stroopwafelmuffins

Recept | Gezondere stroopwafelmuffins (glutenvrij & snel te maken)

  • 9 juni 2022
  • 5 Reacties
Categorieën: Recepten

Bij mijn opa en oma thuis was een stroopwafel bij de thee altijd vaste prik. Volgens mijn moeder gingen er bij hen zelfs twee pakken stroopwafels per week (!) doorheen. Om de stroopwafel-traditie in ere te houden na hun overlijden dit jaar, haalde ik een pak stroopwafels om daar iets lekkers mee te bakken. Deze stroopwafelmuffins zijn een heerlijke verwennerij voor bij de koffie of thee. En ik maakte ze een tikkeltje gezonder dan je zou denken, door banaan en havermeel als basis te gebruiken. Geniet je mee? Dit is het recept.

stroopwafelmuffins

Opa en oma Stroopwafel

Oké, zo hebben we ze nooit echt genoemd. Maar het is wel een feit dat opa en oma gek waren op iets zoets bij de koffie of thee. Al vanaf dat we jong waren, kwam oma standaard met een bord stroopwafels langs waar we er één van mochten pakken (twee mocht ook!). Bij stroopwafels denk ik dan ook altijd meteen aan mijn opa en oma. Op hun uitvaart hebben we zelfs stroopwafels geserveerd in plaats van een plak kleffe cake, omdat mijn moeder en ooms dat toepasselijker vonden. 

Vlak na hun overlijden vond ik het dan ook een mooi idee om wat lekkers met stroopwafels te maken. Zo had ik wat positieve afleiding én iets lekkers om mijn tanden in te zetten. Ik twijfelde nog tussen stroopwafelcake en stroopwafelmuffins, maar ik ben en blijf vooral een muffinfan. Dus stroopwafelmuffins moesten het worden!

Stroopwafelmuffins, maar dan iets gezonder

Stroopwafels zijn natuurlijk niet de meest gezonde snack. Maar het leven is te kort om altijd maar etiketten te lezen en alles met E-nummers en snufjes suiker te laten staan, toch? Dus echte stroopwafels moesten in mijn muffins belanden! Wel heb ik geprobeerd de stroopwafelmuffins verder iets gezonder te maken. Ik maakte havermeel van (glutenvrije) havermout, en mengde dat met 2 bananen, eieren, kaneel en vanille-extract, en wat bakpoeder en baking soda om de muffins te laten rijzen. De basis voor deze muffins is dus best gezond. De stroopwafels minder, maar het leven mag best soms een ongezonder feestje zijn, toch? Opa en oma hadden het me ook niet in dank afgenomen als ik hun zo geliefde stroopwafels door iets anders had vervangen.

Verder heb ik geen suiker aan de muffins toegevoegd, maar wel wat stukjes stroopwafel erin verwerkt. Tja, met alleen vier stukjes stroopwafel bovenop mag je het geen stroopwafelmuffins noemen! Verder gebruikte ik in het beslag een eetlepel agavesiroop (honing kan ook!) en wat vanille-extract voor een lekker zoete smaak. 

stroopwafelmuffins

Maak de muffins glutenvrij

lk maakte de stroopwafelmuffins zelf glutenvrij, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik gebruikte daarom glutenvrije havermout en verpulverde die in de keukenmachine (een veel goedkoper alternatief voor pakjes havermeel uit de supermarkt!). Ook gebruikte ik glutenvrije stroopwafels: twee voor door de muffins en één voor de topping. Overigens vind ik glutenvrije stroopwafels zelfs als gluten-eter (Bart is intolerant, dus vandaar dat ik mijn baksels vaak glutenvrij maak) bijna hetzelfde smaken als echte stroopwafels. Wij kopen vaak die van Jumbo- of Albert Heijn-huismerk en die zijn prima te eten. 

In deze muffins verwerkte ik die heerlijke stroopwafels dus zowel in het beslag als op de top. Stroopwafels op zich zijn al lekker. Maar in zo’n muffin verwerkt vind ik ze zelf nóg vele malen lekkerder. Zeker de moeite waard om eens te proberen! En voor de tijd die het maken ervan kost, hoef je het ook niet te laten. Binnen een minuut of dertig staan de heerlijk geurende stroopwafelmuffins op je te wachten.

glutenvrije muffins met stroopwafel
stroopwafelmuffins

Glutenvrije stroopwafels (gezonder & lekker zoet)

Romy
Ben jij dol op stroopwafels en heb je een zwak voor muffins? Dan zijn deze stroopwafelmuffins precies wat je zoekt. Ze zijn gezonder dan je denkt, maar bovenal ontzettend lekker en heerlijk zoet.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6 muffins

Equipment

  • metalen muffinvorm (voor 6 muffins)
  • 6 papieren muffinvormpjes
  • Blender of keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 150 gram havermout (eventueel glutenvrij)
  • 2 rijpe bananen
  • 3 stroopwafels (eventueel glutenvrij)
  • 2 eieren
  • 1 el agavesiroop of honing
  • ½ tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda + ½ tl citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de havermout in de blender of keukenmachine om het fijn te malen.
  • Gooi daarna ook de 2 bananen, de agavesiroop (of honing), het vanille-extract en de theelepel kaneel erbij en maak er met een mixer of keukenmachine een glad mengsel van.
  • Klop de eieren met een garde en roer ook die door het beslag heen.
  • Gooi daarna het bakpoeder, de baking soda en het citroensap erbij en roer nog eens goed door.
  • Snijd de 3 stroopwafels in kleine stukjes. Roer ⅔ van de stroopwafelstukjes (dus 2 hele stroopwafels) door het beslag.
  • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en schep met een lepel het beslag in de papieren vormpjes.
  • Verdeel daarna de overgebleven stukjes stroopwafel over de muffins.
  • Zet de stroopwafelmuffins voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 20 minuten met een satéprikker of ze goed gaar zijn. Als de satéprikker er droog uitkomt, zijn ze klaar. Is dat nog niet zo? Laat ze dan nog even staan.
  • Laat de muffins heel even (zo’n 10 minuten) afkoelen op een ovenrek, zodat het vocht eruit kan. En daarna: smullen maar!
Trefwoord glutenvrij, havermoutmuffins, ontbijtmuffins, stroopwafel
stroopwafelmuffins

Meer muffinzin? 

Muffins gaan er bij mij altijd wel in. Ik ben vooral gek op bananenmuffins, wat in feite gewoon bananenbrood in muffinvorm is. Deze bananenmuffins met bosbessen en chocola zijn mijn grote favoriet. Maar ook met deze (supergezonde) appelmuffins gemaakt van havermout maak je mij heel gelukkig. En zoek je iets zoeters, dan kan ik je deze vrolijke wortelmuffins aanraden met rozijnen en kokos.

Maar na het maken van dit recept ga ik de stroopwafelmuffins ook zeker vaker maken. Ze zijn superzoet en echt een lekkere verwennerij voor in het weekend of als snack tussendoor. Daardoor kan ik weer even al die fijne theemomenten bij opa en oma herbeleven met de vertrouwde stroopwafel, en zijn ze er nog altijd een beetje bij <3 

Eet jij graag stroopwafels? 

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 9 juni 2022 op 8:38 am - Beantwoord

    Best mooi dat een traktatie zo met familie verweven kan zijn. Mijn moeders appeltaart was bij ons de standaard. Ik ‘bestelde’ het zelfs voor traktaties op mijn werk! Ze had niet echt een eigen recept ofzo (behalve dan dat ze de rozijnen wel eens verving door cranberries, voor de verrassing).
    Stroopwafels zijn niet echt mijn ding. Ik had laatst een stroopwafel’koffie’ besteld bij die het-is-geen-koffie-tent, maar dat was puur suiker. Dat zou je op zich ook verwachten misschien, maar er zit verrassend weinig suiker in een stroopwafel! (Ik ben altijd verrast als er minder dan 50% suiker in een baksel zit.) Maar heel mooi dat je toch je grootouders zo nog in gedachten kan houden. Misschien moet ik ook maar eens een appeltaart bakken…

    • Romy 12 juni 2022 op 9:13 pm - Beantwoord

      Geweldig, zo’n geliefde appeltaart naar eigen recept! Ik zou zeggen: bakken maar 🙂 Alleen al om de herinneringen hoog te houden.

  2. Naomi 9 juni 2022 op 8:49 am - Beantwoord

    Oh wauw, ik ben helemaal geen liefhebber van stroopwafels, maar dit ziet er zó lekker uit! Mooi ook om dit te doen nu je geen stroopwafels meer kunt gaan eten bij opa en oma. Stukje liefde dat je behoudt.

  3. Maaike 9 juni 2022 op 11:23 pm - Beantwoord

    Oh dit ziet er heel lekker uit! Ik ben gek op stroopwafels! <3

  4. Darina 10 juni 2022 op 9:28 am - Beantwoord

    Wat een heerlijk recept met een mooie herinnering. Dat zijn de beste!

Rating recept




Recente blogs

Persoonlijke update | Op mezelf wonen, rust & Echte Post Is Cool

21 mei 2019|Persoonlijk|

De afgelopen maanden zat mijn leven in een flinke stroomversnelling en is er heel wat gebeurd. Niet alleen verruilde ik de gele slaapkamer in mijn ouderlijk huis voor een eigen appartement en is mijn leven daardoor in twee weken tijd nogal veranderd, maar ook bracht ik een dagje door in Friesland, werd ik verblijd met een vrolijk Echte Post Is Cool-pakket, startte ik mijn zoektocht naar een "verhuisdier" en zocht ik me tegelijkertijd suf naar simpele en snelle vegetarische recepten. Tijd voor een persoonlijke update! Want hoe gaat het nu eigenlijk?

10 willekeurige feiten over mij #2

6 januari 2017|Persoonlijk|

Eens in de zoveel tijd vind ik het leuk om op mijn blog een aantal willekeurige feiten over mezelf te delen. Tijdens onze metroritten in Barcelona had ik gelukkig ruim de tijd om in mijn mobiel een aantal feitjes te noteren. Heb ik bijvoorbeeld muzikaal talent? En welke thee vind ik echt niet te pruimen? In dit artikel heb ik 10 feiten voor je onder elkaar gezet. Zet je schrap voor 10 gekke, grappige of suffe dingen die je nog niet over mij wist.

7 persoonlijke lessen die ik aan mijn werkvrije weken heb overgehouden

16 augustus 2021|Persoonlijk|

Het lijkt logisch dat je vooral in de schoolbanken, werkend aan taken of discussiërend met collega's of mede-ondernemers heel veel leert. Maar grappig genoeg zijn vakanties voor mij vaak de grootste leerschool. Een moment van bezinning - hoe gezapig dat ook klinkt - is soms goed voor een hoop nieuwe inzichten waar je ook in de niet-vakantieweken nog een boel aan hebt. Dit zijn 7 inzichten die ik na mijn twee werkvrije weken goed in mijn oren heb geknoopt.

Ga naar de bovenkant