Ik blijf bezig met pompoenen deze herfst. Het is nu eenmaal een van mijn lievelingsingrediënten in welk eten dan ook. Laatst maakte ik al een pompoenrisotto en een pompoentaartje. Maar pompoen doet het ook verrassend goed bij de havermout. Nooit geweten? Ik laat het je zien met dit recept voor heerlijk zoete havermout met pompoen. Het is haast een pumpkin spice latte, maar dan zonder koffie en in een ontbijtschaaltje.
Havermout met pompoen
Warme havermout gaat er bij mij in het najaar goed in. Niets zo lekker als een ontbijt dat je maag goed vult en dat ook je innerlijke temperatuur weet op te krikken. Sloffen aan mijn voeten, een dik vest over mijn schouders, en een warm schaaltje met havermout in mijn handen – zo kun je mij op mijn ideale najaarsochtend uittekenen.
Nu heb ik al heel wat havermoutjes geprobeerd. Gebakken in de oven (zoals deze appeltaart-havermout) of warm uit een pannetje. Met appel, banaan of bosbes. Met een flinke schep cacaopoeder of juist havermout met de smaak van speculaas. Maar havermout met pompoen had ik nog niet eerder van mijn havermoutprobeerlijstje kunnen afvinken. Tot een paar weken geleden!
Deze havermout met pompoen was wat mij betreft een heerlijk zoete verrassing. Eentje die ik dan ook graag met je deel. Althans, het recept. Deze portie havermout kan ik niet anders dan in mijn eentje oppeuzelen.
Herfsthavermout à la het dure Starbucks-drankje
In het najaar zie ik tijdens het scrollen door Instagram nogal eens de bekende pumpkin spice lattes voorbijkomen. Nu ben ik zelf geen koffiefan en vind ik Starbucks-koffie een tikkeltje overpriced (sorry als ik liefhebbers nu beledig!). Maar de geur van zo’n glas met melk, een beetje koffie en heel veel heerlijke kruiden spreekt me wel enorm aan. Daarom wilde ik iets wat daaraan doet denken maken in havermoutvorm. Met onder andere koek- en speculaaskruiden, kaneel, pompoen en rozijnen op de ingrediëntenlijst, vond ik dit een typische herfsthavermout.
Op veel van mijn havermoutontbijtjes moet je een tijdje wachten voordat je er je lepel in kunt zetten. Dat is bij deze havermout met pompoen niet het geval. Aftellen totdat de oven klaar is, hoeft niet. Je warmt de havermout gewoon op in een pannetje, strooit er de toppings overheen en kunt daarna direct aanvallen.
Warme havermout met pompoen (vegan!)
Ingrediënten
- 200 gram pompoen (=ongeveer ⅓ pompoen)
- 80 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 200 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk)
- 1 banaan
- Handje rozijnen
- 1 el kaneel
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 el honing
Optioneel als topping:
- ½ tl kokosrasp
- Paar pecannoten (fijn gehakt)
- 1 el pindakaas
- Paar frambozen
Instructies
- Schil de pompoen, verwijder het vruchtvlees en snijd ⅓ van de pompoen in kleine blokjes. Kook deze zo’n 5 minuten in een pannetje. Daardoor wordt de pompoen zachter en kun je er straks ook zonder spierballen met je blender doorheen komen.
- Giet de pompoenblokjes af en mix ze met de blender tot een gladde pompoenpuree.
- Snijd de banaan door de helft en prak een halve banaan fijn met een lepel.
- Doe de pompoenpuree, havermout, amandelmelk, kaneel, koek- en speculaaskruiden, honing en de geprakte banaan bij elkaar in een schaaltje en roer goed door.
- Laat het havermoutmengsel daarna op laag vuur warm worden. Na een paar minuten, als je een stevige pap hebt, is de havermout klaar.
- Verdeel de havermout over twee schaaltjes. Snijd de overgebleven halve banaan in plakjes en leg die op de havermout. Strooi er ook wat rozijnen overheen en voeg eventueel pecannoten, kokosrasp en frambozen toe.
Notities
Herfsthavermout om van op te warmen
Nu ik dit artikel schrijf, krijg ik heel veel zin om dit ontbijtje morgen opnieuw te maken. Eigenlijk grappig dat ik pompoen vaak associeer met hartig eten, terwijl je er prima zoete dingen mee kunt maken. Niet alleen lekkere koffie dus, maar ook zeker een smaakvol en vullend ontbijt waar je letterlijk warm van wordt. Ik wel tenminste.
Qua toppings kun je ook helemaal losgaan. Ik koos zelf voor frambozen en kokos, omdat ik houd van lekker zoet. De frambozen geven de pompoenhavermout een gezellig kleurtje. Maar uiteraard kun je er ook heel goed appel of banaan bij eten. Of tover iets anders lekkers uit je voorraadkast voor bij deze warme herfsthavermout.
Mijn motto met ontbijtjes is: hoe meer toppings, hoe beter. Dus leef je uit. Zolang je ogen maar niet groter zijn dan je maag. Alhoewel, een restantje havermout als lunch zou ik ook niet verkeerd vinden.
Heb jij weleens pompoenhavermout op?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Wat ik jou wens voor Kerstmis
De één kan niet wachten totdat het uitgebreide gangendiner begint. De ander kijkt uit naar een dag in kersttenue met The Gringe voor de 33e keer op repeat. Weer een ander vindt deze dagen helemaal niet zo fijn en ziet vooral halsreikend uit naar het moment waarop in januari de kerstbomen de deur uitgaan en de rust wederkeert. Wat jouw plannen, wensen en gedachten ook zijn deze kerst, ik hoop dat je deze dagen mag doormaken zoals dat goed voelt voor jou. Met veel liefde, fijne lichtpuntjes en lekker eten (of gewoon een afhaalpizza - dát kan ook). Dit zijn 9 dingen die ik jou wens voor Kerstmis.
Zo kan creativiteit je een oppepper geven!
Creatieve uitspattingen zijn altijd al wel aan mij besteed geweest. Van sieraden maken tot zandschilderen en van verhalen schrijven tot een scrapbook maken. Ik heb het allemaal wel eens gedaan of geprobeerd. Buiten het feit dat ik gewoon graag creatief bezig ben, merk ik ook dat creativiteit me echt een oppepper kan geven. Het helpt me bijvoorbeeld om frustraties te uiten, maar ook om mooie herinneringen of gevoelens vast te leggen. Hoe kun je je creativiteit inzetten om iets vrolijker te worden? Vandaag deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om zelf creatief aan de slag te gaan.
7 manieren om jezelf het leven zuur te maken
Vaak zijn we er vooral van overtuigd dat andere mensen ons het leven zuur maken. Bijvoorbeeld die ene collega die dagelijks goed is voor heel wat ergernis, je buurvrouw die te veel herrie maakt of die ene vriendin die al te vaak over je grenzen is gegaan. Helaas kennen we bijna allemaal wel zulke energieslurpers, die het leven er inderdaad niet bepaald leuker op maken. Maar wist je dat we ook onszelf het leven flink zuur kunnen maken? Bijvoorbeeld met deze 7 gewoontes, die het proberen zeker niet waard zijn.
Een heerlijk recept weer! Ga ik onthouden.