gevulde zoete aardappel uit de oven

Recept: gevulde zoete aardappel uit de oven met veel groenten (vegan!)

  • 9 november 2022
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Gevulde zoete aardappel is een van mijn beste ontdekkingen van de laatste tijd. Je hoeft de zoete aardappel alleen maar een tijdje met schil en al in de oven te stoppen, en krijgt daar een zachte en smeuïge aardappel voor terug. Terwijl de oven de aardappels laat garen, maak je er een lekkere vulling bij. Dit recept is voor wie graag eens wat anders eet dan een standaard AVG’tje en toch veel groenten wil binnenkrijgen. Deze gevulde zoete aardappels zitten propvol met groenten, erwtencouscous en knapperige kikkererwten. Een feestmaal dat net zo feestelijk smaakt als dat het eruitziet! 

Gevulde zoete aardappel uit de oven: een groentefeestje

De Engelse naam voor dit gerecht klinkt nog feestelijker: loaded sweet potatoes. En aan de term ‘loaded’ is geen woord gelogen. De inhoud van gevulde zoete aardappels is vaak allesbehalve karig. Ook bij dit recept ga ik zelf lekker all the way. De combinatie van een zoete aardappel die heerlijk zacht is geworden met een lekker gekruid groentemengsel is fantastisch. Schenk er een lekker sausje bij en leg wat lente-ui op de vulling en je gevulde zoete aardappel ziet er feestelijk genoeg uit om op een etentje thuis te serveren.

Voor de vulling kun je elk type groente kiezen dat je maar lekker vindt. Ik ga zelf voor een combinatie van mijn favoriete groenten met daarbij erwtencouscous (een glutenvrije variant op gewone couscous). De vulling van deze gevulde zoete aardappels smaakt fris en kruidig tegelijk. Ik gebruik een mix van deze groenten:

  • Wortel
  • Rode ui
  • Rode paprika 
  • Cherrytomaatjes
  • Tuinerwten
  • Lente-ui

De groenten wok ik terwijl de zoete aardappels in de oven staan, met een combinatie van peper, komijn, cayennepoeder en knoflook. Ik gebruik bewust niet te veel kruiden, omdat de dressing vrij pittig is. Uiteindelijk roer je alle kruiden door de couscous. Zo heb je een lekker en goed vullend mengsel om in de zoete aardappels te stoppen. 

vegetarische zoete aardappel uit de oven

Poffen of roosteren – hoe bereid je de perfecte zoete aardappel?

Zoete aardappel kun je op allerlei manieren klaarmaken. Zo is het heel lekker om zoete aardappel te poffen. Wikkel daarvoor de zoete aardappel (ingesmeerd met olijfolie) in aluminiumfolie, prik er een paar gaatjes in en laat ongeveer 50 minuten in de oven staan. In de magnetron gaat het poffen nog een stuk sneller. Dan kun je in 12 minuten al klaar zijn. 

Zelf rooster ik de gevulde zoete aardappel liever. Ik snijd de aardappels open, smeer ze in met olijfolie en laat ze zo’n 50 minuten in de oven bakken. De zoete aardappels zijn dan zo zacht dat de schil een beetje loslaat.

Als de zoete aardappels eenmaal uit de oven zijn, leg ik de vulling erop (voor zover dat past). Dat ik voor deze bereiding kies, is overigens vooral omdat ik graag flink strooi met vulling. Je hebt net wat meer “vulruimte” op deze manier dan wanneer je alles in de aardappel zelf moet zien te proppen.

Met of zonder schil?

Ik ben zelf gek op de stevige schil van zoete aardappels. Bovendien schijnt die te barsten van de vitamines. Ik eet de schil dus altijd mee als we gevulde zoete aardappels op het menu hebben staan. Ben je daar minder van gecharmeerd? Dan kun je de schil er ook afhalen. Bart wipt de schil ook altijd eerst even van de aardappels af en zet er dan pas zijn tanden in. 

gevulde zoete aardappel uit de oven

Lekker extraatje: geroosterde kikkererwten en pittige dressing

Voor wat extra eiwitten voeg ik graag geroosterde kikkererwten toe. Je hebt de oven toch al aan staan voor de zoete aardappels; dan is een bakje met kikkererwten er zo naast gezet. Ik gebruik – lekker makkelijk – kikkererwten uit blik, giet die af en stop ze dan in een kleine ovenschaal. Met de oven op 200 graden zijn de kikkererwten na zo’n 50 minuten lekker knapperig. Schep ze tussendoor wel een paar keer om, zodat ze aan alle kanten crispy worden. 

Verder maak ik zelf een lekkere dressing om over de gevulde zoete aardappels te schenken. Wat mij betreft kunnen ze niet zonder sausje! Ook in de dressing verwerk ik wat extra eiwitten in de vorm van tahin. Dat is geroosterde sesampasta en het smaakt fantastisch. De dressing is supersimpel te maken door deze ingrediënten door elkaar te roeren:

  • 4 tl tahin
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sojasaus
  • 30 ml water (of meer als je de dressing liever wat wateriger hebt)

Daarmee heb je een heerlijk licht pittig sausje. Ik verzeker je: de zoete aardappels worden er veel lekkerder van.

vegetarische zoete aardappel uit de oven

Hoe maak je de gevulde zoete aardappel uit de oven?

Heb je zin in een vrij simpele maaltijd die er toch heel kunstig uitziet en die ook nog verrukkelijk smaakt? Probeer dit recept voor gevulde zoete aardappel uit de oven. Ik ben heel benieuwd of je er met net zo’n big smile je tanden in zet als ik.

vegetarische zoete aardappel uit de oven

Recept gevulde zoete aardappels uit de oven

Romy
Deze gevulde zoete aardappels uit de oven zien er niet alleen feestelijk uit. Ze zijn ook een feestje om te eten. Rijkelijk gevuld met groenten, couscous en crispy kikkererwten. En bestrooid met een lekker pittig sausje voor een bijzondere smaak. Dit wil je proeven!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 porties

Equipment

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Wokpan
  • Ovenschaal (voor de kikkererwten)

Ingrediënten
  

Voor de zoete aardappels met vulling:

  • 2 oranje zoete aardappels
  • 75 gram couscous (gebruik erwtencouscous als glutenvrij alternatief)
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 100 gram tuinerwten (uit de diepvries)
  • 100 gram kikkererwten uit blik (= uitlekgewicht)
  • 6 cherrytomaatjes
  • 1 lente-ui
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl komijn
  • 2 snufjes cayennepoeder
  • 1 tl sesampitjes
  • Olijfolie

Voor de dressing:

  • 4 tl tahin
  • 1 tl sambal
  • 1 tl sojasaus
  • 30 ml water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de zoete aardappels goed schoon en dep ze daarna droog met keukenpapier. Snijd eventuele lelijke plekjes op de schil weg.
  • Snijd de zoete aardappels elk in twee helften en smeer ze aan alle kanten goed in met olijfolie. Leg ze dan met de schil naar beneden op een bakplaat met bakpapier en laat ze zo’n 45 minuten garen.
  • Schuif daarnaast een kleine ovenschaal met de (uitgelekte) kikkererwten in de oven. Ook die rooster je 45 minuten. Schep de kikkererwten tussentijds 1x om.
  • Begin alvast met het bereiden van de vulling. Snipper de ui, snijd de wortel in dunne plakjes en snijd de paprika in stukjes.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een apart schaaltje. Zet apart.
  • Maak de (erwten)couscous klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit in een wokpan de knoflook en ui even aan. Voeg na 2 minuten de paprika en wortel toe en bak 5 minuten mee.
  • Strooi dan de kruiden over het groentemengsel en voeg ook de tuinerwten toe. Bak nog zo’n 5 minuten en roer dan de groenten door de pan.
  • Haal de kikkererwten en zoete aardappels uit de oven. Leg de geroosterde zoete aardappels op een bord en schep het couscous-en-groenten-mengsel op de zoete aardappels. Verdeel ook de kikkererwten en lente-ui over de zoete aardappels. Schenk dan de dressing eroverheen en maak eventueel af met sesampitjes.
Trefwoord glutenvrij, kikkererwten, vegan, zoete aardappel
vegetarische zoete aardappel uit de oven

Een simpel maar feestelijk gerecht

Deze gevulde zoete aardappel eet ik het liefst minstens twee keer per maand. Ik vind het altijd een feestje om het te maken én te eten, en wissel graag af met de vulling. Je kunt er zoveel kanten mee op. Ik moet bekennen dat ik helemaal niet zo’n aardappelliefhebber ben. Maar van deze zoete aardappels word ik wél erg blij. Ze zijn tot de nok toe gevuld met lekkere dingen en het sausje maakt ze helemaal af. 

Zoek je nog meer recepten waarbij zoete aardappel in de spotlights staat? Spiek dan ook eens bij deze recepten:

En wil je helemaal een simpele maaltijd maken met iets couscousachtigs? Dan is deze couscoussalade met geitenkaas misschien wat voor jou. Die kun je eenvoudig meal-preppen, waardoor je net voor het eten zelfs helemaal niet in de keuken hoeft te staan. 

Wat is jouw favoriete gerecht met zoete aardappel?

1 6
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Maaike 16 november 2022 op 12:03 am - Beantwoord

    Oh dat ziet er erg lekker uit!! Ik ken dit nog helemaal niet 😀

Rating recept




Recente blogs

Van hersenbloeding naar Hoofdgerechten | Mijn broer schreef een kookboek

6 juli 2022|Groen doen, Lifestyle, Recepten|

Zoals het een echte #fangirl betaamt, kon ik niet wachten totdat dit boek van de persen zou rollen. Vanwaar fangirl? Nou, het kookboek ‘Hoofdgerechten’ is geschreven door mijn broer Joeri. Als grote zus ben je sowieso trots op je broer. Maar dat Joeri dit kookboek geheel zelf heeft ontwikkeld, is al helemaal iets waar ik om glunder van trots. Joeri kreeg een maand nadat hij Nederlands kampioen BMX’en werd uit het niets een hersenbloeding. Zijn leven bestond in één keer niet meer uit dagelijks stunten op zijn bmx-fiets, maar uit stapje voor stapje herstellen in een revalidatiecentrum. Gelukkig maakte zijn fietsliefde plaats voor een nieuwe passie: koken. Die passie leidde tot dit fantastische vega-kookboek met verrassende, duurzame én gezonde maaltijden. Ik geef je graag een inkijkje.

10 tips voor een zomergevoel op een druilerige dag

24 februari 2017|Positiviteit|

Terwijl ik dit schijf, tikt de regen tegen de ramen. De wind waait hard en de lucht is grauw. Toch voelde ik een klein beetje zonneschijn, toen mijn broertje mij deze mok met de tekst "Hoy brilla el sol" cadeau gaf. Oftewel: vandaag schijnt de zon. Die uitspraak zette me aan het denken. De zon lijkt misschien ver te zoeken, maar toch zit er ook in elke druilerige dag een kleine zonnestraal en kun je zelf een zomergevoel creëren. Nee, daarvoor hoef je niet een last minute naar de zon te boeken of een jacuzzi in de tuin te installeren. Met deze 10 tips kun je op een simpele manier de zomer in je bol krijgen.

Persoonlijk | 15x Ben ik de enige die…

23 november 2017|Persoonlijk|

Weet je wat het fijne is aan een blog? Dat vaak blijkt dat ik helemaal niet de enige ben met bepaalde gekke gewoontes of awkward momenten. Vaak zijn er genoeg anderen die zich bijvoorbeeld herkennen in mijn hoge wandeltempo of in de bloopers die ik regelmatig bega. Daarom besloot ik weer eens een paar eigenaardigheden over mezelf te verzamelen. Want ben ik nu echt de enige die bijvoorbeeld donderdagavond al bijna als weekend beschouwt en die wel een roze bank zou willen? Ik zette 15 kwesties op een rij waarvan ik me afvraag of jij die herkent.

Ga naar de bovenkant