Niets is leuker dan spontaan wat ingrediënten bij elkaar gooien en daarna merken dat de combinatie wel héél goed uitpakt. Dat overkwam mij toen ik deze vegan havermout met kwark, banaan en vers fruit maakte. Ik moest nog wat sojakwark en blauwe bessen opmaken en had nog een banaan liggen. En dus mikte ik alles bij elkaar met wat havermout. Daar rolde dit fantastisch lekkere, smeuïge en zoete ontbijtje uit. Als jij houdt van fruit, kokos en zoetigheid, dan is dit vast een ontbijtje waar je blij je lepel in zet.
Vegan havermout met kwark
Ik had er nooit aan gedacht dat je havermout met kwark kunt combineren. Ik ben gek op kwark – sojakwark in mijn geval – en eet graag kwarkontbijtjes met veel toppings. Maar ik ben ook dol op warme havermoutpap uit de pan. Gek dat ik die twee nog nooit bij elkaar had gegooid, want dat blijkt verbazingwekkend lekker te smaken. Deze havermoutpap maakte ik in de pan met plantaardige melk, een geprakte banaan, wat kruiden, vanille-extract en havermout natuurlijk. Later roerde ik een paar flinke lepels kwark doorheen. Het resultaat is een lekkere havermoutpap die het beste van twee werelden biedt: het smeuïge van kwark en het stevige van havermout.

Hoe maak je dit recept vegan?
Vanwege mijn prikkelbare darmen eet ik geen gewone kwark. Daarom ga ik standaard voor sojakwark van Alpro. Het liefst eet ik de High Protein-variant; daar zitten – hoe verrassend! – extra eiwitten in. Daarnaast gebruik ik in plaats van gewone melk amandelmelk. Andere plantaardige melksoorten zijn ook prima (zo vind ik kokosdrink ook een heerlijke toevoeging aan havermout), maar amandelmelk heeft een neutrale smaak die perfect is voor havermoutpap.
Verder voeg ik aan dit recept een banaan, pindakaas en wat nootjes toe om de vegan havermout met kwark lekker vullend te maken. Met havermoutpap als deze is de kans klein dat je maag na een uur of twee alweer knort.
Een heleboel fruit in één ontbijt
Aan twee stuks fruit per dag komen, vind ik zelf geen vervelende opdracht. Vaak gooi ik door mijn ontbijt al minimaal 1,5 stuk fruit. Heb ik die maar vast binnen! Ik ben niet zo van een appeltje of banaan los pakken, maar eet wel graag fruit bij mijn maaltijden. Fruit door je ontbijt gooien is daar de perfecte manier voor.
In dit ontbijt zit een hele banaan verstopt. Die prak ik eerst met een vork en roer ik vervolgens door de havermoutpap. Banaan maakt de havermoutpap lekker zoet, zonder dat je daar honing of suiker voor nodig hebt.
Verder kon ik het niet laten om ook als topping vers fruit te gebruiken. Dit keer koos ik voor blauwe bessen en frambozen. Vooral blauwe bessen smaken bij dit ontbijtje fantastisch lekker. Maar gebruik natuurlijk gerust jouw eigen lievelingsfruit.

Hoe maak je deze vegan havermout met kwark?
Dit recept is echt een makkie. Havermoutpap klinkt misschien als een ontbijt waar veel tijd in gaat zitten, maar niets is minder waar. Je hebt je ontbijt al na vijf minuten roeren in een pannetje klaar. Je maakt het ontbijt als volgt:

Recept havermout met kwark & vers fruit
Equipment
- steelpan
Ingrediënten
- 40 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 125 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
- 1 banaan
- 100 ml soja-kwark (bijvoorbeeld High Protein van Alpro)
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl kaneel
- 1 tl kokosrasp
Voor de topping:
- 1 el pindakaas
- Verse blauwe bessen en/of frambozen
- Handje walnoten (in stukjes gehakt)
Instructies
- Prak de banaan met een vork en doe deze in een steelpan.
- Gooi ook de havermout en amandelmelk in de pan. Schenk het vanille-extract erbij en strooi het kaneel over de havermout.
- Zet het vuur aan en laat de havermout zo’n 5 minuten op middelhoog vuur opwarmen. Roer ondertussen goed door. Check zelf even of je de havermout dik genoeg vindt. Als je havermout liever wat vloeibaarder eet, kun je de pan natuurlijk al eerder van het vuur halen.
- Roer na die 5 minuten de sojakwark door de pan en kook nog zo’n 1 minuut mee. Haal dan de pan van het vuur.
- Schep de havermout met kwark in een kom. Verdeel het verse fruit over de havermout, strooi er wat walnoten overheen en schep de pindakaas erbij. Voeg ten slotte de kokosrasp toe. Die maakt de havermout extra zoet en fris.

Een stevig en gezond ontbijt voor een werkdag
Je hebt mensen die ‘s ochtends geen hap door hun keel krijgen, en je hebt mensen die niets van die mensen begrijpen. Ik behoor tot die laatste groep. Als ik ‘s ochtends niets zou eten, zou ik rond elf uur wel van mijn stokkie gaan en garandeer ik je dat de teksten die uit mijn vingers komen ronduit bagger zullen zijn. Doe mij maar een stevig ontbijt; dan functioneer ik het best. Deze vegan havermout met kwark is typisch zo’n ontbijt waar ik tot de lunch op vooruit kan.
Een lekker stevig, zoet en toch gezond ontbijt waarmee je al vóór 9 uur 1,5 stuk fruit achter je kiezen hebt. Ik word er blij van! Hopelijk jij ook als je net zo’n kwark- én havermoutliefhebber bent als ik.
Andere ontbijtideeën
Heb je liever een ander ontbijtje met havermout of kwark voor je neus staan ‘s ochtends? Probeer ook eens deze ontbijtjes:
Hoe goed (of niet) functioneer jij zonder ontbijt?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
9 gadgets waar ik (als niet-gadget-freak) toch niet zonder kan
Een gadgetfreak ben ik zeker niet. Als iedereen eenmaal aan een bepaald technisch snufje is, hobbel ik er vaak drie jaar later een keer achteraan. De spuit elf in mij was ooit een van de laatsten met een internetabonnement op haar telefoon, had pas na twee jaar mobiel bankieren en deed ook nooit aan elektronisch poetsen. Ja, ik voel me soms een hopeloze achterloper die even moeite heeft om niet te blijven bij hoe het was. Máár bij deze 9 gadgets ben ik heel blij dat ik toch overstag ben gegaan. Ik kan niet meer zonder!
Inkiekje #11 | Aanbidders, abuselfies & "Amsterdamse" duinen
We zijn alweer twee weken en een volle filmrol verder sinds mijn vorige Inkiekje. De hoogste tijd voor een nieuwe editie dus! Zo maakte ik een leuk uitstapje naar een gloednieuwe toeristische attractie mét roze bloemetjesbehang. Ook mocht ik aanschouwen hoe Pippa haar stille aanbidders genadeloos afwees, bewonderden mijn vriend en ik een geweldig gebied in eigen land en zag ik zelfs een paar Bambi's in het echt.
Hoe kom ik eigenlijk over als blogger?
In de bijna drie jaar dat ik nu blog, zijn er al heel wat persoonlijke stukjes online verschenen. Van mijn stiekeme voorliefde voor het uitzoeken van sorteerdozen tot mijn totale gebrek aan navigatiekunsten of mijn eerste avonturen als op zichzelf wonende twintiger die ook maar wat doet - er is heel wat over mij te lezen op mijn blog. En daar kies ik natuurlijk bewust voor. Maar soms spookt er een vraag door mijn hoofd: hoe zal ik eigenlijk overkomen op lezers? Kom ik over zoals ik ben?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…