recept overnight oats

Recept overnight oats met banaan, pindakaas & kaneel

 • 27 november 2022
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Ontbijten doe ik graag. Heel graag zelfs. Maar mijn zin om uitgebreide ontbijtjes te maken is niet elke ochtend even groot. Ik heb ook momenten waarop ik graag regelrecht iets lekkers uit de koelkast trek waarvoor geen pannetje op het vuur hoeft te staan of kwark versierd hoeft te worden. Overnight oats zijn dan mijn lievelingsrecept. De avond van tevoren zet je ze in de koelkast en de volgende ochtend kun je direct aanvallen. Dit recept voor overnight oats met banaan en pindakaas is mijn grote favoriet. Omdat ik vast niet de enige pindakaas-en-banaan-liefhebber (vooral die combinatie!) ben, hier het recept.

Overnight oats of havermout uit de pan?

Meestal wint havermout uit de pan het voor mij. Vijf minuten havermout met (plantaardige) melk koken levert je een lekker warm papje op. Ik eet het graag als chocolade-havermout en anders ga ik voor warme havermout met appel. Maar ik moet zeggen dat ik overnight oats ook steeds meer ben gaan waarderen. Het is supersimpel en de smaak is er zéker niet minder op. En eet je de havermout liever warm? Dan is dat met even in de magnetron oppiepen zo gepiept (pun intended…). 

Het fijnste aan overnight oats is dat je er ‘s ochtends geen werk meer aan hebt. De avond van tevoren mik ik in mijn pyjama wat ingrediënten bij elkaar in een jampotje. Even doorroeren en dan zet ik het afgedekt in de koelkast. Direct bij het opstaan is je ontbijt klaar. Uiteraard gooi ik er graag nog wat toppings overheen. Maar that’s all! Zo kun je zelfs als je een sprintje naar de bus of naar je werk moet trekken nog een voedzaam ontbijt eten. Geen excuses!

recept overnight oats

Dé toevoeging aan mijn recept voor overnight oats

Overnight oats heb ik in allerlei vormen geprobeerd. De ene keer met meer succes dan de andere keer. Als je te veel melk gebruikt, wordt het al snel een waterig papje. En schenk je er juist te weinig melk bij, dan krijg je een soort babyprutje waarin je lepel rechtovereind blijft staan. Yuk!

Maar sinds kort heb ik hét ingrediënt ontdekt waardoor ik overnight oats opeens wel smakelijk vind: (soja)kwark. De volgende ochtend roer ik een flinke schep sojakwark door de overnight oats. Daardoor wordt de structuur romiger en steviger. Had ik véél eerder moeten weten, want nu behoren overnight oats met banaan opeens wel tot mijn kom-ik-graag-voor-uit-bed-ontbijtjes. 

Hoe maak je overnight oats met banaan?

Ik kan wel zeggen dat ik heel wat heb geëxperimenteerd met recepten voor overnight oats. Ik maak ‘m zelf een tikkeltje anders dan de meeste mede-ontbijtjesdelers online. Door overnight oats prak ik namelijk standaard een hele banaan. Dat maakt je havermoutontbijt zoeter en daarmee in mijn ogen een stuk lekkerder. Wat ik gebruik voor overnight oats, is dit:

 • Havermout. Duh, what else? Ik gebruik altijd de goedkoopste havermout uit de supermarkt. Volgens mij kost die nog geen euro voor een kilo havervlokken. Wil je het recept glutenvrij maken? Koop dan glutenvrije havermout van het huismerk van AH of Jumbo.
 • Amandelmelk. Voor een goede havermoutpap is het belangrijk dat je niet te veel en niet te weinig (plantaardige) melk gebruikt. Omdat ik later nog wat kwark door de havermoutpap roer, ga ik voor 100 ml amandelmelk bij 45 gram havermout. Laat je de kwark weg? Dan heb je iets meer melk nodig. Overigens kun je ook prima andere soorten plantaardige melk gebruiken, zoals sojamelk, rijstmelk of kokosdrink. Kijk vooral wat jij lekker vindt. 
 • Banaan. Ik prak altijd een hele banaan door mijn havermout. Dat is én goed voor de vitamines én geeft de havermout een lekker zoete smaak.
 • Kaneel. Dat is wat mij betreft de perfecte kruidensoort om havermout extra smaak te geven. Koek- en speculaaskruiden van Versteegen kunnen ook heel goed. Mega-lekker zijn die!
 • Vanille-extract. Mijn flesje vanille-extract in de kast vind ik goud waard. Een paar drupjes geven elk ontbijtje wat meer een vanillesmaak. Ik kan niet zonder!
 • Pindakaas. Ik gebruik het niet alleen als topping, maar roer ook een flinke lepel door de havermout heen. Daardoor neemt de havermout de pindakaassmaak nog beter op. Als je dol bent op pindakaas en banaan in combinatie met elkaar (zoals ik), dan is dat vast wat je wilt.
 • Plantaardige kwark. Pas de volgende dag roer ik nog een flinke schep kwark door de havermout. Je kunt dan inschatten hoeveel je ongeveer nodig hebt. Ik gebruik zelf ‘Mild & Creamy’ van Alpro, maar je kunt natuurlijk allerlei soorten vegan kwark gebruiken. Zure echte kwark lijkt me niet zo’n succes. Maar plantaardige kwark smaakt wat zoeter en romiger. Ga voor sojakwark, kokoskwark of amandelkwark – werkt allemaal!
recept overnight oats

En vergeet de toppings niet

Als je haastje-repje je ontbijt achterover wil slaan, heb je misschien genoeg aan een paar verdwaalde plakjes banaan op je havermout of nog een schep pindakaas. Maar heb je iets meer tijd, ga dan vooral lekker los door alles wat je lekker vindt op de overnight oats te gooien. Vooruit, álles is waarschijnlijk iets meer dan je maag op kan. Maar je snapt wat ik bedoel. 

Ik koos voor onder andere framboos (die maken het ontbijtje nog wat zoeter!), extra pindakaas (wat nou ‘less is more?’), plakjes banaan, versnipperde nootjes en een verdwaald stukje chocola dat me onweerstaanbaar lag aan te kijken vanuit de keukenlade. 

Recept overnight oats met banaan

Duik de avond van tevoren de keuken in. Vijf minuten werk en dan heb je de volgende ochtend zonder moeite iets lekkers klaarstaan. Zelfs een race tegen de klok vanwege school, werk, lunchtrommels en andere moetjes is geen smoesje om niet te ontbijten. Dit ontbijt eet je desnoods in a hurry op. En lekker dat het is! 

Het recept voor de overnight oats met banaan is als volgt:

recept overnight oats

Recept overnight oats met banaan

Romy
Heb je weinig tijd ‘s ochtends, maar wil je toch iets lekkers en voedzaams achter de kiezen hebben? Probeer dit recept voor overnight oats met banaan! Je maakt het de avond van tevoren in 5 minuten en haalt dan ‘s ochtends een heerlijk romig pindakaas-banaan-ontbijtje uit de koelkast. Deksel eraf, aanvallen maar!
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 5 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 5 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

 • Jampotje (of een ander afsluitbaar potje)

Ingrediënten
  

Voor de overnight oats:

 • 45 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 100 ml amandelmelk
 • 1 rijpe banaan
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 el pindakaas
 • ½ tl agavesiroop (optioneel voor extra zoetigheid)
 • ½ tl kaneel
 • 50 gram plantaardige kwark (bijvoorbeeld sojakwark)

Als topping:

 • ½ banaan
 • Frambozen
 • 1 tl pindakaas
 • Stukjes cashewnoot
 • Stukje pure chocola

Instructies
 

 • Meng alle ingrediënten voor de overnight oats behalve de plantaardige kwark in een mengkom. Schep ze in een klein jampotje en dek af. Laat minimaal 3 uur in de koelkast staan.
 • Haal de volgende ochtend (of minimaal 3 uur na de bereiding) de havermout uit de koelkast en roer de plantaardige kwark erdoorheen.
 • Versier met de toppings waar jij zin in hebt.

Notities

Tip: Eet je liever warme havermout? Dan kun je de havermout ook de volgende ochtend in een steelpannetje of in de magnetron opwarmen. Twee minuten werk en je hebt hetzelfde lekkere havermoutfeestje, maar dan in verwarmde vorm.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Lactosevrij, Overnight oats, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
recept overnight oats

Meer havermoutvariaties?

Hoe gek ik ook ben op bepaalde ontbijtjes, ik wissel graag af. Elke ochtend (of bij overnight oats de avond van tevoren) kijk ik waar ik zin in heb. Naast dit recept voor overnight oats maak ik ook graag:

En is zelfs toppings strooien over een ontbijtje al te tijdrovend? Dan snijd ik gewoon twee plakken bananenbrood af (ook gemaakt van havermout!). Pindakaas erop knallen en klaar!

Wat eet jij als je echt geen tijd hebt voor ontbijt?

7 tips voor online interieur inspiratie 50

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Nelleke 10 december 2023 op 2:41 pm - Beantwoord

  5 sterren
  Hoi Romy, ik kwam een tijdje geleden dit recept van je tegen. Ik gebruik het inmiddels een paar keer per week om mee te nemen naar mijn werk. En ik denk steeds, ik wil even de bedenker ervan bedanken, maar dan vergeet ik het weer in de waan van de dag. Maar nu niet. Dus dankjewel voor dit heerlijke recept! Ik heb het al die tijd zonder kwark gegeten, maar dat gaat morgen veranderen. Kijken of het dan nog lekkerder wordt. Groetjes, Nelleke

5 from 1 vote
Beoordeling recept
Recente blogs