ontbijtbrownie 7

Gezonde ontbijtbrownie met warme kersen (glutenvrij & vegan)

 • 29 januari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Gooi een vleugje cacao bij mijn ontbijt, en de kans is groot dat het er bij mij als warme koek in gaat. Of als warme brownie, in dit geval. Ik bedacht namelijk een gezonde ontbijtbrownie met een “monchou”-achtige topping van sojakwark, warme kersen en speculaaskruimel. En dit is oprecht verrukkelijk. Ik maak deze schaal eigenlijk voor Bart en mij samen, maar schep dan stiekem op mijn eigen bordje net iets meer dan de helft. Kan het niet laten! Als je houdt van chocola, warme kersen en een lekker warm ontbijt én als je zin hebt in iets anders dan je standaard havermoutje – trakteer jezelf dan hierop. Een traktatie voor in het weekend, maar stiekem ook gewoon voor doordeweeks!

Ontbijten met brownies – I’m in!

Ik ben helemaal geen grote zoetekauw en eet vooral veel groenten en fruit. Maar er is één ding waar ik wel een lichte verslaving aan heb: chocola. Heb ik even mazzel dat veel mensen in mijn omgeving dat weten, waardoor ik regelmatig als bedankje of traktatie heerlijke repen, bonbons of iets anders krijg. Dat is zo’n cadeautje waarmee je bij mij altijd goed zit. Hoe puurder de chocola, hoe beter!

Ontbijten met chocola doe ik dan ook graag. Nee hoor, daarvoor zet ik niet mijn tanden in een grote reep. Ik maak er liever een iets gezonder ontbijt van. Minimaal drie keer per week eet ik mijn lievelings chocolade-havermout, en zo af en toe ook dit gezonde chocoladetaartje. Daarnaast is deze ontbijtbrownie een perfect voorbeeld van een gezond ontbijt dat toch de smaak heeft van pure chocola.

Je maakt de ontbijtbrownie met rauw cacaopoeder, waardoor je ook zonder chocoladerepen een heerlijke chocoladesmaak krijgt. Verder gebruik ik banaan (voor de zoete smaak én de dagelijkse portie fruit), havermout (voor de stevigheid) en natuurlijk plantaardige melk en wat zoetmiddel (ahornsiroop en vanille-extract in mijn geval). Zo krijg je een heerlijk smeuïg ontbijt dat in combinatie met de monchou net een taartje is. Maar dan zonder de suikers en slagroom.

ontbijtbrownie 5

“Monchou” op je ontbijt

Sinds bijna jaar eet ik lactosevrij en daarnaast voor ongeveer 98% plantaardig. Dat bleek gelukkig niet zo moeilijk als ik had verwacht. Waar ik begin vorig jaar nog spontaan in huilen zou uitbarsten bij het idee van nooit meer kaas en kwark eten, voelt het nu juist alsof ik lekkerder eet dan ooit tevoren. Anders gaan eten maakt ook een stuk creatiever, en zo belanden er opeens de bijzonderste en – als een experiment goed uitpakt – smaakvolste dingen op je bord.

Zo had ik in mijn hoofd dat ik iets monchou-achtigs wilde maken op een ontbijtje. Dat was de inspiratie voor deze ontbijtbrownie. Op dit smeuïge chocolade-achtige ontbijt zit namelijk een flinke toef soja-kwark met heerlijke warme kersen. Even de kersen ontdooien uit de diepvries, kort warm maken in een pannetje en dan heb je iets heel lekkers.

Om het ontbijt echt monchou-achtig te maken, mogen de speculaaskruimels niet ontbreken. Strooi er zo zuinig of juist fanatiek mee als je zelf lekker vindt.

ontbijtbrownie 9

Wat heb je nodig voor deze smeuïge ontbijtbrownie?

Dat valt alles mee! Je hoeft er echt niet veel voor uit de kast te halen. Het maken van de ontbijtbrownie is trouwens ook niet veel werk. Het komt er praktisch op neer dat je wat ingrediënten bij elkaar in een ovenschaal gooit, die goed doorroert en het geheel dan in een voorverwarmde oven schuift. Even een kwartier wachten en dan is je ontbijt al klaar. Wacht vooral niet te lang met aanvallen, want warm is de ontbijtbrownie het allerlekkerst.

Voor een ontbijtbrownie voor twee personen gebruik ik het volgende:

 • 90 gram havermout
 • 2 bananen
 • 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte amandelmelk, maar andere vegan melk is ook prima)
 • 2 el cacaopoeder
 • 1 1/2 tl vanille-extract
 • 1/2 el ahornsiroop
 • 1 1/2 tl bakpoeder

De ontbijtbrownie wordt trouwens lekker smeuïg en is van binnen nog heerlijk zacht. Geen standaard havermoutstructuur dus! Ik houd voor dit brownie-ontbijt wel van zo’n smeuïge substantie met een stevige buitenkant. In combinatie met de sojakwark is dat al helemaal lekker. Wil je de ontbijtbrownie liever iets steviger? Gebruik dan wat minder melk.

Heb je zin in meer echte chocoladesmaak? Roer gerust stukjes pure chocola door de ontbijtbrownie of gebruik chocolate chips. Dan is het chocolade-tintje niet meer te missen.

ontbijtbrownie 4

Hoe maak je de ontbijtbrownie?

Wil je ook eens met iets anders ontbijten dan je gebruikelijke kwark, yoghurt of havermoutpap? Maak dan eens deze ontbijtbrownie. Het recept is als volgt:

ontbijtbrownie 9

Gezonde ontbijtbrownie met warme kersen

Romy
Ben je gek op chocola? Met deze ontbijtbrownie heb je een chocolade-achtig maar toch gezond ontbijt. Heerlijk smeuïg, goed vullend en extra lekker warm door de warme kersen bovenop. Ga jij hem maken?
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Oventijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bakrecepten, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Ovenschaal
 • Oven
 • steelpan

Ingrediënten
  

Voor de ontbijtbrownie:

 • 90 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 200 ml plantaardige melk (zoals amandelmelk of havermelk)
 • 2 el cacaopoeder
 • 2 bananen
 • 1/2 el ahornsiroop
 • 1 1/2 tl vanille-extract
 • 1 1/2 tl bakpoeder

Voor de monchou-topping:

 • 100 gram (diepvries)kersen (ontdooid)
 • 150 gram plantaardige kwark (bijvoorbeeld soja-kwark of kokosyoghurt)
 • 1 speculaasje (evt. glutenvrij)

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden (ik gebruik de heteluchtstand).
 • Prak de bananen en doe deze samen met alle andere ingrediënten in een mengkom. Roer goed door en schenk het havermoutmengsel dan in een kleine ovenschaal.
 • Schuif de ontbijtbrownie voor ongeveer 15 minuten in de oven.
 • Verwarm de kersen alvast in een steelpannetje. Dit kun je au bain mairie doen, maar eventueel ook op de bodem van het steelpannetje. Let dan wel op dat het niet aankoekt en roer een beetje door.
 • Schep dan de kwark en kersen op de ontbijtbrownie. Verkruimel er een speculaasje boven om het extra lekker te maken.
Trefwoord Brownies, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Kersen, Lactosevrij, Ontbijttaart, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
ontbijtbrownie 3

De ontbijtbrownie bewaren?

Eet je dit ontbijt in je eentje (wat ik je van harte kan aanraden – meer voor jezelf is altijd beter!)? Dan kun je het resterende deel prima in de koelkast zetten voor de volgende ochtend. Verwarm het de volgende dag eventueel nog even in de magnetron. Dan is de ontbijtbrownie nog minstens zo lekker als de ochtend ervoor én heb je opnieuw iets heerlijks om je tanden in te zetten.

Meer feestontbijt-ideeën

Ik kan me haast niet meer voorstellen dat ik ooit elke dag boterhammen met exact hetzelfde beleg had als ontbijt. Tegenwoordig ben ik liever wat creatiever en vind ik havermout, smoothie bowls en ovenbaksels veel te lekker om nog naar broodjes hummus te grijpen voor het ontbijt. Ook als je op een holletje de deur uit moet, kun je nog van je ontbijt een feestje maken.

Wat maak jij als je zin hebt in een feestontbijt?

brownie

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

10 dingen waar ik me niet (meer) voor schaam

1 april 2022|Persoonlijk|

Schaamte maakt, net als alcohol, meer kapot dan je lief is. Ik heb me jarenlang geschaamd. Voor van alles. Voor mijn verlegenheid, mijn eigenwijze kant, onbenullige gewoontes, mijn introvert zijn. Maar met dat alles ben ik gelukkig mooi klaar. Al een paar jaar. Wat is het fijn om jezelf te zijn, zonder zoveel schaamte en gedachten. Gewoon jezelf, met al wat je bent. Dit zijn 10 dingen waar ik me niet meer voor schaam. En waar jij - als je ze herkent - je ook absoluut niet voor zou moeten generen. 

Mijn wishlist met vrolijke, inspirerende items

7 februari 2017|Lifestyle|

Sinds ik een eigen blog heb, vind ik het een leuke sport om items te scoren die ik ter inspiratie kan gebruiken. Dat kan gaan om boeken of producten die me op ideeën brengen, maar ook om spullen die ik graag op blogfoto's gebruik. Onder het mom van 'mezelf eens in het zonnetje zetten', besloot ik dat ik mezelf iets cadeau wil doen dat me ook een dosis inspiratie oplevert. Daarom stelde ik een wish list samen met 11 inspirerende items, waarvan ik mezelf uiteindelijk op één item wil trakteren.

Inspiratie voor mijn luxe droombadkamer

4 augustus 2020|Interieur|

Als ik de loterij zou winnen, dan weet ik wel wat mijn eerste uitgave zou zijn. Een gloednieuwe badkamer! Mijn badkamertje is klein maar fijn. Geen Pinterestwaardig droomplekje, maar wel helemaal prima voor nu. Maar ooit (in een volgend huis?) zou ik nog wel mijn droombadkamer willen realiseren. Ik weet al precies hoe die eruit moet komen te zien. Nu alleen de loterij nog winnen... In het kader van "dromen mag" deel ik 10 must-haves die niet in mijn droombadkamer mogen ontbreken.