havermout met pompoen 9

Havermout met pompoen & banaan (lekker zoet!)

  • 2 december 2021
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Ik blijf bezig met pompoenen deze herfst. Het is nu eenmaal een van mijn lievelingsingrediënten in welk eten dan ook. Laatst maakte ik al een pompoenrisotto en een pompoentaartje. Maar pompoen doet het ook verrassend goed bij de havermout. Nooit geweten? Ik laat het je zien met dit recept voor heerlijk zoete havermout met pompoen. Het is haast een pumpkin spice latte, maar dan zonder koffie en in een ontbijtschaaltje.

Havermout met pompoen

Warme havermout gaat er bij mij in het najaar goed in. Niets zo lekker als een ontbijt dat je maag goed vult en dat ook je innerlijke temperatuur weet op te krikken. Sloffen aan mijn voeten, een dik vest over mijn schouders, en een warm schaaltje met havermout in mijn handen – zo kun je mij op mijn ideale najaarsochtend uittekenen.

Nu heb ik al heel wat havermoutjes geprobeerd. Gebakken in de oven (zoals deze appeltaart-havermout) of warm uit een pannetje. Met appel, banaan of bosbes. Met een flinke schep cacaopoeder of juist havermout met de smaak van speculaas. Maar havermout met pompoen had ik nog niet eerder van mijn havermoutprobeerlijstje kunnen afvinken. Tot een paar weken geleden!

Deze havermout met pompoen was wat mij betreft een heerlijk zoete verrassing. Eentje die ik dan ook graag met je deel. Althans, het recept. Deze portie havermout kan ik niet anders dan in mijn eentje oppeuzelen.

havermout met pompoen 10

Herfsthavermout à la het dure Starbucks-drankje

In het najaar zie ik tijdens het scrollen door Instagram nogal eens de bekende pumpkin spice lattes voorbijkomen. Nu ben ik zelf geen koffiefan en vind ik Starbucks-koffie een tikkeltje overpriced (sorry als ik liefhebbers nu beledig!). Maar de geur van zo’n glas met melk, een beetje koffie en heel veel heerlijke kruiden spreekt me wel enorm aan. Daarom wilde ik iets wat daaraan doet denken maken in havermoutvorm. Met onder andere koek- en speculaaskruiden, kaneel, pompoen en rozijnen op de ingrediëntenlijst, vond ik dit een typische herfsthavermout.

Op veel van mijn havermoutontbijtjes moet je een tijdje wachten voordat je er je lepel in kunt zetten. Dat is bij deze havermout met pompoen niet het geval. Aftellen totdat de oven klaar is, hoeft niet. Je warmt de havermout gewoon op in een pannetje, strooit er de toppings overheen en kunt daarna direct aanvallen.

havermout met pompoen 5

Warme havermout met pompoen (vegan!)

Deze havermoutpap is net even anders dan anders door de toevoeging van pompoen. Geloof me: deze combinatie moet je een keer proberen. Het smaakt verrassend lekker en zoet. Een heerlijk powerontbijt voor een goede start van de dag!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 200 gram pompoen (=ongeveer ⅓ pompoen)
  • 80 gram havermout (evt. glutenvrij)
  • 200 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk)
  • 1 banaan
  • Handje rozijnen
  • 1 el kaneel
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el honing

Optioneel als topping:

  • ½ tl kokosrasp
  • Paar pecannoten (fijn gehakt)
  • 1 el pindakaas
  • Paar frambozen

Instructies
 

  • Schil de pompoen, verwijder het vruchtvlees en snijd ⅓ van de pompoen in kleine blokjes. Kook deze zo’n 5 minuten in een pannetje. Daardoor wordt de pompoen zachter en kun je er straks ook zonder spierballen met je blender doorheen komen.
  • Giet de pompoenblokjes af en mix ze met de blender tot een gladde pompoenpuree.
  • Snijd de banaan door de helft en prak een halve banaan fijn met een lepel.
  • Doe de pompoenpuree, havermout, amandelmelk, kaneel, koek- en speculaaskruiden, honing en de geprakte banaan bij elkaar in een schaaltje en roer goed door.
  • Laat het havermoutmengsel daarna op laag vuur warm worden. Na een paar minuten, als je een stevige pap hebt, is de havermout klaar.
  • Verdeel de havermout over twee schaaltjes. Snijd de overgebleven halve banaan in plakjes en leg die op de havermout. Strooi er ook wat rozijnen overheen en voeg eventueel pecannoten, kokosrasp en frambozen toe.

Notities

Ben je net zo’n pindakaasliefhebber als ik? Strijk dan vooral ook wat pindakaas over de havermout. Maakt het extra lekker!
Trefwoord Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Pompoen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermout met pompoen 2
havermout met pompoen 8

Herfsthavermout om van op te warmen

Nu ik dit artikel schrijf, krijg ik heel veel zin om dit ontbijtje morgen opnieuw te maken. Eigenlijk grappig dat ik pompoen vaak associeer met hartig eten, terwijl je er prima zoete dingen mee kunt maken. Niet alleen lekkere koffie dus, maar ook zeker een smaakvol en vullend ontbijt waar je letterlijk warm van wordt. Ik wel tenminste.

Qua toppings kun je ook helemaal losgaan. Ik koos zelf voor frambozen en kokos, omdat ik houd van lekker zoet. De frambozen geven de pompoenhavermout een gezellig kleurtje. Maar uiteraard kun je er ook heel goed appel of banaan bij eten. Of tover iets anders lekkers uit je voorraadkast voor bij deze warme herfsthavermout.

Mijn motto met ontbijtjes is: hoe meer toppings, hoe beter. Dus leef je uit. Zolang je ogen maar niet groter zijn dan je maag. Alhoewel, een restantje havermout als lunch zou ik ook niet verkeerd vinden.

Heb jij weleens pompoenhavermout op?

havermout met pompoen 12

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 3 december 2021 op 12:51 pm - Beantwoord

    Een heerlijk recept weer! Ga ik onthouden.

Beoordeling recept




Recente blogs

Wat ik jou wens voor Kerstmis

25 december 2023|Positiviteit, Zelfliefde|

De één kan niet wachten totdat het uitgebreide gangendiner begint. De ander kijkt uit naar een dag in kersttenue met The Gringe voor de 33e keer op repeat. Weer een ander vindt deze dagen helemaal niet zo fijn en ziet vooral halsreikend uit naar het moment waarop in januari de kerstbomen de deur uitgaan en de rust wederkeert. Wat jouw plannen, wensen en gedachten ook zijn deze kerst, ik hoop dat je deze dagen mag doormaken zoals dat goed voelt voor jou. Met veel liefde, fijne lichtpuntjes en lekker eten (of gewoon een afhaalpizza - dát kan ook). Dit zijn 9 dingen die ik jou wens voor Kerstmis.

Zo kan creativiteit je een oppepper geven!

16 januari 2017|Persoonlijke groei|

Creatieve uitspattingen zijn altijd al wel aan mij besteed geweest. Van sieraden maken tot zandschilderen en van verhalen schrijven tot een scrapbook maken. Ik heb het allemaal wel eens gedaan of geprobeerd. Buiten het feit dat ik gewoon graag creatief bezig ben, merk ik ook dat creativiteit me echt een oppepper kan geven. Het helpt me bijvoorbeeld om frustraties te uiten, maar ook om mooie herinneringen of gevoelens vast te leggen. Hoe kun je je creativiteit inzetten om iets vrolijker te worden? Vandaag deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om zelf creatief aan de slag te gaan.

7 manieren om jezelf het leven zuur te maken

15 oktober 2019|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Vaak zijn we er vooral van overtuigd dat andere mensen ons het leven zuur maken. Bijvoorbeeld die ene collega die dagelijks goed is voor heel wat ergernis, je buurvrouw die te veel herrie maakt of die ene vriendin die al te vaak over je grenzen is gegaan. Helaas kennen we bijna allemaal wel zulke energieslurpers, die het leven er inderdaad niet bepaald leuker op maken. Maar wist je dat we ook onszelf het leven flink zuur kunnen maken? Bijvoorbeeld met deze 7 gewoontes, die het proberen zeker niet waard zijn.