Ik blijf bezig met pompoenen deze herfst. Het is nu eenmaal een van mijn lievelingsingrediënten in welk eten dan ook. Laatst maakte ik al een pompoenrisotto en een pompoentaartje. Maar pompoen doet het ook verrassend goed bij de havermout. Nooit geweten? Ik laat het je zien met dit recept voor heerlijk zoete havermout met pompoen. Het is haast een pumpkin spice latte, maar dan zonder koffie en in een ontbijtschaaltje.
Havermout met pompoen
Warme havermout gaat er bij mij in het najaar goed in. Niets zo lekker als een ontbijt dat je maag goed vult en dat ook je innerlijke temperatuur weet op te krikken. Sloffen aan mijn voeten, een dik vest over mijn schouders, en een warm schaaltje met havermout in mijn handen – zo kun je mij op mijn ideale najaarsochtend uittekenen.
Nu heb ik al heel wat havermoutjes geprobeerd. Gebakken in de oven (zoals deze appeltaart-havermout) of warm uit een pannetje. Met appel, banaan of bosbes. Met een flinke schep cacaopoeder of juist havermout met de smaak van speculaas. Maar havermout met pompoen had ik nog niet eerder van mijn havermoutprobeerlijstje kunnen afvinken. Tot een paar weken geleden!
Deze havermout met pompoen was wat mij betreft een heerlijk zoete verrassing. Eentje die ik dan ook graag met je deel. Althans, het recept. Deze portie havermout kan ik niet anders dan in mijn eentje oppeuzelen.

Herfsthavermout à la het dure Starbucks-drankje
In het najaar zie ik tijdens het scrollen door Instagram nogal eens de bekende pumpkin spice lattes voorbijkomen. Nu ben ik zelf geen koffiefan en vind ik Starbucks-koffie een tikkeltje overpriced (sorry als ik liefhebbers nu beledig!). Maar de geur van zo’n glas met melk, een beetje koffie en heel veel heerlijke kruiden spreekt me wel enorm aan. Daarom wilde ik iets wat daaraan doet denken maken in havermoutvorm. Met onder andere koek- en speculaaskruiden, kaneel, pompoen en rozijnen op de ingrediëntenlijst, vond ik dit een typische herfsthavermout.
Op veel van mijn havermoutontbijtjes moet je een tijdje wachten voordat je er je lepel in kunt zetten. Dat is bij deze havermout met pompoen niet het geval. Aftellen totdat de oven klaar is, hoeft niet. Je warmt de havermout gewoon op in een pannetje, strooit er de toppings overheen en kunt daarna direct aanvallen.

Warme havermout met pompoen (vegan!)
Ingredients
- 200 gram pompoen (=ongeveer ⅓ pompoen)
- 80 gram havermout (evt. glutenvrij)
- 200 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk)
- 1 banaan
- Handje rozijnen
- 1 el kaneel
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 1 el honing
Optioneel als topping:
- ½ tl kokosrasp
- Paar pecannoten (fijn gehakt)
- 1 el pindakaas
- Paar frambozen
Instructions
- Schil de pompoen, verwijder het vruchtvlees en snijd ⅓ van de pompoen in kleine blokjes. Kook deze zo’n 5 minuten in een pannetje. Daardoor wordt de pompoen zachter en kun je er straks ook zonder spierballen met je blender doorheen komen.
- Giet de pompoenblokjes af en mix ze met de blender tot een gladde pompoenpuree.
- Snijd de banaan door de helft en prak een halve banaan fijn met een lepel.
- Doe de pompoenpuree, havermout, amandelmelk, kaneel, koek- en speculaaskruiden, honing en de geprakte banaan bij elkaar in een schaaltje en roer goed door.
- Laat het havermoutmengsel daarna op laag vuur warm worden. Na een paar minuten, als je een stevige pap hebt, is de havermout klaar.
- Verdeel de havermout over twee schaaltjes. Snijd de overgebleven halve banaan in plakjes en leg die op de havermout. Strooi er ook wat rozijnen overheen en voeg eventueel pecannoten, kokosrasp en frambozen toe.
Notes


Herfsthavermout om van op te warmen
Nu ik dit artikel schrijf, krijg ik heel veel zin om dit ontbijtje morgen opnieuw te maken. Eigenlijk grappig dat ik pompoen vaak associeer met hartig eten, terwijl je er prima zoete dingen mee kunt maken. Niet alleen lekkere koffie dus, maar ook zeker een smaakvol en vullend ontbijt waar je letterlijk warm van wordt. Ik wel tenminste.
Qua toppings kun je ook helemaal losgaan. Ik koos zelf voor frambozen en kokos, omdat ik houd van lekker zoet. De frambozen geven de pompoenhavermout een gezellig kleurtje. Maar uiteraard kun je er ook heel goed appel of banaan bij eten. Of tover iets anders lekkers uit je voorraadkast voor bij deze warme herfsthavermout.
Mijn motto met ontbijtjes is: hoe meer toppings, hoe beter. Dus leef je uit. Zolang je ogen maar niet groter zijn dan je maag. Alhoewel, een restantje havermout als lunch zou ik ook niet verkeerd vinden.
Heb jij weleens pompoenhavermout op?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Juni 2019 | Hittegolf, hobbykamer & Hollandse hits in huis
De eerste helft van het jaar 2019 zit erop. De laatste dag van deze eerste echt zomerse maand van het jaar is voorbij. Een maand waarin ik de rust een beetje terugvond na maanden van verhuisperikelen en grote mijlpalen. Zo had ik weer tijd om favoriete series te ontdekken, me te verdiepen in kruimeldieven en mijn skills als plantenmoeder naar een niveau hoger te tillen. Bovenal was juni een fijne maand, waarin ik enthousiast sorteerdozen omkieperde, lachte om de ondeugende acties van mijn voedselliefhebbende kat en ook nog de nodige tripjes buitenshuis maakte. Ik praat je bij in dit maandoverzicht.
Mijn laatste werkdag | Waar een deur dichtgaat…
Half elf. Tijd om te Zoomen met mijn collega. Onze statusupdate zoals we die elke week hebben. Toch is er vandaag iets anders dan bij alle eerdere Zoom-meetings. Gisteren was namelijk de allerlaatste keer Zoomen. Sterker nog, vandaag is zelfs mijn allerlaatste werkdag voor mijn werkgever. Over een paar mailtjes trek ik een virtuele deur achter me dicht en opent er tegelijkertijd een andere deur. Mijn ondernemersavontuur gaat beginnen en mijn laatste werkdag is aangebroken.
Photo Diary: Winter wonderland, kerstkaart & pakjesavond
Al een tijdje leek het me leuk om eens een fotodagboek op mijn blog te plaatsen. Mijn weken zijn alleen niet altijd even spannend als ik gewoon aan het werk ben. Omdat gisteren een dag was vol leuke momenten, besloot ik om foto's te maken van wat ik zoal deed en daarmee een heuse photo diary samen te stellen. Ik wandelde onder andere door winter wonderland, maakte een kerstkaart en vierde pakjesavond met mijn familie. Kijk je mee naar mijn dag?
Een heerlijk recept weer! Ga ik onthouden.