Kokos is één van de ingrediënten die ik overal doorheen kan gooien. Kokosmelk door curry’s, kokosrasp over havermout, kokoskwark door mijn ontbijt… ik lust er wel pap van! Havermoutpap ook zeker trouwens. Daarom maakte ik deze heerlijke havermout met een flinke portie kokos. Als je van kokos houdt, dan word je vast net zo gelukkig als ik van deze havermout met kokos en rood fruit. Er zit namelijk een driedubbele dosis kokos doorheen: kokoskwark door de havermout én kokosrasp en kokossnippers eroverheen. Serveer met rood fruit om zo een feestelijk én gezond ontbijt (of toetje) te hebben.
Kokos – en niet zo’n klein beetje ook
Kokosrasp is geen zeldzaam ingrediënt in mijn ontbijtjes. Ik strooi regelmatig kokosrasp over mijn havermout. Een vleugje kokos kan ik altijd wel waarderen. Maar soms ga ik liever all the way. Ook kokoskwark vind ik namelijk erg lekker. En één en één is twee, dacht ik: kokoskwark en kokosrasp maken samen een hemels kokosontbijtje. Ik heb er een paar experimenten aan gewaagd voordat ik helemaal tevreden was. Maar inmiddels heb ik hét recept gevonden waar de kokosliefhebber in mij van smult.
Door de havermoutpap zelf roer ik twee eetlepels kokoskwark. Ik gebruik daarvoor Abbot Kinney’s Greek Yoghurt kokoskwark. Die vind ik het allerlekkerst en heeft een goede stevige structuur. Je havermoutpap houdt dan zijn stevigheid en wordt geen slappe hap. Daarnaast strooi ik over de havermout rijkelijk met kokosrasp. Zeker drie theelepels gaan eroverheen om het “bounty-gevoel” compleet te maken.
Simpele havermout met kokos uit een pannetje
Of het nu winter is of zomer, ik eet mijn havermout bijna altijd lekker warm. Ik ben van mezelf een koukleum en sowieso gaat mijn spijsvertering beter op een niet te koud ontbijt. Deze havermoutpap maak ik dan ook warm in een steelpannetje. Het verschil met gewone havermoutpap is dat ik er een paar lepels kokoskwark doorheen roer. Dat geeft de havermout een romige substantie en een heerlijke kokossmaak. Voor de zoetigheid (en vitamines) stop ik er ook 2/3 banaan in. Daarnaast roer ik vanille-extract en agavesiroop door de pan. Ook dat maakt dit havermoutontbijt lekker zoet.
De havermout met kokos is zeker geen tijdrovende maaltijd om te maken. Na een minuut of vijf ben je er al mee klaar. Zo heb je al snel een lekker en voedzaam ontbijt klaarstaan. Alhoewel deze havermout het ook erg goed doet als lunch of als goed vullend tussendoortje als je stevige trek hebt. Yup, ik spreek uit ervaring!
Feestelijk ontbijt met rood fruit
Geïnspireerd door de meest prachtige taarten met kokos die ik regelmatig voorbij zie komen, combineerde ik de kokoshavermout met wat rood fruit. Rode besjes en frambozen laten de havermout met kokos er extra vrolijk uitzien, en de combinatie smaakt ook fantastisch. Het heeft wel wat feestelijks, vond ik. Maar goed, in principe is elk ontbijt waar je een beetje meer liefde en aandacht in steekt dan anders een feestje om te eten.
Verder kun je dit ontbijt precies zo versieren als je zelf wilt. Ben je dol op fruit? Leg er dan gerust wat extra fruit op. Heb je intens veel zin in chocola? Pak je nieuwste Tony’s-reep uit de kast en leef je uit. Wil je de havermout nog vullender maken? Strooi er dan wat stukjes noot of pompoenpitten overheen. Zo kun je de havermout met kokos precies zo licht of juist stevig maken als je zelf wilt. Maak er vooral jouw ontbijtfeestje van!
Recept havermout met kokos en rood fruit
Havermout als ontbijt is in mijn ogen altijd goed. Wil je eens iets anders eten dan standaard havermoutpap met appel of (ook een aanrader!) chocolade-havermout? Dan is deze havermout met kokos een lekkere variatie om te proberen. Dit is hoe je hem maakt:
Havermout met kokos en rood fruit
Ingrediënten
- 45 gram havermout
- 125 ml amandelmelk, sojamelk of rijstmelk
- 2 el kokoskwark (bijvoorbeeld de Greek Yoghurt-variant van Abbot Kinney's of de Absolutely Coconut van Alpro)
- 1 banaan
- 1 el agavesiroop
- 1/2 tl vanille-extract
Als toppings op de havermout:
- Frambozen en rode bessen (of ander fruit)
- 3 tl Kokosrasp
- Stukjes cashewnoot (optioneel)
- Stukje pure chocola (optioneel)
Instructies
- Snijd 2/3 banaan af en prak dit in een steelpannetje met een vork. Houd de andere 1/3 banaan apart.
- Doe ook de havermout, de plantaardige melk, de agavesiroop en het vanille-extract in de steelpan. Verwarm een minuut of vier op laag vuur en roer goed door.
- Voeg dan de kokoskwark toe aan de havermout en verwarm nog één minuut al roerende mee.
- Schenk daarna de havermoutpap in een kommetje. Snijd de overgebleven banaan in plakjes en leg die op de havermout. Versier de havermout met flink wat kokosrasp en leg er daarnaast rood fruit bij. Strooi er als je wilt stukjes noot overheen en voeg een stukje chocola toe. En dan…ontbijten maar!
Ook lekker als feestelijke lunch
Ik hoorde laatst van iemand dat ze havermout regelmatig als lunch maakt. Mijn eerste gedachte: “Wat een goed idee!”. Dus als je zin hebt om met iets anders dan brood te lunchen, kan deze havermout met kokos ook prima in plaats van je standaard stapel bammetjes. Je kunt er eventueel wat extra granen bij gooien in de vorm van granola of gepofte spelt of haver. Kijk maar wat je lekker vindt! Maar op zich vult deze kom met havermout van zichzelf al aardig goed. Ik zat er daarna de hele middag goed vol van.
Nog meer creatieve havermoutinspiratie?
Voor iemand die tot twee jaar geleden dacht dat havermout maar saai en Brinta-achtig is, eet ik nu verrassend vaak havermoutontbijtjes. Ik gok zo’n vijf keer per week. Je kunt met havermout namelijk hartstikke lekkere dingen maken. Met een beetje creativiteit staat er zeker geen standaard papperig papje voor je neus. Mocht je net als ik graag experimenteren met havermout, dan zijn dit nog een paar ontbijtideeën:
- Ontbijtbrownie met “monchou”
- Warme smoothie bowl met appel, kaneel en pindakaas
- Warme havermoutpap met koek- en speculaaskruiden
- Pompoenhavermout met banaan
- Gebakken havermout met banaan en kersen
- Gezond chocolade-ontbijt uit de oven
Als jij met havermout ontbijt, hoe eet jij het dan het liefst?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Vegan speculaasmuffins met Lotus-koekjes (snel & lekker!)
Dé tijd van het jaar is weer aangebroken: tijd om speculaasjes in je dampende kop thee te dopen. En tijd om überhaupt die lekkere thee-koekjes weer vaker uit de koektrommel te pakken. Én om met de smaak van datzelfde koekje smakelijke muffins te maken. Speculaasmuffins dus! Ze stonden al tijden op mijn lijstje om een bakexperiment mee te starten. Sinds ik er eenmaal aan begonnen ben, kan ik niet genoeg voorraad aan speculaasmuffins hebben. Ze zijn lekker zoet, een tikkeltje herfstachtig én zeker goed bij de thee. Misschien nog wel meer dan een echt speculaasje. Met dit recept maak je de vegan speculaasmuffins zelf!
Omgaan met negativiteit van buitenaf | 7 tips tegen het sponseffect
Collega's die overduidelijk al jarenlang niet met plezier naar het werk gaan, nieuwsberichten over de zoveelste misdaad en die ene vriendin die altijd wat te klagen heeft. Die drie dingen hebben één ding gemeen: vrolijk word je er niet van. Dat soort negatieve prikkels kunnen je energie wegslurpen als een dorstige bloedzuiger die zijn prooi heeft gevonden. Helaas kun je situaties, berichtgeving en mensen om je heen niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen? Jouw manier van omgaan met negativiteit van buitenaf.
Kerstactie | Wil jij een kerstkaart van mij ontvangen?
Vandaag heb ik iets leuks voor je in petto. Hoewel Sinterklaas nog in het land is, ben ik namelijk al fanatiek bezig met kerstkaarten maken. Juist in een tijd waarin kerstwensen vaak via Facebook of WhatsApp worden verstuurd, vind ik het leuk om nog echte post te verzenden. En dit jaar doe ik dat niet alleen naar bekenden, maar ook naar 5 lieve volgers van mijn blog! Om jullie te bedanken en iets liefs terug te doen, maak ik namelijk 5 volgers blij met een kerstkaart mét persoonlijke boodschap. Lijkt dat je wat? Lees dan snel verder.
Romy, kook jij de havermout elke dag opnieuw of kook jij het voor een aantal dagen tegelijk en dan misschien per portie in de magnetron ? Wat is handiger ?
De recepten zien er allemaal heerlijk uit !
Goede vraag! Ik maak zelf elke dag verse havermout. Je kunt op zich ook meerdere porties tegelijk maken, maar ik vind het zelf altijd vers het lekkerst. Bij gebakken havermout uit de oven werkt even opwarmen in de magnetron wel heel goed trouwens. Bij havermoutpap zou ik het elke dag vers maken. Dan is de structuur het lekkerst en gaat het niet te veel indikken 🙂