glutenvrije muffins met chocola

Recept glutenvrije muffins met chocola (gezonder & superlekker!)

  • 26 juli 2022
  • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Op een woensdagochtend om zeven uur al chocolademuffins maken – dat is zoiets wat alleen op verjaardagen kan. Ik had op mijn 29e verjaardag nergens zoveel zin in als in een hele reeks muffins die naar niets anders dan fantastische chocolade smaken. Daarvoor zit je met deze gezondere chocolademuffins 100% goed. Ze zijn heerlijk smeuïg en hebben een intense pure chocoladesmaak. Tegelijkertijd zijn ze een stukje gezonder dan je zou denken. Toegevoegde suiker en margarine zit er niet in en ze zijn ook nog glutenvrij. Maar los van of ze gezond zijn of niet, het allerbelangrijkste: ze zijn fantastisch lekker. Zo maak je de glutenvrije muffins met chocola zelf!

De liefde voor muffins

Als kind trakteerde ik jaarlijks op cupcakes. Vaak waren er satéprikkers met K3 (ik kom nog uit de tijd van de eerste editie van die meidengroep!) of Pokémon in de cakejes gestoken. Dikke laag glazuur erop. Dat mocht in die tijd nog allemaal op school. Met een feestmuts op mijn hoofd en een trotse blik ging ik langs de klassen om mijn zelfgemaakte creaties (of nou, een beetje meer gemaakt door mama dan door mij) uit te delen. 

Tegenwoordig noem ik cupcakes “muffins” en versier ik ze liever met chocolade, fruit en kokosrasp dan met K3-prikkers. Maar de liefde voor kleine cakejes is altijd gebleven. Als je er ook nog een lading chocolade en cacaopoeder in stopt, kun je er al helemaal van uitgaan dat ik ze met liefde tot op de laatste kruimel opeet.

glutenvrije muffins met chocola 4

Smoochy glutenvrije muffins met chocola

Het heerlijkste aan deze chocolademuffins is dat ze lekker smoochy zijn. Ze hebben een brownie-achtige structuur, maar niet té. Die heerlijke zachte structuur krijg je voor elkaar door een beetje (plantaardige) kwark aan de muffins toe te voegen. Niet te veel natuurlijk, zodat ze nog wel stevig blijven. Verder gebruikte ik dadels voor een lekkere bite. Je kunt ze mee-blenden in het beslag, maar ik snijd ze zelf liever in kleine stukjes en gebruik die in hun geheel in het beslag. Dan heb je soms iets zoets als verrassing tussendoor. Ook de chocoladestukjes (een fijn gesneden super-pure chocoladereep) geven de glutenvrije muffins wat bite. 

Tip: muffins + milkshake = feest compleet

Wil je je muffinfeestje helemaal feestelijk maken? Serveer er dan een milkshake bij voor een huisgemaakt party-menu. Ik dacht altijd dat milkshakes alleen iets zijn wat je bij drive-ins kunt bestellen, maar blijkbaar is zelf een milkshake maken een fluitje van een cent. Op Boodschappen.nl lees je een handig recept voor een milkshake maken met maar 3 ingrediënten.

Overigens kun je de melk en het ijs prima vervangen door vegan of lactosevrije alternatieven, als je een protesterende buik krijgt van melk of om andere redenen zuivel vermijdt.

glutenvrije muffins met chocola 8

Lekker zoete chocolademuffins zonder toegevoegd suiker

Voor baksels heb je helemaal niet altijd een pak suiker nodig. Ik gebruik zelf graag banaan, agavesiroop en vanille-extract om baksels zoeter te maken. Bij deze chocolademuffins komt dat helemaal goed. Uiteraard zit er wel wat echte chocolade tussen de gezondere ingrediënten verstopt. Ik kies zelf graag voor zo puur mogelijke chocolade voor een echt intense smaak. Maar mocht jij meer een melkchocolade-liefhebber zijn, doe dan vooral je ding met jouw favoriete chocoladesmaak. Jouw muffinfeestje!

Voor deze muffins hoef je geen ingewikkelde capriolen uit te halen. Supersonische apparaten heb je er ook niet bij nodig. Kwestie van tien minuten dingen snijden, prakken en roeren en 30 minuten op de oven wachten. Dan komt daarna een verrukkelijke chocoladegeur je tegemoet.

glutenvrije muffins met chocola 5

Hoe maak je de glutenvrije chocolademuffins?

Appeltje eitje! Je hebt ze zo gemaakt. Doorloop de volgende stappen, zodat je binnen no-time deze heerlijk geurende en supergoed vullende glutenvrije muffins hebt klaarstaan:

glutenvrije muffins met chocola 8

Gezondere glutenvrije muffins met chocola

Romy
Ben jij dol op alles wat naar chocola smaakt? Dan zijn deze glutenvrije muffins met chocola ongetwijfeld helemaal jouw ding. Ze zijn lekker smoochie, hebben een intense smaak van chocolade en zijn gezonder dan je zou denken.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 29 min
Totale tijd 40 min
Gang Tussendoortje
Porties 6 muffins

Equipment

  • papieren muffinvormpjes
  • Metalen muffinvorm

Ingrediënten
  

  • 150 gram amandelmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100 gram stevige (plantaardige) kwark (bijvoorbeeld sojakwark of kokoskwark)
  • 40 gram cacaopoeder
  • 50 gram pure chocola (ik gebruikte 85% puur)
  • 5 dadels (ontpit)
  • 1 el agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder

Optioneel voor op de muffins:

  • Bakvaste chocoladedruppels of smeltchocolade
  • Kokosrasp

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prak de bananen met een vork en doe ze in een grote mengkom, samen met het amandelmeel, de kwark, het cacaopoeder, de agavesiroop en het vanille-extract. Klop de eieren los met een garde en roer ze door het beslag met een lepel.
  • Hak de pure chocolade in kleine stukjes en de dadels in kleine stukjes. Roer door het beslag heen.
  • Doe ten slotte het bakpoeder ook bij het beslag en roer nogmaals goed door.
  • Zet de papieren vormpjes in de metalen muffinvorm. Verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Zet de muffins in de voorverwarmde oven en laat ze in zo’n 30 minuten gaar worden. Check na 25 minuten alvast met een satéprikker of de muffins klaar zijn. Je kunt ze uit de oven halen zodra de satéprikker schoon uit de muffins komt.
  • Leg dan wat bakvaste chocoladedruppels op de muffins en strooi er eventueel wat kokosrasp overheen. Laat ze nog ongeveer 10 minuten afkoelen in de muffinvorm op een raster. Dan kan het water verdampen. Haal ze daarna uit de vorm en zet er vooral direct je tanden in. Warm uit de oven zijn de muffins nóg lekkerder.
Trefwoord bananenmuffins, brownies, chocola, muffins, ontbijtmuffins
glutenvrije muffins met chocola 3

Glutenvrije muffins met chocola als ontbijt? Yup, dat kan!

Zelf at ik deze glutenvrije muffins als verjaardagsontbijt. Ik kon me niet inhouden! Wat wil je ook als de huiskamer zich al om half acht ‘s ochtends vult met de geur van chocola?! Doordat ze relatief gezond zijn, kun je ze prima bij je ontbijt of bij de lunch eten als speciale verwennerij. Voor mij voelt dat als een ware traktatie op een doodgewone werkdag. Uiteraard doen ze het ook goed op feestjes of als speciaal tussendoortje. De muffins vullen aardig goed, dus je hebt daarna vast een tijdje niet heel veel trek meer.

Zoek je nog meer lekkere gezonde en chocolade-achtige ontbijtjes? Ook deze kan ik je van harte aanraden:

Wat zijn jouw favoriete muffins?

1 4
recept2
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 26 juli 2022 op 7:50 am - Beantwoord

    Haha, ‘s morgens om zeven uur. Ik zou geloof ik toch de avond ervoor even de keuken in zijn gedoken;). Neemt niet weg dat ze er smakelijk uitzien!

  2. Daenelia 26 juli 2022 op 9:12 am - Beantwoord

    Ik denk bij muffins altijd aan brood, de engelse muffins. Die zijn eigenlijk net iets lekkerder dan scones, maar cakejes zijn natuurlijk ook lekker. Ik trek hierbij wel de grens dat het geen ontbijt is. Dan eet ik liever een banaan, een ei en toast. Met een tomaatje erbij, want ik ben erg van groenten bij het ontbijt. Vandaar dat ik het wel volstrekt normaal vind om pizza als ontbijt te eten 😛

  3. Maaike 28 juli 2022 op 6:58 pm - Beantwoord

    Ziet er echt heel lekker uit! 😀

Rating recept




Recente blogs

Outfit | Blauwe bloementop & pantalon op een warme dag

3 augustus 2019|Outfits|

Tijdens de hittegolf afgelopen week was een outfit samenstellen soms een ware uitdaging. Want wat trek je aan als ieder laagje stof eigenlijk al te veel is, terwijl de gelegenheid er ook niet echt naar is om in je bikini rond te lopen? Gelukkig had ik nog genoeg hangen om kledingstress te voorkomen. Mijn bloementop bleek een uitkomst. En ook mijn tweedehands pantalon mocht met 40 graden wel uit de kast komen. Tijd om je mijn hittebestendige outfit te laten zien (ook al heeft de hitte, nu ik dit schrijf, plaatsgemaakt voor een flinke plensbui).

Zelfvertrouwen als ondernemer | 7 tips die mij helpen

3 augustus 2020|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Een eigen bedrijf runnen, moet je daarvoor niet barsten van het zelfvertrouwen? Nou, nee hoor. Zelfverzekerd worden over je bedrijf kun je leren. Ik leer daarin nog steeds elke dag een beetje bij. Toen ik twee jaar geleden naar de KvK stapte, wist ik helemaal niet zo goed of ik het allemaal wel kon. Ondernemen. Opdrachten bij elkaar sprokkelen. Een eigen salaris verdienen. Klanten blij maken. Nou ja, alles eigenlijk. Stapje voor stapje is mijn zelfvertrouwen als ondernemer gegroeid. Dit zijn 7 tips voor meer zelfvertrouwen als ondernemer waar ik veel aan heb.

Koken voor 1 persoon, hoe doe ik dat? (7 tips)

25 januari 2020|Lifestyle, Recepten|

Een van de grote uitdagingen van alleen wonen? Koken voor 1 persoon! Althans, inmiddels ben ik zo gewend aan eenpersoonsporties dat ik er meer handigheid in heb gekregen. Maar in het begin vond ik het nogal lastig om iets simpels en makkelijks voor mezelf op tafel te zetten. Hoe schotel je jezelf iets lekkers voor zonder dure maaltijdboxen (je weet wel, die uit de YouTube-video's!) in huis te halen? En hoe zorg je ervoor dat je geen voedsel verspilt, maar toch niet elke dag hetzelfde eet? Deze 7 tips helpen mij om koken voor 1 persoon makkelijker, leuker en lekkerder te maken.

Ga naar de bovenkant