Mag je jezelf een paprikafreak noemen als je wekelijks 6 paprika’s koopt? Wij hebben standaard een heel stel rode en gele paprika’s in de koelkast liggen en zijn ware grootverbruikers. Ik vind paprika dan ook heerlijk in bijna elk gerecht. Laatst experimenteerde ik met een gerecht dat compleet in het teken staat van paprika: kruidige rijst met paprikacurry. De saus is gemaakt van geblende geroosterde paprika’s, linzen, kokosmelk en heel veel lekkere kruiden. Strooi er een flinke lading gemarineerde cashewnoten overheen en je hebt een heerlijk gerecht. Deze paprikacurry staat hier thuis heel vaak op tafel. Tijd om hem een plekje op de blog te gunnen!
Curry op een andere manier
Ik geloof dat uit mijn receptenpagina wel blijkt dat curry hier favoriet is. Ik maak het op allerlei manieren en vind het bijna altijd lekker. Linzen-curry, zoete curry, pindacurry – er is weinig wat er bij mij niet ingaat. Deze curry is net even anders omdat ik de groenten voor de curry gepureerd heb. Daardoor is de curry extra smeuïg en romig, en heb je helemaal niet door dat je heel veel groenten binnenkrijgt (daarmee misschien ook een handig kidsproof gerecht!).
Omdat ik er zelf van houd als er nog wel iets te kauwen valt, heb ik de paprika niet volledig fijn gepureerd. Je proeft dus nog wel af en toe een klein stukje. Daarnaast roer ik plakjes wortel en linzen (uit blik) door de paprikacurry. Zo heb je toch wat te kauwen, maar wel in een smaakvolle romige saus. De combinatie met cashewnoten (die ook wat romigs van zichzelf hebben) vind ik zelf heel geslaagd.
Wat heb je nodig voor de paprikacurry?
Paprika’s uiteraard. Maar dat is zeker niet het enige. Het lijkt een hele waslijst aan ingrediënten, maar je hebt vooral veel verschillende kruiden nodig. Allemaal kruiden die je wellicht al in de kast hebt staan en die anders sowieso een aanrader zijn om in huis te halen.
Voor de paprikacurry zelf gebruik ik de onderstaande ingrediënten:
- 1 rode en 1 gele paprika
- 2 wortels
- 130 gram linzen (uit blik)
- Een halve rode ui
- Knoflook
- Kokosmelk
- Tomatenpuree
- Kerrie
- Kaneel
- Garam masala
- Komijn
- Paprikapoeder
- Peper
Door de combinatie van kruiden smaakt de paprikacurry goed kruidig. Ik vind zelf vooral de garam masala er erg lekker in smaken. Dat heeft een heel typische (wat rokerige?) smaak. Overigens is de paprikacurry zeker niet van het niveau pak-er-een-bak-yoghurt-bij-pittig. Dat valt alles mee. Ik schenk er zelf ook nog een flinke scheut kokosmelk bij, wat de kruiden een beetje afblust en een subtiele kokossmaak geeft.
De onmisbare toevoeging: cashewnoten in sojasaus
Het idee om cashewnoten kort aan te bakken in sojasaus kwam ik laatst eens ergens tegen. Dat móest ik proberen. Sinds ik het een keer heb geprobeerd, ben ik fan. De cashewnoten krijgen er extra veel smaak door. Het is ook totaal niet veel werk. Je schenkt wat sojasaus in een kleine koekenpan en bakt de cashewnoten er hooguit 5 minuten in aan, totdat ze wat bruinig zien.
Ik gebruik zelf meestal gebrande cashewnoten omdat die van zichzelf al meer smaak hebben. Maar je kunt dit ook prima doen met ongebrande cashewnoten (die zijn volgens mij ook iets goedkoper in grote verpakkingen te kopen). Bak ze dan eventueel iets langer aan.
Bij dit gerecht gebruikte ik cashewnoten in sojasaus (naast de linzen) als eiwitbron. Bovenop het gerecht zijn ze een feestelijke én smaakvolle toevoeging. Daarmee is de paprikacurry ook volledig vegan en dus lactosevrij. Glutenvrij ook trouwens. Alleen niet notenvrij, maar dat spreekt voor zich 😉
Hoe maak je de rijst met paprikacurry?
Heb jij flinke curryzin op een frisse najaarsavond? Probeer zeker eens deze paprikacurry. Ik heb hem zelf in 30 minuten op tafel staan en word nog elke keer blij als deze curry op het menu staat. Je maakt de rijst met paprikacurry als volgt:
Kruidige rijst met paprikacurry & cashewnoten
Equipment
- Staafmixer of blender
- Koekenpan
- Steelpan (voor de rijst)
- Kleine koekenpan (voor de cashewnoten)
Ingrediënten
- 150 gram basmatirijst
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 2 wortels
- 130 gram linzen (uit blik, dit is het uitlekgewicht)
- ½ rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml kokosmelk
- 1 el sojasaus
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kaneel
- ½ tl garam masala
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl peper
- 50 gram cashewnoten
- 1 el olijfolie
Als garnering:
- Peterselie
Instructies
- Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd daarnaast de paprika in kleine blokjes en de wortel in dunne plakjes.
- Schenk wat olie in een koekenpan en bak daarin de ui en knoflook een minuut of drie aan. Voeg dan de stukjes paprika toe. Bak zo'n 5 minuten mee op wat lager vuur.
- Schep de tomatenpuree bij de stukjes paprika en strooi ook de gedroogde kruiden (kaneel, garam masala, kerriepoeder, komijn, paprikapoeder en peper) over de paprika. Laat de paprika nog 5 minuten aanbakken, totdat die iets zachter wordt. Hij hoeft niet helemaal gaar te zijn.
- Haal dan de pan van het vuur en maak met de blender van het paprikamengsel een vloeibare saus. Het is niet erg als er nog wat paprikaschilletjes of kleine stukjes paprika te zien zijn. Ze de saus even apart.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijst. Bereid de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven.
- Giet dan opnieuw wat olijfolie in de koekenpan en bak daarin de plakjes wortel een minuut of 7-10 aan, totdat ze iets zachter zijn. Schenk daarna de paprikasaus en de kokosmelk erbij. Voeg ook de linzen uit blik toe. Laat nog zo'n 5-10 minuten pruttelen op laag vuur totdat je de curry dik genoeg vindt.
- Bak tegelijkertijd de cashewnoten aan in een koekenpan met 1 eetlepel sojasaus. Zet het vuur middelhoog en blijf erbij staan tijdens het bakken. Het kan hard gaan als je noten bakt. Haal ze van het vuur zodra ze iets bruinig zien op bepaalde plekken.
- Schep de rijst in twee kommen. Maak in het midden een kuiltje, zodat je daar de curry in kunt schenken. Strooi dan de cashewnoten en eventueel wat peterselie over de rijst met paprikacurry. Bon appetit!
Variatietips voor de rijst met paprikacurry
Heb je een van de ingrediënten van de lijst niet in huis? Geen probleem (tenzij het om de paprika gaat; dan wordt paprikacurry maken lastig). Maar verder kun je volop variëren met deze paprikacurry. Heb je bijvoorbeeld geen wortels? Gebruik dan cherrytomaatjes of tuinerwten (uit de diepvries). Ook die zijn erg lekker in deze curry. Heb je niet zo’n zin in cashewnoten? Gebruik dan gerust andere noten, schep wat extra bonen door de saus of kies voor een standaard vleesvervanger. Vega-balletjes zullen er ook prima bij smaken. Misschien niet traditioneel Indiaas zo, maar who cares? Als het maar lekker is.
Nog meer lekkere currygerechten
Als jij de curryzin ook goed te pakken hebt, dan heb ik op mijn blog nog een heleboel andere curryrecepten klaarstaan. Mijn persoonlijke favoriet is de linzen-dahl. Dit recept maak ik zó vaak dat Bart het als mijn lievelingsgerecht beschouwt. Heeft hij misschien wel een beetje gelijk in.
Verder ben ik dol op deze zoete curry met banaan. En misschien niet curry-achtig, maar wel ook een heerlijk paprikagerecht: deze paprikarisotto eet ik ook heel graag. Bart vraagt bijna elke week of we dat weer een keer gaan eten, omdat hij het zo lekker vindt. En ik moet zeggen: bij mij gaat het er ook altijd in. Curry is gewoon altijd goed, geloof ik. Ook ’s zomers wat mij betreft. Maar in de winter smaakt het al helemaal lekker.
Hoe ziet jouw favoriete curry eruit?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Vaker Vrolijkheid #11: jonge charmeurs + een dode muis?!
Het is tijd voor Vaker Vrolijkheid - nummer 11 alweer. Ook de afgelopen weken waren er genoeg mooie dingen om blij van te worden. Van twee (nogal jonge) mannelijke charmeurs in de bus tot aan een muis op de deurmat (ja, echt!). Ook maakten mijn broertjes een verrassende filmkeuze, leefde een collega met me mee en ontdekte ik een leuk tv-programma tijdens deze komkommertijd. Kijk je mee naar mijn lijstje met vrolijke, grappige of ontroerende momenten van de afgelopen tijd?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…