kokoshavermout 5

Havermout met kokos & rood fruit (voor de kokosliefhebber)

 • 19 februari 2023
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Kokos is één van de ingrediënten die ik overal doorheen kan gooien. Kokosmelk door curry’s, kokosrasp over havermout, kokoskwark door mijn ontbijt… ik lust er wel pap van! Havermoutpap ook zeker trouwens. Daarom maakte ik deze heerlijke havermout met een flinke portie kokos. Als je van kokos houdt, dan word je vast net zo gelukkig als ik van deze havermout met kokos en rood fruit. Er zit namelijk een driedubbele dosis kokos doorheen: kokoskwark door de havermout én kokosrasp en kokossnippers eroverheen. Serveer met rood fruit om zo een feestelijk én gezond ontbijt (of toetje) te hebben.

Kokos – en niet zo’n klein beetje ook

Kokosrasp is geen zeldzaam ingrediënt in mijn ontbijtjes. Ik strooi regelmatig kokosrasp over mijn havermout. Een vleugje kokos kan ik altijd wel waarderen. Maar soms ga ik liever all the way. Ook kokoskwark vind ik namelijk erg lekker. En één en één is twee, dacht ik: kokoskwark en kokosrasp maken samen een hemels kokosontbijtje. Ik heb er een paar experimenten aan gewaagd voordat ik helemaal tevreden was. Maar inmiddels heb ik hét recept gevonden waar de kokosliefhebber in mij van smult.

Door de havermoutpap zelf roer ik twee eetlepels kokoskwark. Ik gebruik daarvoor Abbot Kinney’s Greek Yoghurt kokoskwark. Die vind ik het allerlekkerst en heeft een goede stevige structuur. Je havermoutpap houdt dan zijn stevigheid en wordt geen slappe hap. Daarnaast strooi ik over de havermout rijkelijk met kokosrasp. Zeker drie theelepels gaan eroverheen om het “bounty-gevoel” compleet te maken.

havermout met kokos

Simpele havermout met kokos uit een pannetje

Of het nu winter is of zomer, ik eet mijn havermout bijna altijd lekker warm. Ik ben van mezelf een koukleum en sowieso gaat mijn spijsvertering beter op een niet te koud ontbijt. Deze havermoutpap maak ik dan ook warm in een steelpannetje. Het verschil met gewone havermoutpap is dat ik er een paar lepels kokoskwark doorheen roer. Dat geeft de havermout een romige substantie en een heerlijke kokossmaak. Voor de zoetigheid (en vitamines) stop ik er ook 2/3 banaan in. Daarnaast roer ik vanille-extract en agavesiroop door de pan. Ook dat maakt dit havermoutontbijt lekker zoet.

De havermout met kokos is zeker geen tijdrovende maaltijd om te maken. Na een minuut of vijf ben je er al mee klaar. Zo heb je al snel een lekker en voedzaam ontbijt klaarstaan. Alhoewel deze havermout het ook erg goed doet als lunch of als goed vullend tussendoortje als je stevige trek hebt. Yup, ik spreek uit ervaring!

havermout met kokos

Feestelijk ontbijt met rood fruit

Geïnspireerd door de meest prachtige taarten met kokos die ik regelmatig voorbij zie komen, combineerde ik de kokoshavermout met wat rood fruit. Rode besjes en frambozen laten de havermout met kokos er extra vrolijk uitzien, en de combinatie smaakt ook fantastisch. Het heeft wel wat feestelijks, vond ik. Maar goed, in principe is elk ontbijt waar je een beetje meer liefde en aandacht in steekt dan anders een feestje om te eten.

Verder kun je dit ontbijt precies zo versieren als je zelf wilt. Ben je dol op fruit? Leg er dan gerust wat extra fruit op. Heb je intens veel zin in chocola? Pak je nieuwste Tony’s-reep uit de kast en leef je uit. Wil je de havermout nog vullender maken? Strooi er dan wat stukjes noot of pompoenpitten overheen. Zo kun je de havermout met kokos precies zo licht of juist stevig maken als je zelf wilt. Maak er vooral jouw ontbijtfeestje van!

havermout met kokos

Recept havermout met kokos en rood fruit

Havermout als ontbijt is in mijn ogen altijd goed. Wil je eens iets anders eten dan standaard havermoutpap met appel of (ook een aanrader!) chocolade-havermout? Dan is deze havermout met kokos een lekkere variatie om te proberen. Dit is hoe je hem maakt:

kokoshavermout 5

Havermout met kokos en rood fruit

Romy
Ben jij gek op kokos? Dan weet ik zeker dat deze havermout met kokos er goed in gaat. De havermoutpap is heerlijk smeuïg door de kokoskwark en heeft een lekkere bite door de kokosrasp. Serveer met rood fruit om de havermout er dessertwaardig uit te laten zien.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

 • 45 gram havermout
 • 125 ml amandelmelk, sojamelk of rijstmelk
 • 2 el kokoskwark (bijvoorbeeld de Greek Yoghurt-variant van Abbot Kinney's of de Absolutely Coconut van Alpro)
 • 1 banaan
 • 1 el agavesiroop
 • 1/2 tl vanille-extract

Als toppings op de havermout:

 • Frambozen en rode bessen (of ander fruit)
 • 3 tl Kokosrasp
 • Stukjes cashewnoot (optioneel)
 • Stukje pure chocola (optioneel)

Instructies
 

 • Snijd 2/3 banaan af en prak dit in een steelpannetje met een vork. Houd de andere 1/3 banaan apart.
 • Doe ook de havermout, de plantaardige melk, de agavesiroop en het vanille-extract in de steelpan. Verwarm een minuut of vier op laag vuur en roer goed door.
 • Voeg dan de kokoskwark toe aan de havermout en verwarm nog één minuut al roerende mee.
 • Schenk daarna de havermoutpap in een kommetje. Snijd de overgebleven banaan in plakjes en leg die op de havermout. Versier de havermout met flink wat kokosrasp en leg er daarnaast rood fruit bij. Strooi er als je wilt stukjes noot overheen en voeg een stukje chocola toe. En dan…ontbijten maar!
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Kokos, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
kokoshavermout 2

Ook lekker als feestelijke lunch

Ik hoorde laatst van iemand dat ze havermout regelmatig als lunch maakt. Mijn eerste gedachte: “Wat een goed idee!”. Dus als je zin hebt om met iets anders dan brood te lunchen, kan deze havermout met kokos ook prima in plaats van je standaard stapel bammetjes. Je kunt er eventueel wat extra granen bij gooien in de vorm van granola of gepofte spelt of haver. Kijk maar wat je lekker vindt! Maar op zich vult deze kom met havermout van zichzelf al aardig goed. Ik zat er daarna de hele middag goed vol van.

Nog meer creatieve havermoutinspiratie?

Voor iemand die tot twee jaar geleden dacht dat havermout maar saai en Brinta-achtig is, eet ik nu verrassend vaak havermoutontbijtjes. Ik gok zo’n vijf keer per week. Je kunt met havermout namelijk hartstikke lekkere dingen maken. Met een beetje creativiteit staat er zeker geen standaard papperig papje voor je neus. Mocht je net als ik graag experimenteren met havermout, dan zijn dit nog een paar ontbijtideeën:

Als jij met havermout ontbijt, hoe eet jij het dan het liefst?

havermout met kokos

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ria 20 februari 2024 op 4:28 pm - Beantwoord

  Romy, kook jij de havermout elke dag opnieuw of kook jij het voor een aantal dagen tegelijk en dan misschien per portie in de magnetron ? Wat is handiger ?
  De recepten zien er allemaal heerlijk uit !

  • Romy 20 februari 2024 op 4:52 pm - Beantwoord

   Goede vraag! Ik maak zelf elke dag verse havermout. Je kunt op zich ook meerdere porties tegelijk maken, maar ik vind het zelf altijd vers het lekkerst. Bij gebakken havermout uit de oven werkt even opwarmen in de magnetron wel heel goed trouwens. Bij havermoutpap zou ik het elke dag vers maken. Dan is de structuur het lekkerst en gaat het niet te veel indikken 🙂

Beoordeling recept
Recente blogs

7 makkelijke kamerplanten die ik wél in leven houd

12 januari 2020|Interieur|

Jarenlang was ik ervan overtuigd dat het groene-vinger-gen aan mij voorbij was gegaan. Nadat ik ooit als kind mijn cactus had laten verzuipen (een waar trauma!), was ik er zeker van: planten waren niet voor mij weggelegd. Maar ik had het mis! Wat een half jaar geleden begon met één pannenkoekenplant, is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van 18 planten die er nog allemaal verrassend florissant uitzien. De truc? Zoek makkelijke kamerplanten uit die niet al te veel verzorging nodig hebben. Dit zijn 7 makkelijke kamerplanten die ik je zeker kan aanraden.

Over oude foto's, mooie herinneringen & wijze lessen

14 juli 2019|Persoonlijk|

Verhuisdozen uitpakken is soms een feestje. Zeker als je oude foto's tegenkomt. Laatst zocht ik foto's om lege fotolijstjes mee op te vullen. Zo'n standaard zwart-wit Xenos-gezinnetje met Colgate-tanden staat toch wat suf in mijn kast. Zo vond ik tot mijn eigen grote vreugde een stapeltje oude foto's terug. Je begrijpt vast dat het nog wel even duurde voordat de lijstjes gevuld waren. Het was eerst hoog tijd voor een reis door de tijd. Van trampolinespringen op het bed tot eigenwijze blikken bij de schoolfotograaf en Pippi Langkous-kapsels - ik geef je graag een piepklein inkijkje in mijn fotoboek. Inclusief een wijze boodschap van mijn vierjarige ik.

IJ-hallen shoplog | Deze 8 koopjes kocht ik voor in totaal € 26,-

25 november 2019|Lifestyle|

Mijn laatste uitstapje naar de IJ-hallen was toen ik nog zonder jas naar buiten kon. Oftewel, het was hoog tijd om weer eens die kant op te gaan. Dit keer dus in mijn dikke winterjas om de kou in de tochtige hallen te kunnen trotseren. Gelukkig waagde ik me niet voor niets aan het gure weer, want mijn buit was dit keer flink. Ik stuitte op het ene na het andere leuke item en kwam met drie tassen vol thuis. Mijn buit? Acht mooie koopjes waarvoor ik in totaal maar € 26,- hoefde af te rekenen. Ik laat je mijn tweedehands aankopen maar al te graag zien.