Waar de hype van overnight oats vandaan komt? Dat snapte ik lange tijd niet. Van alle feestontbijtjes die ik inmiddels heb geprobeerd, vond ik aan havermoutpap niet veel feestelijks. Het deed me denken aan de Brinta-pap van vroeger. Maar dat veranderde toen ik vorige week na een paar minder goed gelukte uitprobeersels deze overnight oats met banaan en cacaopoeder ontdekte. Het is alsof je een chocoladetoetje naar binnen werkt, maar dan supergezond. En vullend genoeg om je ochtend productief te starten. Tijd voor het recept!

Overnight oats recept

Mijn beide broertjes zweren bij overnight oats. “Dat moet je echt eens proberen!”, heb ik talloze keren te horen gekregen. Maar om eerlijk te zijn vond ik de receptjes die ik op internet tegenkwam voor “naar appeltaart smakende overnight oats” bijzonder tegenvallen. Ik proefde om eerlijk te zijn gewoon de Brinta die ik ooit als kind dronk. Smaakloos, een papstructuur en een beetje saai.

Gelukkig gaf ik de hoop niet op na dat mislukte brouwsel, want het bleek dat overnight oats met (iets meer dan) een scheutje cacaopoeder wél heel lekker zijn. Of zoals mijn broertje zei: de truc is gewoon héél veel cacaopoeder eroverheen strooien. Dat deed ik dus! En inderdaad, smullen dat dit recept was! Ik heb het nu al een paar keer gegeten en ben echt fan.

recept overnight oats met banaan cacao

Het simpelste ontbijtrecept: havermoutpap, maar dan lekker!

Overnight oats passen qua bereidingswijze helemaal in hoe ik recepten het liefst zie: simpel en toch lekker. Je hoeft er ’s ochtends niets anders voor te doen dan je pot uit de koelkast halen en het deksel eraf te draaien. Easy peasy! Ook de avond van tevoren sta je hooguit 5 minuutjes in de keuken, terwijl ik voor de meeste havermoutbaksels best wel een tijdje in pannen sta te roeren of zelfs (hongerig en wel) op de oven moet wachten. Een ideaal recept voor mij dus, deze overnight oats met banaan! Ook voor als ik ’s ochtends vlug de deur uit moet en nauwelijks tijd heb om te ontbijten. Je kunt dit ontbijtje desnoods al lunchboxen klaarmakend opsmullen.

De truc is dus: wees niet te zuinig met cacaopoeder. Een klein snufje proef je nauwelijks. Als je in plaats daarvan een heleboel cacaopoeder in je overnight oats gooit, krijg je een échte chocoladesmaak.

gezonde overnight oats
havermoutpap met chocola banaan

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Hieronder zie je de ingrediënten die ik gebruikte voor 1 portie overnight oats. Mocht je ’s ochtends niet veel trek hebben, dan kun je natuurlijk ook wat zuiniger zijn met de havermout en de hoeveelheid amandelmelk daarop aanpassen.

 • 40 gram (glutenvrije) havermout
 • 200 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
 • 1 banaan
 • 7-10 kersen (uit de diepvries)
 • 1,5 eetlepel cacaopoeder
 • Scheutje honing
 • Eventueel een paar rozijntjes

Daarnaast heb je een pot nodig om de overnight oats in te doen. Grappig detail: ik heb zelf de Bonne Maman-jam speciaal gekocht voor de pot. Ik eet nooit jam, maar Bart gelukkig wel. Daarom hebben we de hele pot leeg gelepeld en in een ander potje gedaan voor zijn jamboterhammen, zodat ik deze vrolijke pot met paarse deksel voor mijn overnight oats kan gebruiken. Tja, je bent een blogger met voorliefde voor kleur of niet.

recept overnight oats met banaan cacao
recept overnight oats met banaan cacao

Hoe maak je de overnight oats met banaan en cacaopoeder?

Je maakt dit heerlijk snelle havermoutontbijt als volgt:

overnight oats met cacao 8

Recept snelle overnight oats met cacao & banaan

Romy
Deze verrukkelijke havermout maak je de avond van tevoren alvast. 's Ochtends staat-ie dus al op je te wachten. Een heerlijke combinatie van chocola met banaan, maar dan in een gezonde versie!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 3 uur
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

 • 40 gram (glutenvrije) havermout
 • 200 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
 • 1 banaan
 • 7-10 kersen uit de diepvries
 • 1,5 el cacaopoeder
 • Agavesiroop of ander zoetmiddel
 • Een paar rozijntjes (eventueel)

Instructies
 

 • Doe de havermout met de scheut amandelmelk in een kom en roer het met een lepel door elkaar.
 • Snijd 2/3 van de banaan in kleine stukjes en snijd de kersen doormidden (als je geendiepvrieskersen hebt, moet je ze ook nog ontpitten). De rest van de banaan kun je met schil en en al in de koelkast bewaren.
 • Doe de banaanstukjes en kersen samen met een 1 eetlepel cacaopoeder bij de kom en roer het met een lepel goed door. Giet het geheel in het potje.
 • Draai vervolgens de deksel op de pot en zet de pot de avond van tevoren in de koelkast (het liefst minimaal 6 uur voordat je aan je ontbijt begint).
 • Haal de pot de volgende ochtend uit de koelkast en snuif heel even de cacaogeur op om alvast lekkere trek te krijgen. Snijd daarna de rest van de banaan in plakjes en gebruik die als garnering voor de overnight oats. Voeg ook de rozijntjes, een halve lepel cacaopoeder en een scheutje zoetmiddel toe.
 • Aanvallen maar! Voor de foto zijn overnight oats met banaan gegarneerd en wel het mooist, maar voor het eten roerde ik gewoon alles door elkaar. Nóg lekkerder!
Trefwoord Banaan, Chocola, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Overnight oats, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!

P.S. Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken dan banaan of kersen. Zo lijkt deze havermout me ook heel lekker met bosbessen, mango of aardbeien. Nog genoeg combinaties mogelijk om uit te proberen!

recept overnight oats met banaan cacao

Meer feestontbijtjes?

Meer inspiratie nodig voor lekkere feestontbijtjes? Die laat ik in mijn artikel over feestontbijtjes zien. Zo ben ik zelf ook gek op deze havermoutpannenkoeken en op (mijn favoriet) chocolade-havermout. Overigens staan deze carrot cake overnight oats ook op mijn lijstje om eens te proberen. Het klinkt best bijzonder, wortel door je ontbijt, en het kan vast ook heel smerig uitpakken. Maar wie weet is het een daverend succes. Dat experiment durf ik nog wel een keer aan. Een boterham pindakaas eten kan altijd nog als het tegenvalt.

Eet jij weleens overnight oats? Wat is jouw lievelingsrecept?

overnight oats met banaan en cacao

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 6 april 2021 op 7:10 am - Beantwoord

  Een heerlijk ontbijtje! Deze ga ik zeker een keer maken.

 2. Ilona 6 april 2021 op 7:23 am - Beantwoord

  Misschien een domme vraag maar gebruik je gewoon cacaopoeder waar je ook chocolademelk mee kunt maken? Ga het vanavond proberen maar dan met kwark en i.p.v. kersen blauwe bessen.

  • Romy 6 april 2021 op 8:54 am - Beantwoord

   Ik denk dat dat cacaopoeder ook goed werkt, maar gebruik zelf cacaopoeder die je in cappuccino kunt gooien. Staat in de supermarkt bij de koffieproducten 🙂 Maar Nesquick werkt ook prima, denk ik.
   Leuk dat je het recept gaat proberen!

   • Daenelia 6 april 2021 op 9:35 am - Beantwoord

    Nesquick is geen cacaopoeder. Nesquick is poeder voor chocolademelk, inclusief suiker. Er is een verschil tussen cocaopoeder, van de cacaobonen en erg bitter want geen suiker, en chocolademelkpoeder in dit recept. Het kan zijn dat de banaan en de kersen voldoende zoetheid toevoegen waardoor de cacaopoeder niet je oats verpest door te bitter te zijn.
    … ik ga maar niet beginnen over cacoapoeder in je cappucino, want dat hoort natuurlijk niet. Dan wordt het mokka en dat os hjeel iets anders dan cappucino. Cappuccino is op zich al een ontbijt.

 3. Anouk 6 april 2021 op 8:49 am - Beantwoord

  Klinkt heerlijk, ik hou het wel toch gewoon bij brood. Lekker makkelijk.

 4. Lalagè 6 april 2021 op 9:21 am - Beantwoord

  Het maakt ook uit of je havermout of havervlokken neemt, die laatste zijn grover en moet je echt weken, maar dan heb je wel wat meer om op te kauwen!

 5. bychristiana 6 april 2021 op 10:03 am - Beantwoord

  Oh dit vind ik echt heel lekker klinken, en makkelijk te maken (ook altijd belangrijk wat mij betreft;-) Ik moest stiekem wel lachen om wat je schreef over de pot, zoiets zou ik ook kunnen doen;-)

 6. Simone 6 april 2021 op 11:23 am - Beantwoord

  Oeh wat heerlijk! Die kersen lijken me een heerlijke toevoeging. Ik heb alles in huis, dus ga dit van de week zeker eens proberen!

 7. Ida 6 april 2021 op 11:38 am - Beantwoord

  Heerlijk zeg! Ik ga het zeker proberen, het ziet er heerlijk uit en lijkt makkelijk te maken! Wat een leuk idee, die Bon Mamam potten. Ik dacht toen ik de foto zag al waar heb je die leuke pot gekocht haha

 8. Naomi 6 april 2021 op 4:45 pm - Beantwoord

  Haha, fotogeniek ontbijt hoor. En heel herkenbaar dat je soms iets koopt omdat je het potje wilt gebruiken:).
  Dit klinkt goed en lekker.

 9. Janne 6 april 2021 op 8:35 pm - Beantwoord

  Ik maak zelden overnight oats, want ik vind warme havermout lekkerder. Maar voor onderweg is het echt een uitkomst. (Niet dat ik nu nog zo vaak op weg ben, maar ja.) Ik heb zo’n Mepal soepbeker die ook prima werkt voor een ontbijtje. Mijn favoriete combi blijft toch met appel, rozijnen en veel te veel kaneel. De appel blijft lekker knapperig en dat is een fijn contrast met de zachte havermout. Dit soort overnight oats, die heel hip klinken, zijn eigenlijk al meer dan een eeuw geleden bedacht door een Zwitserse arts. Google maar eens op Bircher Muesli. 😉

  • Romy 19 april 2021 op 11:12 pm - Beantwoord

   Oh echt? Wat grappig! Ik ben nu natuurlijk meteen aan het googelen geslagen 🙂
   Jouw ontbijtje klinkt trouwens ook heerlijk. Ik vind de laatste tijd warme appel met rozijnen kaneel ook heerlijk (een soort appeltaartvulling, maar dan anders).

 10. Irene 7 april 2021 op 9:47 am - Beantwoord

  Ik probeerde ooit eens overnight oats maar dat lukte niet zo goed, het bleef erg lopend. en ik ben toch meer van de warme havermout. Ik maak nu altijd warme havermout ’s morgens met 2 kleine blokjes pure chocolade (meer dan 70%) en een paar gevriesdroogde aardbeien. Dat is echt m’n favoriete ontbijtje en eet ik zo goed als elke dag. Ik vind Brinta trouwens ook best wel lekker op die manier. Ik maak voor m’n papje een mengeling van havermout, Brinta en chiazaad.

  • Romy 19 april 2021 op 11:09 pm - Beantwoord

   Oeh, jouw havermoutontbijt klinkt ook héérlijk, zeker met de blokjes chocola erbij!

 11. Johanne 7 april 2021 op 2:24 pm - Beantwoord

  Klinkt goeeed. Ik ben er meestal geen fan van, maar veel cacaopoeder klinkt als een fantasische oplossing. En banaan maakt wat mij betreft vaak ook veel goed. Lekker!

 12. Giovanna Jansen 14 april 2021 op 3:36 pm - Beantwoord

  Ik heb nog nooit overnight oats gemaakt met banaan (wel met blauwe bessen, aardbeien of rode bessen), maar wil het zeker gaan proberen, ziet er erg lekker uit.

Beoordeling recept