Orzo ken ik pas sindskort. Maar sinds het in onze voorraadkast staat, maak ik haast elke week wel iets met orzo klaar. Deze pasta heeft de vorm van rijst en je kunt er heerlijke risotto-achtige gerechten van maken. Maar dan ben je veel sneller klaar dan met een risotto. Ideaal! Nadat ik al heel vaak orzo met tomaat maakte, gooi ik het dit keer over een heel andere boeg. Voor wie net zo’n pompoenliefhebber is als ik, is deze maaltijd zeker een aanrader. Deze orzo met pompoen, cherrytomaatjes en pecannoten kun je binnen 35 minuten serveren, zit vol groenten en is vooral heel erg lekker. Je hebt er maar één pan voor nodig en kunt ook een glutenvrije variant maken. Kortom: pannen klaar, koken maar!

Risotto van orzo?

Orzo is één van de pasta’s waar je even naar moet zoeken in het schap. Het heet in de supermarkt vaak “riso”. Ze lijken dan ook op grote korrels risottorijst, maar orzo is eigenlijk gemaakt van tarwe (pasta dus). Je kunt het, net als pasta, gewoon koken in een pan. Maar je kunt er ook risotto mee maken. “Orzotto” wordt dat genoemd, en ik vind dat zelf de allerlekkerste manier om orzo klaar te maken. Bij orzo duurt het veel minder lang voordat de korrels gaar zijn, waardoor je een stuk sneller klaar bent dan als je risotto maakt. Daarom ben ik de laatste tijd helemaal van de orzo’s.

Je maakt het in principe hetzelfde als risotto, maar dan een stuk sneller. Je fruit eerst de ui en knoflook aan, bakt dan de orzo-korrels een minuutje droog mee en schenkt er vervolgens in een paar etappes bouillon bij. Meestal is orzo in een minuut of tien klaar, dus je hoeft zeker niet een half uur in een pan te roeren. Wil je de orzo-risotto romiger maken? Dan kun je er, naast de bouillon, ook wat (plantaardige) room bij schenken. Een heerlijke aanrader die de orzo een heel andere structuur geeft!

recept orzo met pompoen 15

Tip: orzo kan ook glutenvrij

Eén van de redenen dat ik voorheen niet vaak orzo at, is dat orzo van zichzelf niet glutenvrij is. Ik eet zelf wel gluten, maar Bart heeft glutenallergie. Ik had niet altijd zin in gedoe met een groot aantal pannen, dus vaak greep ik dan toch maar naar risottorijst. Maar daar heb ik nu een oplossing op gevonden. Bij de webshop Koro kocht ik orzo gemaakt van kikkererwtenmeel. Die is wél glutenvrij. En wat ook top is: de orzo bevat door het kikkererwtenmeel veel extra eiwitten.

Ik heb zelf ook gewone orzo van tarwe staan, maar proef oprecht niet veel verschil tussen de niet-glutenvrije en de glutenvrije variant. Zeker een aanrader dus, die orzo van Koro (gewoon zelf betaald overigens!).

Orzo met pompoen en veel groenten

Pompoen is een van mijn lievelingsgroenten. Ik kan er geen genoeg van krijgen en baal dan ook altijd een beetje als het pompoenseizoen weer voorbij is. Pompoenrisotto vind ik sowieso verrukkelijk. Maar ook orzo met pompoen is een aanrader. Ik bak de pompoen lekker lang in de pan, waardoor de blokjes heerlijk zacht worden. Ze smaken erg lekker in combinatie met de romige saus, paprikapoeder en komijn.

Nu houd ik er altijd van om groenten te mixen en matchen, zodat je bord er iets kleurrijker uitziet en een maaltijd wat afwisselender is. Daarom gebruik ik naast pompoen, courgette en (doormidden gesneden) cherrytomaatjes in deze orzo met pompoen. Champignons smaken er trouwens ook erg lekker bij, net als tuinerwten of asperges (beide het hele jaar door te koop uit de diepvries!). Ook met spinazie heb ik deze orzo al een paar keer gegeten, en dat is ook zeker een succes. Kortom: varieer er lustig op los!

recept orzo met pompoen 3

Wat heb je nodig voor de vegan orzo met pompoen?

De ingrediëntenlijst voor deze orzo valt alles mee. Voor twee flinke porties gebruik je de volgende producten:

  • Pompoen. Koop een grote pompoen en snijd die zelf of neem de voorgesneden bio-pompoenblokjes van Albert Heijn (dat vind ik na een uitgebreide test de lekkerste kant-en-klare blokjes). Ik gebruik overigens een gewone pompoen, dus geen flespompoen of hokkaido-pompoen.
  • Rode ui. Dat is een lekkere smaakmaker bij dit gerecht. Rode ui vind ik vaak zelf net wat lekkerder (en is fijner voor de darmen) dan gele ui. Ook ziet het er zo leuk kleurrijk uit in dit gerecht.
  • Courgette. Courgette is wat mij betreft een altijd-goed-ingrediënt. Waar je het ook bij gebruikt, het past bijna altijd. Ook in dit gerecht vind ik blokjes courgette een lekkere toevoeging.
  • Cherrytomaten. Koop bij voorkeur de tomaten aan takjes (cherrytomaten of romatomaatjes). Die zijn een stuk smaakvoller dan de standaard “snoeptomaatjes” in grote verpakkingen. Waterbommen worden die ook wel genoemd. Ik vind ze zelf zeker goed te eten, maar de tomaatjes aan tak geven wel veel extra smaak aan de orzo.
  • Orzo. Dit kun je in de supermarkten vinden bij het pasta-schap. Let op: vaak wordt het “riso” genoemd in plaats van orzo. Wil je glutenvrije orzo maken? Kies dan dus voor de kikkererwten-orzo van Koro of een andere bio-winkel.
  • Vegan kookroom. Met wat kookroom naast de bouillon wordt de orzo in één klap een heel stuk smeuïger. Superlekker! Ik gebruik soja-kookroom van Albert Heijn-huismerk, maar je kunt ook een kookroom op basis van haver gebruiken.
  • Rozijnen, pecannoten en pompoenpitten. Rozijnen geven elk gerecht een lekker zoet tintje, en ik vind ze ook perfect bij de wintermaanden passen. Die mogen dus niet ontbreken in dit gerecht. Je kunt ze eventueel ook vervangen door stukjes dadel of gedroogde abrikoos als je dat lekkerder vindt. Verder geven de pecannoten en pompoenpitten een lekkere bite en zijn ze een goede eiwitbron.
  • Komijn, knoflook, paprikapoeder, peper en verse tijm. Die combinatie van kruiden smaakt heerlijk bij de orzo met pompoen. Vooral verse tijm is er erg lekker bij. Ik bak het altijd mee met de orzo en strooi er later ook nog los wat niet-meegekookte tijm overheen.

Overigens is salie ook heerlijk bij gerechten met pompoen. Als je daar nog blaadjes van hebt liggen, is het zeker een aanrader om het gerecht daarmee te garneren.

recept orzo met pompoen 22

Zo maak je de orzo met pompoen en pecannoten

Zin in een kleurrijk tafereel op je bord dat ook nog lekker smaakt? Dan word je hopelijk net zo vrolijk van deze orzo met pompoen als ik. Zo maak je het gerecht:

recept orzo met pompoen 15

Romige orzo met pompoen, courgette & pecannoten

Romy
Deze orzo is heerlijk smeuïg door de kookroom en barst van de groenten dankzij de pompoen, courgette en tomaatjes. Een lekker gerecht om op een koude dag van te genieten! Binnen 35 minuten heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan.
5 (2 stemmen)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 150 gram orzo (gebruik orzo van kikkererwtenmeel van Koro voor een glutenvrije optie)
  • 400 gram pompoen (evt. voorgesneden pompoenblokjes)
  • 1/2 courgette
  • 10 cherrytomaten of roma-tomaten
  • 1 rode ui
  • 100 ml plantaardige kookroom (bijvoorbeeld soja-room of crème fraiche van haver)
  • 400 ml bouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • Handje rozijnen
  • 40 gram pecannoten
  • Handje pompoenpitten
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl peper
  • Paar takjes verse tijm
  • Olijfolie

Optioneel:

  • (Vegan) feta

Instructies
 

  • Schil de pompoen en snijd in kleine stukjes. Snipper daarnaast de ui en snijd de courgette in stukjes.
  • Doe een beetje olijfolie in een wokpan en bak daarin de pompoenblokjes zo'n 10 minuten op laag vuur. Strooi daarna het paprikapoeder, de komijn en de peper over de pompoen. Voeg dan de courgette toe en bak een tijdje mee. Ga ondertussen verder met de volgende stap.
  • Fruit in een andere pan de knoflook en ui kort aan in wat olijfolie. Voeg dan de orzo toe en bak één minuut mee. Schenk dan de bouillon en de sojaroom erbij. Laat de orzo de bouillon en room opnemen. Dit duurt, afhankelijk van de orzo die je gebruikt, ongeveer 10 minuten (bij de kikkererwtenorzo is 5 minuten genoeg). Dreigt de orzo droog te koken? Voeg dan wat extra vocht toe.
  • Halveer de cherrytomaatjes en roer die door het groentemengsel. Voeg ook de rozijnen en de tijm toe. Roer dan ook de smeuïge orzo door het groentemengsel. Laat nog ongeveer 1-2 minuten sudderen.
  • Haal de pan van het vuur en serveer de orzo met de pompoenpitten, pecannoten en eventueel wat (vegan) feta. Knijp eventueel wat sap van een stukje citroen bij de orzo voor een extra lekkere smaak.
Trefwoord Glutenvrij, Lactosevrij, Orzo, Pompoen, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept orzo met pompoen 16

Meer doen met pompoen?

Daar ben ik zelf, als pompoenliefhebber, altijd voor in. Jij ook? Dan passen, naast deze orzo met pompoen, misschien ook de volgende recepten in jouw straatje:

Kende jij orzo al?

1 5

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Rosan 19 februari 2024 op 10:37 pm - Beantwoord

    5 sterren
    Heerlijk recept! Geweldig romig en makkelijk te maken 🙂

    • Romy 20 februari 2024 op 4:52 pm - Beantwoord

      Superleuk om dat te horen 🙂

  2. Charlie Udo 10 oktober 2024 op 4:42 am - Beantwoord

    5 sterren
    Mijn vriendin wilde nooit pompoen eten. Na enig aandringen heeft ze ermee ingestemd dat ik dit recept kon maken. Ze vond het heerlijk, en ik ook.
    Nu nog haar zien te overtuigen om broccoli te gaan eten, want dat is ook een “no-go” item van haar.

    Dank je, ook namens haar!

    • Romy 10 oktober 2024 op 7:57 am - Beantwoord

      Dat is nog eens een mooi compliment! 🙂 Wat ontzettend leuk om dit te horen!

5 from 2 votes
Beoordeling recept