Fijne kerstdagen! Ik hoop dat je op deze dagen op welke manier dan ook – het liefst op jóuw fijnste manier – kunt genieten van fijne lichtpuntjes. Op de lampjes op de foto na is dit artikel niet op en top Kerst. Maar hé, waarom zou je alleen met kerst lekker eten? 😉 Blauwe bessen zijn wat mij betreft echt een traktatie. Vaak is zo’n bakje binnen een mum van tijd op. Laatst wist ik ze met enige moeite een paar dagen te bewaren. Met een goede reden: er stond havermout met blauwe bessen op het menu. Een ovenhavermout dit keer voor de echte zoetekauw! Perfect als feestdagenontbijt, maar ook heel lekker om op een doodgewone doordeweekse ochtend van te smikkelen.
Havermout met blauwe bessen maken
Qua fruitkeuzes ben ik vrij voorspelbaar. De fruitmand hier in huis is meestal gevuld met appels en bananen, in de koelkast liggen blauwe bessen en frambozen, en in onze diepvries tref je standaard grote zakken mango en wat ananas aan. Blauwe bessen zijn één van de dingen ik bijna elke dag wel eet. Over vrijwel al mijn ontbijtjes gooi ik wel een handje blauwe bessen. Bessen zijn lekker fris van smaak en schijnen ook nog te barsten van de goede stoffen (antioxidanten, vitamine C en K en vezels).
Havermout en blauwe bessen zijn wat mij betreft een gouden combinatie.
Je kunt de bessen door je havermoutpap gooien (met de kans dat de hele pap paars wordt, ook een vrolijk gezicht!), op havermoutpannenkoekjes leggen of een ovenbaksel proberen. Dat laatste deed ik. Gebakken havermout is wat mij betreft de allerlekkerste manier om havermout te eten!
Ik haalde een soufflévormpje uit de kast en maakte daarin dit zoete ontbijttaartje voor me, myself and I. Een verwennerij om zelf van te eten of om toch maar wel netjes met iemand samen te eten.


Zoete havermout uit de oven
Hoewel ik havermoutpap uit een steelpannetje ook verrukkelijk vind, is havermout uit de oven mijn grote favoriet. De havermout krijgt er een lekker knapperig randje van aan de buitenkant, terwijl de binnenkant lekker smeuïg is. Net een taartje! Het klinkt misschien als veel werk dat je de oven er speciaal voor moet aanzetten, maar dat valt mee. Ik maak dit ontbijt vaak voordat ik ga douchen, zet het dan in de oven en kan na het aankleden direct aanvallen voor een heerlijk ontbijt.
Deze havermout met blauwe bessen smaakt extra zoet en smeuïg doordat je er een geprakte banaan aan toevoegt. De structuur van de havermout wordt daar superlekker van. Om de havermout nog iets zoeter te maken, roer ik er een theelepel vanille-extract doorheen. Daarnaast gebruik ik zelf een scheutje ahornsiroop. Dat laatste kun je ook weglaten, maar ik vind dat de havermout er precies zoet genoeg van wordt.
Verse blauwe bessen of blauwe bessen uit de diepvries?
Dat is een dilemma dat ook een paar keer door mijn hoofd is geschoten. Ik ben groot voorstander van diepvriesfruit. Het is (véél) goedkoper dan vers fruit, het blijft langer houdbaar en de smaak is (wat mij betreft) net zo goed als bij niet-diepvriesfruit. Tegelijkertijd hebben blauwe bessen uit de diepvries niet veel bite en vallen ze vaak uit elkaar tot een soort papje. Daarom kies ik toch liever voor de verse variant in havermout. Voor smoothies vind ik de diepvriesoptie wél perfect.
Voor deze havermout met blauwe bessen uit de oven kun je overigens zowel diepvries- als gewone bessen gebruiken. Het is maar net wat je in huis hebt (of in huis wilt halen). Ik ging zelf voor gewone bessen uit het koelschap, maar diepvriesbessen zijn ook prima. Ik zou ze dan wel alvast laten ontdooien voordat je ze in het havermoutbaksel stopt. Dan smelt het ijs op de bessen en kun je dit als sap afgieten. Daardoor wordt je havermout straks niet te waterig.

Recept voor havermout met blauwe bessen
Zin in iets feestelijks op de ontbijttafel? Dit is hoe je de havermout met blauwe bessen maakt:

Havermout met blauwe bessen uit de oven (vegan!)
Equipment
- Klein ovenschaaltje of soufflévorm (die van mij is 10 cm doorsnee)
Ingredients
- 50 gram havermout (eventueel glutenvrij)
- 135 ml amandelmelk
- 1 banaan
- 85 gram blauwe bessen
- 1 el pindakaas
- 1 tl ahornsiroop (of agavesiroop of honing)
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille-extract
- Amandelschaafsel (voor de garnering)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de banaan met een vork in het ovenschaaltje. Voeg daarna de havermout, amandelmelk, pindakaas, ahornsiroop, kaneel en vanille-extract toe. Roer goed door met een lepel.
- Meng dan de blauwe bessen met de havermout. Zorg ervoor dat een paar bessen aan de oppervlakte liggen. Dan krijg je straks een mooi paars kleurtje.
- Strooi ten slotte het amandelschaafsel over het ontbijt en schuif het voor 25 minuten in de oven.
- Leg eventueel nog wat verse blauwe bessen op de havermout. En zet er dan als de wiedeweerga je tanden in. Warm is de havermout met blauwe bessen namelijk op z'n lekkerst.

Bakken met blauwe bessen
Ik vind het altijd een feestje om te bakken met blauwe bessen. Het heeft me wel een paar bloopers gekost in het verleden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat blauwe bessen door de hitte knappen als je ze bovenop een baksel strooit. Daarnaast heb je dus de blauwe of paarse kleur die je baksel een bijzonder uiterlijk kan geven. Maar nu ik weet hoe ik er wel en niet mee moet omgaan, begin ik blauwe bessen steeds vaker te gebruiken in mijn ontbijtbaksels.
Dit ontbijt is wat mij betreft een blijvertje en eet ik het liefst elk weekend. Het smaakt superzoet, door de havermout heb je voorlopig geen trek meer en je krijgt tegelijkertijd alvast twee stuks fruit binnen.
Meer recepten met blauwe bessen
Naast deze havermout met blauwe bessen kun je nog veel meer kanten op met dit fruit. Ik gebruik de bessen ook graag in muffins of bananenbrood. Dit zijn mijn lievelingsrecepten met bessen:
Snoep jij ook zo graag blauwe bessen?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Mijn laatste werkdag | Waar een deur dichtgaat…
Half elf. Tijd om te Zoomen met mijn collega. Onze statusupdate zoals we die elke week hebben. Toch is er vandaag iets anders dan bij alle eerdere Zoom-meetings. Gisteren was namelijk de allerlaatste keer Zoomen. Sterker nog, vandaag is zelfs mijn allerlaatste werkdag voor mijn werkgever. Over een paar mailtjes trek ik een virtuele deur achter me dicht en opent er tegelijkertijd een andere deur. Mijn ondernemersavontuur gaat beginnen en mijn laatste werkdag is aangebroken.
Vaker Vrolijk-winactie | Maak kans op een vrolijke prijs!
Er is maar één ding leuker dan cadeautjes krijgen: cadeautjes geven! Met die gedachte in mijn achterhoofd vond ik het hoog tijd om weer eens een leuke winactie op te zetten. Omdat ik me elke keer weer realiseer hoe geweldig leuk het is dat jij mijn blog volgt. Of dat nu heel trouw is of dat je alleen af en toe stiekem even meeleest. Ik waardeer het enorm dat je daar de tijd voor neemt. En als bedankje heb ik dus iets vrolijks voor jou in petto. Althans, ik hoop dat jij hier vrolijk van wordt!
Romy's review | 3 boeken die ik de laatste tijd las (+ WINACTIE)
Een boekenreview op mijn blog? Ik kan me de laatste niet eens meer herinneren. Dat heeft er misschien ook wel mee te maken dat lezen iets is wat er bij mij eerder regelmatig bij inschoot. Tja, dan bereik je natuurlijk ook niet de laatste pagina van je boek. Maarrrr... de laatste tijd heb ik het leesvirus weer te pakken. En hoe! Mijn telefoon in bed heeft weer plaatsgemaakt voor een goed boek en ik geniet er met volle teugen van. Kortom: de hoogste tijd om mijn mening met je te delen over 3 boeken die ik de laatste tijd las!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…