havermout met framboos 6

Recept havermout met framboos en kokos (makkelijk & gezond)

 • 10 februari 2022
 • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Heb je háár weer met de warme havermout! Tja, ik eet nu eenmaal niets liever dan dat tijdens deze koude maanden. Dit keer heb ik een nieuwe variant ontdekt op mijn standaard havermoutrecept met cacao: havermout met framboos. Je krijgt er een mooi roze ontbijtje van dat heerlijk zoet smaakt en waarin verrassend veel fruit “verborgen” zit. Vijf minuutjes “kookwerk” voor een ochtend lang goed vol zitten!

Havermout met framboos: lekker anders, lekker roze

Saaie havermoutpap doe ik niet aan. Van zichzelf is havermout vrij smaakloos en zelfs een scheutje honing maakt dat wat mij betreft niet goed. Daarom ga ik zelf graag op zoek naar havermoutvariaties. Havermout met pompoen is bijvoorbeeld heerlijk zoet, en gebakken havermout met banaan is ook véél lekkerder dan kale havermout. Maar tot nu toe is en blijft mijn favoriet havermout met een flinke lepel (of twee) cacaopoeder. Daar kun je onder meer deze chocolade-havermout mee maken.

Maar goed, elke dag chocolade-havermout of kwark eten, vind ik ook weer wat saai. Daarom gooide ik eens een andere fruitsoort door mijn havermout. Framboos was de gelukkige! En dan niet alleen als topping, maar all the way. In deze havermout met framboos zit een half bakje frambozen verstopt. Daar heeft de havermout zijn vrolijke kleur en ook de zoete smaak aan te danken. Heb je niet eens honing voor nodig!

havermout met framboos

Hoe maak je goede havermoutpap?

Dat vond ik zelf ook altijd een uitdaging. Iedereen eet zijn havermout weer anders. Met (plantaardige) melk erbij of juist met water? En doe je er dan veel of weinig bij? Ik houd zelf van wat dikkere havermout en vind water bij havermout de smaak niet veel goeds doen. Maar er zullen vast mensen zijn die dat wél lekker vinden. Zelf ga ik altijd voor amandelmelk. Gewone melk is ook prima, maar ik drink het liefst iets plantaardigs.

Verder kun je havermoutpap zowel als overnight oats (de havermout ‘s nachts het vocht laten opnemen in de koelkast) als in een steelpannetje klaarmaken. Aangezien ik zelf vaak pas de ochtend zelf bedenk wat ik wil eten, ga ik meestal voor warme havermoutpap uit de pan. Gooi er wat kruiden (kaneel, cacao, koek- en speculaaskruiden, etc.) bij en je hebt een lekker en verwarmend ontbijt.

Dit keer ging ik dus voor een havermout met framboos, kaneel en kokos. Het recept deel ik graag met je.

havermout met framboos
havermout met framboos 9

Havermout met framboos en kokos

Romy
Deze warme havermout met framboos en kokos is een heerlijk zoet en gezond ontbijt om de dag letterlijk fris en fruitig mee te beginnen.
Bereidingstijd 10 min
Gang Ontbijt
Porties 2 porties

Equipment

 • 1 steelpan

Ingrediënten
  

 • 80 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 200 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
 • 85 gram (diepvries)frambozen
 • 1 snufje kokosrasp

Topping op de havermout met framboos

 • 35 gram (diepvries)frambozen
 • 1 tl cacao nibs
 • 1 handje cashewnoten
 • 1 banaan

Optioneel

 • 1 scheutje honing

Instructies
 

 • Gooi de havermout, amandelmelk en de 85 gram frambozen bij elkaar in een steelpannetje.
 • Laat de havermout warm worden op niet te hoog vuur. Vijf minuten opwarmen en goed blijven roeren was bij mij genoeg om een stevige havermoutpap te creëren. Proef wel even of de frambozen goed warm zijn, mocht je ze direct uit de diepvries hebben gehaald.
 • Splits de havermout en vul er twee bakjes mee. Strooi over beide bakjes een beetje kokosrasp.
 • Snijd de banaan in plakjes en verdeel die ook over de havermout. (Ik heb stiekem nog een paar plakjes in mijn havermout verstopt, dus er zit meer banaan in dan het lijkt.)
 • Maak daarna de havermout met framboos af met wat cacaonibs, cashewnoten en eventueel een scheutje honing. Wat pindakaas kan eventueel ook. Maar ondanks dat ik een enorme pindakaasliefhebber ben, vond ik dit ontbijtje zonder pindakaas al vullend genoeg.
Trefwoord framboos, havermout, havermoutontbijt, havermoutpap

Snelle warme havermout met framboos

Het fijne aan warme havermout is dat je binnen no time kunt aanvallen. Je bent er niet veel langer mee bezig dan met de tafel dekken en broodjes smeren als je voor een broodontbijt zou gaan. Deze havermout met framboos maken kostte me welgeteld 5 minuten. Even in een pannetje roeren, wat toppings eroverheen strooien en je bent klaar!

De roze-liefhebber werd verder heel blij van dit framboosontbijtje omdat het er zo vrolijk roze uitziet. Zo’n kleurtje maakt havermout direct minder saai. Ik kreeg er meteen zin van om ditzelfde eens met bosbessen te proberen. Een paars ontbijt lijkt me ook wel interessant.

Voor de havermout met framboos kun je trouwens gewoon diepvriesframbozen gebruiken. Superhandig en veel goedkoper dan verse frambozen! Zorg er wel voor dat je de frambozen voor de topping ontdooit of lang genoeg kookt. Bevroren stukjes lijken me ‘s winters geen goede smaakmaker voor dit verwarmende ontbijtje 😉

Eet jij graag frambozen?

havermout met framboos 11
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 10 februari 2022 op 8:35 am - Beantwoord

  Ziet er wederom heerlijk uit! Echt een geniet ontbijtje.

 2. Naomi 10 februari 2022 op 8:59 am - Beantwoord

  Kleurrijk ontbijtje en het ziet er heerlijk uit. Kokos vind ik trouwens (bijna) altijd een goed idee;).

 3. bychristiana 10 februari 2022 op 11:26 am - Beantwoord

  Ik heb een hele frambozen periode gehad, maar op dit moment eet ik ze eigenlijk niet. Ik eet wel bijna het hele jaar door aardbeien, heerlijk! Toevallig net nog een doosje op de markt gehaald;-)

Rating recept
Recente blogs

Je oude spullen verkopen via Marktplaats? Mijn tips!

17 juli 2017|Groen doen, Lifestyle|

Eens in de zoveel tijd haal ik een bezem door mijn kamer. Dan maakt mijn talent voor hoarden plaats voor enorme opruimwoede en moet er van alles weg. Een deel doe ik naar de kringloopwinkel, maar sommige spullen zet ik liever op Marktplaats. Zo houd ik er zelf ook nog iets aan over en maak ik een ander weer blij met mijn oude spullen. Diegene vrolijk, ik vrolijk. Spullen verkopen via Marktplaats is alleen een taak apart. Wat werkt wel en wat niet? Op basis van mijn eigen ervaringen in de loop der jaren geef ik 7 verkooptips. Dit heeft mij geholpen om mijn oude spullen te verkopen via Marktplaats.

Je minder aantrekken van wat andere mensen vinden | 7 tips

31 oktober 2019|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Ik ben vast niet de enige die er soms een handje van heeft zich druk te maken over wat anderen denken. Bijvoorbeeld als ik nieuwe mensen verwelkom in mijn nogal kleurrijke huis, als ik een belangrijke keuze maak of als ik iets doe wat niet gebruikelijk is. Wat zullen mensen daar wel niet van vinden? Wat nu het niet begrijpt? Allemaal gedachten die eigenlijk nog geen seconde van je tijd waard zijn. Maar hoe kun je je minder druk maken over wat andere mensen vinden? Dit zijn 7 tips om jou (en mezelf) hierbij een handje te helpen.

Wij gingen naar Italië en het was fan-tas-tisch!

9 augustus 2018|Op reis|

Koffer ingepakt? Check! Alle 1500 foto's veiliggesteld via Google Drive? Yes! En ingecheckt voor de terugvlucht? Ja! Nu ik dit schrijf, ben ik helemaal klaar om na 7 fantastische dagen in Italië terug naar huis te vliegen. Al lange tijd droomde ik van een reis naar Italië. Ik zag mezelf al rondlopen langs de grachten in Venetië, wilde niets liever dan de gekleurde huisjes in Burano met eigen ogen zien en kon ook niet wachten om vanachter een treinraampje een glimp van het Toscaanse landschap op te vangen. Hoe het was om die punten van mijn bucket list te kunnen afvinken? Nou, het werd een reis die al mijn verwachtingen overtrof. 

Ga naar de bovenkant