gevulde zoete aardappel uit de oven

Gevulde zoete aardappel uit de oven met veel groenten (vegan!)

  • 9 november 2022
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Gevulde zoete aardappel is een van mijn beste ontdekkingen van de laatste tijd. Je hoeft de zoete aardappel alleen maar een tijdje met schil en al in de oven te stoppen, en krijgt daar een zachte en smeuïge aardappel voor terug. Terwijl de oven de aardappels laat garen, maak je er een lekkere vulling bij. Dit recept is voor wie graag eens wat anders eet dan een standaard AVG’tje en toch veel groenten wil binnenkrijgen. Deze gevulde zoete aardappels zitten propvol met groenten, erwtencouscous en knapperige kikkererwten. Een feestmaal dat net zo feestelijk smaakt als dat het eruitziet! 

Gevulde zoete aardappel uit de oven: een groentefeestje

De Engelse naam voor dit gerecht klinkt nog feestelijker: loaded sweet potatoes. En aan de term ‘loaded’ is geen woord gelogen. De inhoud van gevulde zoete aardappels is vaak allesbehalve karig. Ook bij dit recept ga ik zelf lekker all the way. De combinatie van een zoete aardappel die heerlijk zacht is geworden met een lekker gekruid groentemengsel is fantastisch. Schenk er een lekker sausje bij en leg wat lente-ui op de vulling en je gevulde zoete aardappel ziet er feestelijk genoeg uit om op een etentje thuis te serveren.

Voor de vulling kun je elk type groente kiezen dat je maar lekker vindt. Ik ga zelf voor een combinatie van mijn favoriete groenten met daarbij erwtencouscous (een glutenvrije variant op gewone couscous). De vulling van deze gevulde zoete aardappels smaakt fris en kruidig tegelijk. Ik gebruik een mix van deze groenten:

  • Wortel
  • Rode ui
  • Rode paprika 
  • Cherrytomaatjes
  • Tuinerwten
  • Lente-ui

De groenten wok ik terwijl de zoete aardappels in de oven staan, met een combinatie van peper, komijn, cayennepoeder en knoflook. Ik gebruik bewust niet te veel kruiden, omdat de dressing vrij pittig is. Uiteindelijk roer je alle kruiden door de couscous. Zo heb je een lekker en goed vullend mengsel om in de zoete aardappels te stoppen. 

vegetarische zoete aardappel uit de oven

Poffen of roosteren – hoe bereid je de perfecte zoete aardappel?

Zoete aardappel kun je op allerlei manieren klaarmaken. Zo is het heel lekker om zoete aardappel te poffen. Wikkel daarvoor de zoete aardappel (ingesmeerd met olijfolie) in aluminiumfolie, prik er een paar gaatjes in en laat ongeveer 50 minuten in de oven staan. In de magnetron gaat het poffen nog een stuk sneller. Dan kun je in 12 minuten al klaar zijn. 

Zelf rooster ik de gevulde zoete aardappel liever. Ik snijd de aardappels open, smeer ze in met olijfolie en laat ze zo’n 50 minuten in de oven bakken. De zoete aardappels zijn dan zo zacht dat de schil een beetje loslaat.

Als de zoete aardappels eenmaal uit de oven zijn, leg ik de vulling erop (voor zover dat past). Dat ik voor deze bereiding kies, is overigens vooral omdat ik graag flink strooi met vulling. Je hebt net wat meer “vulruimte” op deze manier dan wanneer je alles in de aardappel zelf moet zien te proppen.

Met of zonder schil?

Ik ben zelf gek op de stevige schil van zoete aardappels. Bovendien schijnt die te barsten van de vitamines. Ik eet de schil dus altijd mee als we gevulde zoete aardappels op het menu hebben staan. Ben je daar minder van gecharmeerd? Dan kun je de schil er ook afhalen. Bart wipt de schil ook altijd eerst even van de aardappels af en zet er dan pas zijn tanden in. 

gevulde zoete aardappel uit de oven

Lekker extraatje: geroosterde kikkererwten en pittige dressing

Voor wat extra eiwitten voeg ik graag geroosterde kikkererwten toe. Je hebt de oven toch al aan staan voor de zoete aardappels; dan is een bakje met kikkererwten er zo naast gezet. Ik gebruik – lekker makkelijk – kikkererwten uit blik, giet die af en stop ze dan in een kleine ovenschaal. Met de oven op 200 graden zijn de kikkererwten na zo’n 50 minuten lekker knapperig. Schep ze tussendoor wel een paar keer om, zodat ze aan alle kanten crispy worden. 

Verder maak ik zelf een lekkere dressing om over de gevulde zoete aardappels te schenken. Wat mij betreft kunnen ze niet zonder sausje! Ook in de dressing verwerk ik wat extra eiwitten in de vorm van tahin. Dat is geroosterde sesampasta en het smaakt fantastisch. De dressing is supersimpel te maken door deze ingrediënten door elkaar te roeren:

  • 4 tl tahin
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sojasaus
  • 30 ml water (of meer als je de dressing liever wat wateriger hebt)

Daarmee heb je een heerlijk licht pittig sausje. Ik verzeker je: de zoete aardappels worden er veel lekkerder van.

vegetarische zoete aardappel uit de oven

Hoe maak je de gevulde zoete aardappel uit de oven?

Heb je zin in een vrij simpele maaltijd die er toch heel kunstig uitziet en die ook nog verrukkelijk smaakt? Probeer dit recept voor gevulde zoete aardappel uit de oven. Ik ben heel benieuwd of je er met net zo’n big smile je tanden in zet als ik.

vegetarische zoete aardappel uit de oven

Recept gevulde zoete aardappels uit de oven

Romy
Deze gevulde zoete aardappels uit de oven zien er niet alleen feestelijk uit. Ze zijn ook een feestje om te eten. Rijkelijk gevuld met groenten, couscous en crispy kikkererwten. En bestrooid met een lekker pittig sausje voor een bijzondere smaak. Dit wil je proeven!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Wokpan
  • Ovenschaal (voor de kikkererwten)

Ingrediënten
  

Voor de zoete aardappels met vulling:

  • 2 oranje zoete aardappels
  • 75 gram couscous (gebruik erwtencouscous als glutenvrij alternatief)
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 100 gram tuinerwten (uit de diepvries)
  • 100 gram kikkererwten uit blik (= uitlekgewicht)
  • 6 cherrytomaatjes
  • 1 lente-ui
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl komijn
  • 2 snufjes cayennepoeder
  • 1 tl sesampitjes
  • Olijfolie

Voor de dressing:

  • 4 tl tahin
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sojasaus
  • 30 ml water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de zoete aardappels goed schoon en dep ze daarna droog met keukenpapier. Snijd eventuele lelijke plekjes op de schil weg.
  • Snijd de zoete aardappels elk in twee helften en smeer ze aan alle kanten goed in met olijfolie. Leg ze dan met de schil naar beneden op een bakplaat met bakpapier en laat ze zo’n 45 minuten garen.
  • Schuif daarnaast een kleine ovenschaal met de (uitgelekte) kikkererwten in de oven. Ook die rooster je 45 minuten. Schep de kikkererwten tussentijds 1x om.
  • Begin alvast met het bereiden van de vulling. Snipper de ui, snijd de wortel in dunne plakjes en snijd de paprika in stukjes.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een apart schaaltje. Zet apart.
  • Maak de (erwten)couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit in een wokpan de knoflook en ui even aan. Voeg na 2 minuten de paprika en wortel toe en bak 5 minuten mee.
  • Strooi dan de kruiden over het groentemengsel en voeg ook de tuinerwten toe. Bak nog zo’n 5 minuten en roer dan de groenten door de pan.
  • Haal de kikkererwten en zoete aardappels uit de oven. Leg de geroosterde zoete aardappels op een bord en schep het couscous-en-groenten-mengsel op de zoete aardappels. Verdeel ook de kikkererwten en lente-ui over de zoete aardappels. Schenk dan de dressing eroverheen en maak eventueel af met sesampitjes.
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Kikkererwten, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegetarische zoete aardappel uit de oven

Een simpel maar feestelijk gerecht

Deze gevulde zoete aardappel eet ik het liefst minstens twee keer per maand. Ik vind het altijd een feestje om het te maken én te eten, en wissel graag af met de vulling. Je kunt er zoveel kanten mee op. Ik moet bekennen dat ik helemaal niet zo’n aardappelliefhebber ben. Maar van deze zoete aardappels word ik wél erg blij. Ze zijn tot de nok toe gevuld met lekkere dingen en het sausje maakt ze helemaal af. 

Zoek je nog meer recepten waarbij zoete aardappel in de spotlights staat? Spiek dan ook eens bij deze recepten:

En wil je helemaal een simpele maaltijd maken met iets couscousachtigs? Dan is deze couscoussalade met geitenkaas misschien wat voor jou. Die kun je eenvoudig meal-preppen, waardoor je net voor het eten zelfs helemaal niet in de keuken hoeft te staan. 

Wat is jouw favoriete gerecht met zoete aardappel?

1 6

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Maaike 16 november 2022 op 12:03 am - Beantwoord

    Oh dat ziet er erg lekker uit!! Ik ken dit nog helemaal niet 😀

Beoordeling recept




Recente blogs

Je grenzen bewaken met 7 tips (ook als je een pleaser bent!)

9 januari 2023|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Je zit uitgeblust op de bank omdat je veel te veel in één week hebt gepropt. Je bent gefrustreerd van hier tot en met omdat iemand iets tegen je zei wat niet door de beugel kan. Of je kampt met een enorme baksteen in je maag waar je geen raad mee weet. Vaak merken we het maar al te goed als je over je grenzen heen bent gegaan, of als anderen een grens hebben gepasseerd. Maar daar ook iets van zeggen - het liefst op tijd - is een tweede. Hoe doe je dat, je grenzen bewaken? Dit zijn 7 tips van mij als ex-please-kampioen.

Je vakantiegevoel vasthouden | 10 tips

28 augustus 2017|Positiviteit|

Voor veel mensen is de zomervakantie alweer ten einde gekomen. Het dagelijkse ritme van werk, school, huishouden of sportclubjes is weer begonnen. Vaarwel sangria's, uitslapen en campingbadminton, hallo to do lists en dagelijkse sleur. Gelukkig hoeft de overgang van vakantie naar het dagelijks leven niet zo vervelend te zijn. Je kunt ook gewoon je vakantiegevoel iets langer vasthouden. En dat kan ook zonder in je bikini op het werk te hoeven verschijnen. Dit zijn 10 tips die mij na thuiskomst helpen om mijn vakantiegevoel iets langer vast te houden. 

12 dingen waarover ik nu anders denk dan 5 jaar geleden

9 februari 2024|Persoonlijk|

We veranderen allemaal. De frons in mijn voorhoofd is ietsje dieper dan 5 jaar geleden. Ik ben allang uitgekeken op de pony die ik toen had. En waar ik destijds dol was op knalblauw in huis, heb ik nu juist een voorliefde voor pasteltinten. Tja, niemand is vandaag nog wie hij vijf jaar daarvoor was. Dat houdt het leven (voor jezelf én voor anderen) tenminste verrassend. En het betekent dat je groeit, nieuwe dingen leert en van mening durft te veranderen. Dat is al mooi op zich. Over sommige dingen denk ik nu radicaal anders dan toen ik net de 25 jaar op de teller had staan. Dit zijn 12 van die dingen.

Ga naar de bovenkant