recept linzen dahl maken

Recept | Linzen dahl maken met kokosmelk

 • 7 september 2021
 • 8 Reacties
Categorieën: Recepten

Een recept dat al heel lang op mijn nog-te-maken-lijstje stond, is dahl. Een Indisch gerecht waar heel veel linzen en een flinke scheut kokosmelk en tomatenblokjes in gaan. Op een druilerige zomeravond dook ik de keuken in om het te maken. Met succes! Het is één heerlijke pan vol lekkers, en veel meer dan eindeloos roeren hoef je eigenlijk niet te doen om iets smakelijks op tafel te krijgen. Dit is mijn recept voor linzen dahl. Een vleugje Indiaas op je bord!

Recept linzen dahl 

Ik ben dol op eenpansgerechten. Nu moet ik bekennen dat er voor dit gerecht naast de linzen dahl een pan met rijst stond te koken en dat de linzen ook in een apart pannetje stonden te pruttelen. Maar de stoompan vol dahl was op zich één pan vol heerlijkheid. En die pan was naderhand ook nog verbazingwekkend snel leeg. 

Linzen dahl bestaat voornamelijk uit rode linzen, ui, kokosmelk, tomatenblokjes en een flinke lading kruiden. Je maakt het binnen een minuut of twintig en het smaakt heerlijk smeuïg en romig. Met wat rijst erbij heb je weer eens echt iets anders dan standaard nasi of curry. Oké, en stiekem verstopte ik in de dahl nog wat extra groenten. Kon ik als groot groenvoerliefhebber niet laten!

Ik was blij verrast door hoe lekker het smaakte. En door hoe simpel het te maken is. Nu ben ik vastbesloten dit recept voor linzen dahl een stuk vaker op tafel te zetten. Een beetje Indiase keuken op de Hollandse tafel (maar allicht iets minder Indiaas gekruid – ik ben niet zo iemand die de pot sambal standaard naast haar maaltijd heeft staan)! Het is ook nog eens een ideaal gerecht als je vegan eet. In de dahl zitten dankzij de linzen heel wat eiwitten. 

Linzen dahl: heel veel eiwitten, verstopte groenten en voedende stoffen in één simpele maaltijd. Yum!

recept dahl

Recept dahl 

Dit recept voor dahl kost je hooguit een minuut of dertig om te maken. Meer dan drie pannen heb je er niet voor nodig en het is een supermakkelijk recept om te maken als je eters hebt. Je hoeft er niet veel voor te snijden en kunt zo een flinke pan linzen dahl maken. 

Wat heb je nodig?

Laten we beginnen met de boodschappenlijst. Dit heb je nodig voor het dahl-recept voor 2 personen:

 • 150 gram rode linzen
 • 1 rode paprika 
 • 1 rode ui 
 • ¾ courgette 
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 150 ml kokosmelk 
 • 100 gram zilvervliesrijst 
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder 
 • 1 theelepel zwarte peper 
 • 2 snufjes cayennepeper 
 • Olijfolie
 • Optioneel: kokossnippers

Het lijken een hele hoop ingrediënten, maar het zijn vooral heel veel kruiden, waarvan je er veel waarschijnlijk wel in huis hebt. 

Nu kun je het gerecht ook nog heel mooi opmaken met verse koriander. Ik behoor alleen tot die mensen die koriander naar zeepsop vinden smaken. Dus nee, kokossnippers vond ik een lekkerder idee voor de garnering dan zeepsopkruiden. Maar als je koriander wel overheerlijk vindt, gebruik het vooral. 

recept dahl 7

De linzen dahl maken

 1. Was de linzen grondig en kook ze in 450 ml water in zo’n 15 minuten gaar. Het is de bedoeling dat de linzen uit elkaar vallen, maar ook weer niet zó erg dat ze een ondefinieerbaar prutje vormen.
 2. Snijd ondertussen de ui, paprika en courgette in stukjes. Fruit de ui in zo’n 5 minuten in een wokpan met een scheutje olijfolie aan op hoog vuur.
 3. Doe daarna de paprika bij de pan. Pers de knoflook en voeg ook die toe.
 4. Schuif ook de courgette in de pan en strooi de kurkuma, gemberpoeder, komijnpoeder, zwarte peper en cayennepeper eroverheen. Roerbak zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. 
 5. Breng ondertussen een pan water voor de rijst aan de kook. Maak de rijst klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
 6. Giet de kokosmelk en de tomatenblokjes bij de wokpan. Laat het geheel op laag vuur pruttelen. 
 7. Zijn de linzen gaar? Giet ze dan af en doe ook die bij de wokpan. Laat het mengsel nog heel even doorgaren. Is het geheel te vochtig? Zet het vuur dan iets hoger, zodat het vocht wat kan verdampen. 
 8. Serveer de linzen dahl met de rijst en eventueel met wat koriander of kokossnippers.

Trouwens, je kunt de dahl ook pureren. Ik ben daar niet zo’n fan van en heb liever wat “bite” in de dingen die ik eet (anders heb ik het idee dat mijn culinaire probeersel direct in een Olvarit-hapje verandert). Maar als je ‘m gepureerd het lekkerst vindt, is dat met de staafmixer erop zo voor elkaar.

recept linzen dahl

Linzen dahl maken – ga ik vaker doen!

Nu ik weet hoe lekker dahl is én hoe simpel linzen dahl maken is, ga ik het gerecht zeker vaker serveren. Met de kruiden wil ik nog wat variëren. Zo schijnt tiki masala (dat ik heel lui gewoon in een zakje zou kopen) er ook erg lekker bij te zijn. Verder zijn de ras el hanout-kruiden, die ik standaard in huis heb, misschien ook een smakelijk succes bij de dahl.

Maar hoe dan ook, vind ik dahl superlekker. Het smaakt zo lekker smeuïg, een tikkeltje kruidig en ook een beetje romig. Ik was helemaal trots en bleef maar eten toen de pan eenmaal op tafel stond. Yum! 

Meer recepten met linzen

Mocht je nu nóg een recept met linzen zoeken, naast dit recept voor linzen dahl: probeer ook eens mijn linzensoep of mijn recepten voor linzen-bloemkoolcurry. Ook lijkt het me heerlijk om deze mung dahl van de blog Veelzijdig Vega een keer op tafel te toveren. Weer eens iets compleet anders!

Waarschijnlijk zijn het echte herfst- en winterreceptjes, maar ik heb daar zelf maling aan en maak dingen die ik lekker vind gerust ook hartje zomer als ik er lekkere trek in heb. Mijn maag, mijn feestje 😉 

Heb jij al eens linzen dahl gemaakt?

recept linzen dahl
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 7 september 2021 op 6:32 am - Beantwoord

  Dit gerecht ziet er heerlijk uit. Ik maak weleens linzengerechten met veel groenten en tomatensaus en rijst, ook altijd lekker en je kunt er makkelijk mee variëren.

 2. johanna 7 september 2021 op 8:58 am - Beantwoord

  ziet er lekker uit. Ik ben niet zo`n fan van linzen, maar is wel het proberen waard. Eet smakelijk.Eigenlijk heb ik nog nooit indiaas gekookt. Wel indonesisch maar de rest van Azië niet. Ben meer een rond om de middellandse zee type.

 3. Melanie 7 september 2021 op 9:12 am - Beantwoord

  Ja lekker, dol op linzen. Maar die kook ik niet apart hoor. Ik roerbak eerst de groenten, en doe daar dan de linzen en kokosmelk en bouillon / water bij. Dan garen de linzen met de groenten. Als ik heel lui ben gebruik ik linzen uit blik, helemaal snel. Maar dat komt eigenlijk bijna nooit voor.

 4. Meaghan 7 september 2021 op 9:39 am - Beantwoord

  Ik heb mijn eigen Dahl recept en daarbij gebruik ik net wat andere ingrediënten en kruiden, maar de basis: rode linzen, tomaat en kokosmelk zijn hetzelfde! Deze variant ziet er ook wel erg lekker uit!
  Ik heb misschien nog een tip voor je! Wat ik doe is de linzen niet apart koken, maar gaar laten koken in een scheutje water, de kokosmelk en de kruiden. De linzen nemen dan al het vocht op en zo krijgen ze nog veel meer smaak, omdat alle kruiden er dan helemaal in worden gekookt.

 5. Audrey 7 september 2021 op 9:53 am - Beantwoord

  Ik gruwel juist van kokos, doe mij maar koriander 😉

 6. Johanne 7 september 2021 op 2:32 pm - Beantwoord

  Heerlijk! Ik maak ook wel eens linzen dahl (wel met een pakje :p). Ik gooi er net als Audrey vaak koriander op. Dat maakt het voor mij helemaal af! Maar kokossnippers klinken ook heel goed.

 7. Ida 8 september 2021 op 8:12 pm - Beantwoord

  Wat lijkt me dit heerlijk! En gezond! Ik vind Indiaas eten ook lekker, ik zou het wat vaker moeten koken, dus jouw recept is zeker een goed idee! Ik vind pappadums of naanbrood ook lekker bij Indiaas eten ipv rijst.

 8. Giovanna Jansen 15 september 2021 op 9:42 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik heb linzen pas recent ontdekt, dat wil zeggen: ontdekt dat ze best lekker zijn, als kind vond ik ze niet zo, dus nieuwe recepten ermee zijn altijd welkom.

Recente blogs

Vaker Vrolijkheid #20: koppelpogingen, vriendenboekjes en pittige paprika's

15 mei 2018|Persoonlijk|

Geef mij een lentezonnetje en ik word al bijna vanzelf vrolijk. Maar ook naast de zonnige dagen waren er genoeg dingen die mij de afgelopen tijd vrolijk maakten. Zo moest ik hard lachen om een paprika die geen paprika bleek te zijn, werd ik intens blij van lieve reacties op mijn recente Instagrampost en kwam de postbode mij verrassen met een knalroze pakketje ingepakt in eenhoornpapier. Daarnaast werd ik blij van mijn KvK-inschrijving (joehoe, ik ben zzp'er!) en vertel ik je meer over een ietwat mislukte koppelpoging van mijn vader die me graag mijn tv-debuut ziet maken.

Mag het soms een tandje minder?

27 januari 2020|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Sneller. Beter. Harder. Meer. In een 24/7-maatschappij waarin prestaties soms wel het hoogst bereikbare lijken, is het niet altijd makkelijk om af te remmen. Het is soms alsof je niet gewoon wat mag aanmodderen, maar grootse dromen moet hebben én waarmaken. En alsof je na het bereiken van je eerste doel het beste linea recta op doel 2 kunt afgaan. Ook ik dobber regelmatig mee met die stroom van meer, beter en sneller. Alsof het leven een Mario-spelletje is waarin je level na level moet halen, maar ondertussen vergeet van het spel te genieten. En dat drong dit weekend opeens tot me door: "Mag het soms een tandje minder?".

Alleen wonen en eenzaamheid | 11 tips tegen een eenzaam gevoel

25 juli 2019|Persoonlijke groei|

Alleen wonen en eenzaamheid. Het is geen onderwerp waar veel over wordt geschreven. Als je leest over mensen die een nieuwe woning betrekken, lees je vooral over de mooie kanten: de vrijheid, verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Maar alleen wonen kan ook een keerzijde hebben: eenzaamheid. Het is iets waar veel meer mensen mee kampen dan je soms denkt, ook jongeren. Ook ik vond alleen wonen best wel wennen. Want bij wie kun je dan je verhaal kwijt? Gelukkig heb ik daarin steeds meer mijn weg gevonden. Ik deel graag mijn ervaringen en geef 11 tips tegen eenzaamheid.

Ga naar de bovenkant