havermout met blauwe bessen uit de oven

Recept | Havermout met blauwe bessen uit de oven (heerlijk zoet!)

 • 25 december 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Fijne kerstdagen! Ik hoop dat je op deze dagen op welke manier dan ook – het liefst op jóuw fijnste manier – kunt genieten van fijne lichtpuntjes. Op de lampjes op de foto na is dit artikel niet op en top Kerst. Maar hé, waarom zou je alleen met kerst lekker eten? 😉 Blauwe bessen zijn wat mij betreft echt een traktatie. Vaak is zo’n bakje binnen een mum van tijd op. Laatst wist ik ze met enige moeite een paar dagen te bewaren. Met een goede reden: er stond havermout met blauwe bessen op het menu. Een ovenhavermout dit keer voor de echte zoetekauw! Perfect als feestdagenontbijt, maar ook heel lekker om op een doodgewone doordeweekse ochtend van te smikkelen.

Havermout met blauwe bessen maken

Qua fruitkeuzes ben ik vrij voorspelbaar. De fruitmand hier in huis is meestal gevuld met appels en bananen, in de koelkast liggen blauwe bessen en frambozen, en in onze diepvries tref je standaard grote zakken mango en wat ananas aan. Blauwe bessen zijn één van de dingen ik bijna elke dag wel eet. Over vrijwel al mijn ontbijtjes gooi ik wel een handje blauwe bessen. Bessen zijn lekker fris van smaak en schijnen ook nog te barsten van de goede stoffen (antioxidanten, vitamine C en K en vezels).

Havermout en blauwe bessen zijn wat mij betreft een gouden combinatie.

Je kunt de bessen door je havermoutpap gooien (met de kans dat de hele pap paars wordt, ook een vrolijk gezicht!), op havermoutpannenkoekjes leggen of een ovenbaksel proberen. Dat laatste deed ik. Gebakken havermout is wat mij betreft de allerlekkerste manier om havermout te eten!

Ik haalde een soufflévormpje uit de kast en maakte daarin dit zoete ontbijttaartje voor me, myself and I. Een verwennerij om zelf van te eten of om toch maar wel netjes met iemand samen te eten.

havermout met blauwe bessen 5
vegan ontbijttaart met blauwe bessen

Zoete havermout uit de oven

Hoewel ik havermoutpap uit een steelpannetje ook verrukkelijk vind, is havermout uit de oven mijn grote favoriet. De havermout krijgt er een lekker knapperig randje van aan de buitenkant, terwijl de binnenkant lekker smeuïg is. Net een taartje! Het klinkt misschien als veel werk dat je de oven er speciaal voor moet aanzetten, maar dat valt mee. Ik maak dit ontbijt vaak voordat ik ga douchen, zet het dan in de oven en kan na het aankleden direct aanvallen voor een heerlijk ontbijt.

Deze havermout met blauwe bessen smaakt extra zoet en smeuïg doordat je er een geprakte banaan aan toevoegt. De structuur van de havermout wordt daar superlekker van. Om de havermout nog iets zoeter te maken, roer ik er een theelepel vanille-extract doorheen. Daarnaast gebruik ik zelf een scheutje ahornsiroop. Dat laatste kun je ook weglaten, maar ik vind dat de havermout er precies zoet genoeg van wordt.

Verse blauwe bessen of blauwe bessen uit de diepvries?

Dat is een dilemma dat ook een paar keer door mijn hoofd is geschoten. Ik ben groot voorstander van diepvriesfruit. Het is (véél) goedkoper dan vers fruit, het blijft langer houdbaar en de smaak is (wat mij betreft) net zo goed als bij niet-diepvriesfruit. Tegelijkertijd hebben blauwe bessen uit de diepvries niet veel bite en vallen ze vaak uit elkaar tot een soort papje. Daarom kies ik toch liever voor de verse variant in havermout. Voor smoothies vind ik de diepvriesoptie wél perfect.

Voor deze havermout met blauwe bessen uit de oven kun je overigens zowel diepvries- als gewone bessen gebruiken. Het is maar net wat je in huis hebt (of in huis wilt halen). Ik ging zelf voor gewone bessen uit het koelschap, maar diepvriesbessen zijn ook prima. Ik zou ze dan wel alvast laten ontdooien voordat je ze in het havermoutbaksel stopt. Dan smelt het ijs op de bessen en kun je dit als sap afgieten. Daardoor wordt je havermout straks niet te waterig.

vegan ontbijttaart met blauwe bessen

Recept voor havermout met blauwe bessen

Zin in iets feestelijks op de ontbijttafel? Dit is hoe je de havermout met blauwe bessen maakt:

havermout met blauwe bessen uit de oven

Recept havermout met blauwe bessen uit de oven

Romy
Maak van elke dag een feestje, en van je ontbijt dus ook. Dat lukt zeker met deze havermout met blauwe bessen uit de oven. Een heerlijk smeuïg en zoet ontbijtje dat goed vult en waarmee je meteen aan je twee stuks fruit komt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 30 min
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • Klein ovenschaaltje of soufflévorm (die van mij is 10 cm doorsnee)

Ingrediënten
  

 • 50 gram havermout (eventueel glutenvrij)
 • 135 ml amandelmelk
 • 1 banaan
 • 85 gram blauwe bessen
 • 1 el pindakaas
 • 1 tl ahornsiroop (of agavesiroop of honing)
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl vanille-extract
 • Amandelschaafsel (voor de garnering)

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Prak de banaan met een vork in het ovenschaaltje. Voeg daarna de havermout, amandelmelk, pindakaas, ahornsiroop, kaneel en vanille-extract toe. Roer goed door met een lepel.
 • Meng dan de blauwe bessen met de havermout. Zorg ervoor dat een paar bessen aan de oppervlakte liggen. Dan krijg je straks een mooi paars kleurtje.
 • Strooi ten slotte het amandelschaafsel over het ontbijt en schuif het voor 25 minuten in de oven.
 • Leg eventueel nog wat verse blauwe bessen op de havermout. En zet er dan als de wiedeweerga je tanden in. Warm is de havermout met blauwe bessen namelijk op z'n lekkerst.
Trefwoord Blauwe bessen, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan ontbijttaart met blauwe bessen

Bakken met blauwe bessen

Ik vind het altijd een feestje om te bakken met blauwe bessen. Het heeft me wel een paar bloopers gekost in het verleden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat blauwe bessen door de hitte knappen als je ze bovenop een baksel strooit. Daarnaast heb je dus de blauwe of paarse kleur die je baksel een bijzonder uiterlijk kan geven. Maar nu ik weet hoe ik er wel en niet mee moet omgaan, begin ik blauwe bessen steeds vaker te gebruiken in mijn ontbijtbaksels.

Dit ontbijt is wat mij betreft een blijvertje en eet ik het liefst elk weekend. Het smaakt superzoet, door de havermout heb je voorlopig geen trek meer en je krijgt tegelijkertijd alvast twee stuks fruit binnen.

Meer recepten met blauwe bessen

Naast deze havermout met blauwe bessen kun je nog veel meer kanten op met dit fruit. Ik gebruik de bessen ook graag in muffins of bananenbrood. Dit zijn mijn lievelingsrecepten met bessen:

Snoep jij ook zo graag blauwe bessen?

havermout met blauwe bessen uit de oven
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

5 zelfgemaakte kaarten van de laatste tijd

25 juli 2017|DIY|

Op het moment dat ik scrapbooken en scrapkaarten maken ontdekte, was ik verkocht. Inmiddels heb ik deze hobby alweer een jaar of tien. Zeker één keer per week kruip ik met schaar en papier in de aanslag aan de eettafel om er flink op los te knutselen. Meestal houd ik mijn creatieve uitspattingen buiten de spotlights op Vaker Vrolijk. Maar eigenlijk leek het me wel leuk om eens een paar van mijn favoriete zelfgemaakte kaarten te laten zien. Gewoon omdat dat kan. Dus spots on... Dit zijn 5 zelfgemaakte kaarten die de laatste tijd uit mijn handen kwamen rollen.

Even spieken: de badkamerproducten die ik (bijna) elke dag gebruik

30 juni 2022|Lifestyle|

Ik ben niet die persoon die zich een half uur op de badkamer opsluit voor lange me-time-momenten met crèmes, gels en ander spul. Daarvoor is mijn make-up-routine te beperkt ("routine" is sowieso een groot woord) en hecht ik te weinig waarde aan mooier-ouder-worden-rituelen, gok ik zo. Maar mezelf verwennen met fijne badkamerproducten doe ik wel graag, al is het iets korter. Daarin ben ik nogal merktrouw en wijk ik niet graag af van eenmaal gevonden favorieten. Het leek me leuk om je een blik in mijn badkamerkastje te gunnen. Dit zijn de producten die ik (bijna) dagelijks op- of insmeer.

Recept vegetarische poké bowl met mango & pindadressing

1 maart 2022|Recepten|

Met een boel kleur op een bord kun je bij mij de plank haast niet misslaan. “Eat the rainbow” schijnt een voedingsadvies te zijn. Eentje dat ik in elk geval graag opvolg, al is het maar omdat wat vrolijkheid op je bord nooit verkeerd is. Met deze vegetarische poké bowl zit dat sowieso helemaal goed. Een kom vol groenten met warme mango (!) en een heerlijke pindadressing die het afmaakt! Een beetje zoals ze die bij mijn favoriete “hippietentjes” serveren, maar dan zelfgemaakt. En met dit simpele recept kun je ‘m ook zelf maken!