Alles wat ook maar een beetje naar appeltaart ruikt, maakt mij aan het watertanden. En als het dan ook nog de vorm heeft van een feestelijke muffin met lekkere toppings, kun je mij daar al helemaal warm voor krijgen. Ik dook dan ook met heel veel plezier de keuken in om zelf havermoutmuffins met appel te maken. Binnen een half uur heb je zes van deze heerlijke naar appeltaart ruikende muffins op tafel staan. Geheel verantwoord, maar bovenal heel smakelijk! Perfect voor als je nog iets lekkers te ontbijten, lunchen of snacken zoekt!

Havermoutmuffins met appel

Mijn lievelingsrecepten zijn die recepten die de hele keuken vullen met een heerlijke geur. De lekkerste ontbijtjes leveren je al voordat je mag aanvallen de nodige voorpret op. Dat had ik ook met deze havermoutmuffins met appel. Ze zijn gevuld met stukjes appel, rozijnen, kaneel en honing en ruiken naar de traditionele appeltaart die je misschien van je oma of moeder kent van vroeger.

Tegelijkertijd zijn ze net even anders doordat ze gemaakt zijn van havermout. Maar geen zorgen: de binnenkant heeft een stevige bite. Van de havermout is niets te bekennen dus, terwijl je de goede stoffen uit havermout wel binnenkrijgt.

havermoutmuffins met appel

Muffins bakken, maar dan anders

Op de basisschool trakteerde ik als ik jarig was traditiegetrouw op zelfgebakken cupcakes. Maar sinds de basisschoolperiode ben ik qua muffins en cupcakes maken nooit veel verder gekomen dan de rood met wit gestippelde paddenstoelen uit het Koopmans-pakket met mijn nichtje. En plots was-ie daar weer: de drang om muffins te maken. Maar dan op een iets andere manier, namelijk met havermout.

Ik experimenteerde voor dit recept met havermout en appel om gezonde havermoutmuffins voor mijn ontbijt én lunch én snackmomentjes te maken. Van mijn ontbijt maak ik graag een feestje en hoe kan dat nu beter dan door de dag direct te starten met taart of cake. Maar dan het liefst zonder dat mijn suikerspiegel meteen naar grote hoogte stijgt.

Gelukkig hebben deze havermoutmuffins met appel het beste van twee werelden: ze zijn lekker zoet en stillen je trek, maar zijn tegelijkertijd heel verantwoord. Perfect als ontbijt ook dus!

havermoutmuffins met appel 15

Recept havermoutmuffins met appel

Romy
Zin in iets zoets, wat ook nog verantwoord is? Deze havermoutmuffins zijn precies wat je nodig hebt! Snel te maken en superlekker!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 6 muffins

Equipment

 • 1 metalen muffinvorm (voor 6 muffins)
 • 6 papieren muffinvormpjes
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 100 gram havermout (eventueel glutenvrij)
 • 2 bananen
 • 2 appels
 • 2 eieren
 • 30 gram rozijnen
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl honing

Optioneel als topping:

 • Handje pecannoten
 • Beetje amandelschaafsel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Prak de bananen met een vork en doe ze samen met de havermout, eieren, kaneel en honing in een beslagkom. Meng de ingrediënten met een lepel.
 • Gebruik daarna een blender om de havermout fijn te maken en er één geheel van te maken. Heb je een keukenmachine? Dan is dat natuurlijk een nog beter alternatief voor je blender.
 • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine stukjes van ongeveer 1 x 1 centimeter.
 • Voeg de appelstukjes, rozijnen en een theelepel bakpoeder toe aan het beslag en roer nog een keer goed door.
 • Schenk het beslag in 6 muffinvormpjes, die je tot de nok toe vult. De havermoutmuffins zullen in de oven nog een beetje rijzen.
 • Snipper daarna de pecannoten in stukjes en verdeel die, samen met het amandelschaafsel, over de gevulde muffinvormpjes.
 • Schuif de havermoutmuffins in de oven en laat ze in zo’n 20 minuten gaar worden. Prik met een vork om te testen of ze goed stevig en gaar zijn. Zo nodig laat je ze iets langer garen.
 • Laat ze eenmaal uit de oven nog een minuut of vijf afkoelen. Als je ze daarna eet, zijn ze op z’n lekkerst én verbrand je je vingers niet.

Notities

Tip: gaat je oven wat te hard en kleuren de pecannoten daardoor wat zwart? Haal dan de vorm na 10 minuten uit de oven en dek de bovenkant af met aluminiumfolie. Dan kunnen de muffins wel verder garen, maar blijven de pecannoten lichtbruin van kleur.
Trefwoord Glutenvrij, Havermout, Havermoutmuffins, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Muffins, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
havermoutmuffins met appel

Verse havermoutmuffins met appel uit de oven

Ik maakte zelf 6 muffins en daar paste de onderstaande ingrediëntenlijst precies in. Heb je een grotere muffinvorm waar 12 cakejes in passen? Gebruik dan de dubbele hoeveelheid van alles. Heb je lekker extra veel liggen om iets langer van te genieten!

De havermoutmuffins met appel vullen aardig goed en kun je vanwege de gezonde ingrediënten prima als ontbijt of lunch eten. Ik nam er zelf twee als ontbijt en bewaarde de rest in een tupperwarebakje om later van te genieten. De volgende dag als lunch en een dag later als snack tussendoor waren ze nog minstens zo lekker.

Houd je het vol om de muffins wat langer te laten rusten? Dan kun je ze in de diepvries nog zeker een week bewaren. Zo heb je altijd nog iets klaarliggen als je eens geen tijd of inspiratie hebt om iets creatiefs en gezonds te eten te maken.

havermoutmuffins met appel

Meer havermoutrecepten?

Er was een tijd waarin ik havermout niets voor mij vond; brood stond hier steevast op de ontbijttafel. Waar ik toen met mijn hoofd was? Ik heb geen idee. Tegenwoordig ben ik helemaal van de havermout. 

Naast deze havermoutmuffins met appel, ben ik bijvoorbeeld ook verzot op warme havermoutpap met speculaaskruiden, deze chocolade-havermout of (mijn grote favoriet!) een gezond chocola-ontbijt uit de oven. Oh ja, vind je havermout met appel net zo’n geslaagde combinatie als ik? Dan is dit recept voor havermout met appel uit de oven ook een aanrader.

Na het maken van deze havermoutmuffins met appel kreeg ik meteen zin om mijn nieuwe muffinvorm (dank u, Sinterklaasje!) nog veel vaker voor havermoutbaksels te gebruiken. Ik denk dat een chocoladevariant met banaan (à la dit chocolade-bananenbrood) mijn volgende muffinprobeersel wordt. Chocola, what else?

Wat voor muffins maak jij het liefst?

havermoutmuffins met appel 16

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 21 januari 2022 op 8:05 am - Beantwoord

  Het is zo lang geleden dat ik muffins heb gemaakt. Dit recept ga ik zeker maken, klinkt zo lekker!

 2. Naomi 21 januari 2022 op 1:42 pm - Beantwoord

  Ik bak nooit, maar als ik zie hoe lekker zoiets dan weer is (denk ik, zie ik gewoon op de foto’s al;)), ga ik toch twijfelen of ik het niet eens een kans moet geven.

  • Nynke 29 maart 2022 op 9:32 am - Beantwoord

   Ik heb ze gister gemaakt en vind ze erg lekker!
   Erg fijn dat er alleen maar natuurlijke suikers in zitten.
   Klopt het dat ze een beetje vochtig blijven? Volgende keer doe ik er wat meer havermout bij, kijken of dat werkt.

   • Romy 29 maart 2022 op 9:36 pm - Beantwoord

    Superleuk dat je ze hebt gemaakt en ze lekker vindt 🙂
    Het klopt dat ze niet heel droog zijn. Maar je kunt dat wat verminderen door de muffins na een kwartier in de muffinvorm nog even op een ovenraster te zeggen. Dan kan er wat vocht uit.
    En wat extra havermout toevoegen kan natuurlijk ook.

 3. Johanne 21 januari 2022 op 3:24 pm - Beantwoord

  Heerlijk! Dit ga ik binnenkort voor m’n jongens maken

  • Romy 4 februari 2022 op 7:38 am - Beantwoord

   Superleuk! Mocht je ze eens maken, wil je dan laten weten wat ze ervan vonden? Ben superbenieuwd 😀

 4. bychristiana 24 januari 2022 op 10:17 am - Beantwoord

  He, wat maak jij toch altijd lekkere dingen Romy, deze zou ik ook wel eens willen proberen te maken!

 5. Meaghan 26 januari 2022 op 8:13 pm - Beantwoord

  Lekker zeg! Wat maak jij de laatste tijd toch heerlijke gerechten, zo leuk! Ik ga ze nu nog niet maken, maar straks in mijn nieuwe huis (met mijn nieuwe keuken!) zal ik ze zeker eens gaan proberen.

  • Romy 3 februari 2022 op 9:34 pm - Beantwoord

   Dank je wel! En superleuk om te horen! Ik ben heel benieuwd wat je allemaal voor lekkere dingen zult gaan maken in je nieuwe keuken 😀

Beoordeling recept