en zachter. Daarom besloot ik in ons vakantiehuisje (met Blond Amsterdam-servies, woohoo!) gepofte zoete aardappel op tafel te zetten. Inclusief een vulling van heel veel groenten, geitenkaas en cashewnoten. Mijn eerste poging tot zoete aardappel poffen, maar die pakte verrassend lekker uit. Lees verder voor het recept.

Zoete aardappel poffen

Het leek me altijd een ingewikkeld klusje, zoete aardappel poffen. Ik had het idee dat je daar iets speciaals voor moest doen waar mijn niet-zo-culi-genen vast niet toe in staat waren. Maar dat viel me alles mee. Het komt er eigenlijk op neer dat je de zoete aardappel in aluminium folie wikkelt, deze héél lang (ongeveer een uur) in de oven heet laat worden en ‘m dan tot de nok toe vult met lekkere dingen. Zo gepiep(er)t! Een ideaal recept voor als je wat bijzonderders wilt eten dan een gewone aardappel-groenten-vega-maaltijd, maar toch niet te lang boven een pruttelende pan wilt staan.

Voor de vulling van zo’n zoete aardappel kun je van alles gebruiken. Ik koos voor kikkererwten, een aantal soorten groenten en daarnaast geitenkaas en cashewnoten. Door de kikkererwten krijgt de maaltijd wat meer bite; de cashewnoten zijn goed voor je eiwitten en gezonde vetten. En de kaas – tja – die maakt elk gerecht een beetje lekkerder. Maar natuurlijk kun je ook kiezen voor iets meer nootjes, pijnboompitten of andere lekkere dingen die je in huis hebt. Ik zou zeggen: leef je vooral uit.

gepofte zoete aardappel

Ingrediënten voor gepofte zoete aardappel

Voor een portie voor twee personen (en dus twee gepofte zoete aardappels) heb je het volgende nodig:

 • 2 (oranje) zoete aardappels van een niet al te bescheiden formaat
 • 150 gram kikkererwten (uit blik, maar vers mag ook)
 • 3/4 courgette
 • 2 rode/gele/oranje paprika’s
 • 1/2 rode ui
 • 2 tomaten (of 10 cherrytomaatjes)
 • 100 gram geitenkaas
 • Grote hand cashewnoten
 • 2 el kerriepoeder
 • 1 el kurkuma
 • 1 snufje cayennepoeder
 • 2 teentjes knoflook
 • Olijfolie
 • Aluminiumfolie
 • Optioneel: komkommer voor de garnering

En, hoe maak je de gepofte zoete aardappel?

Het poffen van de zoete aardappels doe je als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Snijd eventuele lelijke/rotte plekjes van de schil van de zoete aardappels.
 3. Wikkel de zoete aardappels in aluminiumfolie en prik er met een vork een aantal gaatjes in.
 4. Schuif de zoete aardappels, zodra de oven is voorverwarmd, in de oven. Laat ze daarin zo’n 50-60 minuten garen.
 5. Prik regelmatig in de zoete aardappels in de oven om te checken of ze al gaar zijn. Zodra je vork eenvoudig in de zoete aardappel glijdt, is hij volledig gaar.
 6. Snijd een grote driehoek uit de zoete aardappels, zodat je daar de vulling in kan stoppen. Let op: direct uit de oven zijn de gepofte zoete aardappels nog gloeiend heet. Pas op je vingers dus.

Terwijl de aardappels nog een minuut of twintig in de oven mogen garen, kun je alvast met de groentevulling aan de slag gaan. Het maken van de vulling voor de gepofte zoete aardappel is heel eenvoudig:

 1. Snijd de ui in ringen, de paprika’s en courgette in blokjes en de tomaten in kleine stukjes.
 2. Fruit de ui met een scheut olijfolie aan in een roerbak- of wokpan in zo’n 2-3 minuten.
 3. Voeg daarna de paprika’s toe en strooi de kurkuma, kerriepoeder en cayennepoeder erbij. Roerbak een minuut of vijf op hoog vuur.
 4. Doe daarna ook de courgette in de pan, en twee minuten later ook de tomaten, kikkererwten en knoflook. Roerbak nog een minuut of zeven/acht totdat de courgette glazig is geworden en de overige groenten ook goed gaar zijn.
 5. Schep de groenten uit de pan en stop deze in de zoete aardappels uit vulling. Wat niet in de zoete aardappels past, kun je er natuurlijk los bij serveren.
 6. Strooi bovenop het groentemengsel ook nog wat geitenkaas en cashewnoten als topping en smaakmaker.
 7. Serveer de gepofte zoete aardappel met plakjes komkommer of tomaatjes.

Let op: de weggesneden stukken zoete aardappel hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Die kun je prima door het groentemengsel gooien (in kleine stukjes) of er los bij eten.

gepofte zoete aardappel
gepofte zoete aardappel

Aardappel maar dan anders

Een AVG’tje dat net even anders is – dat zijn deze gepofte zoete aardappels. Ik vind het eigenlijk een ideaal gerecht. Simpel, lekker en het ziet er best feestelijk uit. Je kunt natuurlijk ook oneindig variëren met de vulling in de zoete aardappels. Een romige vulling met pesto kan bijvoorbeeld ook prima of kies voor rijst of iets met linzen. Zo heb je een feestelijk maal op tafel staan dat ook nog heel gezond is.

Trouwens nog een tip van mij: koop je zoete aardappels liever niet té groot. Niet alleen omdat het dan een wel heel flinke hap is, maar ook omdat de aardappel er dan lang over doet om gaar te worden. Je kunt beter wat vulling naast de zoete aardappels serveren dan dat je je aardappels zó groot koopt dat alle vulling erin past.

Zoek je nog een ander lekker zoete-aardappel-recept dan deze gepofte zoete aardappel? Probeer ook deze ratatouille eens: een van mijn lievelingsrecepten die ik bijna wekelijks eet.

Heb jij nog tips voor een lekker recept met zoete aardappel?

gepofte zoete aardappel recept

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Zo simpel is dan geluk 6 augustus 2021 op 6:54 am - Beantwoord

  Dit ga ik eens proberen, klinkt erg lekker.

  • Carmen 6 augustus 2021 op 10:01 am - Beantwoord

   Wat leuk, bedankt voor het recept, ik ga het proberen. Ik maak wel vaker gevulde paprika maar hier was ik nog niet op gekomen.

 2. Darina 6 augustus 2021 op 8:21 am - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit! Dit recept ga ik zeker proberen.

 3. Audrey 6 augustus 2021 op 9:14 am - Beantwoord

  Ha, wat goed dat je in je vakantieverblijf zulke leuke fotoprops wist te vinden! Het ziet er echt heerlijk uit. Volgens mij wordt zoete aardappel ook gewoon echt altijd heerlijk als hij in de oven is bereid, op welke manier dan ook. Wij zijn ook echt fan en hebben het vrijwel altijd in huis.

 4. Johanne 6 augustus 2021 op 2:31 pm - Beantwoord

  Oeh, wat ziet dit er lekker uit! Ben ook mega fan van zoete aardappel en de boys ook. Nieuwe recepten zijn dus altijd welkom

 5. Giovanna Jansen 6 augustus 2021 op 3:43 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heerlijk uit zeg! En met geitenkaas, jammie.

 6. Iris 6 augustus 2021 op 9:07 pm - Beantwoord

  Lekker! Ik maak ook wel eens gepofte aardappel, maar niet zo mooi opgemaakt als die van jou. Leuk om er geitenkaas in te doen.

 7. bychristiana 7 augustus 2021 op 7:36 am - Beantwoord

  Oh heerlijk, het is echt al tijden geleden dat wij zoete aardappel gegeten hebben terwijl ik het heel lekker vind. Ik zou het dan alleen zonder de kaas eten, want dat vind ik echt niet lekker;-)

Recente blogs

Favoriete recept voor vegan bananenbrood met walnoten (ook glutenvrij)

7 mei 2023|Recepten|

Bananenbrood is één van mijn favoriete eetbare dingen. Bij de lunch, als snack of bij het ontbijt - ik kan het altijd eten. Nu had ik alleen tot voor kort nog niet hét recept voor vegan bananenbrood gevonden. Bananenbrood dat én glutenvrij én eivrij is, vond ik soms maar wat droog of werd juist te sompig. De structuur was het meestal gewoon net niet. Totdat ik na heel wat experimenteersessies boekweitmeel ontdekte. Dit vegan bananenbrood komt perfect uit de oven: stevig, fluffy en met een vleugje zoet. Heerlijk om elke dag een dikke plak (of twee) van te snijden. Ik deel het recept heel graag!

BLIJ #1

16 september 2016|Persoonlijk|

In de Linda staat elke maand de rubriek STOM, waarin bekende Nederlanders een opsomming geven van dingen die zij stom vinden. Ik vraag me elke keer weer af hoe mijn STOM-lijstje eruit zou zien. Ik denk dat het vooral een ontzettend lang lijstje zou zijn. Ik vind zoveel dingen stom. Maar hoe STOM is het eigenlijk om je elke dag weer focussen op alles wat stom, irritant en frustrerend is? Daarom bedacht ik een nieuwe rubriek voor mijn blog: het BLIJ-lijstje. Elke twee weken wil ik een opsomming geven van een aantal dingen waar ik vrolijk van werd. Helaas zijn dat meestal geen geweldige bungeejumpsessies, intieme onderonsjes met Brad Pitt en andere spannende avonturen, maar vooral gewoon allerlei simpele dingen die even een lach op mijn gezicht toverden. Vandaag mijn eerste BLIJ-lijstje van de afgelopen twee weken.

22 ontdekkingen over mezelf die ik deed tijdens de "lockdown"

14 juni 2020|Persoonlijk|

Tijdens de intelligente lockdown vooral op jezelf aangewezen zijn, brengt heel wat teweeg. Zo werd ik nóg meer een kattenvrouwtje, ontdekte ik dat iets in mij het héérlijk vind om om acht uur 's ochtends de weekboodschappen doen en deed ik er heel wat extra zelfkennis door op. Over valkuilen, stiekeme voorliefdes en mijn eigen kracht. Dit zijn 22 ontdekkingen die ik deed in lockdown.