ontbijt bowl 9

Recept | Ontbijt bowl met cacao, banaan & havermout

 • 21 september 2021
 • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

Ben ik weer met een ontbijtje! Maar dit keer wel een heel lekkere, al zeg ik het zelf. Over bijna elk van mijn ontbijtjes gooi ik een flinke scheut (of meer dan dat) cacaopoeder. Bij dit ontbijtrecept ging ik all the way en maakte ik een smoothie bowl met chocoladesmaak, zonder dat er chocola aan te pas komt. Enthousiast? Ik deel het recept met je voor deze heerlijke ontbijt bowl met de smaak van chocolade en banaan. Inclusief een heleboel vezels en fruit erin verstopt.

Een smoothie bowl met chocoladesmaak

Alweer een tijdje geleden maakte ik mijn eerste smoothie bowls: eentje met mango en eentje met kersen. Dat smaakte letterlijk en figuurlijk naar meer. Dit keer gooide ik het over een andere boeg en gingen er banaan en een paar lepels cacaopoeder in mijn smoothie. Een heerlijk zoet ontbijtje voor de chocoladeliefhebber, waar geen échte chocolade in verwerkt is. Verder kom je dankzij de havermout aan de nodige vezels en heb ik er een scheut pindakaas overheen gegooid voor een Snickers-achtige smaak. Oké, en gewoon omdat ik alles beter vind smaken met pindakaas erbij. Who’s with me?

Deze smoothie bowl kost je hooguit een minuut of tien om te maken. Ik was nog de meeste tijd kwijt aan het stylen van de toppings. Maar als jij tijdens het maken van de bowl niet kunt wachten om aan tafel aan te schuiven, dan kun je natuurlijk ook de toppings iets minder kunstig op je bowl mikken. De smaak zal er niet minder om zijn.

Een ontbijt bowl voor de stevige trek

Deze ontbijt bowl is vooral heel lekker voor wie, net als ik, liever niet te klein ontbijt. Ik houd ervan om de hele ochtend vol te zitten nadat ik mijn ontbijt op heb en kan echt niet productief zijn op een half broodje pindakaas. Ook vind ik het zelf fijn om minimaal één stuk fruit in mijn ontbijtje te stoppen en te zorgen voor vezels. Heb ik die maar vast binnen!

Mocht jij nou iets minder ruimte in je maag hebben in de ochtend, dan kun je natuurlijk altijd wat minder kwark gebruiken of een deel van de toppings weglaten. Maak er vooral jouw ontbijtfeestje van. En mocht je wat overhouden, dan is de bowl vast net zo lekker als je tijdens de lunch van het restantje geniet.

ontbijt bowl 1

Ingrediënten voor de ontbijt bowl

Voor één smoothie bowl gebruikte ik de volgende ingrediënten:

 • 200 gram magere kwark
 • 1 banaan (mag bevroren zijn, hoeft niet)
 • 3 el cacaopoeder + een beetje extra (ik gebruik die van Chocxx – zie foto!)
 • 25 gram havermout
 • Handje rozijnen
 • Handje ongezouten cashewnoten
 • 1 el pindakaas
 • 10 gram cacao nibs
smoothie bowl met cacao
ontbijt bowl recept

Hoe maak je de ontbijt bowl?

De ontbijt bowl is supersimpel te maken. Je hebt er geen superdeluxe apparaten voor nodig; alleen een staafmixer. Zodra je de smoothie zelf hebt gemaakt (wat binnen een minuut gepiept is), is het vooral een kwestie van de toppings bij elkaar zoeken en over je bowl heen strooien. Yum!

ontbijt bowl 17

Recept voor ontbijt bowl met cacaopoeder

Romy
Chocola + banaan = altijd goed! In deze smoothie bowl spelen die twee ingrediënten nu net de hoofdrol. Een heerlijk ontbijt waar je zeker de hele ochtend goed vol van zit!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 10 min
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 200 gram magere kwark
 • 1 banaan (mag bevroren zijn, hoeft niet
 • 3 el cacaopoeder + een beetje extra
 • 25 gram havermout
 • Handje rozijnen
 • Handje ongezouten cashewnoten
 • 1 el pindakaas
 • 10 gram cacao nibs

Instructies
 

 • Doe de kwark en een halve banaan bij elkaar in een mengkom (of in je keukenmachine), samen met de 3 eetlepels cacaopoeder. Maak hier met een staafmixer of met je keukenmachine een glad geheel van.
 • Schep de substantie in een ontbijtkom.
 • Rooster de havermout in een koekenpannetje op hoog vuur totdat deze goudbruin is. Schep de havermout goed om en verlies de pan niet uit het oog tijdens het roosteren, want dit gaat vrij snel. Meestal is 2 minuten genoeg om je havermout lekker geroosterd te hebben.
 • Schep de havermout op de smoothie bowl.
 • Snijd de overgebleven halve banaan in plakjes. Leg deze plakjes, samen met wat rozijnen en cashewnoten als topping op de smoothie bowl.
 • Pak de pindakaas met een theelepeltje of een kleine houten spatel, zodat je deze kunt “drizzlen” (dit werkwoord leerde ik ook laatst pas: zie de foto’s voor wat ik ermee bedoel) over de smoothie bowl.
 • Strooi ten slotte wat cacao nibs en een beetje extra cacaopoeder over de smoothie bowl. Voilà, je ontbijt is klaar!
Trefwoord Banaan, Chocola, Smoothie, Smoothie bowl, Suikervrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
ontbijt bowl 19
ontbijt bowl 17

Een chocolade-ontbijt, maar dan anders

Ben jij gek op chocola? En zou je dat het liefst elke dag eten? Dan is sowieso elk ontbijtje met cacaopoeder een grote aanrader. Het poeder heeft de smaak van (hele pure) chocolade, maar is wel een stuk gezonder dan een halve reep chocola over je ontbijt je strooien (hoewel ook daar op zich niets mis mee is – geniet er vooral lekker van!). Zelf ben ik vooral te spreken over de combinatie van cacao en banaan, zoals ik die in deze ontbijt bowl heb verwerkt. De smoothie zelf smaakt trouwens vooral naar banaan, maar met een vleugje chocolade. Verwacht dus geen chocoladevla-achtige substantie, maar iets subtielers en fruitigers. Vind ik persoonlijk wel zo lekker voor het ontbijt.

Oh ja, klein detail: ik was bij dit recept grappig genoeg vooral héél trots op mijn “gedrizzelde” pindakaas (geweldig woord ook!). Dat had ik al zo vaak bij foodbloggers gezien op hun jaloersmakende foto’s, maar zelf kwam ik meestal niet veel verder dan een homp pindakaas in mijn bakje te gooien. Totdat ik met deze houten spateltjes aan de slag ging. Nog nooit zo’n goede aankoop van € 1 gedaan bij Blokker! Ik was nogal in mijn nopjes met mijn drizzle-resultaat. Dat maakte het ontbijtje extra lekker.

Welk ingrediënt mag niet ontbreken in jouw ontbijtje?

smoothie bowl recept
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 21 september 2021 op 7:15 am - Beantwoord

  Dit ontbijtje ziet er heerlijk uit. Ik krijg meteen trek!
  Ik ontbijt altijd met yoghurt, muesli, blauwe bessen en wat honing. Er kan wel wat variatie bij 🙂

 2. Audrey 21 september 2021 op 11:48 am - Beantwoord

  De houten spateltjes voor een perfecte drizzle ga ik onthouden. Het recept zelf niet, want ik haat banaan EN pindakaas, haha.

Beoordeling recept
Recente blogs

35 dingen om te doen als je alleen bent

8 december 2016|Lifestyle, Zelfliefde|

Gisteren zwaaide ik mijn broertje uit op Schiphol, omdat hij voor drie maanden naar Barcelona vertrekt. Ook mijn andere broertje woont sinds kort doordeweeks niet meer thuis. Even biggelde er een traan over mijn wang gisteren. Nu ben ik het grootste deel van de tijd alleen thuis, terwijl mijn broertjes aan de andere kant van het land en aan de andere kant van Europa zitten. Hoe vermaak ik mezelf dan alleen? Daarom leek het me een goed idee om een lijstje op te stellen met 30 dingen die je kunt doen als je alleen bent.

Photo Diary: Een dagje Parijs in kerstsferen

21 december 2016|Lifestyle, Persoonlijk|

Terwijl ik deze photo diary samenstel, rijdt de Thalys met 300 km/uur weer van Parijs richting Amsterdam. Niet alleen de Thalys rijdt overigens in sneltreinvaart, maar ook wij sjeesden in sneltreinvaart de Franse hoofdstad door. We bezochten de kerstmarkt op de Champs Élysees en genoten van de sfeervolle verlichting door de hele stad. Ook de toeristische trekpleisters hebben we als wannabe Japanse toeristen razendsnel bezocht. Parijs in 6 uur was een uitdaging, maar wel een hele leuke uitdaging om niet meer te vergeten. In deze photo diary laat ik je meekijken naar mijn dagje Parijs in kerstsferen.

Minder streng voor jezelf zijn? Begin nu! (7 tips)

29 september 2020|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Heb jij ook weleens last van een vervelend stemmetje dat je allesbehalve opbeurende woorden influistert als er iets misgaat? Het stemmetje gaat soms flink tekeer en laat zich niet zomaar de mond snoeren. "Waarom doe ik het nou nooit eens goed?!" of "Ik kan ook niets!" En het frappante is: eigenlijk zijn het je eigen woorden. Maar hoe ga je daar tegenin? Wat helpt om minder streng voor jezelf te zijn? Deze 7 tips helpen je misschien om die lastige tetteraar de mond te snoeren.