Zo’n blok met tofu, wat moet je daar nu mee? Dat heb ik me ook jarenlang afgevraagd. Ik liep de tofuverpakkingen altijd straal voorbij en greep liever naar kant-en-klare vleesvervangers. Ook niets mis mee, maar met tofu kun je zoveel meer dan ik dacht. De juiste bereiding blijkt dé truc te zijn. Mede dankzij de fantastisch tofu-tips van broerlief heb ik de laatste tijd een paar tofu-toppers ontdekt. Het recept voor deze knapperige tofu móest ik delen. De tofublokjes smaken crispy, zoet, een tikkeltje kruidig en gewoon héél lekker. Een geslaagde combinatie met rijst en veel groenten!
Hoe maak je knapperige tofu?
Ik snap wel waarom veel mensen niet wild worden van het woord ‘tofu’ op zich. Zo’n wit blok uit het koelschap ziet er allesbehalve smaakvol uit. Maar met de juiste stappen kun je er wel zelf een knapperig blok van maken. Dat vraagt om een paar stappen:
- Laat de tofu uitlekken en wrijf goed droog met een theedoek of keukenpapiertje.
- Wikkel de tofu in een schone keukendoek en leg er een zwaar voorwerp (zoals een pan) op, zodat het vocht eruit kan trekken. Dit kost zo’n 30 minuten.
- Maak dan een lekkere marinade en meng die met maïzena. Daardoor wordt de tofu knapperig in plaats van zacht.
- Snijd de tofu in kleine blokjes en roer die door de marinade. Laat de marinade minstens 30 minuten intrekken, zodat de tofu de smaak volledig opneemt.
- Doe de tofu dan 25 minuten in een voorverwarmde oven en laat op ongeveer 200 graden knapperig worden. Schep eventueel na een tijdje om.
- Schenk na het bakken in de oven nog wat extra saus over de tofu. Nu heb je lekker knapperige en goed gekruide tofu.
Vooral de marinade maakt of breekt de tofu. Met een goede marinade kun je tofu heerlijke bereiden. Maïzena is daarbij hét middel om voor een knapperig korstje te zorgen. Ook het klaarmaken in de oven helpt om de tofu knapperiger te maken. Je kunt de tofu ook in een pan met olie bakken, maar dat kost iets meer tijd en aandacht. Daarom vind ik bakken in de oven wel zo fijn en makkelijk.
Zo maak je een zoete marinade
Je kunt knapperige tofu maken met elke marinade die je maar lekker vindt. Zo maakte ik ‘m al eens met een recept uit het kookboek van mijn broertje, met veel sambal en een lekkere satésaus erbij. Ik kies zelf voor een zoete marinade door een combinatie van sambal, sojasaus en ahornsiroop te gebruiken. Ik roer er daarnaast een theelepel gember doorheen. Door de ahornsiroop en sojasaus krijgt de marinade zowel een zoete als een wat zoutige smaak. Superlekker!
De maïzena is bedoeld om de marinade te binden en de tofu een knapperige korst te geven. Daarnaast giet ik naderhand wat extra saus over de tofu en strooi daar bosui en sesampitjes bij. Maakt dit gerecht nog lekkerder en feestelijker!
Serveer de knapperige tofu met rijst en groenten
Wij eten deze knapperige tofu vaak bij een rijstmaaltijd. Bij noedels (gewone noedels of rijstnoedels) of bami smaakt het overigens ook heel goed. Bij dit gerecht serveerde ik een groentewok van rode ui, paprika, broccoli en champignons. Een heerlijke combinatie zo, waarmee je ook nog veel groenten binnenkrijgt.
Uiteraard kun je ook een zak met roerbakgroenten gebruiken of gewoon wat groenten gebruiken die je nog in de koelkast hebt liggen. Denk bijvoorbeeld ook aan spitskool, taugé, courgette, paksoi of allerlei soorten paddenstoelen. Met een lekker sausje erbij kun je er altijd wel wat lekkers van maken.
Recept voor knapperige tofu met rijst en groenten
Wil je de knapperige tofu en deze rijstwok ook maken? Met dit recept maak je de tofu heerlijk klaar. Er gaat wel wat wachttijd in zitten om de tofu te laten uitlekken en de marinade te laten intrekken, dus houd daar bij het maken rekening mee.
Recept knapperige tofu met rijst en groenten
Ingrediënten
Voor de tofu met marinade:
- 200 gram tofu (= uitlekgewicht)
- 2 el maizena
- 1 tl sambal
- 3 el sojasaus
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
- 1 tl gemberpoeder
Voor de tofusaus:
- 1½ el sojasaus
- 1 el ahornsiroop
- 50 ml water
- Sesampitjes om over de tofu te strooien
Voor het rijstgerecht:
- 150 gram basmatirijst
- ½ broccoli
- ½ rode ui
- 100 gram kastanjechampignons
- 1 paprika
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl komijn
- 1 tl peper
- ½ tl gemberpoeder
- Snufje cayennepoeder
- 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 1 bosui (optioneel)
Instructies
- Schenk het vocht uit de tofu-verpakking weg in de gootsteen. Dep de tofu droog met een theedoek of keukenpapiertje.
- Wikkel de tofu daarna in een theedoek en leg er een zwaar object (zoals een pan) op. Laat de tofu 30 minuten zo liggen, zodat het vocht in de keukendoek gaat zitten.
- Snijd de tofu dan in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 centimeter. Meng de ingrediënten voor de tofumarinade in een schaaltje en schep de tofublokjes erdoorheen. Laat de marinade vervolgens minimaal 30 minuten (langer kan altijd!) in de tofu intrekken.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de tofu in een ovenschaal en laat ze in ongeveer 25 minuten knapperig worden. Schep halverwege een keer om.
- Maak ondertussen het rijstgerecht. Breng een pan water aan de kook voor de rijst en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Breek de broccoli in roosjes, snipper de ui en snijd de paprika in stukjes en de champignons in dunne plakjes.
- Schenk wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook even aan totdat ze glazig gaan zien.
- Voeg dan de paprika toe en bak zo’n 10 minuten mee. Doe dan ook de champignons erbij en voeg alle gedroogde kruiden toe.
- Kook of stoom ondertussen de broccoli. Doe dat ongeveer 5-10 minuten, totdat je met een vork door de roosjes kunt prikken.
- Roer vervolgens de broccoli door de wok. Proef even of je nog zout of peper mist. Zodra de groenten gaar zijn, haal je de pan van het vuur.
- Schenk de tofusaus over de tofu en serveer de knapperige tofu met de rijst en gewokte groenten. Bestrooi eventueel met sesampitjes en garneer, als je dat lekker vindt, met bosui. Bon appétit!
Tofu lekker maken is niet moeilijk
Sinds ik tofu heb ontdekt, hebben we altijd wel een blok in de koelkast liggen. Zo’n tofublok is met maar € 1,50 (voor 3 porties) veel goedkoper dan een standaard verpakking met vleesvervangers, en je kunt er altijd wel jouw ding van maken. Kijk verder dan de niet zo fantastische looks van zo’n wit blok tofu en ontdek vooral hoe je er wél iets lekkers van maakt. Wie weet helpt dit recept voor knapperige tofu je er een beetje bij.
Heb je het recept geprobeerd? Laat het me vooral weten!
Meer inspiratie voor bij de tofu?
De knapperige tofu kun je bij nog veel meer gerechten eten dan bij alleen deze rijst met wokgroenten. Zo zal het ook erg lekker smaken bij deze maaltijden:
- Mie met kerrie en ananas
- Curry met vega-kipspiesjes (vervang de vega-kip door tofu)
- Parelcouscous met sticky champignons (gebruik tofu in plaats van de nootjes)
Eet jij weleens tofu? En zo ja, hoe bereid je die het liefst?
Ik ga dit binnenkort ook ff maken, lijkt me ook erg lekker
Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂