havermout met kwark

Vegan recept havermout met kwark, banaan & vers fruit

 • 6 november 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Niets is leuker dan spontaan wat ingrediënten bij elkaar gooien en daarna merken dat de combinatie wel héél goed uitpakt. Dat overkwam mij toen ik deze vegan havermout met kwark, banaan en vers fruit maakte. Ik moest nog wat sojakwark en blauwe bessen opmaken en had nog een banaan liggen. En dus mikte ik alles bij elkaar met wat havermout. Daar rolde dit fantastisch lekkere, smeuïge en zoete ontbijtje uit. Als jij houdt van fruit, kokos en zoetigheid, dan is dit vast een ontbijtje waar je blij je lepel in zet. 

Vegan havermout met kwark

Ik had er nooit aan gedacht dat je havermout met kwark kunt combineren. Ik ben gek op kwark – sojakwark in mijn geval – en eet graag kwarkontbijtjes met veel toppings. Maar ik ben ook dol op warme havermoutpap uit de pan. Gek dat ik die twee nog nooit bij elkaar had gegooid, want dat blijkt verbazingwekkend lekker te smaken. Deze havermoutpap maakte ik in de pan met plantaardige melk, een geprakte banaan, wat kruiden, vanille-extract en havermout natuurlijk. Later roerde ik een paar flinke lepels kwark doorheen. Het resultaat is een lekkere havermoutpap die het beste van twee werelden biedt: het smeuïge van kwark en het stevige van havermout. 

havermout met kwark

Hoe maak je dit recept vegan? 

Vanwege mijn prikkelbare darmen eet ik geen gewone kwark. Daarom ga ik standaard voor sojakwark van Alpro. Het liefst eet ik de High Protein-variant; daar zitten – hoe verrassend! – extra eiwitten in. Daarnaast gebruik ik in plaats van gewone melk amandelmelk. Andere plantaardige melksoorten zijn ook prima (zo vind ik kokosdrink ook een heerlijke toevoeging aan havermout), maar amandelmelk heeft een neutrale smaak die perfect is voor havermoutpap.

Verder voeg ik aan dit recept een banaan, pindakaas en wat nootjes toe om de vegan havermout met kwark lekker vullend te maken. Met havermoutpap als deze is de kans klein dat je maag na een uur of twee alweer knort.

Een heleboel fruit in één ontbijt

Aan twee stuks fruit per dag komen, vind ik zelf geen vervelende opdracht. Vaak gooi ik door mijn ontbijt al minimaal 1,5 stuk fruit. Heb ik die maar vast binnen! Ik ben niet zo van een appeltje of banaan los pakken, maar eet wel graag fruit bij mijn maaltijden. Fruit door je ontbijt gooien is daar de perfecte manier voor.

In dit ontbijt zit een hele banaan verstopt. Die prak ik eerst met een vork en roer ik vervolgens door de havermoutpap. Banaan maakt de havermoutpap lekker zoet, zonder dat je daar honing of suiker voor nodig hebt. 

Verder kon ik het niet laten om ook als topping vers fruit te gebruiken. Dit keer koos ik voor blauwe bessen en frambozen. Vooral blauwe bessen smaken bij dit ontbijtje fantastisch lekker. Maar gebruik natuurlijk gerust jouw eigen lievelingsfruit.

havermout met kwark

Hoe maak je deze vegan havermout met kwark?

Dit recept is echt een makkie. Havermoutpap klinkt misschien als een ontbijt waar veel tijd in gaat zitten, maar niets is minder waar. Je hebt je ontbijt al na vijf minuten roeren in een pannetje klaar. Je maakt het ontbijt als volgt:

havermout met kwark

Recept havermout met kwark & vers fruit

Romy
Deze havermoutpap smaakt door de kwark net wat smeuïger dan anders. Een heerlijke toevoeging! Probeer het eens en trakteer jezelf op dit snelle ontbijtje. Binnen 5 minuten kun je je lepel er al in zetten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 7 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 40 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 125 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
 • 1 banaan
 • 100 ml soja-kwark (bijvoorbeeld High Protein van Alpro)
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl kokosrasp

Voor de topping:

 • 1 el pindakaas
 • Verse blauwe bessen en/of frambozen
 • Handje walnoten (in stukjes gehakt)

Instructies
 

 • Prak de banaan met een vork en doe deze in een steelpan.
 • Gooi ook de havermout en amandelmelk in de pan. Schenk het vanille-extract erbij en strooi het kaneel over de havermout.
 • Zet het vuur aan en laat de havermout zo’n 5 minuten op middelhoog vuur opwarmen. Roer ondertussen goed door. Check zelf even of je de havermout dik genoeg vindt. Als je havermout liever wat vloeibaarder eet, kun je de pan natuurlijk al eerder van het vuur halen.
 • Roer na die 5 minuten de sojakwark door de pan en kook nog zo’n 1 minuut mee. Haal dan de pan van het vuur.
 • Schep de havermout met kwark in een kom. Verdeel het verse fruit over de havermout, strooi er wat walnoten overheen en schep de pindakaas erbij. Voeg ten slotte de kokosrasp toe. Die maakt de havermout extra zoet en fris.
Trefwoord Banaan, Blauwe bessen, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met kwark

Een stevig en gezond ontbijt voor een werkdag

Je hebt mensen die ‘s ochtends geen hap door hun keel krijgen, en je hebt mensen die niets van die mensen begrijpen. Ik behoor tot die laatste groep. Als ik ‘s ochtends niets zou eten, zou ik rond elf uur wel van mijn stokkie gaan en garandeer ik je dat de teksten die uit mijn vingers komen ronduit bagger zullen zijn. Doe mij maar een stevig ontbijt; dan functioneer ik het best. Deze vegan havermout met kwark is typisch zo’n ontbijt waar ik tot de lunch op vooruit kan. 

Een lekker stevig, zoet en toch gezond ontbijt waarmee je al vóór 9 uur 1,5 stuk fruit achter je kiezen hebt. Ik word er blij van! Hopelijk jij ook als je net zo’n kwark- én havermoutliefhebber bent als ik. 

Andere ontbijtideeën

Heb je liever een ander ontbijtje met havermout of kwark voor je neus staan ‘s ochtends? Probeer ook eens deze ontbijtjes:

Hoe goed (of niet) functioneer jij zonder ontbijt?

havermout met kwark
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Aankomen in gewicht terwijl “iedereen afvalt” | Hoe was dat? + 9 tips

13 mei 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

“Joh, weet je wel hoeveel suiker er in zo’n taartje zit?”, vroeg iemand me toen ik vrolijk met mijn vork in een stuk appelgebak prikte. En “Nu nog even zondigen, morgen gaan we weer richting de sportschool om de kilo’s eraf te trainen”, klinkt het vaak genoeg bij het kerstdiner. Tegenwoordig doen die opmerkingen van anderen me weinig. Maar toen ik in mijn herstel van mijn eetstoornis zit, viel het me pas op: mensen zijn massaal bezig met gewicht, labels op voedingsstoffen plakken, afvallen en bikinistress. Best lastig als jij juist moet aankomen in gewicht. Dit is hoe ik daar destijds mijn weg in heb gevonden en toch 14 kilo kon aankomen.

Februari 2019 | Hoge noorden, waterkokers & babybezoek

2 maart 2019|Persoonlijk|

Februari 2019. Een maand die ik begon met mijn dikke sjaal om, maar die ik eindig met niet meer dan een dun jasje aan. En een maand waarin ik ook nog wat Spaanse zonnestralen wist mee te pikken in het prachtige Valencia. Februari was een fijne maand met veel verhuisperikelen, een treinreis naar het noorden en een babybezoekje. Ook beleefde ik een nieuwe blogmijlpaal en kwam mijn favoriete reiziger uit Mexico weer thuis. Hoe dat zit? Ik neem je mee in mijn maandoverzicht van februari 2019.

Mijn 7 beste tips voor een productieve werkdag

4 juni 2018|Carrière en ondernemen|

Plannen. Ik ben er gek op! Mijn Outlook-agenda op het werk is inmiddels een vrolijk geheel geworden van gekleurde vakjes. Dat zijn afspraken, taken die ik wil doen en reminders voor mezelf. En zo vrolijk als mijn digitale agenda eruitziet, zo blij word ik er ook van als ik dingen goed gepland heb. Ik besloot daarom mijn beste tips voor plannen op een rij te zetten. Gebruik ze voor een productieve werkdag, voor een efficiënt dagje thuiswerken of studeren, voor je blog of voor die vervelende administratie die je nog op orde moet maken.