stroopwafelmuffins

Gezondere stroopwafelmuffins (glutenvrij & snel te maken)

 • 9 juni 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Recepten

Bij mijn opa en oma thuis was een stroopwafel bij de thee altijd vaste prik. Volgens mijn moeder gingen er bij hen zelfs twee pakken stroopwafels per week (!) doorheen. Om de stroopwafel-traditie in ere te houden na hun overlijden dit jaar, haalde ik een pak stroopwafels om daar iets lekkers mee te bakken. Deze stroopwafelmuffins zijn een heerlijke verwennerij voor bij de koffie of thee. En ik maakte ze een tikkeltje gezonder dan je zou denken, door banaan en havermeel als basis te gebruiken. Geniet je mee? Dit is het recept.

stroopwafelmuffins

Opa en oma Stroopwafel

Oké, zo hebben we ze nooit echt genoemd. Maar het is wel een feit dat opa en oma gek waren op iets zoets bij de koffie of thee. Al vanaf dat we jong waren, kwam oma standaard met een bord stroopwafels langs waar we er één van mochten pakken (twee mocht ook!). Bij stroopwafels denk ik dan ook altijd meteen aan mijn opa en oma. Op hun uitvaart hebben we zelfs stroopwafels geserveerd in plaats van een plak kleffe cake, omdat mijn moeder en ooms dat toepasselijker vonden. 

Vlak na hun overlijden vond ik het dan ook een mooi idee om wat lekkers met stroopwafels te maken. Zo had ik wat positieve afleiding én iets lekkers om mijn tanden in te zetten. Ik twijfelde nog tussen stroopwafelcake en stroopwafelmuffins, maar ik ben en blijf vooral een muffinfan. Dus stroopwafelmuffins moesten het worden!

Stroopwafelmuffins, maar dan iets gezonder

Stroopwafels zijn natuurlijk niet de meest gezonde snack. Maar het leven is te kort om altijd maar etiketten te lezen en alles met E-nummers en snufjes suiker te laten staan, toch? Dus echte stroopwafels moesten in mijn muffins belanden! Wel heb ik geprobeerd de stroopwafelmuffins verder iets gezonder te maken. Ik maakte havermeel van (glutenvrije) havermout, en mengde dat met 2 bananen, eieren, kaneel en vanille-extract, en wat bakpoeder en baking soda om de muffins te laten rijzen. De basis voor deze muffins is dus best gezond. De stroopwafels minder, maar het leven mag best soms een ongezonder feestje zijn, toch? Opa en oma hadden het me ook niet in dank afgenomen als ik hun zo geliefde stroopwafels door iets anders had vervangen.

Verder heb ik geen suiker aan de muffins toegevoegd, maar wel wat stukjes stroopwafel erin verwerkt. Tja, met alleen vier stukjes stroopwafel bovenop mag je het geen stroopwafelmuffins noemen! Verder gebruikte ik in het beslag een eetlepel agavesiroop (honing kan ook!) en wat vanille-extract voor een lekker zoete smaak. 

stroopwafelmuffins

Maak de muffins glutenvrij

lk maakte de stroopwafelmuffins zelf glutenvrij, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik gebruikte daarom glutenvrije havermout en verpulverde die in de keukenmachine (een veel goedkoper alternatief voor pakjes havermeel uit de supermarkt!). Ook gebruikte ik glutenvrije stroopwafels: twee voor door de muffins en één voor de topping. Overigens vind ik glutenvrije stroopwafels zelfs als gluten-eter (Bart is intolerant, dus vandaar dat ik mijn baksels vaak glutenvrij maak) bijna hetzelfde smaken als echte stroopwafels. Wij kopen vaak die van Jumbo- of Albert Heijn-huismerk en die zijn prima te eten. 

In deze muffins verwerkte ik die heerlijke stroopwafels dus zowel in het beslag als op de top. Stroopwafels op zich zijn al lekker. Maar in zo’n muffin verwerkt vind ik ze zelf nóg vele malen lekkerder. Zeker de moeite waard om eens te proberen! En voor de tijd die het maken ervan kost, hoef je het ook niet te laten. Binnen een minuut of dertig staan de heerlijk geurende stroopwafelmuffins op je te wachten.

glutenvrije muffins met stroopwafel
stroopwafelmuffins

Glutenvrije stroopwafelmuffins (gezonder & lekker zoet)

Romy
Ben jij dol op stroopwafels en heb je een zwak voor muffins? Dan zijn deze stroopwafelmuffins precies wat je zoekt. Ze zijn gezonder dan je denkt, maar bovenal ontzettend lekker en heerlijk zoet.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 6 muffins

Equipment

 • metalen muffinvorm (voor 6 muffins)
 • 6 papieren muffinvormpjes
 • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

 • 150 gram havermout (eventueel glutenvrij)
 • 2 rijpe bananen
 • 3 stroopwafels (eventueel glutenvrij)
 • 2 eieren
 • 1 el agavesiroop of honing
 • ½ tl vanille-extract
 • 1 tl kaneel
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl baking soda + ½ tl citroensap

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Doe de havermout in de blender of keukenmachine om het fijn te malen.
 • Gooi daarna ook de 2 bananen, de agavesiroop (of honing), het vanille-extract en de theelepel kaneel erbij en maak er met een mixer of keukenmachine een glad mengsel van.
 • Klop de eieren met een garde en roer ook die door het beslag heen.
 • Gooi daarna het bakpoeder, de baking soda en het citroensap erbij en roer nog eens goed door.
 • Snijd de 3 stroopwafels in kleine stukjes. Roer ⅔ van de stroopwafelstukjes (dus 2 hele stroopwafels) door het beslag.
 • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en schep met een lepel het beslag in de papieren vormpjes.
 • Verdeel daarna de overgebleven stukjes stroopwafel over de muffins.
 • Zet de stroopwafelmuffins voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 20 minuten met een satéprikker of ze goed gaar zijn. Als de satéprikker er droog uitkomt, zijn ze klaar. Is dat nog niet zo? Laat ze dan nog even staan.
 • Laat de muffins heel even (zo’n 10 minuten) afkoelen op een ovenrek, zodat het vocht eruit kan. En daarna: smullen maar!
Trefwoord Glutenvrij, Havermoutmuffins, Muffins, Ontbijtmuffins, Stroopwafel, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
stroopwafelmuffins

Meer muffinzin? 

Muffins gaan er bij mij altijd wel in. Ik ben vooral gek op bananenmuffins, wat in feite gewoon bananenbrood in muffinvorm is. Deze bananenmuffins met bosbessen en chocola zijn mijn grote favoriet. Maar ook met deze (supergezonde) appelmuffins gemaakt van havermout maak je mij heel gelukkig. En zoek je iets zoeters, dan kan ik je deze vrolijke wortelmuffins aanraden met rozijnen en kokos.

Maar na het maken van dit recept ga ik de stroopwafelmuffins ook zeker vaker maken. Ze zijn superzoet en echt een lekkere verwennerij voor in het weekend of als snack tussendoor. Daardoor kan ik weer even al die fijne theemomenten bij opa en oma herbeleven met de vertrouwde stroopwafel, en zijn ze er nog altijd een beetje bij <3 

Eet jij graag stroopwafels? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 9 juni 2022 op 8:38 am - Beantwoord

  Best mooi dat een traktatie zo met familie verweven kan zijn. Mijn moeders appeltaart was bij ons de standaard. Ik ‘bestelde’ het zelfs voor traktaties op mijn werk! Ze had niet echt een eigen recept ofzo (behalve dan dat ze de rozijnen wel eens verving door cranberries, voor de verrassing).
  Stroopwafels zijn niet echt mijn ding. Ik had laatst een stroopwafel’koffie’ besteld bij die het-is-geen-koffie-tent, maar dat was puur suiker. Dat zou je op zich ook verwachten misschien, maar er zit verrassend weinig suiker in een stroopwafel! (Ik ben altijd verrast als er minder dan 50% suiker in een baksel zit.) Maar heel mooi dat je toch je grootouders zo nog in gedachten kan houden. Misschien moet ik ook maar eens een appeltaart bakken…

  • Romy 12 juni 2022 op 9:13 pm - Beantwoord

   Geweldig, zo’n geliefde appeltaart naar eigen recept! Ik zou zeggen: bakken maar 🙂 Alleen al om de herinneringen hoog te houden.

 2. Naomi 9 juni 2022 op 8:49 am - Beantwoord

  Oh wauw, ik ben helemaal geen liefhebber van stroopwafels, maar dit ziet er zó lekker uit! Mooi ook om dit te doen nu je geen stroopwafels meer kunt gaan eten bij opa en oma. Stukje liefde dat je behoudt.

 3. Maaike 9 juni 2022 op 11:23 pm - Beantwoord

  Oh dit ziet er heel lekker uit! Ik ben gek op stroopwafels! <3

 4. Darina 10 juni 2022 op 9:28 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk recept met een mooie herinnering. Dat zijn de beste!

Beoordeling recept
Recente blogs

5 tips om tevreden te zijn met wat je hebt

26 april 2017|Persoonlijke groei|

Vorige week was ik in gedachten verzonken aan het staren naar onze kat Paco. Hij had zijn oogjes op dat moment dichtgeknepen tot spleetjes om heel tevreden te genieten van de zon. Niets meer en niets minder, hij kon gewoon tevreden zijn met wat hij had. Voor katten is dat misschien de gewoonste zaak van de wereld, maar als mens kan tevredenheid nog knap lastig zijn. We leven in een wereld waarin alles mooier, beter en leuker lijkt aan de overkant, bij de buurman of op de Facebook-pagina van die ene vriendin. En juist dat verlangen naar meer is best jammer. Dus tevreden zijn met wat je hebt, hoe doe je dat? In dit artikel vind je 5 tips om daarmee aan de slag te gaan.

Mijn 7 grootste miskopen voor mijn interieur

10 juli 2020|Interieur|

Smaak is natuurlijk zo veranderlijk als maar kan zijn. En van sommige spullen zie je ook pas na een tijdje of ze de beste aankoop van het jaar of juist een gigantische miskoop waren. Mijn beste aankopen bewaar ik nog even voor een ander artikel. Laat ik eerst eens de ergste miskopen in mijn interieur op een rij zetten. Geïnspi