orzo met champignons 2

Orzo met champignons, zongedroogde tomaten en roomsaus (vegan!)

 • 10 mei 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Recepten

Ken jij orzo al? Dit is pasta in de vorm van grote rijstkorrels. Het smaakt gewoon naar pasta, maar ziet er wat risotto-achtig uit. Laatst nam ik voor het eerst een pak mee uit de supermarkt. Sindsdien heeft deze pastasoort mijn hart veroverd. Ik eet het vooral graag in deze combinatie: orzo met champignons, shiitake en zongedroogde tomaten. De paddenstoelen glaceer ik met balsamicocrème en ahornsiroop, waardoor het gerecht supersmaakvol is. Schenk er flink wat (soja)room bij en je krijgt ook nog een smeuïg tintje. Echt een gerecht om eens te proberen als je fan bent van alles wat maar naar room en paddenstoelen smaakt!

Hoe bereid je orzo?

Orzo is dus pasta, maar heeft ook wel wat weg van uit de kluiten gewassen rijstkorrels. In Italië eten ze het volop; in Nederland is het pas de laatste jaren een populaire pastasoort geworden. Je kunt het op meerdere manieren bereiden. Voor dit recept maak ik de orzo gewoon klaar als pasta. Dus ik breng eerst water aan de kook in een pan en kook de orzo dan in dat water gaar (in ongeveer 10 minuten).

Je kunt orzo ook gebruiken om orzotto te maken. Risotto van orzo dus. Dat doe je op dezelfde manier als hoe je risotto maakt: je bakt eerst wat knoflook en ui aan in een pan, bakt dan de orzokorrels kort mee en schenkt vervolgens beetje bij beetje bouillon bij de pan. Je wacht steeds totdat de orzo de geschonken bouillon heeft overgenomen en voegt dan nog een beetje bouillon toe. Zo ga je door totdat de orzo goed gaar is. De champignons of andere groenten bak je de laatste minuten mee.

Orzotto is verrukkelijk. Maar om eerlijk te zijn vind ik gekookte orzo ook al heel lekker smaken. Het is lekker simpel bovendien: je bent een stuk sneller klaar en hoeft minder te roeren. Daarom maak ik deze orzo met champignons gewoon op de simpele pasta-kook-manier.

orzo met champignons 6

Orzo met champignons en roomsaus

Paddenstoelen en room vind ik altijd een verrukkelijke combinatie. Die komt dan ook vaak terug op mijn blog, bijvoorbeeld in deze truffelpasta, in de romige risotto met paddenstoelen en in deze pasta met bloemkoolsaus en champignons. Ook voor deze orzo met champignons is die succesmatch de basis. Ik gooi er naast champignons nog wat shiitake doorheen. Die paddenstoelen hebben heel veel smaak en zijn naast kastanjechampignons mijn favoriet. Verder roer ik flink wat zongedroogde tomaten door de saus. Die had ik toevallig nog staan en bleken een grote hit in deze saus. Ze passen heel goed bij het zoetige van de balsamicocrème.

Want ja, ook balsamicocrème belandt in dit recept. Voor kerst kocht ik een fles balsamicocrème (het dikkere, meer stroopachtige broertje van balsamico-azijn). Zo ontdekte ik iets nieuws: geglaceerde paddenstoelen. Lekker dat dat is! Die houd ik er dus ook voor dit recept in. Ik bak de paddenstoelen apart in een flinke eetlepel balsamicocrème en in ahornsiroop. Daardoor krijgen de champignons en shiitake een glanzend laagje én lekker veel smaak. In combinatie met roomsaus (ik gebruik soja-kookroom!) is het extra lekker. Qua kruiden heb je dan niet veel meer nodig. Ik strooi er een klein beetje peper en wat tijm bij en bak twee kleine teentjes knoflook mee. Dan heb je al een maaltijd die vol van smaak is.

orzo met champignons

Zo maak je dit orzo-gerecht vegan

Dit recept is 100% plantaardig te maken. Ik gebruik zelf namelijk sojaroom in plaats van gewone kookroom. Die van Albert Heijn uit de koeling is mijn grote favoriet. Plantaardige room van Oatly of andere merken vind ik vaak wat te dun en bakt bij mij snel aan. Maar de variant van Appie doet het perfect en wordt lekker romig. Wees er vooral niet te zuinig mee voor een extra romige saus.

Verder gebruik ik plantaardige strooikaas op de orzo met champignons. Uiteraard ging er na het maken van de foto’s nog een flinke hand extra plantaardige kaas bij. Meer is altijd beter als het om (vegan) kaas gaat! Ik heb allerlei vegan kaassoorten geprobeerd, maar voor mij stoot deze Parmezaanse “kaas” moeiteloos zijn concullega’s van de troon: Nurissh Gran Vegiano. Ik vind ‘m oprecht smaken naar kaas. Zelfs de nasmaak is zoals die van kaas. Een zakje kost wel bijna € 4,-, maar je doet er eeuwen mee (tenzij je héél rijkelijk strooit natuurlijk).

Tip voor glutenvrije orzo

Eet je glutenvrij? Dan kun je geen gewone orzo gebruiken; die is gemaakt van tarwe. Wel bestaan er glutenvrije orzo-soorten, vaak gemaakt van kikkererwten of linzen. Bij Koro verkopen ze bijvoorbeeld orzo van kikkererwten. Die hebben wij standaard in huis en is ideaal!

orzo met champignons 5

Het recept voor de orzo met champignons

Goed, vegan kaas klaar en trek om iets lekkers te eten? Dit is het recept voor de orzo met champignons. Lang ben je er trouwens niet mee bezig. Ik sta er maar zo’n 20-25 minuten voor in de keuken. Dat maakt het ook een perfecte maaltijd voor als je lekker én simpel wilt eten en niet te lang wilt wachten totdat je kunt aanvallen.

orzo met champignons 7

Recept voor orzo met champignons en zongedroogde tomaat

Romy
Ken je orzo al? Deze pastasoort moet je eens proberen! Met geglaceerde champignons, zongedroogde tomaat en pijnboompitten vind ik orzo het allerlekkerst. Bekijk het recept en geniet van deze makkelijke én vegan maaltijd.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 140 gram orzo (gebruik kikkererwten-orzo, bijvoorbeeld van Koro, voor een glutenvrije variant)
 • 150 gram kastanjechampignons
 • 125 gram shiitake
 • 125 gram zongedroogde tomaten
 • 50 gram tuinerwten uit de vriezer (optioneel)
 • 1 gele ui
 • 100 ml plantaardige kookroom (ik gebruik sojaroom)
 • 1 el balsamicocrème (= het "dikkere" alternatief voor balsamico-azijn)
 • 1 el ahornsiroop
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl peper
 • 30 gram pijnboompitten
 • Vegan kaas (zoveel als je wilt)
 • Olijfolie

Optioneel:

 • Paar takjes tijm

Instructies
 

 • Snipper de ui en snijd de champignons en shiitake en plakjes. Maak ook van de zongedroogde tomaten kleine reepjes.
 • Breng een pan water aan de kook voor de orzo. Volg de aanwijzingen op de verpakking om de orzo te bereiden. Meestal moet het zo'n 10 minuten koken.
 • Fruit nu de ui en knoflook kort aan in een pan. Voeg dan de champignons en shiitake toe en bak 4 minuten mee. Schenk dan de balsamicocrème en de ahornsiroop in de pan om de paddenstoelen te glaceren. Leg een paar paddenstoelen apart om straks de orzo mee te garneren. (Hoeft niet, mag wel!)
 • Voeg nu ook de zongedroogde tomaten, de peper en de room toe aan de pan. Bak zo'n 5 minuten zodat je een lekker romige saus krijgt. Doe in de laatste minuut de diepvrieserwten bij de pan en bak die nog 1-2 minuten mee.
 • Bak de pijnboompitten even aan in een droge koekenpan, totdat ze wat bruin gaan zien. Let op: zet het vuur op tijd uit. Anders krijg je zwartgeblakerde pijnboompitten.
 • Roer nu de orzo door de saus en serveer op twee borden. Versier met de achtergehouden paddenstoelen, de (vegan) kaas en de pijnboompitten. Sprenkel eventueel nog wat tijm over de maaltijd. Eet smakelijk!
Trefwoord Champignons, Glutenvrij, Lactosevrij, Orzo, Paddenstoelen, Shiitake, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
orzo met champignons 4

Deze risotto’s zijn ook lekker

Orzo wordt ook wel “riso” genoemd (dus als je het in de supermarkt niet kunt vinden, check ook even of er niet “riso” op een etiket staat). Die naam is niet voor niets: het lijken net grote risottokorrels en je kunt ze ook op dezelfde manier bereiden. Leek me een goede reden om nog wat risotto-suggesties te doen.

Orzo mag ik dan pas net ontdekt hebben, risotto is al heel lang een van mijn lievelings altijd-goed-maaltijden. Een paar varianten die hier goed in de smaak vallen zijn:

Maak jij weleens orzo?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Johanna 10 mei 2023 op 9:16 am - Beantwoord

  Vraagje: zijn die zongedroogde tomaten in olie of zonder olie bewaard. En worden ze als ze zonder zijn wel zacht genoeg? Ik heb namelijk van het weekend een doosje zonder olie gekocht en kijk nu wat ik er mee kan doen. Overiens heb ik toen ook violette of paarse asperges gekocht, en dat is een aanrader. Veel aromatischer. Ik heb ze kort aangebraden en voor sla gebruikt.

  • Romy 10 mei 2023 op 10:16 am - Beantwoord

   Goede vraag! Ik gebruik zongedroogde tomaten zelf altijd uit een potje met olie. Ik heb ook ooit de tomaten zonder olie gehad. Die moet je volgens mij nog zelf wellen in water voordat je ze kunt gebruiken. Anders blijven ze iets te crispy 😉 Die fout heb ik destijds ook gemaakt. Je kunt er hier bijvoorbeeld iets over lezen: https://www.plus.nl/product/castellino-zongedroogde-tomaatje-zonder-olie-zak-100-gram-808023 (bij bereidingswijze).

   Die gekleurde asperges klinken ook goed trouwens! Sowieso moet ik eens asperges kopen, want het is nu hét seizoen en ik ben er altijd gek op 🙂

 2. Giovanna Jansen 10 mei 2023 op 9:09 pm - Beantwoord

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik heb nog nooit orzo gegeten, maar ben er nu wel heel nieuwsgierig naar.

Beoordeling recept
Recente blogs