havermout met kwark

Vegan recept havermout met kwark, banaan & vers fruit

 • 6 november 2022
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Niets is leuker dan spontaan wat ingrediënten bij elkaar gooien en daarna merken dat de combinatie wel héél goed uitpakt. Dat overkwam mij toen ik deze vegan havermout met kwark, banaan en vers fruit maakte. Ik moest nog wat sojakwark en blauwe bessen opmaken en had nog een banaan liggen. En dus mikte ik alles bij elkaar met wat havermout. Daar rolde dit fantastisch lekkere, smeuïge en zoete ontbijtje uit. Als jij houdt van fruit, kokos en zoetigheid, dan is dit vast een ontbijtje waar je blij je lepel in zet. 

Vegan havermout met kwark

Ik had er nooit aan gedacht dat je havermout met kwark kunt combineren. Ik ben gek op kwark – sojakwark in mijn geval – en eet graag kwarkontbijtjes met veel toppings. Maar ik ben ook dol op warme havermoutpap uit de pan. Gek dat ik die twee nog nooit bij elkaar had gegooid, want dat blijkt verbazingwekkend lekker te smaken. Deze havermoutpap maakte ik in de pan met plantaardige melk, een geprakte banaan, wat kruiden, vanille-extract en havermout natuurlijk. Later roerde ik een paar flinke lepels kwark doorheen. Het resultaat is een lekkere havermoutpap die het beste van twee werelden biedt: het smeuïge van kwark en het stevige van havermout. 

havermout met kwark

Hoe maak je dit recept vegan? 

Vanwege mijn prikkelbare darmen eet ik geen gewone kwark. Daarom ga ik standaard voor sojakwark van Alpro. Het liefst eet ik de High Protein-variant; daar zitten – hoe verrassend! – extra eiwitten in. Daarnaast gebruik ik in plaats van gewone melk amandelmelk. Andere plantaardige melksoorten zijn ook prima (zo vind ik kokosdrink ook een heerlijke toevoeging aan havermout), maar amandelmelk heeft een neutrale smaak die perfect is voor havermoutpap.

Verder voeg ik aan dit recept een banaan, pindakaas en wat nootjes toe om de vegan havermout met kwark lekker vullend te maken. Met havermoutpap als deze is de kans klein dat je maag na een uur of twee alweer knort.

Een heleboel fruit in één ontbijt

Aan twee stuks fruit per dag komen, vind ik zelf geen vervelende opdracht. Vaak gooi ik door mijn ontbijt al minimaal 1,5 stuk fruit. Heb ik die maar vast binnen! Ik ben niet zo van een appeltje of banaan los pakken, maar eet wel graag fruit bij mijn maaltijden. Fruit door je ontbijt gooien is daar de perfecte manier voor.

In dit ontbijt zit een hele banaan verstopt. Die prak ik eerst met een vork en roer ik vervolgens door de havermoutpap. Banaan maakt de havermoutpap lekker zoet, zonder dat je daar honing of suiker voor nodig hebt. 

Verder kon ik het niet laten om ook als topping vers fruit te gebruiken. Dit keer koos ik voor blauwe bessen en frambozen. Vooral blauwe bessen smaken bij dit ontbijtje fantastisch lekker. Maar gebruik natuurlijk gerust jouw eigen lievelingsfruit.

havermout met kwark

Hoe maak je deze vegan havermout met kwark?

Dit recept is echt een makkie. Havermoutpap klinkt misschien als een ontbijt waar veel tijd in gaat zitten, maar niets is minder waar. Je hebt je ontbijt al na vijf minuten roeren in een pannetje klaar. Je maakt het ontbijt als volgt:

havermout met kwark

Recept havermout met kwark & vers fruit

Romy
Deze havermoutpap smaakt door de kwark net wat smeuïger dan anders. Een heerlijke toevoeging! Probeer het eens en trakteer jezelf op dit snelle ontbijtje. Binnen 5 minuten kun je je lepel er al in zetten.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 7 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 40 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 125 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
 • 1 banaan
 • 100 ml soja-kwark (bijvoorbeeld High Protein van Alpro)
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl kokosrasp

Voor de topping:

 • 1 el pindakaas
 • Verse blauwe bessen en/of frambozen
 • Handje walnoten (in stukjes gehakt)

Instructies
 

 • Prak de banaan met een vork en doe deze in een steelpan.
 • Gooi ook de havermout en amandelmelk in de pan. Schenk het vanille-extract erbij en strooi het kaneel over de havermout.
 • Zet het vuur aan en laat de havermout zo’n 5 minuten op middelhoog vuur opwarmen. Roer ondertussen goed door. Check zelf even of je de havermout dik genoeg vindt. Als je havermout liever wat vloeibaarder eet, kun je de pan natuurlijk al eerder van het vuur halen.
 • Roer na die 5 minuten de sojakwark door de pan en kook nog zo’n 1 minuut mee. Haal dan de pan van het vuur.
 • Schep de havermout met kwark in een kom. Verdeel het verse fruit over de havermout, strooi er wat walnoten overheen en schep de pindakaas erbij. Voeg ten slotte de kokosrasp toe. Die maakt de havermout extra zoet en fris.
Trefwoord Banaan, Blauwe bessen, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met kwark

Een stevig en gezond ontbijt voor een werkdag

Je hebt mensen die ‘s ochtends geen hap door hun keel krijgen, en je hebt mensen die niets van die mensen begrijpen. Ik behoor tot die laatste groep. Als ik ‘s ochtends niets zou eten, zou ik rond elf uur wel van mijn stokkie gaan en garandeer ik je dat de teksten die uit mijn vingers komen ronduit bagger zullen zijn. Doe mij maar een stevig ontbijt; dan functioneer ik het best. Deze vegan havermout met kwark is typisch zo’n ontbijt waar ik tot de lunch op vooruit kan. 

Een lekker stevig, zoet en toch gezond ontbijt waarmee je al vóór 9 uur 1,5 stuk fruit achter je kiezen hebt. Ik word er blij van! Hopelijk jij ook als je net zo’n kwark- én havermoutliefhebber bent als ik. 

Andere ontbijtideeën

Heb je liever een ander ontbijtje met havermout of kwark voor je neus staan ‘s ochtends? Probeer ook eens deze ontbijtjes:

Hoe goed (of niet) functioneer jij zonder ontbijt?

havermout met kwark

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Het huis uit gaan | 9x Wat mij daar leuk aan lijkt!

12 februari 2019|Persoonlijk|

Tja, mijn enthousiasme over mijn nieuwe woning kan ik onmogelijk onder stoelen of banken steken. Ik ga al glunderen als ik over mijn nieuwe woning praat of stiekem een ritje maak door mijn toekomstige omgeving. Natuurlijk vind ik het razend spannend om na 25 jaar het nest te verlaten. Ik laat mijn vertrouwde omgeving achter, ga op mezelf wonen, zie mijn ouders, broers en de katten niet meer dagelijks en ga een spannende nieuwe fase in. Toch is het vooral een fase waar ik erg naar uitzie. Wat me zo leuk lijkt aan het huis uit gaan? Dit zijn 9 punten die volgens mij fijn zijn aan een eigen stekkie.

Hoera, een winactie voor jou! | 2 jaar Vaker Vrolijk

13 september 2018|Lifestyle|

Hoera, Vaker Vrolijk bestaat 2 jaar! Ik vind het nog steeds een bizar idee dat het alweer twee jaar geleden is dat ik op het goede idee kwam om mijn eigen blog te lanceren. Nu, twee jaar later, kan ik me bijna geen leven zonder bloggen meer voorstellen (niet dramatisch bedoeld!). Dit jubileum kon ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan, dus heb ik een leuke winactie voor je in petto. Heb jij wel zin in een feestelijk (roze) pakket om Vaker Vrolijk van te worden? Doe dan mee en maak kans op dit pakket!

Positiviteit kun je leren!

8 november 2016|Positiviteit|

Twee maanden geleden begon ik deze blog met een belangrijk doel. Ik wilde mezelf leren om positiever in het leven te gaan staan. Lange tijd geloofde ik dat sommige mensen nu eenmaal positief en andere mensen negatief aangelegd zijn. Ik legde me erbij neer dat ik vast tot de tweede groep zou horen. De afgelopen tijd heb ik echter geleerd dat je wel degelijk positiviteit kunt leren. Ik begin in ieder geval langzaam stapjes te zetten. Ik probeer naar anderen toe meer positiviteit uit te stralen, vrolijker in het leven te staan en meer van de dingen te genieten. Vandaag deel ik 5 lessen die ik zelf heb geleerd over positiviteit. Want wat ik kan, kun jij ook!