Brownies van zwarte bonen? Tja, dit is zo’n recept dat je moet proeven om te weten hoe lekker het is. Het klinkt misschien gek om je favoriete bonen uit de chili con carne in een brownie te gooien. Maar geloof me: deze brownies smaken echt naar pure-chocolade-brownies en hebben dezelfde heerlijke structuur en smaak. Zelfs mijn kritische testpanel (lees: Bart) was na het proeven overtuigd. Dus: wil jij iets lekkers te snacken hebben dat ook nog verrassend gezond is? Deze gezonde brownies wachten op je! Of nou, je moet ze wel zelf nog maken met dit recept.
Brownies van zwarte bonen (die je niet proeft!)
Het idee voor deze gezonde brownies ontstond toen ik laatst brownies per post kreeg toegestuurd. Mega-lekker, maar natuurlijk niet het meest gezonde om elke dag als toetje te eten. Dat moest toch én gezonder én glutenvrij (voor Bart) én lactosevrij (voor mij) kunnen. Yup, wij zijn zo’n stel met een gezamenlijke niet te bescheiden dieetwensenlijst. Gelukkig viel er iets op te bedenken: zwarte bonen to the rescue!
Voor deze brownies gebruik je geen meel, maar zwarte bonen. En nee, daar proef je niets van. Flink wat cacaopoeder, banaan en uiteraard stukjes pure chocola erbij geven de brownies de typische chocoladesmaak. Al als je door het beslag heen roert, zal je merken dat je niets anders dan heerlijke chocola ruikt. De zwarte bonen geven de brownies alleen wel hun stevige en heerlijke structuur als alternatief voor meel en roomboter.
Ik snap heel goed dat je even aan het idee van deze ingrediëntenlijst moet wennen. Barts gezicht betrok ook enigszins toen hij een blik bonen zag staan en ontdekte dat dát in mijn brownies zou belanden. Maar zelfs hij was direct om toen hij als testpanel het eerste stukje brownie mocht proeven:
“Wauw, dit smaakt echt naar brownie.” Zei ik toch, schat.
Lekker zoete én gezonde brownies
Van lekkere taartjes, cakes en andere baksels een gezonde variant maken, is inmiddels mijn lievelingsuitdaging geworden. Bijna wekelijks sta ik bakkend in de keuken om een gezondere versie te maken van bijvoorbeeld chocoladecake, chocolade-bananenbrood en zelfs chocoladetaart. Maar gezonde brownies had ik nog niet van mijn gezond-maken-lijstje afgevinkt. Tot nu dus! Dit recept was al bij de eerste poging goed gelukt, waardoor ik niet kon wachten het een spotlight op de blog te geven.
Om de brownies gezond te maken, gebruikte ik dus zwarte bonen in plaats van roomboter. Verder liet ik de suikerpot staan en koos ik in plaats daarvan voor ahornsiroop, dadels en banaan. Daardoor zijn de brownies alsnog heerlijk zoet, maar is er geen suikerklontje in te bekennen.
Natuurlijk zijn de brownies wel iets minder zoet dan de gemiddelde supermarktbrownie. Dus voor op z’n tijd zal ik me zeker niet inhouden om mezelf alsnog op de meer suikerrijke hoef-je-niets-voor-te-doen-variant te trakteren. Maar voor gewone doordeweekse dagen vind ik deze gezonde brownies een top-alternatief. Je zou ze zelfs bij de lunch of als ontbijt kunnen eten.
Gezonde brownies van zwarte bonen (glutenvrij!)
Equipment
- Bakvorm van 18×18 cm
- Bakpapier
- Oven
- Blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 400 gram zwarte bonen (let op: dit is het uitlekgewicht, dus je hebt meer nodig dan één blik)
- 1 rijpe banaan
- 2 eieren
- 20 gram cacaopoeder
- 5 grote dadels (ontpit)
- 35 gram pure chocola
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
- 3 el ahornsiroop (of agavesiroop of honing)
Optioneel voor de garnering:
- Kokosrasp
- Extra stukjes pure chocola (of bakvaste chocoladedruppels)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de zwarte bonen uitlekken en doe ze in een grote kom.
- Prak de banaan met een vork en doe deze bij de zwarte bonen in de kom. Schep ook het cacaopoeder, vanille-extract en de ahornsiroop (of agavesiroop of honing) erbij. Mix het geheel met een keukenmachine of blender tot een zacht beslag.
- Klop de twee eieren in een aparte kom los met een garde. Roer ze daarna door het beslag heen.
- Hak de chocolade en dadels in kleine stukjes. Roer ze samen met het bakpoeder door het beslag heen.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het beslag over de bakvorm. Leg eventueel nog wat extra stukjes chocolade bovenop.
- Laat de gezonde brownies in zo’n 30 minuten gaar worden in de oven. Check tussen de 30 en 35 minuten of de brownies gaar zijn. Als je er een satéprikker schoon uit kunt halen, zijn ze klaar om uit de oven te halen.
- Strooi eventueel nog wat kokosrasp over de gezonde brownies voor extra zoetigheid. Laat de brownies nog zo’n 15 minuten afkoelen in de bakvorm en haal ze er daarna uit. Snijd in 9 of 12 stukken. Je brownies zijn klaar om van te genieten!
Zin in iets chocolade-achtigs voor tussendoor?
Brownies maken is zo’n heerlijk relaxte bezigheid. Voor deze gezonde brownies van zwarte bonen stond ik maar 10 minuten in de keuken. Daarna is het een kwestie van wachten op de oven en dan heb je al iets klaarstaan waar je de hele week van kunt genieten. De zwarte-bonen-brownies zijn in de koelkast nog minimaal 3-4 dagen goed. En als je ze binnen die tijd nog niet op hebt (wat best een uitdaging is!), dan kun je ze in de vriezer nog wel een maand bewaren.
Heb je behoefte aan meer chocola in je leven, maar dan in een gezondere versie? Probeer ook eens de onderstaande gezonde(re) chocoladerecepten. Allemaal gluten- en lactosevrij!
- Gezond chocolade-bananenbrood
- Bananenmuffins met bosbessen en chocola
- Gezonde chocoladetaart
- Chocolade-ontbijtje
Goh, is het te merken dat ik niet vies ben van pure chocola?! 🙂
Heb jij weleens brownies gebakken?
Wat mooi, dat recept zo in dit format! Ik krijg er behoorlijk lekkere trek van, als ik het zo zie.
Oeh ik was al heel benieuwd naar dit recept toen je erover sprak in een ander artikel. Deze ga ik dit weekend meteen eens uitproberen! Lijkt me echt mega lekker!
Lekker, ik heb hem opgeslagen! PS: Je recente blogs doen bij mij raar en krijg naast en door mijn reactie veld heen de balk zonder foto’s en tekst… ?
Leuk dat je het recept hebt opgeslagen 😀
Als het goed is, werkt het reactieformulier nu weer helemaal goed. Vorige week ben ik overgegaan op een nieuw websitethema en dit was één van de kinderziektes die nog verholpen moest worden. Gelukkig nu opgelost 🙂
Wat een geweldig recept! Ik ben gek op brownies, dus ik ga dit zeker proberen. Mijn zus had toevallig eens brownies op basis van bonen gemaakt en het was verrassend lekker. Alleen zou ik misschien de chocola weglaten, omdat het voor mij dan weer een uitdaging is om chocola zonder noten te vinden, haha. Al die allergieën toch ook.. 😉
Gaaf hè dat brownies van bonen zo lekker en echt naar chocola smaken?! Zonder chocola zijn ze ook prima te maken trouwens. Gewoon wat extra cacaopoeder bij gooien voor een chocoladesmaak 🙂