Bij mijn opa en oma thuis was een stroopwafel bij de thee altijd vaste prik. Volgens mijn moeder gingen er bij hen zelfs twee pakken stroopwafels per week (!) doorheen. Om de stroopwafel-traditie in ere te houden na hun overlijden dit jaar, haalde ik een pak stroopwafels om daar iets lekkers mee te bakken. Deze stroopwafelmuffins zijn een heerlijke verwennerij voor bij de koffie of thee. En ik maakte ze een tikkeltje gezonder dan je zou denken, door banaan en havermeel als basis te gebruiken. Geniet je mee? Dit is het recept.
Opa en oma Stroopwafel
Oké, zo hebben we ze nooit echt genoemd. Maar het is wel een feit dat opa en oma gek waren op iets zoets bij de koffie of thee. Al vanaf dat we jong waren, kwam oma standaard met een bord stroopwafels langs waar we er één van mochten pakken (twee mocht ook!). Bij stroopwafels denk ik dan ook altijd meteen aan mijn opa en oma. Op hun uitvaart hebben we zelfs stroopwafels geserveerd in plaats van een plak kleffe cake, omdat mijn moeder en ooms dat toepasselijker vonden.
Vlak na hun overlijden vond ik het dan ook een mooi idee om wat lekkers met stroopwafels te maken. Zo had ik wat positieve afleiding én iets lekkers om mijn tanden in te zetten. Ik twijfelde nog tussen stroopwafelcake en stroopwafelmuffins, maar ik ben en blijf vooral een muffinfan. Dus stroopwafelmuffins moesten het worden!
Stroopwafelmuffins, maar dan iets gezonder
Stroopwafels zijn natuurlijk niet de meest gezonde snack. Maar het leven is te kort om altijd maar etiketten te lezen en alles met E-nummers en snufjes suiker te laten staan, toch? Dus echte stroopwafels moesten in mijn muffins belanden! Wel heb ik geprobeerd de stroopwafelmuffins verder iets gezonder te maken. Ik maakte havermeel van (glutenvrije) havermout, en mengde dat met 2 bananen, eieren, kaneel en vanille-extract, en wat bakpoeder en baking soda om de muffins te laten rijzen. De basis voor deze muffins is dus best gezond. De stroopwafels minder, maar het leven mag best soms een ongezonder feestje zijn, toch? Opa en oma hadden het me ook niet in dank afgenomen als ik hun zo geliefde stroopwafels door iets anders had vervangen.
Verder heb ik geen suiker aan de muffins toegevoegd, maar wel wat stukjes stroopwafel erin verwerkt. Tja, met alleen vier stukjes stroopwafel bovenop mag je het geen stroopwafelmuffins noemen! Verder gebruikte ik in het beslag een eetlepel agavesiroop (honing kan ook!) en wat vanille-extract voor een lekker zoete smaak.
Maak de muffins glutenvrij
lk maakte de stroopwafelmuffins zelf glutenvrij, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik gebruikte daarom glutenvrije havermout en verpulverde die in de keukenmachine (een veel goedkoper alternatief voor pakjes havermeel uit de supermarkt!). Ook gebruikte ik glutenvrije stroopwafels: twee voor door de muffins en één voor de topping. Overigens vind ik glutenvrije stroopwafels zelfs als gluten-eter (Bart is intolerant, dus vandaar dat ik mijn baksels vaak glutenvrij maak) bijna hetzelfde smaken als echte stroopwafels. Wij kopen vaak die van Jumbo- of Albert Heijn-huismerk en die zijn prima te eten.
In deze muffins verwerkte ik die heerlijke stroopwafels dus zowel in het beslag als op de top. Stroopwafels op zich zijn al lekker. Maar in zo’n muffin verwerkt vind ik ze zelf nóg vele malen lekkerder. Zeker de moeite waard om eens te proberen! En voor de tijd die het maken ervan kost, hoef je het ook niet te laten. Binnen een minuut of dertig staan de heerlijk geurende stroopwafelmuffins op je te wachten.
Glutenvrije stroopwafelmuffins (gezonder & lekker zoet)
Equipment
- metalen muffinvorm (voor 6 muffins)
- 6 papieren muffinvormpjes
- Blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gram havermout (eventueel glutenvrij)
- 2 rijpe bananen
- 3 stroopwafels (eventueel glutenvrij)
- 2 eieren
- 1 el agavesiroop of honing
- ½ tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda + ½ tl citroensap
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de havermout in de blender of keukenmachine om het fijn te malen.
- Gooi daarna ook de 2 bananen, de agavesiroop (of honing), het vanille-extract en de theelepel kaneel erbij en maak er met een mixer of keukenmachine een glad mengsel van.
- Klop de eieren met een garde en roer ook die door het beslag heen.
- Gooi daarna het bakpoeder, de baking soda en het citroensap erbij en roer nog eens goed door.
- Snijd de 3 stroopwafels in kleine stukjes. Roer ⅔ van de stroopwafelstukjes (dus 2 hele stroopwafels) door het beslag.
- Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm en schep met een lepel het beslag in de papieren vormpjes.
- Verdeel daarna de overgebleven stukjes stroopwafel over de muffins.
- Zet de stroopwafelmuffins voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Check na 20 minuten met een satéprikker of ze goed gaar zijn. Als de satéprikker er droog uitkomt, zijn ze klaar. Is dat nog niet zo? Laat ze dan nog even staan.
- Laat de muffins heel even (zo’n 10 minuten) afkoelen op een ovenrek, zodat het vocht eruit kan. En daarna: smullen maar!
Meer muffinzin?
Muffins gaan er bij mij altijd wel in. Ik ben vooral gek op bananenmuffins, wat in feite gewoon bananenbrood in muffinvorm is. Deze bananenmuffins met bosbessen en chocola zijn mijn grote favoriet. Maar ook met deze (supergezonde) appelmuffins gemaakt van havermout maak je mij heel gelukkig. En zoek je iets zoeters, dan kan ik je deze vrolijke wortelmuffins aanraden met rozijnen en kokos.
Maar na het maken van dit recept ga ik de stroopwafelmuffins ook zeker vaker maken. Ze zijn superzoet en echt een lekkere verwennerij voor in het weekend of als snack tussendoor. Daardoor kan ik weer even al die fijne theemomenten bij opa en oma herbeleven met de vertrouwde stroopwafel, en zijn ze er nog altijd een beetje bij <3
Eet jij graag stroopwafels?
Best mooi dat een traktatie zo met familie verweven kan zijn. Mijn moeders appeltaart was bij ons de standaard. Ik ‘bestelde’ het zelfs voor traktaties op mijn werk! Ze had niet echt een eigen recept ofzo (behalve dan dat ze de rozijnen wel eens verving door cranberries, voor de verrassing).
Stroopwafels zijn niet echt mijn ding. Ik had laatst een stroopwafel’koffie’ besteld bij die het-is-geen-koffie-tent, maar dat was puur suiker. Dat zou je op zich ook verwachten misschien, maar er zit verrassend weinig suiker in een stroopwafel! (Ik ben altijd verrast als er minder dan 50% suiker in een baksel zit.) Maar heel mooi dat je toch je grootouders zo nog in gedachten kan houden. Misschien moet ik ook maar eens een appeltaart bakken…
Geweldig, zo’n geliefde appeltaart naar eigen recept! Ik zou zeggen: bakken maar 🙂 Alleen al om de herinneringen hoog te houden.
Oh wauw, ik ben helemaal geen liefhebber van stroopwafels, maar dit ziet er zó lekker uit! Mooi ook om dit te doen nu je geen stroopwafels meer kunt gaan eten bij opa en oma. Stukje liefde dat je behoudt.
Oh dit ziet er heel lekker uit! Ik ben gek op stroopwafels! <3
Wat een heerlijk recept met een mooie herinnering. Dat zijn de beste!