Recept | Gezond chocolade-ontbijt uit de oven met havermout en banaan

28 okt 2021 | Recepten | 7 reacties

Ben jij gek op chocolade, ook op de vroege morgen? En vind je het niet erg om een kwartiertje te wachten op je ontbijt uit de oven? Dan is dit gezonde chocolade-ontbijt vast iets voor jou. Ik werd er intens gelukkig van toen ik een ovenschaal met een soort-van-chocoladetaart uit de oven haalde en besefte dat dit mijn ontbijtje voor de dag was. En het leuke is: er komt geen chocolade aan te pas; alleen een paar scheppen cacaopoeder.

Ontbijten met chocola? Yes please!

Er gaat bijna geen ochtend voorbij hier zonder een schep cacaopoeder. Dat busje met poeder heb ik dit jaar helemaal ontdekt en weet een plek te veroveren in bijna elk van mijn ontbijtjes. Meestal zijn dat smoothie bowls of kwarkontbijtjes, maar op een druilerige zondagochtend nam ik met liefde de tijd voor een chocolade-ontbijt uit de oven.

Althans, zoveel tijd kost dit ontbijt nu ook weer niet. Je moet een kwartiertje wachten op het piepje van de oven en bent met het maken zelf hooguit een minuut of vijf bezig. Weinig werk voor een ontbijtje om je vingers bij af te likken. Vond ik wel!

chocolade-ontbijt uit de oven met havermout

Een chocolade-ontbijt zonder echte chocola

Het ontbijt smaakt een beetje naar chocoladetaart, maar dan minder machtig en zonder toegevoegde suikers. En het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit met de banaan en andere toppings erop. Fruit? Check! Vezels? Check! Vol gevoel tot de lunch? Ook check!

Ik was zelf erg te spreken over dit ontbijtje en vond het sowieso een feestje om op de vroege ochtend aan een soort-van-taartje te zitten (dat ik om het plaatje compleet te maken ook maar met een gebaksvorkje at). Ik kon het zelfs niet laten om de laatste kruimels nog uit de ovenschaal te schrapen. No way dat er ook maar iets van dit baksel in de prullenbak zou eindigen!

Note: het ontbijtje op de foto was voor twee personen. Bart at gezellig mee. Ik ben een grote ontbijter, maar dit kreeg ik niet in mijn uppie weg ;)

chocolade-ontbijt uit de oven met havermout

Ingrediënten voor 2 personen

 • 70 gram (glutenvrije) havermout
 • 220 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
 • 1 kleine banaan
 • 6 gram cacaopoeder
 • 2 handjes (diepvries)bosbessen
 • Flinke hand cashewnoten
 • Scheutje honing 
 • Optioneel: paar (diepvries)kersen

Verder heb je een kleine ovenschaal (voor twee personen) of 2 muffinvormpjes nodig.

Hoe maak je dit chocolade-ontbijt?

 • Verwarm de oven voor op 185 graden.
 • Gooi de havermout en plantaardige melk bij elkaar in een kom. Doe er ook een paar bosbessen bij of anders diepvrieskersen. Kersen smaken heerlijk zoet door dit ontbijtje, maar bosbessen zijn ook hartstikke lekker.
 • Doe er 6 gram cacaopoeder bij en meng goed door.
 • Breek een paar losse cashewnoten tussen je vingers in kleine stukjes en gooi die ook door het mengsel.
 • Verdeel het beslag over de ovenschaal of muffinvormpjes.
 • Snijd de banaan in plakjes en leg die over de ovenschaal heen of op de muffins.
 • Gebruik vervolgens de bosbessen en de overgebleven cashewnoten als topping voordat je de schaal in de oven schuift.
 • Spuit er nog een klein beetje honing overheen en zet de schaal dan in de oven.
 • Haal de havermout na 15 minuten uit de oven. Je heerlijke chocolade-ontbijt is klaar om geserveerd te worden.
chocolade-ontbijt uit de oven met havermout

Een lekker ontbijt voor een goede start van de dag

Wees voorbereid: na het eten van dit ontbijtje zit je wel even vol.  Maar goed, dat is bij bijna alle ontbijtjes die ik maak zo. Ochtendsnacks doe ik niet aan, omdat mijn maag meestal tot een uur of half één of één uur lekker vol zit. Vind ik fijn! Dan heb je tenminste een goede bodem om de dag productief te starten. En dat die bodem ook nog eens verrukkelijk smaakt, maakt dit ontbijtje er al helemaal één dat ik vaker ga maken.

Ik maakte dit chocolade-ontbijt op een luie weekenddag, maar ben vastbesloten het ook doordeweeks eens te maken. Elke dag is een feestje, toch? Dan mag je ook van elk ontbijt een feestje maken. En dankzij het thuiswerken hoef ik toch niet te rennen naar de bus = extra ontbijttijd :)

Snel aan tafel? Maak dit chocolade-ontbijt zonder oven

Mocht je geen zin hebben in hongerig zitten wachten op de oven, dan kun je dit ontbijt ook maken in de vorm van havermoutpap. Zet het havermoutmengsel in een pan op het vuur en doe later de toppings eroverheen.

Maar stiekem vind ik de banaan als topping het aller-allerlekkerst als het uit de oven komt. Dan smaakt hij nog zoeter en zachter dan anders. Dus wat mij betreft is dit ontbijtje de 15 ongeduldige en hongerige minuten wachten wel waard. 

Hoe ziet jouw favoriete ontbijt eruit?

chocolade-ontbijt uit de oven
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

7 Reacties

 1. Daenelia

  Ahh, dit ziet er lekker uit. En dit is misschien voor ons wel een prima lunch gerecht in het weekend! Wie weet kan ik dit zaterdag eens proberen :)

  Antwoord
 2. Darina

  Een heerlijk ontbijtje! Krijg nu al trek :)

  Antwoord
 3. Josephine

  Oh, wow, dat klinkt heel lekker Romy! Ik wil het dit weekend ook gaan proberen!

  Leuk om weer mee te lezen. Ik ben een tijdje offline geweest. Je hebt een mooie nieuwe layout, mijn complimenten!

  Antwoord
  • Josephine

   Ik kon niet wachten en heb het vandaag voor de lunch gemaakt. :-) Erg lekker! Dank je wel voor dit recept!

   Antwoord
   • Romy

    Ah wat ontzettend leuk :) En mooi om te horen dat het zo goed smaakte!

    Antwoord
 4. Audrey

  Hmmm, dit klinkt toch wel interessant, ondanks dat havermout en banaan niet mijn ding zijn. Wat dat woord ‘chocola’ toch maar doet, hè? Misschien ga ik het maar gewoon proberen.

  Antwoord
 5. Giovanna Jansen

  Dat ziet er heerlijk uit! Misschien ook lekker als lunch? (Anders moet ik wachten tot morgenochtend…) ;-)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs