gezond chocolade-ontbijt

Recept | Gezond chocolade-ontbijt uit de oven met havermout en banaan

 • 28 oktober 2021
 • 7 Reacties
Categorieën: Recepten

Ben jij gek op chocolade, ook op de vroege morgen? En vind je het niet erg om een kwartiertje te wachten op je ontbijt uit de oven? Dan is dit gezonde chocolade-ontbijt vast iets voor jou. Ik werd er intens gelukkig van toen ik een ovenschaal met een soort-van-chocoladetaart uit de oven haalde en besefte dat dit mijn ontbijtje voor de dag was. En het leuke is: er komt geen chocolade aan te pas; alleen een paar scheppen cacaopoeder.

Ontbijten met chocola? Yes please!

Er gaat bijna geen ochtend voorbij hier zonder een schep cacaopoeder. Dat busje met poeder heb ik dit jaar helemaal ontdekt en weet een plek te veroveren in bijna elk van mijn ontbijtjes. Meestal zijn dat smoothie bowls of kwarkontbijtjes, maar op een druilerige zondagochtend nam ik met liefde de tijd voor een chocolade-ontbijt uit de oven.

Althans, zoveel tijd kost dit ontbijt nu ook weer niet. Je moet een kwartiertje wachten op het piepje van de oven en bent met het maken zelf hooguit een minuut of vijf bezig. Weinig werk voor een ontbijtje om je vingers bij af te likken. Vond ik wel!

chocolade ontbijt

Een chocolade-ontbijt zonder echte chocola

Het ontbijt smaakt een beetje naar chocoladetaart, maar dan minder machtig en zonder toegevoegde suikers. En het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit met de banaan en andere toppings erop. Fruit? Check! Vezels? Check! Vol gevoel tot de lunch? Ook check!

Ik was zelf erg te spreken over dit ontbijtje en vond het sowieso een feestje om op de vroege ochtend aan een soort-van-taartje te zitten (dat ik om het plaatje compleet te maken ook maar met een gebaksvorkje at). Ik kon het zelfs niet laten om de laatste kruimels nog uit de ovenschaal te schrapen. No way dat er ook maar iets van dit baksel in de prullenbak zou eindigen!

Note: het ontbijtje op de foto was voor twee personen. Bart at gezellig mee. Ik ben een grote ontbijter, maar dit kreeg ik niet in mijn uppie weg 😉

chocolade ontbijt

Ingrediënten voor 2 personen

 • 70 gram (glutenvrije) havermout
 • 220 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
 • 1 kleine banaan
 • 6 gram cacaopoeder
 • 2 handjes (diepvries)bosbessen
 • Flinke hand cashewnoten
 • Scheutje honing 
 • Optioneel: paar (diepvries)kersen

Verder heb je een kleine ovenschaal (voor twee personen) of 2 muffinvormpjes nodig.

Hoe maak je dit chocolade-ontbijt?

 • Verwarm de oven voor op 185 graden.
 • Gooi de havermout en plantaardige melk bij elkaar in een kom. Doe er ook een paar bosbessen bij of anders diepvrieskersen. Kersen smaken heerlijk zoet door dit ontbijtje, maar bosbessen zijn ook hartstikke lekker.
 • Doe er 6 gram cacaopoeder bij en meng goed door.
 • Breek een paar losse cashewnoten tussen je vingers in kleine stukjes en gooi die ook door het mengsel.
 • Verdeel het beslag over de ovenschaal of muffinvormpjes.
 • Snijd de banaan in plakjes en leg die over de ovenschaal heen of op de muffins.
 • Gebruik vervolgens de bosbessen en de overgebleven cashewnoten als topping voordat je de schaal in de oven schuift.
 • Spuit er nog een klein beetje honing overheen en zet de schaal dan in de oven.
 • Haal de havermout na 15 minuten uit de oven. Je heerlijke chocolade-ontbijt is klaar om geserveerd te worden.
chocolade ontbijt

Een lekker ontbijt voor een goede start van de dag

Wees voorbereid: na het eten van dit ontbijtje zit je wel even vol.  Maar goed, dat is bij bijna alle ontbijtjes die ik maak zo. Ochtendsnacks doe ik niet aan, omdat mijn maag meestal tot een uur of half één of één uur lekker vol zit. Vind ik fijn! Dan heb je tenminste een goede bodem om de dag productief te starten. En dat die bodem ook nog eens verrukkelijk smaakt, maakt dit ontbijtje er al helemaal één dat ik vaker ga maken.

Ik maakte dit chocolade-ontbijt op een luie weekenddag, maar ben vastbesloten het ook doordeweeks eens te maken. Elke dag is een feestje, toch? Dan mag je ook van elk ontbijt een feestje maken. En dankzij het thuiswerken hoef ik toch niet te rennen naar de bus = extra ontbijttijd 🙂

Snel aan tafel? Maak dit chocolade-ontbijt zonder oven

Mocht je geen zin hebben in hongerig zitten wachten op de oven, dan kun je dit ontbijt ook maken in de vorm van havermoutpap (deze chocolade-havermout!). Zet het havermoutmengsel in een pan op het vuur en doe later de toppings eroverheen.

Maar stiekem vind ik de banaan als topping het aller-allerlekkerst als het uit de oven komt. Dan smaakt hij nog zoeter en zachter dan anders. Dus wat mij betreft is dit ontbijtje de 15 ongeduldige en hongerige minuten wachten wel waard. 

Hoe ziet jouw favoriete ontbijt eruit?

chocolade ontbijt uit de oven
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 28 oktober 2021 op 1:11 pm - Beantwoord

  Ahh, dit ziet er lekker uit. En dit is misschien voor ons wel een prima lunch gerecht in het weekend! Wie weet kan ik dit zaterdag eens proberen 🙂

 2. Darina 28 oktober 2021 op 2:11 pm - Beantwoord

  Een heerlijk ontbijtje! Krijg nu al trek 🙂

 3. Josephine 28 oktober 2021 op 4:33 pm - Beantwoord

  Oh, wow, dat klinkt heel lekker Romy! Ik wil het dit weekend ook gaan proberen!

  Leuk om weer mee te lezen. Ik ben een tijdje offline geweest. Je hebt een mooie nieuwe layout, mijn complimenten!

  • Josephine 29 oktober 2021 op 9:24 pm - Beantwoord

   Ik kon niet wachten en heb het vandaag voor de lunch gemaakt. 🙂 Erg lekker! Dank je wel voor dit recept!

   • Romy 10 november 2021 op 8:38 pm - Beantwoord

    Ah wat ontzettend leuk 🙂 En mooi om te horen dat het zo goed smaakte!

 4. Audrey 28 oktober 2021 op 7:28 pm - Beantwoord

  Hmmm, dit klinkt toch wel interessant, ondanks dat havermout en banaan niet mijn ding zijn. Wat dat woord ‘chocola’ toch maar doet, hè? Misschien ga ik het maar gewoon proberen.

 5. Giovanna Jansen 1 november 2021 op 1:52 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heerlijk uit! Misschien ook lekker als lunch? (Anders moet ik wachten tot morgenochtend…) 😉

Recente blogs

Wat ik nog wil doen voor mijn 30e?

5 augustus 2022|Persoonlijk|

Oh jee, de magische leeftijd van 3-0 komt met het jaar dichterbij. Nog iets meer dan een half jaar te gaan en er staan toch echt 30 kaarsjes op mijn taart. Gelukkig zie ik er eerder naar uit dan ertegenop om die leeftijdsdrempel te behalen. De vele plannen die ik nog heb vóór die tijd, dragen daar zeker aan bij. Dit zijn 35 dingen die ik maar al te graag voor mijn 30e wil doen. Niet omdat het leven stopt bij 30 (gelukkig niet!), maar omdat een stok achter de deur voor mooie plannen altijd goed is.

Verhip, een najaarsdip! 9 praktische tips om die voor te zijn

15 oktober 2021|Positiviteit|

Niet iedereen maakt een dansje door de kamer als de zomerzon het weer voor gezien houdt. Het is weer eerder donker, de temperaturen dalen rap en je favoriete zomeruitstapjes moet je weer driekwart jaar in de ijskast zetten. Om die redenen had ik zelf tot een jaar of vijf geleden bijna elk jaar wel een najaarsdip. Gelukkig nu niet meer! Ik deel graag 9 heel praktische tips met je waarmee ik (en jij hopelijk ook) de herfst vrolijker doorkom.

Van deze 15 dingen word ik enthousiast!

7 november 2018|Persoonlijk|

Thee, altijd een goed idee! Zeker sinds verschillende merken de theelabels hebben voorzien van leuke vragen. Laatst trof ik bij mijn eerste kop thee in de ochtend een wel héél vrolijke vraag aan: "Waar word jij enthousiast van?". Enthousiast geworden door die vraag sloeg ik aan het nadenken. Voordat ik het wist, had ik een wel heel lang lijstje met dingen op papier neergepend. Een goed teken! Daarom deel ik graag vol enthousiasme mijn lijstje met 15 dingen waar ik altijd enthousiast van word.

Ga naar de bovenkant