gezonde brownies van zwarte bonen

Recept gezonde brownies van zwarte bonen (verrassend lekker!)

 • 21 juni 2022
 • 6 Reacties
Categorieën: Recepten

Brownies van zwarte bonen? Tja, dit is zo’n recept dat je moet proeven om te weten hoe lekker het is. Het klinkt misschien gek om je favoriete bonen uit de chili con carne in een brownie te gooien. Maar geloof me: deze brownies smaken echt naar pure-chocolade-brownies en hebben dezelfde heerlijke structuur en smaak. Zelfs mijn kritische testpanel (lees: Bart) was na het proeven overtuigd. Dus: wil jij iets lekkers te snacken hebben dat ook nog verrassend gezond is? Deze gezonde brownies wachten op je! Of nou, je moet ze wel zelf nog maken met dit recept. 

recept gezonde brownies

Brownies van zwarte bonen (die je niet proeft!)

Het idee voor deze gezonde brownies ontstond toen ik laatst brownies per post kreeg toegestuurd. Mega-lekker, maar natuurlijk niet het meest gezonde om elke dag als toetje te eten. Dat moest toch én gezonder én glutenvrij (voor Bart) én lactosevrij (voor mij) kunnen. Yup, wij zijn zo’n stel met een gezamenlijke niet te bescheiden dieetwensenlijst. Gelukkig viel er iets op te bedenken: zwarte bonen to the rescue! 

Voor deze brownies gebruik je geen meel, maar zwarte bonen. En nee, daar proef je niets van. Flink wat cacaopoeder, banaan en uiteraard stukjes pure chocola erbij geven de brownies de typische chocoladesmaak. Al als je door het beslag heen roert, zal je merken dat je niets anders dan heerlijke chocola ruikt. De zwarte bonen geven de brownies alleen wel hun stevige en heerlijke structuur als alternatief voor meel en roomboter. 

Ik snap heel goed dat je even aan het idee van deze ingrediëntenlijst moet wennen. Barts gezicht betrok ook enigszins toen hij een blik bonen zag staan en ontdekte dat dát in mijn brownies zou belanden. Maar zelfs hij was direct om toen hij als testpanel het eerste stukje brownie mocht proeven:

“Wauw, dit smaakt echt naar brownie.” Zei ik toch, schat. 

gezonde brownies van zwarte bonen
gezonde brownies van zwarte bonen

Lekker zoete én gezonde brownies

Van lekkere taartjes, cakes en andere baksels een gezonde variant maken, is inmiddels mijn lievelingsuitdaging geworden. Bijna wekelijks sta ik bakkend in de keuken om een gezondere versie te maken van bijvoorbeeld chocoladecake, chocolade-bananenbrood en zelfs chocoladetaart. Maar gezonde brownies had ik nog niet van mijn gezond-maken-lijstje afgevinkt. Tot nu dus! Dit recept was al bij de eerste poging goed gelukt, waardoor ik niet kon wachten het een spotlight op de blog te geven. 

Om de brownies gezond te maken, gebruikte ik dus zwarte bonen in plaats van roomboter. Verder liet ik de suikerpot staan en koos ik in plaats daarvan voor ahornsiroop, dadels en banaan. Daardoor zijn de brownies alsnog heerlijk zoet, maar is er geen suikerklontje in te bekennen. 

Natuurlijk zijn de brownies wel iets minder zoet dan de gemiddelde supermarktbrownie. Dus voor op z’n tijd zal ik me zeker niet inhouden om mezelf alsnog op de meer suikerrijke hoef-je-niets-voor-te-doen-variant te trakteren. Maar voor gewone doordeweekse dagen vind ik deze gezonde brownies een top-alternatief. Je zou ze zelfs bij de lunch of als ontbijt kunnen eten.

gezonde brownies van zwarte bonen
gezonde brownies van zwarte bonen

Recept gezonde brownies van zwarte bonen

Romy
Brownies van zwarte bonen? Yes, dat is verrassend lekker! Deze gezonde brownies hebben de verrukkelijke intense smaak van chocolade, maar zijn eigenlijk hartstikke gezond. Heel eventjes in de keuken staan en je hebt dit fantastische chocolade-tussendoortje al op tafel staan!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 9 brownies (12 kan ook!)

Equipment

 • Bakvorm van 18×18 cm
 • Bakpapier
 • Oven
 • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

 • 400 gram zwarte bonen (let op: dit is het uitlekgewicht, dus je hebt meer nodig dan één blik)
 • 1 rijpe banaan
 • 2 eieren
 • 20 gram cacaopoeder
 • 5 grote dadels (ontpit)
 • 35 gram pure chocola
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 tl bakpoeder
 • 3 el ahornsiroop (of agavesiroop of honing)

Optioneel voor de garnering:

 • Kokosrasp
 • Extra stukjes pure chocola (of bakvaste chocoladedruppels)

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Laat de zwarte bonen uitlekken en doe ze in een grote kom.
 • Prak de banaan met een vork en doe deze bij de zwarte bonen in de kom. Schep ook het cacaopoeder, vanille-extract en de ahornsiroop (of agavesiroop of honing) erbij. Mix het geheel met een keukenmachine of blender tot een zacht beslag.
 • Klop de twee eieren in een aparte kom los met een garde. Roer ze daarna door het beslag heen.
 • Hak de chocolade en dadels in kleine stukjes. Roer ze samen met het bakpoeder door het beslag heen.
 • Bekleed de bakvorm met bakpapier en verdeel het beslag over de bakvorm. Leg eventueel nog wat extra stukjes chocolade bovenop.
 • Laat de gezonde brownies in zo’n 30 minuten gaar worden in de oven. Check tussen de 30 en 35 minuten of de brownies gaar zijn. Als je er een satéprikker schoon uit kunt halen, zijn ze klaar om uit de oven te halen.
 • Strooi eventueel nog wat kokosrasp over de gezonde brownies voor extra zoetigheid. Laat de brownies nog zo’n 15 minuten afkoelen in de bakvorm en haal ze er daarna uit. Snijd in 9 of 12 stukken. Je brownies zijn klaar om van te genieten!
Trefwoord brownies, cake, chocola, chocoladecake, glutenvrij
recept gezonde brownies

Zin in iets chocolade-achtigs voor tussendoor? 

Brownies maken is zo’n heerlijk relaxte bezigheid. Voor deze gezonde brownies van zwarte bonen stond ik maar 10 minuten in de keuken. Daarna is het een kwestie van wachten op de oven en dan heb je al iets klaarstaan waar je de hele week van kunt genieten. De zwarte-bonen-brownies zijn in de koelkast nog minimaal 3-4 dagen goed. En als je ze binnen die tijd nog niet op hebt (wat best een uitdaging is!), dan kun je ze in de vriezer nog wel een maand bewaren.

Heb je behoefte aan meer chocola in je leven, maar dan in een gezondere versie? Probeer ook eens de onderstaande gezonde(re) chocoladerecepten. Allemaal gluten- en lactosevrij!

Goh, is het te merken dat ik niet vies ben van pure chocola?! 🙂

Heb jij weleens brownies gebakken?

zwarte bonen
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 21 juni 2022 op 9:49 am - Beantwoord

  Wat mooi, dat recept zo in dit format! Ik krijg er behoorlijk lekkere trek van, als ik het zo zie.

 2. Meaghan 21 juni 2022 op 11:04 am - Beantwoord

  Oeh ik was al heel benieuwd naar dit recept toen je erover sprak in een ander artikel. Deze ga ik dit weekend meteen eens uitproberen! Lijkt me echt mega lekker!

 3. Saskia 21 juni 2022 op 1:02 pm - Beantwoord

  Lekker, ik heb hem opgeslagen! PS: Je recente blogs doen bij mij raar en krijg naast en door mijn reactie veld heen de balk zonder foto’s en tekst… ?

  • Romy Veul 22 juni 2022 op 9:52 pm - Beantwoord

   Leuk dat je het recept hebt opgeslagen 😀
   Als het goed is, werkt het reactieformulier nu weer helemaal goed. Vorige week ben ik overgegaan op een nieuw websitethema en dit was één van de kinderziektes die nog verholpen moest worden. Gelukkig nu opgelost 🙂

 4. Anna 27 juni 2022 op 3:05 pm - Beantwoord

  Wat een geweldig recept! Ik ben gek op brownies, dus ik ga dit zeker proberen. Mijn zus had toevallig eens brownies op basis van bonen gemaakt en het was verrassend lekker. Alleen zou ik misschien de chocola weglaten, omdat het voor mij dan weer een uitdaging is om chocola zonder noten te vinden, haha. Al die allergieën toch ook.. 😉

  • Romy 6 juli 2022 op 8:18 am - Beantwoord

   Gaaf hè dat brownies van bonen zo lekker en echt naar chocola smaken?! Zonder chocola zijn ze ook prima te maken trouwens. Gewoon wat extra cacaopoeder bij gooien voor een chocoladesmaak 🙂

Rating recept
Recente blogs

5 leuke herfstactiviteiten om je niet te vervelen

23 oktober 2018|Lifestyle|

Voor mij als zomerliefhebber is de herfst misschien niet direct het seizoen waar ik het hele jaar naar uitzie. Maar als het najaar zich eenmaal aandient, kan ik daar tegenwoordig zeker wel van genieten. Deze herfst alleen al heb ik heel wat fijne dingen gedaan die mij oprecht blij maakten. Zo genoot ik van het uitvoeren van een aantal herfstplannen, maar ook van spontane uitjes die de herfst (nóg) leuker maakten. Ook inspiratie nodig om je niet te vervelen deze herfst? Deze 5 fijne herfstactiviteiten kan ik jou van harte aanbevelen.

Recept vegetarische gnocchi met romige paprikasaus

8 maart 2022|Recepten|

Gnocchi - you love it or you hate it. Ik behoor tot de groep mensen die deze aardappelachtige balletjes wel kan waarderen. Ze zijn heerlijk zacht, romiger dan gewone aardappels en je kunt er allerlei soorten sausjes bij eten. Mocht jij de gnocchi-liefde nog niet hebben; misschien brengt dit recept voor vegetarische gnocchi je op andere gedachten. Gemaakt met een lekker romig sausje van geroosterde groenten met geitenkaas. Dertig minuten werk maar, waarbij je ook nog de oven het meeste werk laat doen. Kortom: dit wil je proberen!

9 dingen om op te besparen (althans, hier bespaar ik graag op!)

8 november 2019|Lifestyle|

Zeker sinds ik mijn eigen huishouden run, vind ik besparen een leuke uitdaging. Niet op alles, want die goddelijke pindakaas van het niet-huismerk is me die paar euro meer wel waard. Maar daarnaast maak ik er bij bepaalde producten en diensten graag een sport van om niet meer uit te geven dan nodig is. Dit zijn 9 dingen om op te besparen. Althans, hier bespaar ik graag op. Al is het maar om geld voor dé pindakaas en voor mooie spullen voor in huis over te houden.

Ga naar de bovenkant