havermout met kwark

Vegan recept havermout met kwark, banaan & vers fruit

 • 6 november 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Niets is leuker dan spontaan wat ingrediënten bij elkaar gooien en daarna merken dat de combinatie wel héél goed uitpakt. Dat overkwam mij toen ik deze vegan havermout met kwark, banaan en vers fruit maakte. Ik moest nog wat sojakwark en blauwe bessen opmaken en had nog een banaan liggen. En dus mikte ik alles bij elkaar met wat havermout. Daar rolde dit fantastisch lekkere, smeuïge en zoete ontbijtje uit. Als jij houdt van fruit, kokos en zoetigheid, dan is dit vast een ontbijtje waar je blij je lepel in zet. 

Vegan havermout met kwark

Ik had er nooit aan gedacht dat je havermout met kwark kunt combineren. Ik ben gek op kwark – sojakwark in mijn geval – en eet graag kwarkontbijtjes met veel toppings. Maar ik ben ook dol op warme havermoutpap uit de pan. Gek dat ik die twee nog nooit bij elkaar had gegooid, want dat blijkt verbazingwekkend lekker te smaken. Deze havermoutpap maakte ik in de pan met plantaardige melk, een geprakte banaan, wat kruiden, vanille-extract en havermout natuurlijk. Later roerde ik een paar flinke lepels kwark doorheen. Het resultaat is een lekkere havermoutpap die het beste van twee werelden biedt: het smeuïge van kwark en het stevige van havermout. 

havermout met kwark

Hoe maak je dit recept vegan? 

Vanwege mijn prikkelbare darmen eet ik geen gewone kwark. Daarom ga ik standaard voor sojakwark van Alpro. Het liefst eet ik de High Protein-variant; daar zitten – hoe verrassend! – extra eiwitten in. Daarnaast gebruik ik in plaats van gewone melk amandelmelk. Andere plantaardige melksoorten zijn ook prima (zo vind ik kokosdrink ook een heerlijke toevoeging aan havermout), maar amandelmelk heeft een neutrale smaak die perfect is voor havermoutpap.

Verder voeg ik aan dit recept een banaan, pindakaas en wat nootjes toe om de vegan havermout met kwark lekker vullend te maken. Met havermoutpap als deze is de kans klein dat je maag na een uur of twee alweer knort.

Een heleboel fruit in één ontbijt

Aan twee stuks fruit per dag komen, vind ik zelf geen vervelende opdracht. Vaak gooi ik door mijn ontbijt al minimaal 1,5 stuk fruit. Heb ik die maar vast binnen! Ik ben niet zo van een appeltje of banaan los pakken, maar eet wel graag fruit bij mijn maaltijden. Fruit door je ontbijt gooien is daar de perfecte manier voor.

In dit ontbijt zit een hele banaan verstopt. Die prak ik eerst met een vork en roer ik vervolgens door de havermoutpap. Banaan maakt de havermoutpap lekker zoet, zonder dat je daar honing of suiker voor nodig hebt. 

Verder kon ik het niet laten om ook als topping vers fruit te gebruiken. Dit keer koos ik voor blauwe bessen en frambozen. Vooral blauwe bessen smaken bij dit ontbijtje fantastisch lekker. Maar gebruik natuurlijk gerust jouw eigen lievelingsfruit.

havermout met kwark

Hoe maak je deze vegan havermout met kwark?

Dit recept is echt een makkie. Havermoutpap klinkt misschien als een ontbijt waar veel tijd in gaat zitten, maar niets is minder waar. Je hebt je ontbijt al na vijf minuten roeren in een pannetje klaar. Je maakt het ontbijt als volgt:

havermout met kwark

Recept havermout met kwark & vers fruit

Romy
Deze havermoutpap smaakt door de kwark net wat smeuïger dan anders. Een heerlijke toevoeging! Probeer het eens en trakteer jezelf op dit snelle ontbijtje. Binnen 5 minuten kun je je lepel er al in zetten.
Voorbereidingstijd 2 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 7 min
Gang Ontbijt
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 40 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 125 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
 • 1 banaan
 • 100 ml soja-kwark (bijvoorbeeld High Protein van Alpro)
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl kokosrasp

Voor de topping:

 • 1 el pindakaas
 • Verse blauwe bessen en/of frambozen
 • Handje walnoten (in stukjes gehakt)

Instructies
 

 • Prak de banaan met een vork en doe deze in een steelpan.
 • Gooi ook de havermout en amandelmelk in de pan. Schenk het vanille-extract erbij en strooi het kaneel over de havermout.
 • Zet het vuur aan en laat de havermout zo’n 5 minuten op middelhoog vuur opwarmen. Roer ondertussen goed door. Check zelf even of je de havermout dik genoeg vindt. Als je havermout liever wat vloeibaarder eet, kun je de pan natuurlijk al eerder van het vuur halen.
 • Roer na die 5 minuten de sojakwark door de pan en kook nog zo’n 1 minuut mee. Haal dan de pan van het vuur.
 • Schep de havermout met kwark in een kom. Verdeel het verse fruit over de havermout, strooi er wat walnoten overheen en schep de pindakaas erbij. Voeg ten slotte de kokosrasp toe. Die maakt de havermout extra zoet en fris.
Trefwoord havermout, havermoutpap
havermout met kwark

Een stevig en gezond ontbijt voor een werkdag

Je hebt mensen die ‘s ochtends geen hap door hun keel krijgen, en je hebt mensen die niets van die mensen begrijpen. Ik behoor tot die laatste groep. Als ik ‘s ochtends niets zou eten, zou ik rond elf uur wel van mijn stokkie gaan en garandeer ik je dat de teksten die uit mijn vingers komen ronduit bagger zullen zijn. Doe mij maar een stevig ontbijt; dan functioneer ik het best. Deze vegan havermout met kwark is typisch zo’n ontbijt waar ik tot de lunch op vooruit kan. 

Een lekker stevig, zoet en toch gezond ontbijt waarmee je al vóór 9 uur 1,5 stuk fruit achter je kiezen hebt. Ik word er blij van! Hopelijk jij ook als je net zo’n kwark- én havermoutliefhebber bent als ik. 

Andere ontbijtideeën

Heb je liever een ander ontbijtje met havermout of kwark voor je neus staan ‘s ochtends? Probeer ook eens deze ontbijtjes:

Hoe goed (of niet) functioneer jij zonder ontbijt?

havermout met kwark
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Rating recept
Recente blogs

Mijn favoriete aanwinsten voor mijn huis

20 mei 2019|Interieur|

Na weken van klussen is inmiddels het leukste onderdeel van verhuizen aangebroken: de inrichting. Ik moet zeggen dat dit meer mijn ding is dan muren verven, radiatoren lakken en plankjes ophangen. Dolblij werd ik van het ronddwalen door woonwinkels en urenlang webwinkels met mooie decoratie afstruinen. Ik geloof dat ik er een nieuwe hobby bij heb. Van de spullen die ik in huis heb staan, zijn een paar inmiddels al favoriet geworden. In dit artikel laat ik je mijn favoriete items in mijn nieuwe huisje zien.

Mijn 21 favoriete plannen voor deze lente

31 maart 2021|Lifestyle|

Schilderen met broccoli, vrijwillig de glazen uit mijn woning laten halen en op een ontbijtreceptmissie gaan. Het zijn zomaar wat mega-interessante *kuch* plannen van mij voor de komende lente. Maar aangezien we allemaal in hetzelfde C-schuitje zitten en ik zelf ook van niet bijster boeiende activiteiten enorm kan genieten, besloot ik er gewoon een lentelijstje van te maken. Dit zijn 21 plannen waar ik deze lente naar uitkijk.

Mijn 9 tips voor beginnen met bloggen

3 september 2017|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Denk je er ook aan om een blog te starten? Groot gelijk heb je, want het is zó leuk! Bijna een jaar geleden besloot ik te beginnen met mijn blog. Inmiddels staan er meer dan 350 artikelen online op mijn blog en kan ik me al bijna niet meer voorstellen hoe het was voordat ik mijn blog had. Een rugzak vol blogervaring heb ik daarmee natuurlijk nog niet. Maar het leek me leuk om op basis van mijn 1 jaar aan bescheiden ervaringen tips te geven voor als jij ook wilt beginnen met bloggen. Dit zijn dus mijn 9 tips voor andere beginnende bloggers.

Ga naar de bovenkant