Taart eten als ontbijt? Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Als dat taartje dan ook nog eens niet 5 scheppen suiker bevat en wél fruit en groente, dan kun je me er al helemaal voor wakker maken. Nu had ik toevallig nog een pompoen, een rijpe banaan en een ei liggen. Leek me een goede reden om mezelf op een taartontbijt te trakteren. En door gebleken succes, vond ik deze gezonde ontbijttaart ook nog een receptblog waard. Lees hieronder hoe je voor jezelf dit feestontbijt maakt.

Ontbijttaart waarvoor je me wakker kunt maken

Zonder een goed ontbijt is mijn dag nog niet begonnen. Ik ben zelf absoluut niet zo’n persoon die kan ontbijten met een half broodje met jam en vervolgens productief aan de slag gaat. Nee hoor, doe mij maar een portie krachtvoer om de dag te starten! Havermout en fruit zijn standaard onderdeel van mijn ontbijt, maar meestal is dat in de vorm van een bak kwark met allerlei toppings. Dit keer wilde ik iets creatievers op mijn ontbijtbord laten belanden: een taartje. Elke dag is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen taart serveren, toch?!

Deze gezonde ontbijttaart met pompoen is prima voor wie net als ik een stevig maar compact ontbijtje nodig heeft om zonder knorrende maag de ochtend door te komen. Je zult er wel een minuut of 25 op moeten wachten voordat je kunt aanvallen, want uiteraard moet je dit taartje eerst in de oven schuiven. Maar ik beloof je dat je daarna heel blij bent dat je gewacht hebt.

Recept voor gezonde ontbijttaart met pompoen

Pompoen en banaan zijn wat mij betreft een match made in heaven. Banaan vind ik een ideaal product om mijn baksels zoeter te maken zonder er meteen een pot suiker bij te hoeven pakken. Tegelijkertijd smaakt de pompoen iets meer hartig – een geweldige combinatie vind ik zelf. Strooi er koek- en speculaaskruiden overheen en ik ben al helemaal verkocht. Er zit een scheutje agavesiroop in het recept, maar verder is het in mijn ogen een heel gezonde ontbijttaart met de nodige vitamientjes, een goede hoeveelheid vezels en (het belangrijkste!) een heleboel smaak.

Zo’n ontbijttaart is trouwens ook een goede manier om van je overrijpe bananen af te komen. Die zijn misschien niet zo lekker meer om uit het vuistje te eten, maar doen het nog heel goed in of op een taartje uit de oven.

gezonde ontbijttaart met pompoen

Ingrediënten (voor 1 taartje)

Laten we het boodschappenlijstje erbij pakken. Ik maakte deze ontbijttaart voor mij alleen (en snoepte er nog wat losse banaan bij op). Voor 1 taartje gebruikte ik:

 • 45 gram fijne havermout (of havermeel)
 • 50 gram flespompoen (in kleine blokjes of gepureerd)
 • 1 ei
 • 1 banaan
 • 3 pecannoten (ongezouten)
 • 1 eetlepel rozijnen
 • 1 eetlepel agavesiroop
 • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
 • Paar snufjes kaneel

Daarnaast heb je nodig:

 • 1 kleine springvorm (12 cm doorsnee – iets kleiner kan ook!)
 • Mixer of keukenmachine
gezonde ontbijttaart met pompoen
taart voor ontbijt
gezond ontbijtrecept

Hoe maak je de gezonde ontbijttaart met pompoen?

Met het maken van het ontbijttaartje was ik in totaal zo’n 35 minuten bezig. Althans, de bereiding kost zo’n 10 minuten, maar daarna wordt je geduld op de proef gesteld en moet je een tijdje wachten voordat je er je tanden in kunt zeggen. Maar ik kan je beloven: het is het wachten meer dan waard.

Tip van mij: maak het taartje klaar voordat je ’s ochtends gaat douchen. Dan duurt het wachten minder lang en kun je na het douchen meteen aanschuiven voor iets heel lekkers.

Ontbijttaart met pompoen Pinterest 2

Gezonde ontbijttaart met pompoen, banaan & pecannoten

Romy
Ontbijten met taart – wie wil dat nu niet? Deze ontbijttaart met pompoen en banaan is heerlijk zoet. Een ontbijtfeestje op de vroege morgen!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 taartje

Equipment

 • Mixer of keukenmachine
 • Kleine taartvorm (12 cm doorsnee)

Ingrediënten
  

 • 45 gram fijne havermout of havermeel
 • 50 gram flespompoen in kleine blokjes of gepureerd
 • 1 ei
 • 1 banaan
 • 3 pecannoten ongezouten
 • 1 el rozijnen
 • 1 el agavesiroop
 • 2 tl koek- en speculaaskruiden
 • 1 tl kaneel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.
 • Snijd daarna de pompoen in zo klein mogelijke blokjes (tenzij je een keukenmachine hebt; dan mag die het vuile werk voor je opknappen).
 • Doe in een beslagkom de havermout, blokjes pompoen en het ei bij elkaar. Roer goed door.
 • Snijd ongeveer 1/3 van de banaan af, zodat je ongeveer 5-7 plakjes apart kunt houden voor de bovenkant van de ontbijttaart. Pureer de rest van de banaan met een vork.
 • Voeg de gepureerde banaan, de agavesiroop en de koek- en speculaaskruiden toe aan het mengsel.
 • Pak daarna je mixer erbij (of als je een lucky bastard bent die een keukenmachine heeft: gooi het in de keukenmachine) en maak er een zo glad mogelijk mengsel van. Let op: als je stukjes pompoen hebt gebruikt, zal je het nooit helemaal fijn krijgen. Dat is niet erg. Je hebt dan alleen iets meer bite.
 • Roer de rozijnen door het mengsel heen en giet het beslag daarna in de springvorm.
 • Nu kun je het taartje versieren. Snijd hiervoor de pecannoten in kleine stukjes en verdeel de stukjes noot en de plakjes banaan over de bovenkant van het taartje.
 • Strooi er ten slotte naar smaak wat extra kaneel overheen.
 • Schuif de springvorm in de oven zodra deze voorverwarmd is. Daarna is het lastigste onderdeel van het recept aangebroken: wacht 25 minuten terwijl een heerlijke geur je vanuit de oven tegemoet komt. Het is het waard, beloofd!
 • Haal de springvorm uit de oven, wacht een paar minuten totdat het taartje iets is afgekoeld. Aanvallen maar!
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Ontbijttaart, Pompoen, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

Mis je wat zoetigheid? Eet er dan wat extra banaan bij of schenk een beetje extra honing of agavesiroop over het taartje. Pure chocolade lijken me trouwens ook een heerlijke topping. Maar goed, chocolade maakt (bijna) dan ook alles beter.

gezonde ontbijttaart met pompoen

Pompoen en banaan: een verrukkelijke combinatie

Na het eten van deze gezonde ontbijttaart met pompoen en banaan was ik meteen geïnspireerd om vaker pompoen door mijn ontbijtjes te gooien. Meestal kopen we pompoen voor de soep of om pompoenlasagne (dit recept van Libelle!) te maken, maar het blijkt ook een heerlijk ingrediënt te zijn voor een lekker zoet ontbijtje. En als je nou net een stuk pompoen over hebt van een ander lekker pompoenrecept, dan is dit ook een ideale manier om je restjes een enkeltje kliko te besparen.

Tip: probeer ook eens deze havermoutpap met pompoen. Al net zo’n lekker ontbijt!

Eet smakelijk!

Wat staat er vandaag op het ontbijtmenu bij jou?

gezond ontbijtrecept

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 11 juni 2021 op 6:42 am - Beantwoord

  Dit taartje ziet er heerlijk uit en ook de combi banaan en pompoen lijkt me heel lekker. Dit recept ga ik zeker een keer maken.

 2. bychristiana 11 juni 2021 op 8:54 am - Beantwoord

  Wat een super leuk recept, deze ga ik onthouden! Ik ontbijt altijd met yoghurt en vers fruit en thee. Zonder ontbijt geen goed begin van de dag;-)

  • Romy 12 juni 2021 op 7:50 am - Beantwoord

   Yes, helemaal mee eens! Zonder ontbijt functioneer ik echt niet goed 😉

 3. Zo simpel is dan geluk 11 juni 2021 op 9:11 am - Beantwoord

  Het klinkt heerlijk. Maar toch zie ik dit niet zo zitten ’s ochtends om 6 uur. Ik hou het wel bij mijn simpele crackertjes.

 4. Daenelia 11 juni 2021 op 10:26 am - Beantwoord

  Dat ziet er goed uit, maar zou voor mij echt veel te veel zijn voor een ontbijt. Dat krijg ik niet weg, joh! Ik hou het al jaren bij twee knackebrodjes met sellerysalade en dan wat kleine tomaatjes ernaast. Fruit voor het ontbijt doe ik ook wel eens, maar dan liever iets als aardbeien of een kiwi. Banaan is prima als ik me lichamelijk veel inspan, zoals na een workout. En ik hou eerlijk gezegd ook niet zo heel erg van warme ontbijtjes. Als ik dat dan toch doe, dan is het vaak iets in de trant van toast, gebakken tomaat, champignons en een gebakken ei. Met als constante toevoeging: koffie. Ik sla zelfs liever de maaltijd over dan de koffie…

 5. Meaghan 11 juni 2021 op 11:03 am - Beantwoord

  Dat ziet erg lekker uit. Ontbijten met taart, dat heb ik nou nog nooit gedaan! I Wat feestelijk! k ga dit zeker eens proberen. Bedankt voor het delen!

  • Romy 12 juni 2021 op 7:48 am - Beantwoord

   Superleuk om te horen! Ontbijten met taart is écht een aanrader 🙂

 6. Lianne 11 juni 2021 op 11:11 am - Beantwoord

  Ohhh dit klinkt echt heerlijk! Maar ik zou het eerder nemen als toetje dan echt als ontbijt. Ik eet ’s ochtends echt nauwelijks iets, ik krijg nooit zo vroeg wat door mijn keel. Pas rond 11-12 uur maak ik wat eten klaar voor mezelf, als ik al een tijdje op ben en mijn lichaam al wat ‘actiever’ is. Werkt voor mij op de een of andere manier beter dan meteen na het slapen ‘geforceerd’ iets in mijn lichaam stoppen. Dit ontbijt is voor mij dan best veel in een keer. Maar dat is op zich niet zo erg als het superlekker is 🙂

  • Romy 12 juni 2021 op 7:47 am - Beantwoord

   Ik kan me helemaal voorstellen dat niet iedereen ’s ochtends een hap door zijn keel kracht, en dan is een heel taartje wel wat veel misschien. Juist fijn dat je weet voor jou wel en niet werkt 🙂 Ik heb zelf andersom weleens geprobeerd om niet te ontbijten of langer te wachten, maar merk dat ik daar dan weer niet goed tegen kan, haha.

 7. Naomi 11 juni 2021 op 12:06 pm - Beantwoord

  Wauw, dit taartje is gewoon kunst! Het wachten wel waard, lijkt me;).

  • Romy 12 juni 2021 op 7:46 am - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Ik ga hem vandaag weer maken en kijk er nu al naar uit 🙂

 8. Maaike 11 juni 2021 op 2:56 pm - Beantwoord

  Oh wat een leuk idee! Nog nooit van gehoord 😀

 9. Anouk 12 juni 2021 op 12:09 pm - Beantwoord

  Wat geweldig! En die schattige kleine springvorm is ook zoo leuk, alleen al om die te mogen kopen zou je dit moeten maken haha

Beoordeling recept