Heb je háár weer met de warme havermout! Tja, ik eet nu eenmaal niets liever dan dat tijdens deze koude maanden. Dit keer heb ik een nieuwe variant ontdekt op mijn standaard havermoutrecept met cacao: havermout met framboos. Je krijgt er een mooi roze ontbijtje van dat heerlijk zoet smaakt en waarin verrassend veel fruit “verborgen” zit. Vijf minuutjes “kookwerk” voor een ochtend lang goed vol zitten!
Havermout met framboos: lekker anders, lekker roze
Saaie havermoutpap doe ik niet aan. Van zichzelf is havermout vrij smaakloos en zelfs een scheutje honing maakt dat wat mij betreft niet goed. Daarom ga ik zelf graag op zoek naar havermoutvariaties. Havermout met pompoen is bijvoorbeeld heerlijk zoet, en gebakken havermout met banaan is ook véél lekkerder dan kale havermout. Maar tot nu toe is en blijft mijn favoriet havermout met een flinke lepel (of twee) cacaopoeder. Daar kun je onder meer deze chocolade-havermout mee maken.
Maar goed, elke dag chocolade-havermout of kwark eten, vind ik ook weer wat saai. Daarom gooide ik eens een andere fruitsoort door mijn havermout. Framboos was de gelukkige! En dan niet alleen als topping, maar all the way. In deze havermout met framboos zit een half bakje frambozen verstopt. Daar heeft de havermout zijn vrolijke kleur en ook de zoete smaak aan te danken. Heb je niet eens honing voor nodig!

Hoe maak je goede havermoutpap?
Dat vond ik zelf ook altijd een uitdaging. Iedereen eet zijn havermout weer anders. Met (plantaardige) melk erbij of juist met water? En doe je er dan veel of weinig bij? Ik houd zelf van wat dikkere havermout en vind water bij havermout de smaak niet veel goeds doen. Maar er zullen vast mensen zijn die dat wél lekker vinden. Zelf ga ik altijd voor amandelmelk. Gewone melk is ook prima, maar ik drink het liefst iets plantaardigs.
Verder kun je havermoutpap zowel als overnight oats (de havermout ‘s nachts het vocht laten opnemen in de koelkast) als in een steelpannetje klaarmaken. Aangezien ik zelf vaak pas de ochtend zelf bedenk wat ik wil eten, ga ik meestal voor warme havermoutpap uit de pan. Gooi er wat kruiden (kaneel, cacao, koek- en speculaaskruiden, etc.) bij en je hebt een lekker en verwarmend ontbijt.
Dit keer ging ik dus voor een havermout met framboos, kaneel en kokos. Het recept deel ik graag met je.


Havermout met framboos en kokos
Equipment
- 1 steelpan
Ingrediënten
- 80 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 200 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 85 gram (diepvries)frambozen
- 1 snufje kokosrasp
Topping op de havermout met framboos
- 35 gram (diepvries)frambozen
- 1 tl cacao nibs
- 1 handje cashewnoten
- 1 banaan
Optioneel
- 1 scheutje honing of agavesiroop
Instructies
- Gooi de havermout, amandelmelk en de 85 gram frambozen bij elkaar in een steelpannetje.
- Laat de havermout warm worden op niet te hoog vuur. Vijf minuten opwarmen en goed blijven roeren was bij mij genoeg om een stevige havermoutpap te creëren. Proef wel even of de frambozen goed warm zijn, mocht je ze direct uit de diepvries hebben gehaald.
- Splits de havermout en vul er twee bakjes mee. Strooi over beide bakjes een beetje kokosrasp.
- Snijd de banaan in plakjes en verdeel die ook over de havermout. (Ik heb stiekem nog een paar plakjes in mijn havermout verstopt, dus er zit meer banaan in dan het lijkt.)
- Maak daarna de havermout met framboos af met wat cacaonibs, cashewnoten en eventueel een scheutje honing. Wat pindakaas kan eventueel ook. Maar ondanks dat ik een enorme pindakaasliefhebber ben, vond ik dit ontbijtje zonder pindakaas al vullend genoeg.

Snelle warme havermout met framboos
Het fijne aan warme havermout is dat je binnen no time kunt aanvallen. Je bent er niet veel langer mee bezig dan met de tafel dekken en broodjes smeren als je voor een broodontbijt zou gaan. Deze havermout met framboos maken kostte me welgeteld 5 minuten. Even in een pannetje roeren, wat toppings eroverheen strooien en je bent klaar!
De roze-liefhebber werd verder heel blij van dit framboosontbijtje omdat het er zo vrolijk roze uitziet. Zo’n kleurtje maakt havermout direct minder saai. Ik kreeg er meteen zin van om ditzelfde eens met bosbessen te proberen. Een paars ontbijt lijkt me ook wel interessant.
Voor de havermout met framboos kun je trouwens gewoon diepvriesframbozen gebruiken. Superhandig en veel goedkoper dan verse frambozen! Zorg er wel voor dat je de frambozen voor de topping ontdooit of lang genoeg kookt. Bevroren stukjes lijken me ’s winters geen goede smaakmaker voor dit verwarmende ontbijtje 😉
Eet jij graag frambozen?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Roze havermout met aardbei en banaan (vegan & romig)
Het aardbeienseizoen is helaas bijna voorbij. Maar gelukkig kun je dankzij diepvriesfruit het hele jaar door van aardbeien genieten. Daar word ik me toch (aard)blei van. Oké flauw, maar feit blijft dat ik graag een doosje mee naar huis neem en dat de doosjes aardbeien bij ons verrassend snel leeg zijn. Dit havermoutontbijt draagt daar zeker aan bij. Deze smeuïge roze havermout met aardbei maakte ik namelijk met plantaardige kwark, aardbeien en banaan. Het smaakt naar van die vruchtenyoghurtjes die je als kind misschien at, maar dan in een versie die je supersimpel met maar 5 ingrediënten maakt.
Blij Lijstje #78 | “Geblondeerd”, gefotografeerd & getrakteerd
Boeken over roze chaoten, ingezakte fiasco's die uiteindelijk toch tot verrukkelijke traktaties leiden en een eigen huisje voor poes Pippa. Er was nogal wat klein (en soms ook groot) geluk om de afgelopen tijd glunderend blij van te worden. Een goed moment om er een nieuw blij lijstje in te gooien! Dit waren de dingen die mij de afgelopen tijd vrolijk maakten. Van hardloopprestaties tot tv-marathons, en van omrij-sessies die zo erg nog niet bleken tot teamdagen die eindigen op een yogamat.
Lasagnette recept met héél veel groenten (vega & snel)
Lasagne gaat er hier altijd goed in. Het lange wachten op de schaal in de oven en het vele werk dat je eraan hebt, vind ik alleen een minpunt. Dat moet toch simpeler kunnen, dacht ik. En dus waagde ik me aan een lasagnette recept. En daarvoor liet ik de pakjes en zakjes van Knorr en andere merken in het supermarktschap staan. Dit lasagnette recept maak je gewoon zelf en zit vol groenten en eiwitten. Een heerlijke feestmaaltijd voor de pastaliefhebber die liever niet te lang in de keuken staat!
Ziet er wederom heerlijk uit! Echt een geniet ontbijtje.
Kleurrijk ontbijtje en het ziet er heerlijk uit. Kokos vind ik trouwens (bijna) altijd een goed idee;).
Ik heb een hele frambozen periode gehad, maar op dit moment eet ik ze eigenlijk niet. Ik eet wel bijna het hele jaar door aardbeien, heerlijk! Toevallig net nog een doosje op de markt gehaald;-)