Op z’n tijd kan ik een dikke plak cake wel waarderen bij de thee. En eerlijk: ook bij de lunch snijd ik weleens een plak gezonde(re) cake aan. Je moet zelf een feestje maken van elke dag, toch?! Met deze gezonde rozijnencake kun je dat ook nog op een enigszins verantwoorde manier doen. Dit recept voor rozijnencake is vegan, suikervrij en glutenvrij én bovenal heel erg lekker. Als je van rozijnen houdt en dol bent op een luchtige cake met een zoet tintje, dan word je hier vast blij van bij je dagelijkse theemoment. Maak de cake voor als je visite krijgt of gewoon om zelf dágen achter elkaar van te smullen.
Cake met rozijnen = zoet + lekker
Een gewone cake zonder iets erin vind ik persoonlijk maar saai. Ik moet dan denken aan die kleffe cakeplakken zoals ik die twintig jaar geleden weleens kreeg op verjaardagen. Als kind kon ik altijd enorm uitkijken naar dé taart op een verjaardag. Ik was dan lichtelijk teleurgesteld als iemand geen appeltaart of cheesecake in huis had, maar als er voor de kinderen alleen een plakje cake was. Gelukkig heb ik inmiddels ontdekt dat cake wel degelijk heerlijk kan zijn. Met de juiste ingrediënten en met een lekkere vulling maak je van een plak cake een heerlijke lekkernij. Uiteraard koos ik bij deze rozijnencake voor rozijnen als lekker extraatje. Zo heb je bij elke hap “wat te kauwen” en wordt de cake een tikkeltje zoeter.
Ook de cake zelf is lekker zoet. En dat zonder suiker! Ik gebruik, naast de rozijnen, ahornsiroop en appelmoes om de rozijnencake wat zoetigs te geven. Daarnaast voeg ik een klein scheutje vanille-extract toe. Dat geeft de rozijnencake een typische cake-achtige smaak. Bizar hoeveel een paar druppeltjes al voor de smaak van een baksel kunnen doen!
Zo maak je rozijnencake vegan en glutenvrij
Cake maken zonder eieren vond ik in het begin nogal een uitdaging. In veel cakerecepten zijn wel 3-4 eieren verwerkt om de cake zijn luchtigheid te geven. In een vegan cake moet je hetzelfde luchtige effect zonder eieren voor elkaar zien te krijgen. Gelukkig lukt dat nu heel goed. Voor deze rozijnencake gebruik ik als bindmiddel plantaardige melk en (ongezoete!) appelmoes in plaats van ei. Die twee hebben allebei een bindende werking. Daarnaast strooi ik iets rijkelijker met bakpoeder dan anders, omdat dat de cake zijn luchtigheid geeft en de cake laat rijzen. Je kunt in plaats daarvan ook baking soda met een scheutje appelazijn of citroensap gebruiken. Roer dat even door elkaar en meng het dan (helemaal op het eind) door je beslag. Ook dat zorgt ervoor dat je cake goed gerezen uit de oven komt.
De cake glutenvrij maken is niet heel moeilijk. Ik maak hem glutenvrij vanwege Barts intolerantie. Maar ik moet zeggen dat ik los daarvan amandelmeel (een veelgebruikte glutenvrije meelsoort), sowieso enorm ben gaan waarderen. Dit is een heel smeuïge meelsoort die perfect is voor bijvoorbeeld cake of bananenbrood. Voor deze rozijnencake meng ik amandelmeel met havermeel, omdat dat een baksel juist wat meer stevigheid geeft. Zo voorkom je dat je alsnog straks je tanden in een kleffe plak cake moet zetten.
Tip: Eet je glutenvrij vanwege een intolerantie of allergie? Koop dan altijd speciaal glutenvrij havermeel. Het standaard havermeel uit de supermarkt is meestal niet glutenvrij, iets wat niet altijd netjes op de verpakking staat vermeld. Ik bestel zelf meestal glutenvrij havermeel bij De Notenshop van het merk Terra Sana. Een goed (en goedkoop) alternatief is om glutenvrije havermout zelf fijn te malen in de keukenmachine.
Tips om de gezonde rozijnencake nóg lekkerder te maken
Ik vind deze gezonde rozijnencake van zichzelf al heel lekker zoet en smaakvol. Maar ik kan het niet laten om voor de mooi en voor de lekker de bovenkant te versieren met pompoenpitten en pecannoten. Dat ziet er extra feestelijk uit bij het serveren en geeft de krokante korst extra bite.
Vind je een cake met alleen rozijnen wat saai? Roer dan gerust stukjes noot door het beslag. Pecannoten, walnoten of amandelen zijn daarvoor perfect. Snijd ze wel in kleine stukjes, zodat je bij bijna elke hap iets van noot kunt proeven.
Verder kun je de rozijnencake pimpen met stukjes chocola. Ik moet zeggen: ik vind dat bijna alles lekkerder wordt van stukjes chocola, maar probeer me in te houden om niet in al mijn baksels pure chocola te gooien. Wil je de cake feestelijker en zoeter maken? Dan is chocola uiteraard je beste vriend.
Recept voor de rozijnencake
Heb je nog geen weekendplannen en voelt de keuken in duiken als een goede optie? Of heb je zoete trek, maar wil je ook weer niet aan de taart gaan? Dan is deze vegan rozijnencake perfect. En doordat er ook geen gluten en suiker in zit, kunnen ook mee-eters met allergieën ervan genieten. Zo maak je de rozijnencake:
Recept gezonde rozijnencake (vegan, glutenvrij & suikervrij)
Equipment
- Cakevorm (ongeveer 20 cm lang)
- Bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 185 gram amandelmeel
- 135 gram havermeel
- 200 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk)
- 180 gram ongezoete appelmoes
- 50 gram kokosolie (gesmolten)
- 3 el ahornsiroop
- 65 gram rozijnen geweld in water
- 2 ½ tl bakpoeder
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl vanille-extract
- Snufje zout
Ter garnering:
- Pecannoten
- Pompoenpitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
- Roer de appelmoes, plantaardige melk, ahornsiroop, vanille-extract en gesmolten kokosolie goed door elkaar. Voeg dan de havermeel, amandelmeel en koek- en speculaaskruiden toe. Roer net zo lang door totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn en samen een smeuïg beslag vormen.
- Doe dan een snufje zout bij het beslag en roer ook de rozijnen door het mengsel. Voeg vervolgens het bakpoeder toe aan het beslag en roer nog een laatste keer goed door. Laat het beslag 5 minuten staan (zodat het bakpoeder alvast kan inwerken).
- Bekleed de cakevorm met bakpapier en schenk dan het beslag in de bakvorm. Strooi eventueel de pompoenpitten bovenop de rozijnencake. Schuif daarna de cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 1 uur.
- Test met een satéprikker na 1 uur of de cake goed gaar is. De rozijnencake is klaar zodra je de prikker er droog uit kunt halen.
- Laat de cake nog 15 minuten rusten in de bakvorm en haal hem dan uit de vorm. Versier eventueel verder met stukjes noot of andere decoratie. Laat de rozijnencake vervolgens nog ongeveer 30 minuten afkoelen op een bakplaat. Zodra de cake volledig is afgekoeld, kun je er plakken van snijden.
Hoe lang kun je de rozijnencake bewaren?
Deze rozijnencake blijft in een afgesloten bakje in de koelkast nog minimaal 4 dagen goed. Hij kan wel wat vochtiger worden in de koelkast. Vers is en blijft de cake het allerlekkerst! Overigens kun je de rozijnencake ook per plak invriezen. Zo blijft hij nog zeker een maand goed en heb je altijd een lekkere snack tot je beschikking voor als je opeens heel veel zin hebt in iets zoets.
Andere bakideeën voor de zoete trek
Heb jij ook soms van die momenten dat je acuut zin hebt om iets lekkers te bakken? Bij mij komt dat vooral in het weekend vaak voor. Dan moet en zal ik iets in de oven schuiven en moet ik me inhouden om de cake eerst te laten afkoelen en niet direct aan te vallen.
Naast deze rozijnencake zijn dit nog een paar bakrecepten die ik zelf graag in het weekend maak:
- Glutenvrij appelbrood met rozijnen
- Vegan bananenbrood (basisrecept!)
- Gezonde aardbeiencake
- Dadeltaart met Oreo’s (no-bake!)
- Vegan cheesecake met aardbeiensaus
Heb jij ook zo’n vaste bakdag in de week?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Stress voorkomen als je het druk hebt | 10 tips
We hebben allemaal weleens periodes die vooral bestaan uit ellenlange takenlijsten en een hoofd vol gedachten en actiepuntjes. Je hoeft maar
Ik heb geurende kokosolie gekocht , kan ik dit ook gebruiken?
Ja, dat kan zeker 🙂 Ik zou wel even voorproeven of de olie erg naar kokos smaakt. Dan heb je namelijk kans dat de cake een meer kokosachtige smaak krijgt. Maar meestal valt dat wel mee en kun je het prima gebruiken.