recept met rijstnoedels 7

Recept met rijstnoedels, paddenstoelen & vega-kip in romige kokosmelk

  • 6 december 2023
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Als je noedels al een makkelijk te maken gerecht vond, dan word je van een recept met rijstnoedels vast al helemaal blij. Rijstnoedels hoef je alleen maar even in kokend water te laten liggen en zijn dan al klaar om door een heerlijke woksaus geroerd te worden. Makkelijker wordt het niet en lekkerder misschien ook niet! Zelf eet ik bij rijstnoedels altijd het allerliefst deze heerlijk romige saus: met vega-kipstukjes, paddenstoelen, broccoli, paprika en heul veul kokosmelk. Dankzij een scheutje sojasaus en sesamolie heeft het gerecht mega-veel smaak. Dat in combinatie met een romig tintje en een grote hoeveelheid groenten maakt dit gerecht zeker een lekkere aanrader als je voor snel én lekker gaat.

Mijn favoriete recept met rijstnoedels

Het duurde even voordat ik rijstnoedels een serieuze kans gaf. Bart eet regelmatig rijstnoedels, omdat hij glutenallergie heeft en in normale noedels gluten zitten. Maar ik durfde me niet aan die “kleverige” noedels te wagen en hield het maar bij mijn favoriete udon-noedels, volkoren noedels of andere glutennoedels. Dat was totdat ik laatst bij iemand rijstnoedels voorgeschoteld kreeg en ontdekte hoe mega-lekker dit is. Rijstnoedels zijn (doordat ze gemaakt zijn van rijstmeel) lichter op de maag en hebben een zachtere structuur dan gewone noedels. Dat blijkt dus perfect samen te gaan met heerlijk romige woksausjes. Sindsdien ben ik hooked en eet ik geheel vrijwillig rijstnoedels met Bart mee. En dan bij voorkeur dit recept met rijstnoedels, kokosmelk en veel groenten.

Waarom juist deze saus? Ik heb er al mijn favoriete ingrediënten in gemengd. Paddenstoelen spelen een hoofdrol in de lekkere saus. Ik gebruik een mix van champignons en shiitake voor een explosie aan smaken. Daarnaast gaan er broccoli en paprika in de saus, waardoor je via dit recept met rijstnoedels al met al veel groentevitamines binnenkrijgt. Maar vooral lekker is deze noedelsaus doordat ik er heel scheutig kokosmelk bij schenk (= romige kokossmaak all over) en daar een beetje sojasaus en sesamolie bij doe. Dat maakt alle smaken nog meer aanwezig. Yum!

recept met rijstnoedels 16

Hoe maak je rijstnoedels klaar?

De meeste rijstnoedels hoef je alleen 3-5 minuten te weken in gekookt water. Dan worden de noedels vanzelf zachter en kun je ze vervolgens met je saus serveren. Wil je de rijstnoedels roerbakken? Dan roer je ze na het wellen door de saus. Let wel op dat je niet té fanatiek roert. Rijstnoedels vallen iets sneller uit elkaar dan bijvoorbeeld volkoren noedels of udon-noedels. Daarom serveer ik ze zelf altijd het liefst los naast de saus of roer ik ze er last-minute doorheen.

Wil je voorkomen dat rijstnoedels aan elkaar gaan plakken? Schenk er dan een scheutje sesamolie (of rijstolie) bij. Daarmee voorkom je het plakeffect. Daarnaast helpt het als je de noedels kort mee wokt met de saus.

Tip: wij gebruiken altijd deze rijstnoedels van Conimex. Eerder koos ik vaak voor de rijstnoedels van Fairtrade, maar die vond ik zelf erg snel uit elkaar vallen. Die van Conimex blijven stevig en zijn makkelijk te maken door ze alleen even te wellen.

recept met rijstnoedels

Snel, simpel, vegan en glutenvrij

Dit recept met rijstnoedels is typisch iets wat ik op vrijdagavond maak als ik na een drukke werkweek weinig zin heb om de creatieveling uit te hangen in de koken. Dan heb ik een paar snelle gerechten waar ik graag naar grijp, zoals deze vegan pasta pesto, noedels met (vega) kip-kerrie of pasta harissa met vegan balletjes. Of dit recept met rijstnoedels en kokossaus dus! Je hoeft maar 20-25 minuten voor dit recept uit te trekken en de heerlijke geuren uit de pan komen je al snel tegemoet.

Verder is dit recept makkelijk glutenvrij te maken. Rijstnoedels zijn van zichzelf (als het goed is) glutenvrij. Dubbelcheck wel even het etiket. Wij gebruiken dus meestal de rijstnoedels van Conimex. Die zijn sowieso vrij van gluten (en ook vrij van sporen van gluten). Let bij de vegan kipstukjes wel even op sporen van gluten. Anders zijn stukjes krokant gebakken tofu (zie bijvoorbeeld dit recept) of quorn-stukjes een goed alternatief.

Het rijstnoedels-recept is ook helemaal vegan. Daar zorgen de vegan kipstukjes voor. De andere ingrediënten zijn van zichzelf al vegan. Door de vegan kipstukjes, de paddenstoelen en de tuinerwten krijg je ook tamelijk wat eiwitten binnen met dit gerecht.

recept met rijstnoedels 3

Zo maak je dit recept met rijstnoedels

Ben jij ook noedelfanaat en houd je van smaakvolle sausjes met een umami-smaak? Dan word je vast gelukkig van dit simpele recept met rijstnoedels. Zo maak je het:

recept met rijstnoedels 3

Recept rijstnoedels met paddenstoelen, vega-kip en kokosmelk

Romy
Deze rijstnoedels heb je in een handomdraai op tafel staan en serveer je met een heerlijk romig kokossausje met vega-kip en lekker veel paddenstoelen. Een groenterijke, lekkere en simpele maaltijd!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Wokpan
  • Steelpan of kookpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram rijstnoedels (ik gebruik die van Conimex)
  • 160 gram vegan kipstukjes (ik gebruik ze van De Vegetarische Slager)
  • ½ broccoli
  • 100 gram paddenstoelen bijvoorbeeld shiitake en kastanjechampignons
  • ½ rode of gele paprika
  • 100 gram tuinerwten uit de vriezer
  • 100 ml kokosmelk
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gember
  • 1 tl peper

Optioneel:

  • Bosui
  • Sesampitjes

Instructies
 

  • Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes, de broccoli in roosjes en de paprika in stukjes. Snipper daarnaast de ui.
  • Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie in een wokpan. Voeg na zo'n 2 minuten de broccoli en paprika toe, samen met een scheutje extra olijfolie en de gember, peper en kerrie. Roerbak 5 minuten mee op hoog vuur.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de rijstnoedels of kook hiervoor water in de waterkoker en schenk dat in de pan. Bereid de rijstnoedels vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vaak hoef je ze alleen een paar minuten te wellen.
  • Doe dan ook de vega-kipstukjes en de paddenstoelen in de pan met groenten en roerbak nog eens 5 minuten. Schenk er vervolgens sojasaus en sesamolie bij en roerbak opnieuw 2 minuten. Voeg dan de kokosmelk en de tuinerwten toe en laat nog 5 minuten pruttelen op laag vuur. Roer daarbij af en toe door. Proef even of je nog zout of peper mist.
  • Giet de rijstnoedels af en serveer met het groenten- en vega-kipmengsel. Garneer eventueel met sesampitjes en bosui. Eet smakelijk!
Trefwoord Broccoli, Champignons, Erwten, Glutenvrij, Kokos, Lactosevrij, Noedels, Paddenstoelen, Paprika, Rijst, Rijstnoedels, Shiitake, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept met rijstnoedels 16

Dit gerecht glutenvrij maken?

Wil je dit recept met rijstnoedels glutenvrij maken? Let er dan op dat je glutenvrije sojasaus gebruikt. Wij gebruiken zelf meestal de speciale glutenvrije sojasaus van Kikkoman of de sojasaus van Fairtrade. Dubbelcheck verder op het etiket van de vega-kipstukjes of deze glutenvrij zijn. Wij gebruiken meestal de vegan kipstukjes van De Vegetarische Slager, maar die kunnen wel sporen van gluten bevatten. Als je daar niet tegen kunt vanwege coeliakie, kun je ook knapperige tofu maken.

Nog meer Aziatische wokgerechten

Gooi wat groenten in een smaakvol sausje in de wok en ik ben al snel een gelukkig mens. Met Aziatische wokgerechten maak je mij altijd blij. En dan met name met noedels en heerlijke rijstcombinaties! Word jij daar ook een blije eter van? Dan vind je deze gerechten misschien ook wel lekker:

Ben jij meer van de gewone noedels of van de rijstnoedels?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

5 tips om tevreden te zijn met wat je hebt

26 april 2017|Persoonlijke groei|

Vorige week was ik in gedachten verzonken aan het staren naar onze kat Paco. Hij had zijn oogjes op dat moment dichtgeknepen tot spleetjes om heel tevreden te genieten van de zon. Niets meer en niets minder, hij kon gewoon tevreden zijn met wat hij had. Voor katten is dat misschien de gewoonste zaak van de wereld, maar als mens kan tevredenheid nog knap lastig zijn. We leven in een wereld waarin alles mooier, beter en leuker lijkt aan de overkant, bij de buurman of op de Facebook-pagina van die ene vriendin. En juist dat verlangen naar meer is best jammer. Dus tevreden zijn met wat je hebt, hoe doe je dat? In dit artikel vind je 5 tips om daarmee aan de slag te gaan.

Van hersenbloeding naar Hoofdgerechten | Mijn broer schreef een kookboek

6 juli 2022|Groen doen, Lifestyle|

Zoals het een echte #fangirl betaamt, kon ik niet wachten totdat dit boek van de persen zou rollen. Vanwaar fangirl? Nou, het kookboek ‘Hoofdgerechten’ is geschreven door mijn broer Joeri. Als grote zus ben je sowieso trots op je broer. Maar dat Joeri dit kookboek geheel zelf heeft ontwikkeld, is al helemaal iets waar ik om glunder van trots. Joeri kreeg een maand nadat hij Nederlands kampioen BMX’en werd uit het niets een hersenbloeding. Zijn leven bestond in één keer niet meer uit dagelijks stunten op zijn bmx-fiets, maar uit stapje voor stapje herstellen in een revalidatiecentrum. Gelukkig maakte zijn fietsliefde plaats voor een nieuwe passie: koken. Die passie leidde tot dit fantastische vega-kookboek met verrassende, duurzame én gezonde maaltijden. Ik geef je graag een inkijkje.