gnocchi met tomatensaus 4

Vegan gnocchi met tomatensaus & veel groenten (in 25 min. klaar!)

 • 1 maart 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Gnocchi – ik ben er gek op! Die kleine meelballetjes moeten het misschien niet hebben van hun looks, maar de smaak ervan is verrukkelijk. Het zit tussen pasta en aardappels in en je kunt er de lekkerste dingen mee maken. Ben je inspiratieloos voor wat je met je pak gnocchi kunt? Probeer dit recept voor gnocchi met tomatensaus! Het is een van mijn meest simpele en snelle recepten voor als ik haast heb en toch iets lekkers wil maken. In 25 minuten ben je klaar met koken en heb je een maaltijd met lekker veel groenten op tafel staan. Oh ja, het gerecht is (als je vegan kaas gebruikt) volledig plantaardig!

Supersnel gnocchi-recept

Gnocchi zijn sowieso perfect voor als je weinig kooktijd hebt. Deze vrolijke meelballetjes hoef je alleen even mee te bakken in de pan en zijn dan al klaar. Geen gedoe met water koken en eindeloos wachten totdat alles gaar is dus! Tegelijkertijd is het wel een goed vullende maaltijd. Nu vind ik gnocchi sowieso altijd mega-vullend. Maar de tomatensaus die ik erbij maak (zonder pakjes en zakjes) zorgt ook voor een goede bodem in je maag. En is supersimpel te maken dus! Al met al sta je voor dit recept maar zo’n 20-25 minuten in de keuken.

Ik maak zelf een saus met veel groenten. De groentemix die ik gebruik, is een beetje à la ratatouille. Je gebruikt een mix van courgette, aubergine, paprika en tomatenblokjes. Strooi er flink wat kruiden overheen (waaronder vooral een grote schep Provençaalse kruiden). Dan heb je een heerlijke tomatensaus om bij de gnocchi te eten. De saus is niet pittig en wel lekker zoet, dus ik gok dat kleintjes er (eventueel met wat minder peper) ook prima van kunnen meegenieten.

gnocchi met tomatensaus 10

Tip: zo bereid je gnocchi het lekkerst

Mijn ervaring is dat gnocchi alleen écht lekker is als je het goed bereidt. Vroeger kookte ik gnocchi gewoon in een pan met water, zoals vaak ook op de verpakking staat aangegeven. Tegenwoordig pak ik het anders aan en bak ik de gnocchi kort aan in een pan om het daarna door de saus te roeren. Daardoor worden de gnocchi-balletjes geen kleverige derrie die ook nog supermachtig smaakt. Ook krijgen ze een krokant korstje van de bakpan. Ik vind ze er echt vele malen lekkerder door worden.

Voor dit recept bak ik de gnocchi zo’n 2 minuten in een aparte koekenpan met een scheut olijfolie. In een andere pan maak ik de tomatensaus klaar. Zo’n twee minuten voordat die klaar is, roer ik de gnocchi erdoorheen. Zo kan de gnocchi de tomatensaus goed opnemen en worden de gnocchi-bolletjes extra lekker.

Overigens kun je gnocchi ook heel goed in de oven bereiden als je ze graag extra knapperig maakt. Voor dit recept zou ik dat niet doen, maar je kunt er heerlijke ovenschotels mee maken met tomatensaus en een laagje (vegan) kaas.

Eet je glutenvrij? Gebruik dan de gnocchi uit het vers-schap van Albert Heijn. Die is vrij van gluten. Als je niet glutenvrij eet, kun je zowel de verse gnocchi uit het koelschap als een verpakking uit het pastaschap gebruiken.

gnocchi met tomatensaus 6

Hoe maak ik de gnocchi met tomatensaus vegan?

Deze gnocchi is volledig melk- en kaasvrij, terwijl er toch veel eiwitten in zitten. Ik roer namelijk een blik linzen (130 gram) door de gnocchi. Dat vind ik zelf in tomatensauzen een heerlijke vervanger voor zoiets als gehakt. Je krijgt er ongemerkt best wat eiwitten door binnen, maar hoeft er niet speciaal een vleesvervanger voor te kopen. Lekker budgetproof ook!

Daarnaast gebruik ik voor deze gnocchi met tomatensaus vegan Parmezaanse kaas. Ik heb sinds kort de vegan kaas van Nurissh ontdekt en ben daar helemaal weg van. Die smaakt naar mijn mening oprecht naar Parmezaanse kaas, terwijl ik meestal niet lyrisch ben over vegan kaassoorten. Een ander goed kaasalternatief zijn de mini-kaasjes van Max & Bien (te koop bij Jumbo). Die moet je zelf nog raspen en hebben ook veel weg van echte kaas.

Wil je de pasta extra eiwitrijk maken? Doe er dan eventueel walnoten, pijnboompitten of cashewnootjes bij? Voor mij is de gnocchi zo meer dan vullend genoeg. Maar anders zijn noten een goede aanvulling als eiwitbron.

gnocchi met tomatensaus 8

Het recept voor gnocchi met tomatensaus

Deze lekker zoete en groenterijke gnocchi met tomatensaus maak je als volgt:

gnocchi met tomatensaus 8

Gnocchi met tomatensaus (in 25 min. klaar!)

Romy
Deze gnocchi met tomatensaus is supersnel te maken, zit vol groenten en smaakt lekker zoet. Volledig plantaardig en ook lekker om met het hele gezin te eten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 250 gram gnocchi
 • ½ courgette
 • ½ aubergine
 • 1 rode paprika
 • ½ gele ui
 • 400 gram tomatenblokjes
 • 130 gram linzen (uit blik, uitlekgewicht)
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 el pesto
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl komijn
 • 1 tl peper
 • Olijfolie

Optioneel voor de garnering:

 • (Vegan) Parmezaanse kaas
 • Verse basilicum
 • Pijnboompitten (kort geroosterd in een koekenpan)

Instructies
 

 • Snipper de halve ui en snijd daarnaast de courgette, aubergine en paprika in stukjes.
 • Bak de knoflook en ui 2 minuten aan in een koekenpan totdat ze wat glazig zien. Voeg dan de paprika en aubergine toe en bak 5 minuten mee op middelhoog vuur.
 • Doe daarna ook de courgette bij de pan en voeg de Provençaalse kruiden, komijn en peper toe. Bak zo'n 7 minuten mee. Schep dan de tomatenpuree erbij en roerbak nog 1 minuut. Voeg daarna de tomatenblokjes, linzen en pesto toe aan de pan. Laat nog even sudderen op laag vuur.
 • Giet in een andere pan wat olijfolie en bak daarin de gnocchi ongeveer 2 minuten. Schep de gnocchi vervolgens door de pan met tomatensaus.
 • Proef even of de groenten goed gaar zijn. Serveer de gnocchi met tomatensaus daarna in twee kommen en garneer eventueel met basilicum, (vegan) kaas en pijnboompitten.
Trefwoord Aubergine, Glutenvrij, Gnocchi, Lactosevrij, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gnocchi met tomatensaus

Meer simpele pastarecepten

Gnocchi valt officieel onder pasta, hoewel het gemaakt wordt van mini-aardappels (in combinatie met meel). Veel échte Italiaanse restaurants schijnen deze meelballetjes wel op de kaart te hebben staan. Ben jij nou geen groot gnocchi-fan of wil je gewoon iets anders lekkers pasta-achtigs maken voor de afwisseling? Dit zijn nog een paar pastarecepten waarvoor je hooguit 25 minuten in de keuken staat:

Kun jij gnocchi waarderen of vind je er niet zoveel aan?

gnocchi

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 1 maart 2023 op 9:13 am - Beantwoord

  Ik dacht dan gnocchi aardappelballetjes waren en geen pasta? Maar lekker zijn ze.
  Ik geef 1 tip: gnocchi uit de oven. Waarom een pan gebruiken? Gooi het met de tomatensaus en groente en kruiden in de oven voor 25 minuten … Minder afwas! 😁

  • Romy 3 maart 2023 op 8:10 am - Beantwoord

   Ja, gnocchi uit de oven zijn ook fantastisch 🙂 Dat eet ik ook graag, het liefst dan met een pesto-sausje. Maar in de pan zijn ze gelukkig ook zo klaar 🙂

 2. Maaike 12 maart 2023 op 10:47 pm - Beantwoord

  Heel lekker! Gnocchi is sowieso lekker 🙂

Beoordeling recept
Recente blogs

Vaker Vrolijkheid #17: navigatie-apps, heldendaden & lege snelwegen

15 februari 2018|Positiviteit|

Fijne, vrolijke momenten. Die had ik de afgelopen weken in alle soorten en maten. Er waren grote en belangrijke dingen waar ik volop van genoot, maar ook kleine genietmomenten die minstens zo fijn waren. Ik voerde een paar keer grappige gesprekken, genoot van liters thee én van een bijna lege snelweg. Daarnaast profiteerde volop van apps die bijna iedereen waarschijnlijk al jaren gebruikt, maar waarvan ik me nu pas afvraag hoe ik het ooit zónder had kunnen doen. Dat en meer vrolijke momenten vind je in deze derde editie van Vaker Vrolijkheid.

25 praktische HSP-tips om jezelf te blijven in een drukke wereld

20 juni 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

HSP. Die drielettercombinatie liet een paar jaar geleden een wereld voor me opengaan. Dus dáárom nam ik vaak gevoelens van anderen over. Dáárom vond ik het altijd zo lastig als iemand in een groep zichtbaar niet op zijn plek zit. Dáárom was ik regelmatig overprikkeld, kon ik bepaalde tv-programma's niet zonder betraande ogen kijken en kan ik nog altijd het geluid van krakende chipszakken niet uitstaan. Maar weten dat je HSP bent en er goed mee omgaan, zijn twee verschillende dingen. Gelukkig gaat dat omgaan met HSP zijn me steeds iets beter af. Graag deel ik de praktische HSP-tips die mij helpen om relaxter te blijven en om prikkels, stemmingen en gedachten minder de overhand te laten nemen.

Fuck the quarterlife crisis | Wat ik leerde van dit boek?

14 augustus 2018|Lifestyle, Persoonlijke groei|

Een quarterlife crisis? Nee hoor, gelukkig is het niet zo dat ik als 25-jarige in een totale crisis zit. Wel herken ik de druk van volwassen worden en de keuzestress en bewijsdrang die twintiger (of dertiger) zijn soms met zich meebrengt. Hoe houd je je als starter staande in het werkzame leven zonder regelrecht op een burn-out af te stevenen? Hoe vind je tijd voor jezelf? En hoe ga je om met de perfecte plaatjes die je dagelijks via social media krijgt voorgeschoteld? Stuk voor stuk vragen die aan bod komen in het boek Fuck the quarterlife crisis van Femke Kamps. Wat vond ik van het boek? En welke lessen neem ik uit het boek mee?