Wie wordt er nu niet gelukkig van de smaak van chocola? Ik eet zelf bijna alleen maar intens pure chocola en krijg altijd direct de neiging om als een overdreven reclamemodel uit de Nespresso-reclames te gaan kijken zodra ik een blokje chocola op mijn tong voel smelten. Verrukkelijk! Aangezien ik helemaal voor een goed begin van de dag ben, bedacht ik: waarom niet ontbijten met iets chocolade-achtigs. Het werd deze gezonde chocoladetaart met fruit. Dit wรญl je proeven: als ontbijt, tussendoor of misschien zelfs als feestelijk toetje.
Chocoladetaart, maar dan ontbijtproof
Echte chocoladetaart vind ik verrukkelijk, maar is helaas ook ontzettend machtig. Een paar happen en mijn buik ontploft alsof ik net voor een zevengangendiner met driedubbele sorbet als toetje heb aangeschoven. Niet direct een fijn begin van de dag. En tja, een voedzaam ontbijtrecept om elke ochtend op tafel te zetten, is echte chocoladetaart ook niet. Niets tegen chocola of suiker (no way, ik kan niet zonder hocola!), maar daar elke dag mee ontbijten, hoeft van mij ook weer niet.
Daarom wilde ik een gezonder alternatief maken. Ontbijttaart is sowieso mijn grote favoriet onder de vele ontbijtopties. Als je dan toch zelf de slingers moet ophangen en van elke dag een feestje moet maken, dan bij voorkeur met taart als ontbijt. Een gezond taartje het liefst! Het werd een gezonde chocoladetaart die smaakt alsof je van chocolade snoept op de vroege ochtend, maar die in werkelijkheid gemaakt is van havermout, banaan en andere gezonde ingrediรซnten.
Gezonde chocoladetaart van havermout
Dus, havermout is het hoofdingrediรซnt waar deze gezonde chocoladetaart niet zonder kan. Je kunt ook havermeel gebruiken, maar ik ontdekte laatst dat havermout een prima alternatief is voor havermeel. Bovendien scheelt havermout als vervanger je flink in het bedrag onderaan je boodschappenbon.
Omdat Bart glutenvrij eet, kochten wij regelmatig havermeel. Voor 200 gram betaal je al snel โฌ 4. Niet bepaald goedkoop dus! Toen kreeg ik opeens een eureka-moment: als havermeel hetzelfde is als fijngemalen havermout, waarom gooi ik dan niet gewoon zelf (glutenvrije) havermout in de blender? Sinds ik dat bedacht, maak ik regelmatig ontbijtrecepten met fijn gemaakte havermout.
Even de blender erin en de stukjes havermout zijn voor je het weet veranderd in een fijne en gladde substantie. Perfect voor bijvoorbeeld een chocolade-bananenbrood, ontbijtmuffins of voor deze gezonde chocoladetaart.
5 minuten werk รฉn geen deeg aan je vingers
Deze gezonde chocoladetaart is precies het soort recept dat bij mij als ietwat luie amateur-kokkin past. Zodra ik moet gaan priegelen met marsepein of met vingers in plakkerig deeg sta te kneden, haak ik over het algemeen af bij taarten bakken. Wie weet treft het taartenbakvirus mij nog eens, maar over het algemeen houd ik meer van het soort recepten waarbij je wat ingrediรซnten bij elkaar gooit, er een mixer in zet en vervolgens wacht terwijl de oven het werk voor je doet. Precies dat type recept is deze gezonde chocoladetaart met fruit.
Zodra je alle ingrediรซnten bij elkaar hebt, hoef je praktisch gezien alleen alles in een kom te gooien en de blender erbij te pakken. Daarna schuif je de taart in de oven en wacht je met smacht op het baksel dat in de tussentijd al een heerlijke chocoladegeur door de kamer verspreidt. Na het rijzen in de oven is het een kwestie van nog vijf minuten volhouden voordat je aanvalt, zodat de taart iets kan afkoelen. En dan, toppings erop en smullen maar!
Gezonde chocoladetaart met vers fruit (glutenvrij!)
Equipment
- 1 kleine springvorm van 12 cm doorsnee (of een grotere springvorm als je de taart voor meerdere personen maakt)
Ingrediรซnten
- 75 gram havermout
- 10 gram cacaopoeder
- 1 rijpe banaan
- 1 tl bakpoeder
- 125 gram (plantaardige) kwark
- 1 el agavesiroop
- Handje blauwe bessen of frambozen (of ander fruit)
Optioneel voor topping:
- Paar cashewnoten
- Stukjes pure chocola of cacao nibs
- Beetje kokosrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden voordat je aan de slag gaat.
- Prak de banaan en gooi de havermout met het cacaopoeder, de kwark, agavesiroop en de banaan in een grote kom.
- Roer alles door elkaar en zet dan de blender erin om er een fijn mengsel van te maken.
- Voeg daarna het bakpoeder toe aan het mengsel en roer nog eens goed door.
- Giet het mengsel in de kleine springvorm en schuif in de oven. Laat de ontbijttaart een minuut of 25 rijzen en haal dan uit de oven.
- Strooi daarna het fruit over de kleine chocoladetaart en voeg daar eventueel nog wat versnipperde cashewnoten, kokosrasp en stukjes pure chocola aan toe als je extra veel trek hebt.
- Laat, als je dat volhoudt, de taart nog vijf minuten afkoelen in de springvorm om te voorkomen dat hij inzakt.
Notities
Gezonde chocoladetaart om de hele dag door te eten
Zelf at ik deze gezonde chocoladetaart als feestelijk ontbijtje samen met Bart (een lekkere afwisseling op mijn geliefde havermout met appel uit de oven of smoothie bowls). Uiteraard kun je er ook een grote taart van maken in een gewone springvorm. Serveer het als toetje, bij een high tea of eet hem lekker tussendoor. Of giet het mengsel in muffinvormpjes, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen naar je werk of naar de speeltuin. Je kunt de taart zeker nog wel een paar dagen in de koelkast (afgesloten) bewaren. Na een dag of twee is hij nog minstens zo lekker.
Met de toppings kun je natuurlijk lekker afwisselen. Ik koos voor blauwe bessen en framboos, maar plakjes banaan, stukjes mango of kersen zullen er vast ook heel goed bij smaken. En wil je het echt lekker maken? Vergeet dan vooral de stukjes pure chocolade erbij niet. Hoeveel ik ook houd van fruit, aan de smaak van gesmolten pure chocolade kan zelfs de lekkerste blauwe bes niet tippen.
Wat voor chocola eet jij het liefst? Ben jij net als ik fan van puur?
Oh dit klinkt heerlijk, het ziet er alleen al zo lekker uit;-) Ik eet ook graag chocolade, als ik moet kiezen tussen zoet of zout, ga ik echt voor zoet;-)
Het water loopt me in de mond, wat ziet dit er heerlijk uit!
Okay. Morgen. Lunch. Havermout malen. Taartje bakken. Genieten. Dank je.
๐ Ik wil al zo lang weer beginnen met bakken … en ik denk (daar ga ik weer) dat ik dit in een muffin-vorm doe.
Leuk, leuk! Ben heel benieuwd wat je ervan zult vinden ๐
Ik las dit gisteren, en de kwark moest op en we hadden nog wat rijpe bananen. Kwartiertje later stond het in de oven. Voor mijzelf wat te machtig (ik proefde een hapje, wรจl lekker) maar man en kids waren zee Rien hun nopjes met de traktatie. Die gaan we vaker maken!
Ah zo leuk om te horen dat het in de smaak viel bij je man en kinderen ๐ En superleuk dat je het recept hebt geprobeerd!
Voor mij veel te ingewikkeld;), maar het water loopt me in de mond.
Dit klinkt echt geweldig. Ook als iets wat ik direct wil proberen zeg maar, haha.
Hihi, leuk! Ik ben benieuwd wat je van het recept vindt als je het gaat maken ๐
Dit ziet er echt ZO goed uit! Havermout is normaal absoluut niet mijn ding, maar misschien moet ik het via dit recept toch een kans geven!
Ha leuk! In dit recept proef je bijna niets van de havermout, dus ik kan het je zeker aanraden ๐
Zou ik het beslag de avond van te voren kunnen maken denk je? Dat ik het morgen alleen in de oven hoef te doen?
Iets met een chocolade ontbijt verjaardagstaartje met een gezin van 7 met een kleine tweeling. ๐
Gefeliciteerd alvast met de jarige ๐
En superleuk dat je het taartje overweegt als verjaardagsontbijt! Ik ben alleen bang dat de havermout al wat vocht heeft opgenomen als je het beslag de dag van tevoren maakt. Dus ik weet niet helemaal zeker of de structuur dan nog goed is.
Je zou het kunnen proberen en dan eventueel ’s ochtends nog wat extra vocht (plantaardige kwark) kunnen toevoegen. Maar ik weet niet 100% zeker of dat net zo goed uitpakt als wanneer je het beslag die ochtend zelf maakt.