gezond chocolade-ontbijt

Gezond chocolade-ontbijt uit de oven met havermout en banaan

 • 28 oktober 2021
 • 8 Reacties
Categorieën: Recepten

Ben jij gek op chocolade, ook op de vroege morgen? En vind je het niet erg om een kwartiertje te wachten op je ontbijt uit de oven? Dan is dit gezonde chocolade-ontbijt vast iets voor jou. Ik werd er intens gelukkig van toen ik een ovenschaal met een soort-van-chocoladetaart uit de oven haalde en besefte dat dit mijn ontbijtje voor de dag was. En het leuke is: er komt geen chocolade aan te pas; alleen een paar scheppen cacaopoeder.

Ontbijten met chocola? Yes please!

Er gaat bijna geen ochtend voorbij hier zonder een schep cacaopoeder. Dat busje met poeder heb ik dit jaar helemaal ontdekt en weet een plek te veroveren in bijna elk van mijn ontbijtjes. Meestal zijn dat smoothie bowls of kwarkontbijtjes, maar op een druilerige zondagochtend nam ik met liefde de tijd voor een chocolade-ontbijt uit de oven.

Althans, zoveel tijd kost dit ontbijt nu ook weer niet. Je moet een kwartiertje wachten op het piepje van de oven en bent met het maken zelf hooguit een minuut of vijf bezig. Weinig werk voor een ontbijtje om je vingers bij af te likken. Vond ik wel!

chocolade ontbijt

Een chocolade-ontbijt zonder echte chocola

Het ontbijt smaakt een beetje naar chocoladetaart, maar dan minder machtig en zonder toegevoegde suikers. En het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit met de banaan en andere toppings erop. Fruit? Check! Vezels? Check! Vol gevoel tot de lunch? Ook check!

Ik was zelf erg te spreken over dit ontbijtje en vond het sowieso een feestje om op de vroege ochtend aan een soort-van-taartje te zitten (dat ik om het plaatje compleet te maken ook maar met een gebaksvorkje at). Ik kon het zelfs niet laten om de laatste kruimels nog uit de ovenschaal te schrapen. No way dat er ook maar iets van dit baksel in de prullenbak zou eindigen!

Note: het ontbijtje op de foto was voor twee personen. Bart at gezellig mee. Ik ben een grote ontbijter, maar dit kreeg ik niet in mijn uppie weg 😉

chocolade ontbijt

Ingrediënten voor 2 personen

 • 70 gram (glutenvrije) havermout
 • 220 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
 • 1 kleine banaan
 • 6 gram cacaopoeder
 • 2 handjes (diepvries)bosbessen
 • Flinke hand cashewnoten
 • Scheutje honing 
 • Optioneel: paar (diepvries)kersen

Verder heb je een kleine ovenschaal (voor twee personen) of twee soufflévormpjes nodig.

Hoe maak je dit chocolade-ontbijt?

De dag starten met chocola? In no-time maak je dit heerlijke ontbijt:

chocolade ontbijt2

Gezond chocolade-ontbijt van havermout

Romy
Ontbijten met chocola en dat het dan ook nog gezond is? Jazeker! Probeer dit chocolade-ontbijt eens met onder andere havermout, cacaopoeder en banaan.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

 • Kleine ovenschaal (of 2 soufflévormpjes)

Ingrediënten
  

 • 70 gram glutenvrije havermout
 • 220 ml plantaardige melk bijvoorbeeld amandelmelk
 • 1 banaan
 • 6 gram cacaopoeder
 • 2 handjes blauwe bessen
 • Flinke hand cashewnoten
 • Agavesiroop of honing

Optioneel:

 • Diepvrieskersen

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 185 graden.
 • Gooi de havermout en plantaardige melk bij elkaar in een kom. Doe er ook een paar bosbessen bij of anders diepvrieskersen. Kersen smaken heerlijk zoet door dit ontbijtje, maar bosbessen zijn ook hartstikke lekker.
 • Doe er 6 gram cacaopoeder bij en meng goed door.
 • Breek een paar losse cashewnoten tussen je vingers in kleine stukjes en gooi die ook door het mengsel.
 • Verdeel het beslag over de ovenschaal of muffinvormpjes.
 • Snijd de banaan in plakjes en leg die over de ovenschaal heen of op de muffins.
 • Gebruik vervolgens de bosbessen en de overgebleven cashewnoten als topping voordat je de schaal in de oven schuift.
 • Spuit er nog een klein beetje honing of agavesiroop overheen en zet de schaal dan in de oven.
 • Haal de havermout na 15 minuten uit de oven. Je heerlijke chocolade-ontbijt is klaar om geserveerd te worden.
Trefwoord Banaan, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
chocolade ontbijt

Een lekker ontbijt voor een goede start van de dag

Wees voorbereid: na het eten van dit ontbijtje zit je wel even vol.  Maar goed, dat is bij bijna alle ontbijtjes die ik maak zo. Ochtendsnacks doe ik niet aan, omdat mijn maag meestal tot een uur of half één of één uur lekker vol zit. Vind ik fijn! Dan heb je tenminste een goede bodem om de dag productief te starten. En dat die bodem ook nog eens verrukkelijk smaakt, maakt dit ontbijtje er al helemaal één dat ik vaker ga maken.

Ik maakte dit chocolade-ontbijt op een luie weekenddag, maar ben vastbesloten het ook doordeweeks eens te maken. Elke dag is een feestje, toch? Dan mag je ook van elk ontbijt een feestje maken. En dankzij het thuiswerken hoef ik toch niet te rennen naar de bus = extra ontbijttijd 🙂

Snel aan tafel? Maak dit chocolade-ontbijt zonder oven

Mocht je geen zin hebben in hongerig zitten wachten op de oven, dan kun je dit ontbijt ook maken in de vorm van havermoutpap (deze chocolade-havermout!). Zet het havermoutmengsel in een pan op het vuur en doe later de toppings eroverheen.

Maar stiekem vind ik de banaan als topping het aller-allerlekkerst als het uit de oven komt. Dan smaakt hij nog zoeter en zachter dan anders. Dus wat mij betreft is dit ontbijtje de 15 ongeduldige en hongerige minuten wachten wel waard. 

Hoe ziet jouw favoriete ontbijt eruit?

chocolade ontbijt uit de oven

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 28 oktober 2021 op 1:11 pm - Beantwoord

  Ahh, dit ziet er lekker uit. En dit is misschien voor ons wel een prima lunch gerecht in het weekend! Wie weet kan ik dit zaterdag eens proberen 🙂

 2. Darina 28 oktober 2021 op 2:11 pm - Beantwoord

  Een heerlijk ontbijtje! Krijg nu al trek 🙂

 3. Josephine 28 oktober 2021 op 4:33 pm - Beantwoord

  Oh, wow, dat klinkt heel lekker Romy! Ik wil het dit weekend ook gaan proberen!

  Leuk om weer mee te lezen. Ik ben een tijdje offline geweest. Je hebt een mooie nieuwe layout, mijn complimenten!

  • Josephine 29 oktober 2021 op 9:24 pm - Beantwoord

   Ik kon niet wachten en heb het vandaag voor de lunch gemaakt. 🙂 Erg lekker! Dank je wel voor dit recept!

   • Romy 10 november 2021 op 8:38 pm - Beantwoord

    Ah wat ontzettend leuk 🙂 En mooi om te horen dat het zo goed smaakte!

 4. Audrey 28 oktober 2021 op 7:28 pm - Beantwoord

  Hmmm, dit klinkt toch wel interessant, ondanks dat havermout en banaan niet mijn ding zijn. Wat dat woord ‘chocola’ toch maar doet, hè? Misschien ga ik het maar gewoon proberen.

 5. Giovanna Jansen 1 november 2021 op 1:52 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heerlijk uit! Misschien ook lekker als lunch? (Anders moet ik wachten tot morgenochtend…) 😉

 6. Amy 24 november 2023 op 10:42 am - Beantwoord

  we gaan het op school makken het ziet er heerlijk uit ik krijg al honger

Beoordeling recept
Recente blogs

Een verrassingsreis: durf ik het wel of durf ik het niet?

9 januari 2018|Op reis|

Je laten verrassen als controlfreak. Alle zekerheid uit handen geven en terechtkomen op een bestemming die je niet zelf hebt uitgekozen. Durf ik het of durf ik het niet? Saskia nomineerde mij voor de Liebster-award (dankjewel!) en stelde me daarbij de vraag wat ik wel wil, maar niet durf. Die vraag inspireerde me om dit artikel te schrijven. Steeds vaker kijk ik namelijk verlekkerd rond op websites als Sprs.me. Als ware controlfreak zou zo’n verrassingsreis een flinke uitdaging zijn, maar toch trekt het me ook wel heel erg. Durf ik het of durf ik het niet? Wil ik het of wil ik het niet?