pompoentaart 8

Recept hartige taart met pompoen en geitenkaas & groenten (glutenvrij)

 • 9 november 2021
 • 11 Reacties
Categorieën: Recepten

Het is pompoenseizoen! En daar hoor je mij als pompoenliefhebber niet over klagen. Wij hadden een grote pompoen in huis gehaald voor pompoensoep, maar uiteindelijk maakte ik er iets anders mee: hartige taart met pompoen en geitenkaas. Ik ben sowieso gek op ontbijttaartjes, dus avondeten met een taartje leek me ook geweldig. En dus stond ik mixend, bakkend en pompoen hakkend in de keuken. Het eindresultaat was een heerlijk herfstig gerecht met een zoet tintje. Een aanrader als jij net zo’n pompoenfan bent!

Hartige taart met pompoen

Al eerder maakte ik een ontbijttaartje met pompoen. Nog steeds een van mijn lievelingstaartjes voor het ontbijt! Zoiets moest toch ook kunnen voor het avondeten, dacht ik zo. Maar dan zonder de havermout en het fruit, en met geitenkaas en groenten. Ik heb een hele ochtend zitten broeden op hoe ik het zou gaan aanpakken en wat ik daarvoor nodig had.

Wat was ik blij toen deze hartige taart met pompoen nog veel lekkerder bleek dan ik van tevoren had verwacht! De combinatie van pompoen en geitenkaas met honing en pecannoten vind ik zelf onwijs lekker. Vaak is avondeten vooral hartig, maar dit gerecht heeft dus iets zoetigs. En door de kaneel, de pompoen en de champignons is het meteen een typisch herfstgerecht.

Het maken van de hartige taart met pompoen is niet al te veel werk. Je moet wel een tijdje wachten voordat je de taartjes uit de oven kunt halen. Maar qua voorbereiding is het in stukken hakken van de pompoen nog het meeste werk. Heb je dat eenmaal gedaan? Dan is het maken van dit pompoentaartje daarna peanuts.

hartige pompoentaart
taart met pompoen

Ingrediënten voor 2 personen

Ik gebruikte 2 kleine springvormen (van 12 cm doorsnee) voor de hartige taart met pompoen. Je kunt hem natuurlijk ook in een groot cakeblik of een taartvorm maken. Dat is vooral handig als je met meer dan 2 personen bent.

Voor 2 pompoentaartjes (= 2 porties) heb je het volgende nodig:

 • 300 gram oranje pompoen (ongeveer een ½ pompoen)
 • 1 grote gele ui
 • 6-8 kastanjechampignons
 • 1 courgette
 • 10 cherrytomaatjes
 • 90 gram havermeel (als je niet glutenvrij eet, kun je hier ook ander meel voor gebruiken)
 • 90 gram geitenkaas
 • 2 eieren
 • 1 tl gist of bakpoeder
 • 1 el honing
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 el kaneel
 • 2 tl zwarte peper
 • 2 snufjes cayennepoeder
 • 1 snufje zout
 • 1 el olijfolie

Optioneel:

 • 30 gram Parmezaanse kaas
 • Handje pecannoten of walnoten
 • Handje pompoenpitten
koken met pompoen

Hoe maak je de hartige taart met pompoen?

Ik heb zelf een verse oranje pompoen gebruikt, omdat wij er toevallig nog één hadden liggen. Wees gewaarschuwd: pompoen snijden vereist wat hakwerk. De gemiddelde krachtoefening in de sportschool is er niets bij, vind ik (als niet bepaald geoefende krachtpatser). Je kunt het jezelf ook gemakkelijker maken door kant-en-klare pompoenblokjes te gebruiken. Diepvriespompoenblokjes zou ik niet aanraden; die vind ik zelf geen succes.

Je maakt de hartige taart met pompoen als volgt:

 • Verwarm de oven voor op 175 graden en klem wat bakpapier op de bodem van de springvormen of vet de bodem en randen goed in.
 • Snijd de pompoen doormidden, schil deze en schep het vruchtvlees eruit. Snijd daarna de pompoen in zo klein mogelijke blokjes en kook die een minuut of tien, zodat ze wat zachter worden.
 • Schep de blokjes pompoen in een mengkom. Doe daar het meel, de eieren en het bakpoeder bij. Voeg ook een halve eetlepel honing en een snufje zout toe. Maak er daarna met de blender een glad mengsel van.
 • Snipper de ui en snijd de courgette, champignons, cherrytomaatjes en knoflook in kleine stukjes.
 • Doe een beetje olijfolie in een roerbakpan en fruit daarin de ui totdat deze wat glazig is. Voeg de knoflook toe en bak die zo’n 2 minuten mee.
 • Nu mogen ook de courgette en champignons bij de pan. Strooi er  de peper, cayennepeper en kaneel overheen. Roerbak zo’n 5 minuten totdat de courgette goed gaar is. 
 • Schep ook de cherrytomaatjes in de pan en laat nog één minuut mee bakken. Haal daarna de pan van het vuur en giet het vocht er zoveel mogelijk uit. 
 • Gooi de gebakken groenten en het pompoenmengsel bij elkaar. Doe er een halve eetlepel honing bij en roer het geheel goed door. Verdeel het over twee taartvormpjes.
 • Schuif de pompoentaartjes voor 25 minuten in de oven. Haal ze er na 15 minuten uit om de geitenkaas op de taartjes te strooien, zodat de geitenkaas nog zo’n 10 minuten kan meebakken. 
 • Ping! De taartjes zijn klaar. Strooi er wat fijngesneden pecannoten of walnoten overheen en eventueel wat extra Parmezaanse kaas. Als je het lekker vindt, kun je extra honing en kaneel over de bovenkant van de taartjes strooien.

Serveren maar! Als het goed is, zijn de pompoentaartjes stevig genoeg om los van de springvormen te eten.

hartige pompoentaart

Zoet, zout & pittig: deze hartige taart met pompoen

Ik ben altijd een blij ei als ik iets kook of bak wat zowel Bart als ik onwijs goed gelukt vindt. Over deze hartige taart met pompoen waren we allebei goed te spreken. Ik was wat sceptisch of de combinatie van honing, kaneel, pompoen en groenten wel lekker zou zijn, maar dat was het absoluut. De mix van zoet met zout en een beetje pit is verrassend lekker.

Deze combinatie houd ik er dan ook zeker in. Naast dat ik deze hartige taart met pompoen zonder twijfel vaker ga maken (YAY voor pompoenenseizoen!), wil ik er waarschijnlijk ook nog eens een plaattaart mee maken. Heb ik ook meteen een goede reden om nog eens een pompoen uit te hollen. Want ja, naast hartige taart met pompoen koken of pompoenrisotto maken, vind ik ook dat een geweldige herfstactiviteit.

Wat maak jij het liefst met pompoen?

hartige pompoentaart
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 9 november 2021 op 7:29 am - Beantwoord

  Een heerlijk recept. Ik ben dol op pompoen en geitenkaas. Mooie foto’s heb je gemaakt.

 2. Daenelia 9 november 2021 op 10:15 am - Beantwoord

  Je zou eens een flammkuchen recept moetemn proberen. Lijkt me ook wel wat voor jullie. Maar dan moet de bodem natuurlijk glutenvrij zijn. En dat kan als je inderdaad glutenvrij meel gebruikt.
  Ik ben niet zo van de pompoen, maar ik maakt graag quiches met bijvoorbeeld prei, spinazie, uien, courgette. Hmm, misschien kan ik de pompoen met courgette vervangen en dan misschien prei toevoegen? Het ziet er wel heel mooi uit: zo’n privé-taartje op je bord.

  • Romy 10 november 2021 op 8:08 pm - Beantwoord

   Jouw recept met courgette in plaats van pompoen en prei klinkt ook goed! Denk dat dat ook zeker zou smaken. Dan krijg je vast een heerlijk groen taartje 🙂 Of je kunt wortel proberen als je dat lekker vindt. Dan heb je wel een taartje met oranje looks, maar zonder pompoensmaak 😉

 3. Audrey 9 november 2021 op 10:40 am - Beantwoord

  Oe, dit klinkt heel interessant! Pompoen en kaneel vind ik sowieso een gouden combinatie. Ik eet pompoen het vaakst bij couscous. Heel lekker in combinatie met feta.

 4. Johanna 9 november 2021 op 11:07 am - Beantwoord

  Dat recept ziet er goed uit. Ga het ook eens proberen. Tot nu toe maakte ik alleen pompoensoep. Eet smakelijk!

 5. Tineke 9 november 2021 op 12:16 pm - Beantwoord

  Het ziet er heel lekker uit. Ik dacht eerst altijd dat ik pompoen niet lekker zou vinden, maar niets blijkt minder waar.
  Liefs

 6. Katrien 9 november 2021 op 1:52 pm - Beantwoord

  Dat lijkt me overheerlijk! Ga ik zeker binnenkort eens uitproberen. Ik denk wel de kaneel en honing weg te laten en misschien te vervangen door iets pittigs.

  • Romy 10 november 2021 op 8:07 pm - Beantwoord

   Superleuk dat je het recept ook wil proberen! Met wat pittige kruiden erin zal de hartige taart ook heerlijk smaken, denk ik 🙂

 7. Ida 9 november 2021 op 3:45 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik hou ook veel van pompoensoep maar dit recept wil ik ook gaan proberen!

  • Romy 10 november 2021 op 8:06 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen 🙂 Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

 8. Els 13 november 2021 op 5:15 pm - Beantwoord

  Wow, dat lijkt mij lekker :-). De foto’s zijn ook om op te eten!

Recente blogs

Outfit | Roze trui en (nep)leren rokje

19 januari 2018|Outfits|

Ik in een (nep)leren rokje? Tja, daar moest ik zelf ook even aan wennen. Toch ben ik nu helemaal om. Ik merk dat ik het leuk vind om regelmatig iets anders te proberen qua kleding en zo mijn eigen stijl te ontdekken. En soms blijkt iets onverwacht toch meer 'mijn ding' dan ik had verwacht. Mijn outfit van vandaag bestaat in ieder geval uit meerdere items die mij absoluut heel vrolijk maken. Ik heb het over onder andere een zachtroze trui en een (nep)leren rokje. Een combinatie van een beetje buiten én een beetje binnen mijn comfortzone dus. Benieuwd? Ik laat je mijn outfit zien.

Online vs. offline | Hoe kom ik eigenlijk over?

3 juni 2018|Persoonlijk|

Soms vergelijk ik mijn blog met een dagboek. Het verschil met een dagboek is alleen wel dat ik niet de enige lezer ben van wat ik schrijf. Elke dag vertrouw ik jou als bloglezer mijn belevenissen, gedachten en ervaringen toe. Zo kun jij, lieve bloglezer, dagelijks een glimp opvangen van mijn leven. Soms vraag ik me dan ook af hoe ik overkom door wat ik schrijf. Heb jij een beeld van mij zoals ik echt ben? Of zie je me misschien wel heel anders dan als je me offline zou kennen? Een intrigerende vraag waar ik graag eens bij stil wil staan!

5 tips om te oefenen met dankbaarheid

24 november 2017|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Terwijl heel wat Nederlanders hun slag slaan op Black Friday, is het ook hét moment om stil te staan bij dankbaarheid. Gisteren (23 november) was het namelijk Thanksgiving, oftewel Dankbaarheidsdag. Dat leek me een mooi moment om eens niet te kijken naar wat ik niet heb of wat beter kan, maar naar alles waar ik wél dankbaar voor ben. Elke dag heeft namelijk wel iets in zich om dankbaar voor te zijn. Maar hoe vaak zeg jij eigenlijk dankjewel - hardop of in je hoofd - voor al die mooie en bijzondere dingen en mensen in jouw leven? Ik geef 5 tips om met dankbaarheid te oefenen. 

Ga naar de bovenkant